Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 19.10.14


1.Αρχίζοντας από τα πλέον ευτράπελα, τα πολυαναμενόμενα  8,9 εκατομμύρια ήρθαν – και χρεώθηκαν σε λάθος κωδικό! Απαιτείται πλέον να πειστεί η …ξανθιά οπτασία ότι η υποκατάσταση έχει άλλο κωδικό και να ζητηθεί  η διόρθωση (εξαιρετικά αφιερωμένο σε όσους περίμεναν ότι στις 10 - άντε 15 - Οκτωβρίου θα είχαμε αντιδραστήρια, ποτηράκια, καθαριστικά κοκ).

2. Το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ συνεδρίασε κανονικά, σα να μη συμβαίνει τίποτα! Όσο για το τι αποφάσισε – είναι συγκινητική η «εμπιστοσύνη» (λέμε τώρα…) κάποιων αναγνωστών που πιστεύουν ότι ενημερωνόμαστε για τα πάντα, αλλά θα πρέπει να συμβιβαστούν με τη σκληρή πραγματικότητα: δεν ξέρουμε. Αυτό που δυστυχώς ξέρουμε, πέραν της γελοιότητας του πράγματος (όπου οι άνθρωποι που απαιτούν εμμονικά την τήρηση των διαδικασιών και διασκεδάζουν να εφευρίσκουν νέες καθημερινά, λειτουργούν παράνομα), είναι πως κάθε απόφαση αυτού του ΔΣ (διαγωνισμοί, προμήθειες, συλλογική σύμβαση) κινδυνεύει να ακυρωθεί.
Η άποψή μας είναι ξεκάθαρη: δεν διαφωνούμε με το να προσφύγει ο σύλλογος με κάθε μέσο (και ένδικο) κατά του ΔΣ του Οργανισμού, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η λειτουργία του ΟΚΑΝΑ – οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, η διοίκηση του Οργανισμού δεν είναι προβληματική μόνον επειδή δεν  έχει τη … «σωστή» αναλογία δικηγόρων και κοινωνιολόγων. Το πλέον προβληματικό και επικίνδυνο είναι το περιεχόμενο, η  πολιτική που ακολουθεί: περικοπές «ως εκεί  που δεν παίρνει», εκχώρηση μέρους των  λειτουργιών του δημοσίου στους ιδιώτες  (εταιρείες, εξωτερικοί συνεργάτες), προώθηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Παράνομος είναι κι ο τρόπος άσκησης: ο (απαραίτητος, μάλλον) αυταρχισμός, η παράλληλη εξουσία εξωθεσμικών κέντρων  και η (συνήθης) πρακτική του «βολεύω και το μπατζανάκη / τον κολλητό / τον ψηφοφόρο» - «κι άμα πάνε να με στριμώξουν, πουλάω τρέλα» (βλέπε πρόσφατους απολογισμούς πεπραγμένων…).   Η πολιτική αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη για επίδοξους βουλευτές / πολιτευτές / παρατρεχάμενους αλλά είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ για τα μέλη των προγραμμάτων, τους εξαρτημένους  εκτός προγραμμάτων, τους εργαζόμενους στον ΟΚΑΝΑ και την κοινωνία.  Και γι’ αυτό πρέπει να φύγουν. ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ. Είτε διορίστηκαν παράνομα είτε νόμιμα. Είτε δίνουν το «διοικητικό» είτε το «επιστημονικό» άλλοθι στην καταστροφή.

3. Πάντως, μετά την  πίεση της απόφασης του συλλόγου για προσφυγή  στα δικαστήρια, η διοίκηση κατέβαλε κάποια από τα χρωστούμενα στο Σύλλογο, στο ΤΑΣΕΟ και στα δάνεια.

4. Προχωρά η προσφυγή στον ΟΜΕΔ για τη Συλλογική Σύμβαση.

5. Στις αρχές Νοεμβρίου λήγουν τα πρώτα ΕΣΠΑ.  Για τα περισσότερα  απ’ αυτά (όπως για το Street work της Θεσσαλονίκης που λήγει την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη),  δεν υπάρχει καμιά επίσημη ανακοίνωση για το τι θα γίνουν  - θα κλείσουν; Τα προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές θα συνεχιστούν, αλλά με λιγότερο προσωπικό και  ελαστικές σχέσεις εργασίας: βγήκε, κιόλας, η προκήρυξη  λίγων «μπλοκακίων» για την Πάτρα.
  Μ’ άλλα λόγια α. κλείνουν προγράμματα αναγκαία για τον ΟΚΑΝΑ και τους εξαρτημένους και β. συνάδελφοί μας (αυτοί που «βουλώνανε τρύπες» στις μονάδες, στο στέκι, στα στεγνά κοκ, αυτοί  που κυνηγήθηκαν από την υφυπουργό  [για τις φυλακές] και από τον ανακριτή [για τον «Οδυσσέα»] λες και φταίγανε αυτοί που δεν υπήρχαν οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις και νομοθετικές ρυθμίσεις) απολύονται. Λίγοι απ’ αυτούς θα επαναπροσληφθούν,  όμως με χειρότερες αμοιβές και όρους εργασίας.
Κι αυτό μας αφορά όλους . Είναι το ίδιο σενάριο που είδαμε στην καθαριότητα και στη φύλαξη (και τα αποτελέσματα του οποίου, τόσο στους ίδιους τους εργαζόμενους όσο και στη λειτουργία των μονάδων, γνωρίζουμε θαυμάσια) . Είναι το σενάριο που εφαρμόστηκε μαζικά στην ΕΡΤ. Και, βέβαια, συνοδεύεται από την πλήρη αδιαφορία για την κατάργηση αναγκαίων υπηρεσιών.  
γ. Υποθέτουμε, ωστόσο, πως  τα «άλλου τύπου» ΕΣΠΑ (αυτά τα τύπου «προώθηση της παγκόσμιας ημέρας κατά των  Angry birds» ) θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Γι’ αυτά, δεν υπάρχει  κανένας λόγος ανησυχίας…
Μένει να δούμε πώς θα μπορέσουμε να υποστηρίξουμε «πειστικά» τη συνέχιση των προγραμμάτων με ενσωμάτωσή τους στον ΟΚΑΝΑ, την ενίσχυσή τους και την πρόσληψη όλου του απαιτούμενου προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας. Και, όπως έχουμε εμπεδώσει πλέον, δεν αρκούν το «δίκιο» και τα  επιχειρήματα. Ούτε τα  πετυχημένα  επικοινωνιακά «ανοίγματα» .Όλα αυτά είναι χρήσιμα – όμως, κυρίως,   χρειάζεται αποφασιστικότητα, μαζικότητα  και αγώνας .

To be continued

14 σχόλια:

  1. Υπάρχει και ΤΑΣΕΟ; πλάκα κάνετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για όσους κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν που βρίσκεται το πρόβλημα και ποια είναι η λύση:
    http://www.imerodromos.gr/cuba-revolution-embola/
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. granma: Η λύση είναι να πάνε όλοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές του ΟΚΑΝΑ στην Αφρική - μέσω Κούβας - και έτσι θα λυθεί και το πρόβλημα. Σωστά; Τώρα κανείς δεν μπορεί πλέον να κάνει πως δεν καταλαβαίνει. Στην Κούβα αδελφές μου, στην Κούβα.
    τρελό κουνέλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στην Κούβα οι αδερφές; χμμμμμ.... κάτι δεν ξέρεις καλά κουνελάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι; Δεν έχω καταλάβει καλά τον Τσέχωφ;
    τρελό κουνέλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον Κομμαντάντε Φιντέλ δεν κατάλαβες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τι πρέπει να καταλάβω γι'αυτόν;
    τρελό κουνέλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα στα πει ο granma που ειναι βαθυς μελετητης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τσούζει λίγο έτσι?
    Οπότε... προτιμότερο να συνεχίζουν μερικοί να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.
    Κατανοητό.
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. http://www.enikos.gr/society/272395,Poinikes_diwxeis_gia_thn_trypa_85_eka.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τσούζει λίγο έτσι?
      Οπότε... προτιμότερο να συνεχίζουν μερικοί να κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμε 24 Οκτωβρίου 2014 - 9.44 πμ, ελπίζω η επανάληψη του μηνύματος μου να μην έγινε ως μπηχτή προς εμένα, διότι όλως τυχαίως ταυτίζομαι με το άτομο που δημοσίευσε το link απλά ξέχασα να βάλω την ηρωική και ένδοξη υπογραφή μου.
      Και δεν δημοσίευσα το link τυχαία...άρα μπορεί κάτι να καταλαβαίνω...όπως κι εσύ καθώς φαίνεται
      granma

      Διαγραφή
  11. Εγώ πάλι ταυτίζομαι με τον ΟΚΑΝΑ 2014 που λέει ότι μ'αγαπάς granma.
    τρελό κουνέλι

    ΑπάντησηΔιαγραφή