Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2014

Πολλά και διάφορα έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε. Ας αρχίσουμε χρονολογικά:

  1. Την Τρίτη επικοινώνησε ο οργανωτικός γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου με το γραφείο της υφυπουργού για να κανονισθεί η συνάντηση που εκκρεμεί από την προ-προηγούμενη εβδομάδα. Για να κανονισθεί η συνάντηση του ζητήθηκαν στοιχεία για τον προϋπολογισμό του ΟΚΑΝΑ και τις ανάγκες του. Μείναμε όλοι ενεοί. Επειδή είναι αδύνατον να μην τα ξέρουν προφανώς μας δουλεύουν!!!!!!!
  2. Την Τετάρτη εκδικάσθηκε η υπόθεση των ασφαλιστικών μέτρων για τις μειώσεις μισθών. Η Πρόεδρος φαινόταν φιλική αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα, ο δικηγόρος του ΟΚΑΝΑ προσπάθησε την τελευταία στιγμή να επηρεάσει την Πρόεδρο λέγοντας ότι "δεν πρέπει να κερδίσουμε γιατί στο τέλος μπορεί να χάσουμε και να μας ζητηθούν τα χρήματα πίσω, οπότε τότε μπορεί οι καημένοι οι εργαζόμενοι να δυσκολευτούν". Πήρε την κατάλληλη απάντηση από τον δικηγόρο του Συλλόγου ("δηλαδή μας λέτε να χάσουμε την υπόθεση μας για το καλό μας;"). Δεν εκδόθηκε -ως ανεμένετο άλλωστε - προσωρινή διαταγή, οπότε περιμένουμε τον Σεπτέμβριο την απόφαση του Πρωτοδικείου.
  3. Την  Πέμπτη έγινε προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, παρουσία του αντιπροέδρου του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, του Γενικού Διευθυντή και των νομικών συμβούλων ΟΚΑΝΑ και Συλλόγου (στην αρχή τουλάχιστον). Από τη μεριά του ΔΣ του Συλλόγου παραβρέθηκαν οι Αγγελίδης, Αναγνώστου και Σταυρόπουλος. 
    • Στην αρχή συζητήθηκε για άλλη μια φορά η πρόταση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ για τη διατύπωση του άρθρου της ΣΣΕ, που θα αφορά στο ΤΑΣΕΟ (δηλαδή την ουσιαστική κατάργηση της υποχρέωσης της Διοίκησης για καταβολή του 1% του προϋπολογισμού). Βυζαντινισμοί του τύπου αν θα γραφτεί ότι το θέμα του ΤΑΣΕΟ  "θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στην επόμενη ΣΣΕ" ή αν θα γραφτεί "δύναται να αποτελέσει κλπ". Σε κάθε περίπτωση  είναι ολοφάνερο ότι η Διοίκηση θέλει να περάσει το ΤΑΣΕΟ στην ιστορία του Συλλόγου. Τουλάχιστον να μας δώσουν τα λεφτά που έχουν υπεξαιρέσει από τις εισφορές μας καθώς και όσα μας χρωστούν από τους προηγούμενους προϋπολογισμούς μέχρι τώρα (δεν είναι και λίγα, άρα αξίζει τον κόπο...)
    • Κατόπιν συζητήθηκε για άλλη μια φορά η πρόταση του Προέδρου να συμφωνήσουμε (και να το καταγράψουμε στην ΣΣΕ) ότι η Διοίκηση μέσω μιας επιτροπής (στην οποία θα συμμετέχουν και εργαζόμενοι) θα δύναται να χορηγήσει παραπάνω από 2 ημέρες άδειας burnout σε εργαζόμενους, οι οποίοι κατά την κρίση της επιτροπής, κουράζονται περισσότερο από τους υπόλοιπους. Μάταια προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε ότι η άδεια αυτή είναι άδεια πρόληψης του burnout και όχι πριμ παραγωγικότητας, ότι η δουλειά μας δεν μετριέται "με το κεφάλι" και ότι τέτοιου τύπου τακτικές μπορεί να έχουν αποτελέσματα  αντίθετα από το αναμενόμενα. Στην επιχειρηματολογία αυτή τη φορά την τιμητική της είχε η λεβεντογέννα Κρήτη με τις διαφοροποιήσεις ανά μονάδα, οι οποίες σύμφωνα με τη Διοίκηση είναι  χαρακτηριστικές της αδικίας που εμπεριέχεται στην οριζόντια εφαρμογή του μέτρου της άδειας πρόληψης του burnout. Αρνηθήκαμε κάθετα τη λογική της πριμοδότησης, παρόλο που η επιμονή ήταν μεν μεγάλη αλλά εν πολλοίς ευεξήγητη: ωραία δεν θα είναι, εκτός από τα άλλα προνόμια, ο εκάστοτε Γενικός ή/και ο Πρόεδρος να μοιράζει άδειες κατά το δοκούν? Μέχρι τώρα μοίραζαν με τον γνωστό αξιοκρατικό τρόπο συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα και ΕΣΠΑ, συμμετοχές σε επιστημονικές επιτροπές ή/και σε αμειβόμενες επιτροπές, σε λίγο θα (ζητήσουν να) μπορούν να μοιράζουν και επιδόματα και πάει λέγοντας...
    • Αφού δεν πεισθήκαμε για την αναγκαιότητα αυτού του ρηξικέλευθου όσο και εκσυγχρονιστικού  μέτρου, ο Πρόεδρος -πάλι με αφορμή την ανισομέρεια προσωπικού στις μονάδες της λεβεντογέννας (βλέπετε, όπως μας είπε, ο ίδιος πολιτεύεται στην Καλαμάτα, οπότε δεν έχει κάποιο κίνητρο για την Κρήτη ή την υπόλοιπη Ελλάδα...) επέστησε την προσοχή στο πόσο αναχρονιστικό είναι να μην έχει το δικαίωμα η Διοίκηση του Οργανισμού να μεταθέσει προσωπικό εκτός νομού, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες που η ίδια φυσικά ορίζει. Και αφού καθώς λέμε "εμείς ενδιαφερόμαστε πραγματικά για το μέλλον των μονάδων και την ποιότητα", γιατί δεν του επιτρέπουμε να πάρει προσωπικό από μια μονάδα όπου υπάρχουν πολλοί (με ποιο κριτήριο είναι "πολλοί", δεν μας εξήγησε) και να το πάει σε μια μονάδα στην οποία λείπει προσωπικό, τη στιγμή μάλιστα που όλοι ξέρουμε πώς διορίσθηκε αυτό το προσωπικό". Προφανώς δόθηκαν οι κατάλληλες απαντήσεις, δεν είναι ανάγκη να τις επαναλάβουμε εδώ. Είναι όμως χαρακτηριστικό του κλίματος το γεγονός ότι, την ώρα που τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου έφευγαν, ο Πρόεδρος προειδοποίησε ότι όταν αυτά τα θέματα δεν λύνονται με συναίνεση κάποια στιγμή λύνονται και λύνονται βίαια. Από τη μεριά μας τονίσαμε ότι όταν οι εργαζόμενοι πιέζονται και ξαναπιέζονται τότε πράγματι κάποια στιγμή η λύση δεν μπορεί παρά να είναι βίαιη. 
    • Με αυτό τον ήρεμο τρόπο τέλειωσε άλλη μια εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού...
    • Α...ξεχάσαμε να πούμε ότι όταν θέσαμε το θέμα του προϋπολογισμού και της βιωσιμότητας του Οργανισμού, μας είπε ότι δεν υπάρχει "τίποτε νεώτερο" και όταν επιμείναμε μας πληροφόρησε, χτυπώντας με αποφασιστικότητα το χέρι στο τραπέζι , ότι δεν μπορεί να μας πει τίποτε γιατί αυτά που λέει τα γράφουμε στο διαδίκτυο. Επίσης όταν ζητήσαμε να παραβρεθούμε στο επόμενο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ για να ενημερώσουμε τα μέλη του σχετικά με την κατάσταση των μονάδων κλπ, μας ζήτησε το αίτημα γραπτά και μας διαβεβαίωσε ότι "όσες φορές και να επαναφέρουμε αυτό το αίτημα, για να αποδείξουμε ότι είναι ανάλγητος, αυτός θα εφαρμόζει ό,τι λέει ο νόμος" (δηλαδή δεν θα μας το επιτρέπει. Θυμίζουμε ότι ο νόμος δεν υποχρεώνει το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ να δέχεται εκπροσώπους του σωματείου, αλλά δεν το απαγορεύει κιόλας).
    • Επίσης ξεχάσαμε να πούμε ότι σε κάποια στιγμή της όλης συζήτησης ο Πρόεδρος μας επέστησε την προσοχή στο ότι περιγράφοντας την κατάσταση των μονάδων του οργανισμού ως τραγική, σκάβουμε κατά κάποιο τρόπο το λάκκο μας, γιατί δίνουμε δικαίωμα σε κάποιους (δεν μας είπε σε ποιους) να προτείνουν το κλείσιμο του οργανισμού.      
  4. Ακολούθησε ΔΣ του Σωματείου. Προτείναμε συγκέντρωση την ημέρα που είναι το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ με δεδομένη και την προαναγγελθείσα άρνηση του Προέδρου στο αίτημα μας για να παραβρεθούμε στο ΔΣ. Η πρόταση δεν έγινε δεκτή λόγω καλοκαιριού. Επίσης προτείναμε να αρχίσει άμεσα η ποινική διαδικασία για την υπεξαίρεση των χρημάτων μας από τη Διοίκηση (εισφορές προς τον σύλλογο, προς το ΤΑΣΕΟ και δόσεις προς το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Αποφασίσθηκε να σταλεί καταρχήν επιστολή στην οποία να ζητάμε την άμεση καταβολή και κατόπιν επί μη συμμόρφωσης να προχωρήσουμε στις απαραίτητες νομικές διαδικασίες. Ήδη έχει σταλεί αυτή η επιστολή από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων, πρέπει να σταλεί και από το ΔΣ του ΤΑΣΕΟ αντίστοιχη. Να σημειωθεί ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο, ο ίδιος φάνηκε να μη γνωρίζει το θέμα της παρακράτησης των εισφορών του ΤΑΣΕΟ και των εξοφλητικών δόσεων των δανείων. Οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι (αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής) προσπαθούσαν να μειώσουν τη σημασία και τον χρόνο παρακράτησης. Τελικά μας διαβεβαίωσαν ότι από εδώ και πέρα θα μας αποδίδουν τα χρήματα σε μηνιαία βάση. Για τα οφειλόμενα "θα δούμε, σε εύλογο χρόνο" μας είπαν.
  5. Διάφορα άλλα νέα, σχόλια, κουτσομπολιά κλπ κλπ
    • Η μονάδα της Ρόδου έστειλε το κείμενο που έχουμε ήδη αναρτήσει. Δεν είναι προφανώς η μόνη μονάδα που έχει στείλει παρόμοιο κείμενο στη Διοίκηση. Είναι όμως η μόνη μονάδα που μας έστειλε κοινοποίηση για να την αναρτήσουμε στο blog και από όσο γνωρίζουμε είναι και η μόνη μέχρι στιγμής που έχει κοινοποιήσει το έγγραφο και σε εκτός του οργανισμού παραλήπτες (υπουργό, τοπικό τύπο κλπ). Μέχρι σήμερα υπάρχουν πάρα πολλά έγγραφα που έχουν σταλεί από υπεύθυνους στα οποία περιγράφεται η κατάσταση με μελανά χρώματα. Φυσικά κανένα από αυτά δεν έχει απαντηθεί. Μια καλή ιδέα είναι να μαζευτούν όλα αυτά στο σωματείο και να σταλούν στην διακομματική επιτροπή της βουλής και σε όλους τους βουλευτές των νομών όπου υπάρχουν δομές του ΟΚΑΝΑ, ώστε να μη λέει κανείς ότι δεν ήξερε. 
    • Η "εντελώς-αυθαίρετα-διορισμένη-από-τη-Διοίκηση Επιστημονική Επιτροπή" κατέληξε (επιτέλους!!!) σε βαθυστόχαστα συμπεράσματα, και μπορεί να φύγει για διακοπές. Τα συμπεράσματα αυτά κοινοποίησε στους υπεύθυνους των μονάδων υποκατάστασης, με συνοδευτικό έγγραφο του Γενικού, το οποίο καταλήγει με την γνωστή διαταγή "για την πιστή εφαρμογή". 
      • Ανεξάρτητα από το περιεχόμενο (το οποίο φυσικά και θα μελετήσουμε, ομού μετά της συνοδού βιβλιογραφίας, μιας και αρκετά από τα μέλη αυτής της επιτροπής έχουν και στο παρελθόν παρερμηνεύσει τα αποτελέσματα των επιστημονικών εργασιών, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση συμφερόντων, τα οποία νομίζαμε ότι ήταν  "ίδια", αλλά τελικά μπορεί να είναι και ιδιωτικά) μόνο και μόνο αυτή η επωδός δεν συνάδει με το αντικείμενο της υποτιθέμενης εγκυκλίου: δεν "διατάσσονται" οι επιστήμονες προς συμμόρφωση κκ συνάδελφοι-μέλη της επιτροπής. Ακόμη και τέλεια να τα γράφατε, για τα μάτια του κόσμου θα έπρεπε να προσέχετε. Τα υπόλοιπα από Δευτέρα, να μελετήσουμε πρώτα "τας Γραφάς" και τα λέμε..
Καλές βουτιές σε όσους είναι διακοπές, σε όσους δουλεύουν σε παραθαλάσσια και υπομονή σε όσους παραμένουν στο κλεινόν άστυ. Έχει και κοντινές παραλίες παιδιά...

10 σχόλια:

  1. Η βουτια ειναι η λεξη κλειδι. Η βουτια του οκανα και δυστυχως και πολλων ως ατομα ειναι οχι απλα μεγαλη αλλα κυριως ασυγκρατητη.
    Μενει η εξοδιος ακολουθια (συμβολικα,μην παρεξηγηθουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Eιναι φοβερο παντως ,πως κάποιοι νομιζουν οτι θα σωθουν κατηγορώντας τούς εργαζόμενους -συναδέρφους γειτονικών μονάδων !!! τι ονειρεύονται αλήθεια? να γίνουν περιφεριαρχες? (σώθηκαν) !!!!!!!!!!! Εδω ο κοσμος χάνεται και κάποιοι χτενίζονται !!! Χρηστος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι εννοεις Χρησταρα μου; εσυ κατι με ζουμι θες να πεις. Πες το, μην το κρατας μεσα σου. Πες το να μαθουμε κι οι υπολοιποι. Ο Οκανα σβηνει, μην το παρεις μαζι σου το μυστικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α! Παιδια ξεχασα κατι. Η δικαιοσυνη δεν εχει μονο αστικα δικαστηρια για ασφαλιστικα μετρα. Εχει και ποινικες διαδικασιες. Κι αμα γραφει κανεις τα δραματικα που γραφει στις επιστολες για ασφαλεια ασθενων και θεραπευτων, για ιατρικες ευθυνες και δεν ξερω τι αλλο, καλο ειναι να ναι αποφασισμενος. Αλλιως ας μην απασφαλιζει... Σε αυτο εχει δικιο ο Προεδρος. Εκτος αν ειμαστε τιποτα παιδακια που βγαζουν τωρα τα δοντακια τους. Κανουμε ενα βηματακι παραπερα (και τα μωρα κανουν βηματακια) και στελνουμε μια ωραια καταγγελια στον εισαγγελεα. Ετσι, στρατα στρατουλα. Ναι; α! που ειστε;σαν Συλλογος, οχι ο καθενας μονος του σαν τσομπανης με τη γκλιτσα του. Γι αυτο υπαρχει ο Συλλογος με τους νομικους του συμβουλους, δηλαδη ολων μας δικηγορους. Ναι καλα μου παιδια; Μην εχετε φοβο. Ξερουν αυτοι οι δικηγοροι να κανουν και ποινικες διαδικασιες, το ιδιο οπως και αστικες, Τα μαθαινουν στην σχολη. Αρκει να παρουν την εντολη. Ναι Χρυσοστομε; Ναι granma ; Αντε να παμε ολοι μαζι στρατα στρατουλα και προς τον εισαγγελεα.. Δεν ηγγικεν ακομα η ωρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρηστο μην μας κρατας μυστικα.
    (Θεραπευομενος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε δεν αφορα την λειτουργια των μοναδων , δεν ειναι κατι σημαντικο απλώς διχνει την "επαρχιώτικη" λογικη που εχουν μερικοι!!!! Εθελοντές στο ""θάψιμο"" άλλης μοναδας στην διοίκηση , χωρίς αυτή να τους εχει ζητησει να κρινουν !!! ( και να ελεγαν αληθειες τουλαχιστον ) !!!!!! ΧΡΗΣΤΟΣ

      Διαγραφή
  6. Ποια Μονάδα έθαψε ποια ἀλλη δηλαδή Χρήστο;
    Μην πετάς στον αέρα πράγματα. Αν ξέρεις κάποια αλήθεια κι όχι κουτσομπολιά, πες την.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τσιμπάτε. Δεν χρειάζεται η μια μονάδα να κατηγορεί την άλλη. Όταν δεν λογαριάζεις τίποτε άλλο παρά μόνο νούμερα, τότε είναι εύκολο να κάνεις διαίρεση και να πεις αυτοί είναι παραπανίσιοι σε αυτή την πόλη. Αυτό έκανε ο πεφωτισμένος πρόεδρος για τη λεβεντογέννα. Και σε αυτό δεν χρειάζεται κολαούζους.
      Μην τσιμπάς Χρήστο!

      Διαγραφή
  7. granma πες μας άμα μάθεις νομικά.... ή αν σου τα διδάξει ο Χρυσόστομος..
    μετράμε πολύ αυτά που λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χρηστο συμφωνω με τον παραπανω. Μην τσιμπας. Μην σε παρασυρει ο πεφωτισμενος προεδρος. Να ακους μονο τους δικους μας πεφωτισμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή