Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014

Αφού αγανακτήσαμε (άλλοι λίγο, άλλοι πολύ) με την παρανομία της σύνθεσης του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και βγήκαμε από τα ρούχα μας (κάτι μου θυμίζει, κάτι μου θυμίζει...) με την παραπομπή της προηγούμενης Προέδρου και του νυν Γενικού Διευθυντή για κακούργημα, περιμένουμε (όλοι) με αγωνία το επόμενο επεισόδιο: θα μείνει ο Γενικός Διευθυντής; θα φύγει; θα τον φύγουν; θα το πιει το κόκκινο ποτήρι κρασί μπροστά στο τζάκι με θριαμβευτικό ύφος η τέως υφυπουργός, αφού βέβαια έχει τηλεφωνήσει πρώτα στον νυν Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, (που ακόμη δεν κατηγορείται για κακούργημα), για να τον συγχαρεί για την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτήσεων; 
Να σημειωθεί ότι αυτές οι αγωνιώδεις ερωτήσεις, δεν βασανίζουν μόνο τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ, αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. 

Την ίδια στιγμή -όλως τυχαίως- η ζωή συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν διάφορα γεγονότα, τα οποία φυσικά αφήνουν παγερά αδιάφορους: νυν και πρώην Υπουργούς, νυν και πρώην Προέδρους, νόμιμα και παράνομα ΔΣ, εσαεί Γενικούς Διευθυντές, δημοσιογράφους και ΜΜΕ γενικότερα (πλην φωτεινών εξαιρέσεων, τα οποία -όλως τυχαίως και πάλι- ανήκουν στην αριστερά) 

Έχουμε και λέμε:
  • εξαρτημένοι, που έχουν ειδοποιηθεί ότι "ήρθε -επιτέλους- η σειρά τους" (ευτυχώς πριν να έρθει η ώρα τους), περιμένουν, δίπλα στο τηλέφωνο, να έρθουν και τα αντιδραστήρια "τους", ώστε να μπορέσουμε να εξετάσουμε τα ούρα τους και να αρχίσει η χορήγηση τους.  
  • εγκέφαλοι -κατά πάσα πιθανότητα χωρίς εγκέφαλο- αποφασίζουν την διχοτόμηση των δισκίων της βουπρενορφίνης. Αλλά μετά το ξανασκέφτονται. Και την ξεαποφασίζουν. Και οδοντίατρος να είσαι ξέρεις ότι τα δισκία φτιάχνονται ως διχοτομούμενα από τη μάνα τους. Αν δεν είναι φτιαγμένα από τη μάνα τους ως διχοτομούμενα δεν (επιτρέπεται να) διχοτομούνται: δεν τα σπάζει η γιαγιά με το χεράκι, ούτε τα κόβει με το μαχαιράκι ("μούπε πιδάκι μ΄ο γιατρός να παίρνου ένα χαπάκ, αλλά ιγώ τ' κόβου στ' μέσ' μι του μαχαιρ', μόκοψαν τ΄σύνταξ΄κι δε μ΄φτάνουν, πιδάκι μ', τα λιφτά". Ευτυχώς οι φαρμακοποιοί του ΟΚΑΝΑ έδειξαν ότι έχουν και το επιστημονικό επίπεδο και τα κότσια να απαντήσουν.  http://okanalaboursunion.blogspot.gr/2014/10/blog-post_21.html.  Κότσια είχαν και κάποιοι γνωστοί άγνωστοι υπεύθυνοι μονάδων, αλλά δυστυχώς όχι όλοι. Πρέπει να πούμε ότι και η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου είχε ετοιμάσει απάντηση, η οποία όμως από κακή συνεννόηση των μελών της, δεν στάλθηκε πριν την αναστολή της απόφασης. Είναι βέβαια έτοιμη να σταλεί σε κάθε επόμενη προσπάθεια διχοτόμησης. (Στον ΟΚΑΝΑ είναι γνωστό ότι οι επιστημονικές -πάντα- εμμονές κάποιων (όνομα και μη χωριό) για μείωση του κόστους με οποιοδήποτε τίμημα ποιότητας ή/και δεοντολογίας, εμφανίζονται και επανεμφανίζονται σε άλλοτε άλλα τακτά ή και άτακτα διαστήματα. Πρέπει πάντα να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα: Δεν ξέρεις που και πότε θα χτυπήσει την επόμενη φορά η "επιστήμη".). 
  • την προηγούμενη περίοδο ένα νέο -ομολογουμένως πρωτοποριακό πρόγραμμα- εφαρμόστηκε στον ΟΚΑΝΑ: κουτιά βουπρενορφίνης πηγαινοέρχονταν στις μονάδες και κάθε βδομάδα έβγαινε δελτίο μετακινήσεων: 
"Το κουτί που πήρε η μονάδα των Αγ. Αναργύρων από τη μονάδα του Ερυθρού την προηγούμενη βδομάδα, να το στείλει αυτή τη βδομάδα στη μονάδα του Αγ. Σάββα. Να υπογραφούν αρμοδίως τα δελτία μεταφοράς κλπ κλπ"
-Μα δεν το έχουμε αυτό το κουτί... 
-Γιατί δεν το έχετε, αφού σας το στείλαμε μόλις την προηγούμενη βδομάδα;
-Ξέρετε τα κουτιά της βουπρενορφίνης έχουν μέσα κάτι χαπάκια που  τα δίνουμε στους ασθενείς, δεν διακοσμούμε με αυτά το χρηματοκιβώτιο. 
Αλήθεια θα μπορούσε κάποιος από το Τμήμα Εφαρμογής Προγραμμάτων να μας εξηγήσει γιατί γίνονταν αυτά τα ταξίδια βουπρενορφίνης; ήταν προγραμματισμένα; έχουν κάποιο μυστικό σκοπό που μας διαφεύγει; θα ξαναγίνουν; υπάρχουν μελέτες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα τους; με ή χωρίς ψυχοκοινωνική υποστήριξη; γιατί δεν τα στέλνουμε κατευθείαν στο σπίτι των εξυπηρετούμενων; θα αποφύγουμε και τα έξοδα και θα είναι και πιο άμεση η ανταμοιβή. 
  • η ΑΜ ο Πρόεδρος μετά το μήνυμα προς το Λαό δεν ακούγεται. Η εορταστική (άμα και αποχαιρετιστήρια;) συναυλία στο Μέγαρο αναβλήθηκε λόγω ανωτέρας βίας (?). Έτσι μέχρι να παραιτηθεί το μόνο που έχει να κάνει είναι να φυλαχτεί από τη μοίρα των Προέδρων του ΟΚΑΝΑ και τα δικαστήρια. Στο μεταξύ οι κακές γλώσσες λένε ότι κάτι κλιματιστικά στην Πάτρα στοίχισαν χιλιάδες ευρώ και δόθηκαν με απευθείας ανάθεση. Η αλήθεια είναι ότι προσπαθήσαμε να διασταυρώσουμε τα κουτσομπολιά αλλά δεν τα καταφέραμε. Το μόνο που βρήκαμε είναι τρία κλιματιστικά για το πρόγραμμα των φυλακών στην Πάτρα, που δεν στοίχισαν όμως χιλιάδες ευρώ. Βέβαια ήρθαν από τον Πύργο.       file:///C:/Users/olga/Downloads/70%CE%A304690%CE%A9%CE%A1-%CE%A82%CE%91.pdf). Φαίνεται πως η Πάτρα είχε έλλειψη κι εκτός αυτού ο Πύργος είναι γνωστό ότι, εκτός από τις γνωστές καλλιέργειες του, έχει και πολύ καλά κλιματιστικά. Μάλιστα επειδή κείνη τη μέρα, δεν μπορούσαν, καθώς φαίνεται, να τα τοποθετήσουν οι πατρινοί μαστόροι (κάπου θα είχαν να πάνε), ήρθε επειγόντως μάστορας να τα τοποθετήσει, από το χωρίο Κλαδέο Ηλείας,                                   (file:///C:/Users/olga/Downloads/%CE%A9%CE%A8%CE%94%CE%944690%CE%A9%CE%A1-%CE%97%CE%A65.pdf). Το χωρίο αυτό είναι γνωστό για τους μάστορες του, από την εποχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Ήταν δίπλα στο στάδιο και αυτούς φωνάζανε όταν χάλαγαν οι βεντάλιες, με τις οποίες έκαναν αέρα οι αθλητές. Τέλος πάντων προσπαθούμε να κάνουμε χιούμορ, γιατί τα ποσά είναι πράγματι μικρά (δεν φτάνουν για κακούργημα). Αλλά από την άλλη... δεν είναι εξευτελιστικό ένας πολιτικός του βεληνεκούς του κ. Κατρίνη, να προσπαθεί να δελεάσει τους συντοπίτες του να τον ψηφίσουν με αυτό τον τρόπο; Εδώ τόσα μνημόνια ψήφισε (και είναι διατεθιμένος να ψηφίσει κι άλλα, αν  χρειαστεί, για το καλό της χώρας πάντα, άρα και των συντοπιτών του) είναι ανάγκη να πέφτει τόσο χαμηλά και να μοιράζει κατοστάρικα; Αδικεί τον εαυτό του και την ιστορία του ο κ. Πρόεδρος.
