Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ

Όσο και να νομίζει κάποιος ότι έχει εντοπίσει τα σοβαρά προβλήματα του ΟΚΑΝΑ και να προσπαθεί να οργανώσει την πάλη επίλυσης ή έστω αντιμετώπισης τους τελικά η πραγματικότητα τον ξεπερνά:
Το θέμα των επικείμενων αλλαγών στο πλαίσιο λειτουργίας, το πολύ σοβαρό θέμα της (μη) υπογραφής ΣΣΕ, το ακόμη σοβαρότερο και (μόνιμο πια) θέμα της ελλιπούς λειτουργίας των μονάδων, τα λεφτά που μας χρωστάνε, όλα αυτά επισκιάσθηκαν αυτές τις ημέρες από τις επιεικώς απαράδεκτες ενέργειες της Διοίκησης, που είχαν στόχο εργαζόμενους των Κεντρικών Υπηρεσιών (προς το παρόν):


  • μια επίπληξη για παράβαση εχεμύθειας που τελικά δεν έγινε: συνάδελφος των Οικονομικών υπηρεσιών καταγγέλλει ότι παραποιούνται έγγραφα που έχει συντάξει, αποδεικνύεται ότι ο παραποιήσας είναι ο Αντιπρόεδρος (ή μήπως είναι κι άλλοι;) και αντί ο Πρόεδρος και το ΔΣ να ακολουθήσει την αρμόζουσα διαδικασία (μάλλον ποινικό αδίκημα είναι η παραποίηση δημοσίου εγγράφου ή κάνουμε λάθος) καλείται για εξηγήσεις όχι ο ένοχος αλλά  η καταγγέλλουσα επειδή λέει- άκουσον! άκουσον!- ενημέρωσε εγγράφως το σωματείο για την παρανομία, ως μη όφειλε. Φυσικά δεν την ρωτάνε τίποτε για αυτό στη διάρκεια του ΔΣ, αλλά αποφασίζουν να την επιπλήξουν, όμως τελικά μετανοιώνουν και εξαντλούν την επιείκεια τους με αναστολή της επίπληξης. Κάπου χάσαμε τη μπάλα, αλλά νομίζουμε όχι και το βασικό νόημα: απολογίες, επιπλήξεις και έτοιμο το κλιματάκι τρομοκρατίας και το image του Προέδρου που (τολμάει και) τα βάζει με τα κακώς κείμενα και τον σάπιο και διεφθαρμένο από τα μέσα ΟΚΑΝΑ 
  • και φυσικά μετά τις ανασταλθείσες απολογίες και επιπλήξεις ήλθε το ακόμη σοβαρότερο: η παύση της υπεύθυνης των οικονομικών υπηρεσιών για λόγους που παραμένουν ανεξήγητοι προς το παρόν, παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες το Προέδρου να συκοφαντήσει την συνάδελφο (και γενικά τους εργαζόμενους οι οποίοι κατά τη γνώμη του φταίνε ακόμη και για το ότι δεν υπάρχουν αντιδραστήρια γιατί παίρνουν άδειες και δεν υπογράφονται τα απαραίτητα χαρτιά. Θαρρείς και το γεγονός ότι οι περισσότερες μονάδες δεν έχουν κάνει ελέγχους με ουροληψίες το τελευταίο τετράμηνο οφείλεται στις άδειες των εργαζόμενων του Τμήματος Προμηθειών και όχι στην υποχρηματοδότηση του Οργανισμού και στην αδιαφορία Υπουργείου και Διοίκησης για την λειτουργία των μονάδων.

Να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες στους επάνω ορόφους των Κεντρικών Υπηρεσιών κυκλοφορεί μια ξανθιά κυρία που ελέγχει και επιτηρεί ότι νομίζει η ίδια ότι χρειάζεται έλεγχο και επιτήρηση. Οι κακές γλώσσες λένε ότι δεν έχει κανέναν "θεσμικό" ρόλο -  αλλά εμείς που στην ευχή να ξέρουμε αν έχει ή δεν έχει "θεσμικό" ρόλο; Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν με σαφήνεια και διαφάνεια το ρόλο που παίζει ο καθένας που κυκλοφορεί και δίνει διαταγές και ζητάει στοιχεία. Αλλιώς παραβαίνουν το καθήκον τους περί εχεμύθειας και πρέπει να τους γίνει επίπληξη, κ. Πρόεδρε.

Τα πράγματα είναι σοβαρά: είτε είναι έτσι όπως φαίνονται επειδή ο Πρόεδρος έχει επιλέξει την ολομέτωπη σύγκρουση με τους εργαζόμενους σε όλα τα επίπεδα (ΣΣΕ, πλαίσιο λειτουργίας) είτε υπάρχει κάτι που μας διαφεύγει (οι καιροί είναι πολύ πονηροί, και μαζί με αυτούς προσπαθούμε να πονηρέψουμε κι εμείς - με άλλοτε άλλο βαθμό επιτυχίας είναι αλήθεια) το γεγονός είναι ότι η λειτουργία του οργανισμού τόσο στις μονάδες όσο και στις κεντρικές υπηρεσίες γίνεται κάθε μέρα και πιο προβληματική, πιο αναποτελεσματική και φυσικά πιο αντιδημοκρατική (όχι ότι ήταν ποτέ δημοκρατική, για αυτό και μας ξενίζει η φράση " να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στον ΟΚΑΝΑ" που αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου: πότε ρε παιδιά είχαμε δημοκρατία στον ΟΚΑΝΑ και δεν το είχαμε καταλάβει; μήπως επί προηγούμενων Προέδρων;)

