Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2014

Ντροπή!

Την ίδια ώρα που το ΔΣ του Σωματείου βρισκόταν στο γραφείο του αν. υπουργού κ. Γρηγοράκου και ενημέρωνε τον υπουργό και τους υπεύθυνους υπηρεσιακούς παράγοντες για τις παράνομες αποφάσεις του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ 

Την ίδια ώρα που μπροστά μας ο υπουργός τηλεφωνούσε στον κ. Κατρίνη και ζητούσε εξηγήσεις για τα όσα γίνονται και δεν γίνονται (παρόλο που δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτά δεν γίνονται και "για τα μάτια του κόσμου"...)

Την ίδια ώρα ο κ. Κατρίνης ρωτούσε τον υπουργό "γιατί ανοίγει τώρα τέτοιες ιστορίες" και ανέβαζε στο site του OKANA την επιστολή που ακολουθεί για να μάθει και ο απλός λαός το έργο του (και να τον αποθεώσει, λατρέψει, ψηφίσει κλπ).

Είναι προφανές ότι κάποιος ζει σε εικονική πραγματικότητα ή ακολουθεί γκεμπελικές μεθόδους ("πες-πες, κάτι θα μείνει..."). 

Επειδή τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ πεπραγμένα της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ απέχουν έτη φωτός από τα αναφερόμενα στην επιστολή του Προέδρου

Επειδή ως ΑρΣυ (παρόλο που προσπαθούμε πολύ) αδυνατούμε να παρακολουθήσουμε τα κατορθώματα της Διοίκησης σε όλους τους τομείς και σε όλες τις μονάδες, 

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, που είναι σε θέση να γνωρίζουν καλύτερα από όλους, να συμπληρώσουν τα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεδομένα πίσω από κάθε φράση του Προέδρου και να μας τα στείλουν με όποια μορφή θέλουν (σχόλιο, με email στη διεύθυνση aristerisyspeirosi@gmail.gr, με SMS στα κινητά μας ή τέλος πάντων όπως νομίζουν). Γιατί πράγματι ο λαός πρέπει να μάθει για τα ΕΡΓΑ και τις ΗΜΕΡΕΣ του Προέδρου και της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.Ακολουθεί το εν λόγω Μήνυμα:Μήνυμα Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κου Μιχάλη Κατρίνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών στη Διοίκηση του Οργανισμού
·         font size decrease font size increase font size
Αθήνα, 9/10/2014

Μήνυμα Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, κου Μιχάλη Κατρίνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών  στη Διοίκηση του Οργανισμού

Πριν από 6 μήνες, κλήθηκα να αναλάβω Πρόεδρος του Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ μέσα σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και σε ένα νοσηρό περιβάλλον, που απειλούσε την ίδια την ύπαρξη του Οργανισμού.
Υπήρχαν συσσωρευμένες ανεξόφλητες υποχρεώσεις από το παρελθόν ύψους 20 εκατ. ευρώ, ενώ ο ελλειμματικός προϋπολογισμός του 2014 έθετε σε κίνδυνο την απρόσκοπτη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ.
Από την αρχή έθεσα ως στόχο την αλλαγή του μοντέλου διοίκησης και λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ. Τη διαφάνεια, την οικονομική εξυγίανση και τη διεύρυνση των ωφελουμένων από τις υπηρεσίες, που επιβάλλεται να προσφέρει ο Οργανισμός.
Μαζί με τους συνεργάτες μου και με τη στήριξη των εργαζομένων και του επιστημονικού προσωπικού, πετύχαμε πολλά.

Μέσα σε 6 μήνες:
●Εφαρμόσαμε για πρώτη φορά καθολικά τη ‘’Διαύγεια’’ στο σύνολο των διοικητικών πράξεων και αποφάσεων του Οργανισμού. Κάθε απόφαση ή διοικητική πράξη αναρτάται στο διαδίκτυο. (να μας κοινοποιήσετε το σημείο στο οποίο αναφέρεται ο ρόλος της κ. Στριάγκα)
●Θεσπίσαμε τη διαδικασία εφαρμογής της ψηφιακής υπογραφής, που αποτελεί χτύπημα ενάντια στη γραφειοκρατία.
●Ξεκλειδώσαμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου.(ενημερώστε μας για την στήριξη του φακέλλου του ασθενούς, για την μη ανανέωση της τεχνικής υποστήριξης των ηλεκτρονικών προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ)
●Ξεκινήσαμε, τις διαδικασίες τήρησης μητρώου προμηθευτών και μητρώου συμβάσεων. Υπάρχει πλέον πλήρης διαφάνεια σε αυτόν τον τομέα.
●Καθιερώσαμε, για πρώτη φορά, την καθημερινή καταγραφή κατανάλωσης φαρμακευτικών σκευασμάτων με ακρίβεια mg και τον έλεγχο της κατανάλωσης από την κεντρική διοίκηση ώστε να αποφεύγονται πιθανές σπατάλες και υπερβάσεις. (Υπονοείτε ότι οι εργαζόμενοι πριν της δικής σας Διοικήσεως
●Διασφαλίσαμε την προμήθεια φαρμάκων βάσει συμβάσεων με τη σύμφωνη γνώμη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ).
●Προμηθεύσαμε τις μονάδες με αντιδραστήρια, βάσει συμβάσεων και διαγωνιστικών διαδικασιών, μετά από 2 έτη, ενώ ολοκληρώνουμε διεθνή ανοικτό διαγωνισμό για την προμήθεια αντιδραστηρίων.
●Εφαρμόζουμε πλήρως τη διαφάνεια στις διαδικασίες αξιολόγησης θέσεων εργασίας.

Στο σύντομο αυτό διάστημα:
●Παρά τα δυσμενή δημοσιονομικά δεδομένα, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο προχωρήσαμε σε εισαγωγές 750 νέων θεραπευομένων στην Αττική χωρίς να ανοίξουμε καινούρια μονάδα και χωρίς να προσλάβουμε ούτε ένα άτομο, υλοποιώντας στρατηγική για τον πρακτικό μηδενισμό της λίστας αναμονής σε λίγους μήνες.
●Υλοποιήσαμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, το πρόγραμμα υποκατάστασης στις φυλακές Αγίου Στεφάνου και άμεσα στον Κορυδαλλό.
●Επικαιροποιούμε το θεραπευτικό μας πλαίσιο ώστε να προσφέρουμε ασφαλή θεραπεία σε όσο το δυνατόν περισσότερους, αποστιγματίζοντας τους σταθεροποιημένους θεραπευόμενούς μας.
●Δίνουμε βαρύτητα στην επανένταξη και την απεξάρτηση σε μια εξελικτική θεραπευτική διαδικασία και με ποσοτικούς πλέον στόχους.
●Συστήνουμε κοινωφελείς συνεταιριστικές επιχειρήσεις για να προσφέρουμε βιώσιμη διέξοδο στους θεραπευόμενούς μας.

Ταυτόχρονα :
●Θεσπίσαμε ξεκάθαρους κανόνες στη συνεργασία μας με τα Κέντρα Πρόληψης ώστε να ικανοποιούνται οι όροι της προγραμματικής σύμβασης με βάση τη νομιμότητα.
●Διευρύνουμε τις δράσεις μας στην πρόληψη των νόμιμων εξαρτήσεων και στηρίζουμε καινοτόμες προσπάθειες, όπως το διαδραστικό e-book για το κάπνισμα.
●Υπογράψαμε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σε θέματα εκπαίδευσης και πρόληψης και ετοιμάζουμε ανάλογες συνεργασίες.
●Προχωρούμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας για τη δημιουργία δομής φιλοξενίας ανήλικων χρηστών και αστέγων.
●Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες συνεργασίας με το Δήμο Αθηναίων για το υπνωτήριο αστέγων εξαρτημένων.

Το πιο σημαντικό: με ολοκληρωμένο σχέδιο και συγκροτημένες προτάσεις, πετύχαμε να εγκριθεί πρόσθετη χρηματοδότηση, σε ποσοστό 55% του αρχικά εγκεκριμένου ποσού.
●Με τη νέα χρηματοδότηση δρομολογούμε και ολοκληρώνουμε διαδικασίες για διεθνείς ανοικτούς διαγωνισμούς σε φύλαξη και καθαριότητα, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, καθώς και τοποθέτηση ωρομετρητών στην κεντρική υπηρεσία και τις μονάδες του οργανισμού (το τελευταίο για πρώτη φορά στην ιστορία του οργανισμού).
●Προχωρούμε σε διαχειριστικό έλεγχο, με τη βοήθεια ορκωτών ελεγκτών, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων και τον απολογισμό των ετών 2012 και 2013.
●Ξεκινούμε διαδικασίες αξιολόγησης των υπηρεσιών και των δομών μας, εξωτερικών και εσωτερικών. Μέσα από την αξιολόγηση δομών και δράσεων, ο ΟΚΑΝΑ θα βελτιώσει τις υπηρεσίες του.
●Δίνουμε βάρος στην κατάρτιση και την επιμόρφωση των εργαζομένων μας. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην προσπάθειά μας.
●Υλοποιούμε τον προγραμματισμό μας για τη δημιουργία και λειτουργία νέων μονάδων.

Αυτούς τους 6 μήνες πετύχαμε πολλά.
Η εξυγίανση και ο εκσυγχρονισμός του ΟΚΑΝΑ δεν αποτελούν προϋπόθεση της λειτουργίας του.
Αποτελούν προϋπόθεση για να συνεχίσει να υπάρχει, για να προσφέρει διευρυμένες δράσεις και υπηρεσίες σε χιλιάδες θεραπευόμενους, εξαρτημένους και τις οικογένειές τους.
Έχουμε βάλει τις βάσεις για έναν νέο ΟΚΑΝΑ, που θα διαθέτει δυναμισμό και εξωστρέφεια και θα λειτουργεί με διαφάνεια, αξιοκρατία και αποτελεσματικότητα.
Οι έννοιες του πολιτικού κόστους, της ανοχής σε νοσηρά φαινόμενα αλλά και του συμβιβασμού με κατεστημένες αντιλήψεις δεν έχουν πλέον εφαρμογή στον ΟΚΑΝΑ.
Το δικό μας στοίχημα είναι στοίχημα ζωής.

Γιατί και ο ίδιος ο ΟΚΑΝΑ είναι φορέας ενός μηνύματος ζωής και ανθρωπιάς.

9 σχόλια:

 1. Επειδή δουλεύω πραγματικά πολλά χρόνια στον οκανα και δεν μπορώ να θυμηθώ εποχές με φωτισμένες διοικήσεις και διευθύνσεις, θα είχατε την καλοσύνη να εξηγήσετε γιατί αυτή την έντονη λεκτική επανάσταση που βλέπουμε τους εκπροσώπους μας να έχουν ξεκινήσει δεν την είχαμε ξαναδεί άλλοτε; Φυσικά ισχύει το κάλλιο αργά, όμως δεν αρκεί. Είναι η έκφραση ενός θυμού που συσσωρευόταν κι από την κατάσταση με προηγούμενους; Ή είναι η επανάσταση κατά του χιτλερισμού που έπεσε πάνω μας ενώ είχαμε ζήσει τον χρυσό αιώνα του Περικλή; Ή είναι κάτι άλλο και τι;
  Παρακαλώ την συνάδελφο Αναγνώστου να εκφράσει την θέση της αρσυ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Τι είναι οι ωρομετρητές; Ρολόγια; Πιστεύει ο πρόεδρος οτι δεν έχουμε ρολόγια; Βγάλτε τον άμεσα από αυτή την πλάνη.
  τρελό κουνέλι

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η ωρομέτρηση είναι το σύστημα ελέγχου των εργαζομένων (στα κεντρικά) με κάρτες γιατί ,προφανώς,κάποιος "ημέτερος" κατασκευάζει τέτοια μηχανάκια και ήρθε ο καιρός να πάρει προμ'ηθεια..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Δεν έχουμε σαπούνι για τα χέρια, δεν έχουμε χειροπετσέτες, δεν έχουμε μπουκαλάκια για τη μεθαδόνη, αλλά έχουμε για μηχανάκια και κάρτες;;;;;;

   Διαγραφή
 4. Κι έτσι δεν πειράζει που οι μονάδες δεν έχουν μπουκαλάκια, θα έχουν κάρτες για να βλέπει ο πρόεδρο, η ξανθιά κυρία και φυσικά ο κ. Γενικός την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης με ακρίβεια δευτερολέπτου. Μάλιστα, αυτό θα πει εκσυγχρονισμός! Αμέ...
  Και για να μην ξεχνιόμαστε: Όχι στον λαϊκισμό και στα νοσηρά φαινόμενα του παρελθόντος.
  granma

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. granma στο παρελθόν πέρασες καλά στον οκανα;ήταν καλές και δημιουργικές εποχές;

   Διαγραφή
 5. Σε ορισμένες περιόδους πέρασα σαφώς καλύτερα (περισσότερη όρεξη για δουλειά από όλους μας, υψηλότεροι μισθοί, επισχέσεις, κινητοποιήσεις κλπ). Αλλά γιατί ρωτάς πρέπει να διαλέξω ανάμεσα σε παλιότερες διοικήσεις και στην τωρινή; τα ίδια και χειρότερα ήταν όλες. Αν πέρασα καλύτερα ήταν εξ αιτίας των συναδέλφων και όχι των διοικήσεων.
  granma

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Συμφωνούμε!Κι επειδή ούτε τις προηγούμενες διοικήσεις είχαμε επιλέξει, γιατί δεν φωνάζαμε (δεν αναφέρομαι σε απεργίες, επισχέ σεις και λοιπές μορφές πάλης) τότε τόσο άγρια όπως τώρα; Μήπως, μήπως λέω, γιατί τότε κάναμε και πάλη ενώ τώρα την βλέπουμε με τα κυάλια; Και σαν σκυλάκια, αφού δεν δαγκώνουμε, το ρίξαμε στο γάβγισμα;

   Διαγραφή
 6. Μακάρι να είναι αυτός ο λόγος αγαπητέ! Τα πράγματα μερικές φορές είναι πιο περίπλοκα (έως διαπλεκόμενα). Πάντως για να πούμε και του στραβού το δίκιο κι άλλες φορές έχουμε ζητήσει παραίτηση και μάλιστα με πιο μεγάλη φασαρία. Βέβαια τότε είμασταν σε καλύτερη κατάσταση αγωνιστικά. Έχεις δίκιο...
  granma

  ΑπάντησηΔιαγραφή