  • Το φαγοπότι, που ετοιμάζεται όμως, έχει άλλο όνομα και δεν ξέρουμε αν θα το προφτάσει ο Πρόεδρος: «Εκστρατεία Ενημέρωσης για τις εξαρτήσεις". Ο προϋπολογισμός, δλδ το μαλλί είναι "1.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ)". Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη...Η αποσφράγιση των προσφορών έχει μάλλον γίνει, κάποιος έχει πάρει το "πακέτο", αλλά εμείς -όπως πάντα- θα το μάθουμε τελευταίοι. Όποιος έχει κάποια πληροφορία, ας βοηθήσει.
    • https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/7%CE%96%CE%97%CE%A64690%CE%A9%CE%A1-%CE%A4%CE%985/document?inline=true
  • Στο μεταξύ προκηρύσσονται θέσεις για τις φυλακές, αλλά απολύονται συνάδελφοι που έχουν στηρίξει τα προγράμματα ΕΣΠΑ και παράγουν έργο απαραίτητο και αναντικατάστατο. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Οδυσσέας ακόμη περιμένουν την νομοθετική ρύθμιση για να ασχοληθούν με αυτό για το οποίο έχουν προσληφθεί. Καμία πρόσληψη παθολόγου για τα προγράμματα υποκατάστασης της Αττικής δεν φαίνεται να σχεδιάζεται και οι παθολόγοι τρέχουν από μονάδα σε μονάδα σαν τους ξυπόλυτους γιατρούς στην Κινέζικη Πολιτιστική Επανάσταση. Φαίνεται όμως ως δεν είμαστε οι μόνοι, που  θεωρούμε ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να γίνουν προσλήψεις παθολόγων για την Αθήνα (τουλάχιστον) και ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ, τόσο για τους εξυπηρετούμενους όσο και για τους εργαζόμενους, το γεγονός ότι δεν έχει γίνει τίποτα εδώ και τρία χρόνια σχεδόν. Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε...
  • Το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας εξέδωσε το πόρισμα του για την περίπτωση του ασθενούς που πέθανε και η μητέρα θεωρούσε, μεταξύ των άλλων, και την παθολόγο του ΟΚΑΝΑ υπεύθυνη, γιατί δεν ήταν κάθε μέρα στο πρόγραμμα υποκατάστασης. Οι επιθεωρητές, λοιπόν, επί δυο χρόνια τώρα "κυνηγούσαν" την συνάδελφο, από μονάδα σε μονάδα για να την πιάσουν να λείπει ή να αργεί ή να μην κάνει καλά τη δουλειά της. Παράλληλα ο ΟΚΑΝΑ, όχι μόνο σφύριζε αδιάφορα, αλλά "ξέχασε" να στείλει στο Υπουργείο, το -αθωωτικό για τη συνάδελφο- πόρισμα της ΕΔΕ, που διεξήγαγε, με αποτέλεσμα να επιβαρύνει περισσότερο τη θέση της συναδέλφου παθολόγου. Έβγαλαν, λοιπόν, οι επιθεωρητές το πόρισμα τους. Και τι λέει το πόρισμα αυτό; Δικαιώνει, χωρίς καμία αμφιβολία, τη συνάδελφο. Λέει, δηλαδή, ότι δεν έφταιξε σε τίποτα η συνάδελφος, που ο ΟΚΑΝΑ την έχει κάνει "μπαλάκι" από τη μια μονάδα στην άλλη. Ουσιαστικά το πόρισμα αποτελεί ΚΟΛΑΦΟ για τον ΟΚΑΝΑ, τον οποίο καλεί να ενισχύσει τους παθολόγους αριθμητικά, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των μονάδων. Επίσης καλεί τον ΟΚΑΝΑ να φροντίσει να διασυνδεθεί με τα νοσοκομεία, ώστε να υποχρεωθούν να καλύπτουν τις ανάγκες των θεραπευομένων στις περιόδους αδειών των παθολόγων και να ενημερώνουν άμεσα τους παθολόγους του ΟΚΑΝΑ για τις ενέργειες που έχουν γίνει για τους ασθενείς.   Να θυμίσουμε ότι οι επιθεωρητές έχουν θέση ανακριτού, τα δε πορίσματα τους είναι υποχρεωτικά εφαρμόσιμα για τον ελεγχόμενο οργανισμό. Και μάλιστα "σε εύλογο χρονικό διάστημα". Σε αντίθετη περίπτωση ο ΟΚΑΝΑ πρέπει να εξηγήσει για ποιό/ούς λόγο/ους δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις των επιθεωρητών. Θα το παρακολουθούμε από κοντά γιατί η αδιαφορία ΟΛΩΝ μερικές φορές είναι εντυπωσιακή (ακόμη και κάποιων υπευθύνων ψυχιάτρων, οι οποίοι πιέζουν -και πολύ πολύ σωστά κάνουν- για τις ελλείψεις των υπολοίπων ειδικοτήτων, αλλά για τους παθολόγους δεν λένε τίποτα) .
  • Ετοιμάζεται ερώτηση από το Σύρριζα (αλλά δεν έχει κατατεθεί ακόμη) για τα τεκταινόμενα στον ΟΚΑΝΑ. Ποτέ δεν πιστέψαμε ότι με ερωτήσεις, επερωτήσεις κλπ λύνονται τα προβλήματα. Κάθε πίεση όμως είναι καλή και για αυτό καλούμε και τα άλλα κόμματα που πιθανόν ενδιαφέρονται για τους εξαρτημένους να προσπαθήσουν μαζί μας. Υπάρχουν τόσα πολλά προς απάντηση...
  • Η συζήτηση για το πλαίσιο, την οποία ουσιαστικά μας ανακοίνωσε ο κ. Καφετζόπουλος (θα γίνει άραγε επιτέλους Διευθυντής Εφαρμογής Προγραμμάτων από Αν. Διευθυντής, τώρα που συνταξιοδοτήθηκε ο προηγούμενος; Αγωνιούμε και δεν ξέρουμε πως να τον προσφωνήσουμε) στη συνάντηση με το ΔΣ πριν ενάμιση μήνα περίπου δεν πρόκειται να γίνει. Έτσι αποφάσισε ο ίδιος. Δεν χρειάζεται -λέει- γιατί θα συζητήσουν οι υπεύθυνοι μεταξύ τους (αυτή είναι η αντίληψη του για τη δημοκρατία και τη διαβούλευση;). Τα όσα προέβλεπε η πολλαπλώς και επανειλημμένως ανασταλείσα εγκύκλιος, που προσπάθησε να μετατρέψει τα προγράμματα ολοκληρωμένης θεραπείας σε προγράμματα συνταγογράφησης (για να δείτε πόσο κομψές εκφράσεις χρησιμοποιούμε - άμα θέλουμε...) δεν χρειάζονται αναθεώρηση του πλαισίου, το οποίο όμως πλαίσιο χρειάζεται αναθεώρηση γιατί είναι συρραφή (μα ποιος συνέ(γ)ραψε επιτέλους αυτό το πλαίσιο;). Πρέπει -λέει- να αποκτήσει ενιαίο χαρακτήρα, στην κατεύθυνση, βέβαια, της πιο γρήγορης επιβράβευσης και της κατάργησης της αποχής ως απαραίτητης προϋπόθεσης χορήγησης take home μεγάλης διάρκειας (λέγε με "συνταγογράφηση χωρίς όρους"). Αυτά είπε ο (Αν). Διευθυντής Εφαρμογών στην ΕΠΕΣΥ όταν του ζητήθηκε να συγκαλέσει τα μέλη των Θεραπευτικών ομάδων της Αθήνας (τουλάχιστον) σε συνάντηση, με θέμα το πλαίσιο. Αναμένουμε την απάντηση της ΕΠΕΣΥ.

Εν τω μεταξύ στην υπόλοιπη Ελλάδα
  • ο Παπανδρέου ετοιμάζεται λέει να επιστρέψει και βγάζει φλογερούς λόγους (ήμαρτον...και θου κύριε φυλακή τω στόματι μου...)
    • http://tvxs.gr/news/ellada/oliki-epanafora-papandreoy-me-amfisbitisi-benizeloy
  • ο Τσίπρας πάει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγγυάται την εθνική (και την άλλη;) ασφάλεια (ωχ...)
    • http://www.pandiera.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BD%CE%AD%CF%87%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AC-%CF%8C/
  • ο Θεοδωράκης θεωρεί ότι η συνάντηση Τσίπρα-Καμένου προσβάλλει την αριστερά  (και για αυτό δεν συναντάει το Τσίπρα που ο ίδιος είχε ζητήσει να συναντήσει), ενώ η πρόθεση του να συγκυβερνήσει με τον Σαμαρά την αφήνει απρόσβλητη, την αριστερά (από πίτα που δεν τρως τι σε νοιάζει κι αν καεί...)
  • ενώ επιτέλους βρέθηκε πρύτανης με τσαγανό και όλοι (δημοσιογράφοι και παρόμοιοι) ως μη έχοντες τσαγανό τον προσκυνάνε, εκτός από τους φοιτητές, που δεν πρέπει να έχουν τσαγανό ή που όταν έχουν τσαγανό είναι ταραξίες. Καταλάβατε;
    • http://aristeroblog.wordpress.com/2014/10/23/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CF%85%CF%84%CE%AC%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CF%83%CE%B1%CE%B3%CE%B1%CE%BD%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%BB%CE%BF/
  • και για όποιον θέλει να μάθει τι συνέβη στο Πανεπιστήμιο
    • http://www.pandiera.gr/%CF%84%CE%B9-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BA%CF%80%CE%B1/
  • Στον υπόλοιπο κόσμο γίνονται πολλά (και εξαιρετικά ενδιαφέροντα, μερικά μάλιστα και ελπιδοφόρα...), αλλά ο υπεύθυνος Διεθνών σχέσεων (έχουμε και από αυτό το είδος) βρίσκεται σε ειδική αποστολή (μυστική βέβαια...). Όταν με το καλό επιστρέψει θα μάθετε και τι γίνεται εκτός Ελλάδος. Μέχρι τότε υπομονή...
Η ώρα περνάει, το σκοτάδι πέφτει και για άλλη μια φορά ένα Δελτίο Θυέλλης φτάνει στο τέλος του. 
Μέχρι το επόμενο (που δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο ολόκληρο ο οποίος να μπορεί να προβλέψει πότε θα αναρτηθεί) συνεχίστε τον αγώνα τον καλό και μη μαλώνετε μεταξύ σας: όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε και όλοι μαζί (ή κανένας) θα βγούμε από κει.  

6 σχόλια:

  1. Η προεδραρα το ΙΚΑ και η πλαστογραφια της παραίτησης !!!!
    http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/5742

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιοι ψυχίατροι δε λένε τίποτα για τις ελλείψεις; μήπως καποιοι που δεν πατάνε στο πόστο τους; αν ειναι απ αυτουνούς, μεγάλη μας σκασίλα. Όσο για την αδιαφορία των ιθυνόντων που μας είπατε, μπορεί ο Σύλλογος αν εχει τά κότσια να στείλει μια μηνυτήρια αναφορά για τα επικινδυνα για την υγεια προβλήματα σε εισαγγελείς. Και θα δούμε τοτε αν ειναι καθολικη η αδιαφορία. Απλά πραγματα. Αλλά για αποφασισμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βράζουμε ολοι στο ίδιο καζάνι; ο εκπρόσωπος σας πηγε σε αποστολή στο εξωτερικό, εγώ καλοπερναω στην Ελούντα, άλλοι συνάδελφοι δεν εχουν να πάνε τα παιδια τους ούτε στο Βίλατζ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τον πατριωτισμό και όχι μόνο...

    http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/273319,%E2%80%9CPoios_einai_loipon_patriwths;%E2%80%9D_____.html

    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. http://www.minedu.gov.gr/grafeio-typoy-kai-dimosion-sxeseon-main/deltia-typoy-main/12345-27-10-14-okana.html

    ή

    "όμοιος στον όμοιο και η κοπριά στα λάχανα"

    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιμένουμε και το "δελτίο θυέλλης" που θα αφορά και στο πειθαρχικό που θα περάσουν όλοι οι εργαζόμενοι στον Αγ. Σάββα γιατί δεν ήταν κανείς στη δουλειά του όταν τους έκανε επίσκεψη ο ...... "παράνομος" Πρόεδρος.....

    Προφανώς ασχολιόντουσαν με το να γράφουν τα "δελτία θυέλλης".......

    ΑπάντησηΔιαγραφή