Αν μάλιστα είναι αλήθεια ότι ετοιμάζεται πρόχειρος διαγωνισμός για την πρόσληψη τριών εξωτερικών συνεργατών (για τις Οικονομικές Υπηρεσίες, την Νομική Υπηρεσία και την Τεχνική) τότε τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα: Εξωτερικοί συνεργάτες για να κάνουν τη δουλειά υπαλλήλων του ΟΚΑΝΑ, προσλήψεις αμφίβολης νομιμότητας από το παράθυρο (γύρευε με τι αμοιβές...) μόνο και μόνο για να παρακαμφθούν οι εργαζόμενοι και οι όποιες αντιστάσεις τους.

Είπαμε αυτή η στάση μπορεί και να μην είναι τυχαία: μπορεί να ταιριάζει και στο προφίλ που θέλει να χτίσει ο Πρόεδρος: ωραίος, νέος, δυναμικός, αποτελεσματικός, που δεν φοβήθηκε να τα βάλει με τις αγκυλώσεις και τη διαπλοκή στον ΟΚΑΝΑ και έφερε ικανά στελέχη (να υποθέσουμε από τον ιδιωτικό τομέα;) παρακάμπτοντας τους τεμπέληδες υπαλλήλους που μέχρι πρότινος συνδιοικούσαν. Ουάου!!!!

Την επόμενη εβδομάδα τα γεγονότα θα τρέξουν γρήγορα:

  1. Συνάντηση ΕΠΕΣΥ την Δευτέρα: Ο Αν. Δ/ντής Εφαρμογής Προγραμμάτων έστειλε απάντηση στο κείμενο της ΕΠΕΣΥ (το οποίο μάλλον απορρίπτει μετά πολλών επαίνων, αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να απαντήσουμε γιατί το διαβάσαμε εντελώς διαγώνια. Υπομονή...) Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται διαβούλευση δι΄  αλληλογραφίας. Η πρόταση μας είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να συναντηθούν οι διεπιστημονικές ομάδες, τουλάχιστον της Αθήνας και να συζητήσουν. Αν ο Αν. Δ/ντής δεν θέλει να το κάνει πρέπει να το οργανώσουμε εμείς και μάλιστα σύντομα.
  2. Γενική συνέλευση: Τετάρτη Θεσσαλονίκη, Πέμπτη Αθήνα: Πρέπει να αποφασίσουμε τη συνέχεια της δράσης μας. Η πρόταση μας είναι άμεση προσφυγή στον ΟΜΕΔ, άμεση συνάντηση με Υπουργό Υγείας, εκ νέου απεύθυνση σε φορείς και θεσμούς που έχουν σχέση με την υγεία, συνάντηση με εκπροσώπους όλων των κομμάτων για ενημέρωση και άσκηση πίεσης στη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για επίλυση των χρόνιων προβλημάτων, και για διαφάνεια, δημοκρατία και σεβασμό στους εργαζόμενους και τα δικαιώματα τους.  

Ας είμαστε όλοι και όλες στις Συνελεύσεις για να πούμε τις ιδέες μας να αλληλοενμερωθούμε και να διαλέξουμε εκείνες τις μορφές πάλης που μπορούν να μας οδηγήσουν σε νίκες. Για να σπάσει το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθεί να επιβάλλει η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ (όπως όλες οι προηγούμενες  Διοικήσεις άλλωστε).

ΥΓ1. Σαν να μην έφταναν όλα τα προηγούμενα ετοιμάζεται και μια φιέστα στο Μέγαρο για τη διαφήμιση του Προέδρου .... συγνώμη του ΟΚΑΝΑ θέλαμε να πούμε. Αλλά

ΥΓ2. Η ώρα πέρασε και η ΑρΣυ παρόλη την αγωνιστική της ετοιμότητα πρέπει να αποσυρθεί. Τα υπόλοιπα νέα από αύριο....


7 σχόλια:

  1. Επειδή δεν με παίρνουν για καφεδάκια εκεί στα κλιμάκια της εξουσίας, με ενδιαφέρει πολύ η φιέστα. Μπας και βγω κι εγώ καμιά καλή φωτο. Πείτε μου λεπτομέρειες. Αυτό είναι το μόνο σημαντικό σαν είδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "μας ξενίζει η φράση " να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία στον ΟΚΑΝΑ" που αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου"
    είναι η μόνη φράση στην ανακοίνωση που είναι γέλια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Την βγαλαμε και φετος?8.9εκατομυρια λεει.


    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=632690

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ουάου! Είναι πολλά τα λεφτά Πάρη... Τώρα θα αποκατασταθεί η δημοκρατία στο οκανα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. παιδιά...πότε είναι η fiesta στο Megaron για να ραφτούμε και να προγραμματίσουμε το brazilian?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εγώ δεν πάω μέγαρο...θα μείνω με τον παίδαρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή