Κυριακή, 4 Αυγούστου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 04.08.2013


Την Πέμπτη 1η Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση μεταξύ του Δ.Σ. του σωματείου και της αρμόδιας επιτροπής του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ για τη διαπραγμάτευση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η συνάντηση αυτή είχε χαρακτήρα έναρξης των διαπραγματεύσεων. Από την πλευρά μας τα ζητήματα που θέσαμε ήταν τα παρακάτω:
 α) Κατανοούμε ότι το Δ.Σ. δεν έχει αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί μισθολογικά ζητήματα. Ωστόσο, θεωρούμε απαραίτητο να  προστατευτεί το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση και να συμπεριληφθεί στη σύμβαση άρθρο που να εκφράζει τη βούληση των δύο μερών ως προς αυτό και ως προς την εφαρμογή μελλοντικών αποφάσεων δικαστηρίων (με βάση και την έκβαση των ασφαλιστικών μέτρων και των αγωγών που έχουμε καταθέσει) και τυχόν βελτιωτικών ρυθμίσεων των μισθολογικών μας θεμάτων.
β)  Θέση μας είναι η διατήρηση όλων των θεσμικών που έχουμε με βάση τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις: ΤΑΣΕΟ, burn out, επίδομα βρεφονηπιακών κ.τ.λ. Επίσης, θέσαμε μία σειρά από επιπλέον θεσμικά ζητήματα προς διαπραγμάτευση: 4 ημέρες άδεια ασθένειας και  4 ημέρες γονική άδεια το χρόνο όπως στο δημόσιο τομέα, επαναφορά των αιτημάτων μας για εξωτερική εποπτεία έργου, χρηματοδότηση για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Από την πλευρά της η επιτροπή είχε μία καταρχήν θετική στάση. Εξέφρασε την επιθυμία να υπογραφεί το συντομότερο συλλογική σύμβαση. Μας ζητήθηκε να κάνουμε καταγραφή των θεσμικών που απορρέουν από προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις και των νέων που θέτουμε, ώστε η επιτροπή να τα μελετήσει και να ακολουθήσει νέα συνάντηση για επί της ουσίας διαπραγμάτευση, πιθανότατα στις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Στο μεταξύ:
Ø  Όσοι κάναμε ασφαλιστικά μέτρα ξεκινήσαμε να πληρωνόμαστε με μισθό 2012.
Ø  Η αρμόδια υφυπουργός υπέγραψε τις εφημερίες και υπερωρίες των συναδέλφων για το 2013.
Ø  Μάθαμε ότι ο γενικός έχει δώσει εντολή να πληρωθεί το επίδομα των βρεφονηπιακών μέχρι τη λήξη της μετενέργειας (δηλαδή μέχρι  το Μάιο του ‘13).
Ø  Το Υπουργείο Υγείας πήρε έγκριση για επιπλέον χρηματοδότηση κατά 10 εκ ευρώ. Από αυτά, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δώσει 4,5 εκ ευρώ επιπλέον χρηματοδότηση στον ΟΚΑΝΑ.
Ø  Υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο για «ρεαλιστική χρηματοδότηση»  του ΟΚΑΝΑ για το 2014.


Σαν όνειρο καλοκαιρινής νυκτός…. αυγουστιάτικο καθησυχαστικό αεράκι…. Με τον υπαρκτό κίνδυνο να  αποδειχτούν όλα φρούδες ελπίδες όταν το φθινόπωρο θα συνεχίσει να διαλύεται το σύμπαν!!!

18 σχόλια:

 1. θα μας τρελάνετε ρε παιδιά; εδώ αμφισβητούνται εκτός από τα μισθολογικά και όλα τα θεσμικά, με την πιο αντεργατική μέχρι σήμερα Διοίκηση και σεις βλέπετε καλοκαιρινό αεράκι κλπ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. black humor λέγεται συνάδελφε...έλεος δλδ!!

   και...ναί απο κεί που τον Μαϊο βαδίζαμε ολοταχώς για συγχωνευσεις κτλ. μπορεί τα παραπάνω (είπα μπορεί) αν εφαρμοστούν στο ακέραιο να αποτελούν σχετικά καλή εξέλιξη..

   το κλειδί είναι η χρηματοδότηση του Οργανισμού βασει των πραγματικών αναγκών του για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του και το μέλλον ασθενών αλλα και εργαζομένων...από κει και πέρα, μια μέρα παραπάνω άδεια ή δυο ώρες παραπανώ τον μήνα μικρή,πολύ μικρή σημασία έχουν για πολύ κοσμο στον Οργανισμό.

   Διαγραφή
  2. Σωστά!!!!!!
   Πείτε μας τώρα Αρ. Συσπείρωση και την θέση σας για την τροπολογία του Λογιστηρίου....

   Διαγραφή
  3. Μια άποψη για (και εξ'αφορμής μόνο...) το περίφημο burn out.
   ΚΑΜΙΑ δράση δεν έχει η λεγόμενη άδεια burn out στο (υπαρκτό και πολύ διάχυτο) φαινόμενο burn out. Θα αρκούσε να λειτουργεί ο Οργανισμός ως επιστημονικός και όχι ως πολιτικογραφειοκρατικός Φορέας, τόσο απλά. Ασφαλώς είναι επιθυμητή η εποπτεία, κυρίως όμως η διαρκής εκπαίδευση. Και αυτή δεν επιτυγχάνεται παρά σχετικά με την σποραδική και βραχεία παρακολούθηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Εκτός εάν εννοούμε εκπαίδευση σε ολόκληρα προγράμματα ψυχοθεραπείας πχ.
   Αντίθετα θα είναι πολύ ουσιαστικό το αποτέλεσμα που θα είχε η σύντομη έστω (εξάμηνη πχ) απόσπαση - διάθεση του επιστήμονα εργαζόμενου του ΟΚΑΝΑ σε άλλους Φορείς, πχ Νοσοκομεία, Πανεπιστήμια, Επιστημονικές Εταιρίες κλπ (εννοείται με πλήρη εργασιακά δικαιώματα όπως μισθοδοσία από τον Οργανισμό).
   Τέλος (αλλά ίσως πιο σημαντικό από όλα) το burn out γίνεται λιγότερο πιθανό όταν ο εργασιακός βίος έχει θεμιτούς στόχους και δίκαιους κανόνες. Όταν θα απαιτήσετε να μπουν σε συλλογική σύμβαση συγκεκριμένοι όροι καταρχήν για το πώς θα προσλαμβάνεται κάποιος, κατόπιν για το πως θα προάγεται και θα καταλαμβάνει θέση ευθύνης, πως θα αξιολογείται για το έργο του και πώς θα παίρνει άλλος την θέση του αν αυτός δεν την αξίζει.....τότε θα έχετε προσφέρει επί της πολύ βαθιάς ουσίας για την ΥΓΕΙΑ και την ΕΠΙΒΙΩΣΗ του Οργανισμού και των ανθρώπων του.
   c.e.s.

   Διαγραφή
 2. προς ανώνυμο 7 Αυγούστου 2013 6.46 μμ
  αδυνατώ να καταλάβω τι περιμένεις από την Αριστερή Συσπείρωση σχετικά με την τροπολογία? Έχεις υπόψη σου κάτι που πρέπει να μάθουμε και οι υπόλοιποι? Είναι κάπου "διαπλεκόμενη" η Αριστερή Συσπείρωση και προσπαθείς να την αποκαλύψεις? Γιατί από όσο θυμάμαι από τις συνελεύσεις και από τις αναρτήσεις της Αριστερής Συσπείρωσης δεν υπήρχε κάτι αξεκαθάριστο (ως προς αυτό τουλάχιστον): ο,τι είναι νόμιμο ΝΑΙ, τα υπόλοιπα δεν μας αφορούν

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό έλειπε να είναι και διαπλεκόμενη! Μαύρο φίδι που μας έφαγε τότε..... Αν είπε, ΑΝ ΛΕΕΙ (γιατί σε αυτό προσπαθώ να πάρω μια απάντηση αλλά δεν βλέπω να την δίνουν...) ότι "τα υπόλοιπα δεν μας αφορούν" όπως λες εσύ, δεν έχουμε καμιά ελπίδα να αλλάξει ποτέ τίποτα. Αν δεν την αφορά και δεν μας αφορά ότι κάποιοι χρησιμοποίησαν πάλι τους αγώνες των πολλών - που άδικα και μεθοδευμένα τους έμπλεξαν σε "αχρεωστήτως καταβληθέντα" - ώστε να βγουν πάλι καθαροί και με τα λεφτά που ΚΑΚΩΣ είχαν πάρει να μένουν στην τσεπούλα τους, ε τότε ανώνυμε 8 Αυγ 2.32 συγχαρητήρια και σε σένα και στην Αρ Συσπείρωση. Και στον Σύλλογο κυρίως!

   Διαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου ότι μας αφορούν όλα αυτά, δεν εννοούσα πάντως αυτό για την αριστερή συσπείρωση αλλά ότι για τα υπόλοιπα (τα εκτός "νομιμότητας" ας πούμε) δεν ζήταγε καμία τροπολογία κλπ.
   Τέλος πάντων αυτό που έχει σημασία τώρα είναι να είμαστε σε εγρήγορση και να παλέψουμε για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων για να μην μπορεί κανένας γενικός διευθυντής να καταπατά τις ΣΣΕ ακόμη και υπέρ κάποιων εργαζομένων(που αυτός με τα γνωστά αυθαίρετα κριτήρια αποφασίζει). Διότι περί αυτού πρόκειται...Και για να κερδίσουμε ξανά τις ΣΣΕ πρέπει να φύγουν όλοι αυτοί που τις κατάργησαν και να πάνε στον αγύριστο

   Διαγραφή
  3. Συμφωνούμε σε αυτό που λες. Αλλά χρειάζεται επιτέλους να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα στην λειτουργία του Οργανισμού, για να έχουν νόημα και οι ΣΣΕ. Πότε ο Σύλλογος και οι παρατάξεις του - όλοι μας- θα ενδιαφερθεί και θα παλέψει πραγματικά για διαφάνεια και αξιοκρατία;;;;;
   Εγώ τουλάχιστον βλέπω ότι ούτε καν μιλάνε για το θέμα....

   Διαγραφή
 3. Ρε σεις τάτσι μίτσι κότσι είναι ο σύλλογος με την διοίκηση. Ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει. Δεν έχουμε αντιμετωπίσει πραγματικά εχθρική διοίκηση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. για την πρώτη πρόταση θα μπορούσα και να συμφωνήσω.
   για την δεύτερη το ίδιο.
   για την τρίτη όμως... πόσα θέλεις για να μας τρελάνεις;

   Διαγραφή
 4. Πώς πάνε οι διακοπές παιδιά; Καλά; Πάντα καλά. Λεφτά ευτυχώς πια υπάρχουν.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. στην σημερινη real news γραφει οτι το αργοτερο μεχρι τις 29/11/13 θα αξιολογηθουν ολες οι δομες του υπουργειου υγειας (και αναφερει ΟΚΑΝΑ ΚΕΕΛΠΝΟ ΚΕ*ΕΑ εθνικο οργανισμο μεταμοσχευσεων) και θα προκυψουν εφεδριες κτλ.καμια ενημερωση υπαρχει ? η περιμενουμε να περασει ο αυγουστος?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Μην ανησυχείς καθόλου. Όλα θα πάνε καλά. Καθησυχαστικό αεράκι......

   Διαγραφή
 6. Σεπτεμβριανό αεράκι πια.......
  Οπότε καλή είναι μια επανάληψη : τι λέει η ΑΡΣΥ για το "ξέπλυμα" διαφόρων με την "τροπολογία του Λογιστηρίου";
  τι λέει η ΑΡΣΥ για την θεσμοθέτηση μέσα από την νέα Σύμβαση κανόνων διαφάνειας και αξιοκρατίας;
  Ή θα συνεχίσει να διαλύεται το σύμπαν του ΟΚΑΝΑ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συνεχίζονται οι διακοπές; Πέρασε και η 3 του Σεπτέμβρη....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Μάλλον αμέσως μετά το "αεράκι" ήρθε και η χειμερία νάρκη... Ευτυχώς, τους καναπέδες δεν μας τους έχουν πάρει ακόμα..

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. Ας πάμε αύριο όλοι στη συνέλευση της Αθήνας να τους τα πούμε ολονών ένα χεράκι....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, και θα ιδρώσει το αυτί τους...
   Όλοι, ΟΛΟΙ, Πολιτικοί, Δοικήσεις, Συνδικαλιστές, Πατερούληδες και Μητερούληδες, μας βλέπουν για κεφάλια...( τόσα γίδια, τόσα πρόβατα....)

   Διαγραφή