Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 27.09.2013


Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. του σωματείου και της αρμόδιας επιτροπής του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για τη διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Στη συνάντηση αυτή υπήρξε συμφωνία σχετικά με την άδεια burn out, την 9μηνη άδεια στις νέες μητέρες (ή και πατέρες), τη δυνατότητα λήψης της ψυχιατρικής ειδικότητας από τους νοσηλευτές, τα οποία διατηρούνται με βάση τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις μας. Σε προηγούμενη συνάντηση είχε υπάρξει συμφωνία στο ζήτημα της χρηματοδότησης των εκπαιδεύσεων των εργαζομένων καθώς και στο ζήτημα της εξωτερικής εποπτείας. Επιπλέον, οι ημέρες απουσίας λόγω ασθένειας με απλή δήλωση συμφωνήθηκε να αυξηθούν από 3 σε 4, όπως ισχύει και στο δημόσιο τομέα.
Υπήρξαν, όμως, και σημεία στα οποία οι θέσεις εργαζομένων και διοίκησης δεν συγκλίνουν:
1. Άρση της "πλήρους και αποκλειστικής" απασχόλησης: Άποψη της διοίκησης είναι ότι το θέμα αυτό δεν αφορά στη συλλογική σύμβαση καθώς α) άπτεται του εσωτερικού κανονισμού και β) oι προκηρύξεις των θέσεων για την πρόσληψη προσωπικού ανέφεραν ρητά ότι πρόκειται για θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Επιπλέον, ο γενικός διευθυντής εξέφρασε την άποψη ότι αν κάποιος εργαζόμενος είναι απλά πλήρους και όχι αποκλειστικής απασχόλησης τότε είναι περισσότερο εκτεθειμένος
στο ενδεχόμενο η εργασία του να μετατραπεί σε μερική ή σε άλλη μορφή ελαστικής απασχόλησης (;!). Εκείνο που ειπώθηκε είναι ότι το θέμα αυτό μπορεί να συζητηθεί εκτενέστερα με τη διοίκηση, εκτός των διαπραγματεύσεων για τη συλλογική σύμβαση, προκειμένου οι άδειες του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ σε μεμονωμένους εργαζόμενους για την άσκηση δεύτερης εργασίας να δίνονται με μεγαλύτερη ελαστικότητα, εφόσον καθοριστούν και συγκεκριμένα κριτήρια για τη χορήγηση αυτών των αδειών. Όσον αφορά σε αυτά τα κριτήρια, η διοίκηση έθεσε το θέμα της νομιμότητας της δεύτερης απασχόλησης - δηλαδή να είναι δηλωμένη στο ΙΚΑ ή, εφόσον πρόκειται για ελεύθερα επαγγέλματα, η απόδοση ΦΠΑ και αυτό να ελέγχεται από τη διοίκηση. 
2. ΤΑΣΕΟ: Η Διοίκηση επιμένει -  αμετάκλητα όπως μας είπαν – στο να συμπεριληφθεί  το σχετικό άρθρο αυτούσιο αλλά με τη σημείωση ότι "η υποχρέωση αυτή της διοίκησης αναστέλλεται για το διάστημα ισχύος της παρούσας σύμβασης" (η διοίκηση επιθυμεί η σύμβαση να έχει ισχύ μέχρι τις 31/12/2014).
3.  Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Υπήρξε εμπλοκή καθώς η διοίκηση θεωρεί το ζήτημα οικονομικό και όχι θεσμικό. Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου στο Δ.Σ. του οργανισμού στο οποίο αν καταθέσουμε γνωμοδότηση που θα καταδεικνύει ότι το θέμα είναι θεσμικό είναι πιθανό (!) να το δεχτούν. Πάντως η άποψη του γενικού διευθυντή ήταν πως, και αν ακόμη συμπεριληφθεί το επίδομα (το οποίο θα ονομαστεί βοήθημα), θα είναι μειωμένο κατά 20%.

Κατά τα λοιπά, ενημερωθήκαμε ότι:
  •   Το θέμα των οικονομικών του ΟΚΑΝΑ και το ενδεχόμενο επιπλέον επιχορήγησης για το 2013 βρίσκονται σε εξέλιξη και θα έχουμε ενημέρωση από την ίδια την πρόεδρο.
  •  Οι υπερωρίες και εφημερίες υπογράφτηκαν μεν από την υφυπουργό αλλά όχι με αναδρομική ισχύ. Χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αναδρομικών αυτών, η οποία έχει δρομολογηθεί, όπως μας είπαν.
  •   Επίδομα ευθύνης ιατρών: η διοίκηση αναμένει γνωμοδότηση για το ποιοι και τι ποσό επιδόματος δικαιούνται. Πάντως -λέει- το θέμα θα ξεκαθαρίσει μέσα στον Οκτώβρη.
Σημειώνεται, επίσης, ότι έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις του πρωτοδικείου για την παράταση της θητείας των διοικητικών συμβουλίων τόσο του σωματείου όσο και του ΤΑΣΕΟ και έτσι μπορούμε άμεσα να πάμε σε εκλογές.


Στο επόμενο διάστημα προγραμματίζεται συνάντηση με τους Τοπικούς Συμβούλους και θα ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσουμε τις κινήσεις μας.

4 σχόλια:

  1. Γραφείο Υφυπουργού Υγείας



    Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 2013





    Δελτίο Τύπου

    Θέμα: Απόφαση ανάπτυξης Κλινικής Διπλής Διάγνωσης στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ».



    Ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μετά από σχετική πρόταση της Υφυπουργού, κας Ζέττας Μ. Μακρή και της Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας, ενέκρινε από άποψη σκοπιμότητας, με την αρ.Υ5α/Γ.Π.84190/26-9-2013 Απόφαση, την ανάπτυξη Κλινικής Διπλής Διάγνωσης στην Πανεπιστημιακή Ψυχιατρική Κλινική του Γ.Ο.Ν.Κ. «ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ».



    Η ανωτέρω Κλινική θα είναι πλήρους νοσηλείας από την αντιμετώπιση των οξέων συμπτωμάτων έως και την περίοδο της εξωνοσοκομειακής φροντίδας (όπως ένταξης σε προγράμματα ημερήσιας φροντίδας).



    Προβλέπεται η ανάπτυξη δεκαπέντε (15) κλινών για ασθενείς που πάσχουν από σοβαρή ψυχική νόσο, όπως σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και ταυτόχρονα κάνουν χρήση ψυχοδραστικών ουσιών, όπως οπιοειδών, κοκαϊνης κ.α.



    Από τις ανωτέρω κλίνες οι τρεις (3) θα αφορούν νοσηλεία ασθενών τριπλής διάγνωσης, δηλαδή ψυχικής νόσου σε συνδυασμό με χρήση ψυχοδραστικών ουσιών και ειδικές λοιμώξεις σχετιζόμενες με τα ανωτέρω (AIDS, ηπατίτιδα).


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πάμε σε εκλογές; Θα τα καταφέρουμε τελικά;
    Σκίζουμε, αλλά τι σκίζουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μην δούμε εκλογές....... Αίγυπτος και Λιβύη θα γίνουμε.. Και θα μας εκπροσωπούν φαντάσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή