Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 29.07.2013


Εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου και διακοπών για πολλούς (γιατί δεν γίνεται να παίρνουμε όλοι άδεια τον Αύγουστο) έχουμε εξελίξεις:
Ι. Στο «εσωτερικό μέτωπο»:
Ø  Η νομοθετική ρύθμιση για την διευθέτηση του ζητήματος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους πέρασε κατά πλειοψηφία στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο (θα το διαβάσατε ήδη στο twitter του υπουργού μας…) Το σχετικό ΦΕΚ κυκλοφόρησε ήδη και ιδού το απόσπασμα:

ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 
ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4172

Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις.

ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ, Αρ. φύλλου
 167, 23 Ιουλίου 2013

2516
  ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ)

Άρθρο 111

Δεν αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα τα ποσά που έχουν χορηγηθεί ως μισθολογικές παροχές, επιδόματα, αποζημιώσεις των εργαζομένων στον Ο.ΚΑ.ΝΑ., τα οποία βασίζονταν είτε στις ισχύουσες ΣΣΕ, είτε σε αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.ΚΑ.ΝΑ. είτε στις ατομικές συμβάσεις εργασίας ως την ψήφιση του παρόντος. Τυχόν καταλογισμοί που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, αίρονται με τη δημοσίευση του παρόντος.

Ø  Η Διοίκηση αποφάσισε να μας πληρώσει σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή του Ειρηνοδικείου της Αθήνας, που ορίζει πως θα πρέπει να αμειβόμαστε με το μισθό του Δεκεμβρίου 2012. Αποφάσισε, επίσης, να μας ξαναρωτήσει αν είμαστε σίγουροι ότι επιθυμούμε να πληρωθούμε με αυτόν τον τρόπο. Και για να το εξακριβώσει και να είναι σίγουρη ότι δεν πράττει αντίθετα προς τις επιθυμίες μας, ζητά από όλους μας (όσους έχουν κάνει ασφαλιστικά μέτρα) «δήλωση βούλησης»!!! Το πώς μπορεί ο ίδιος άνθρωπος που ζητά, από το δικαστήριο, προσωρινή διαταγή για να εξασφαλίσει το μισθό του να ζητά παράλληλα τη μη εφαρμογή της δικαστικής απόφασης «στο πρόσωπό του», παραμένει ως ερώτημα…
Για να είμαστε ξεκάθαροι: η Αριστερή Συσπείρωση πίστευε από την αρχή ότι θα έπρεπε όλοι οι εργαζόμενοι να κάνουν ασφαλιστικά μέτρα. Δυστυχώς αυτό δεν συνέβη – κι έτσι η προσωρινή διαταγή και η (πιθανώς προσωρινή, επίσης) αύξηση των αποδοχών δεν αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Από εκεί και πέρα όλοι όσοι κερδίσαμε την προσωρινή διαταγή θα πρέπει να απαιτήσουμε την εφαρμογή της δικαστικής απόφασης. Θεωρούμε τουλάχιστον υποτιμητική την κλήση ώστε να υποβάλλουμε υπεύθυνη δήλωση της βούλησης μας αυτό να συμβεί.
Ø  Την Πέμπτη 1η Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με επιτροπή της διοίκησης για διαπραγμάτευση  της Συλλογικής Σύμβασης (εδώ να δούμε τι εκπλήξεις μας ετοιμάζουν!).

ΙΙ. «Έξω από ‘δω» - συμβαίνουν σημεία και τέρατα.
Δεν θα σταθούμε στα – πολλά, πάρα πολλά – εξοργιστικά των προηγούμενων δυο εβδομάδων – τώρα πια «πάλιωσαν»: την ουσία του νέου μνημονίου (θα τη βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας, μέχρι το επόμενο μνημόνιο), τη διαρκή καταστολή (κορυφαία: η απαγόρευση της συγκέντρωσης κατά του Σόιμπλε και η σύλληψη δύο πολιτών που συνόδευαν 16χρονη αλλοδαπή στο αεροδρόμιο με την κατηγορία του δουλεμπορίου!!!)... Και ο πρωθυπουργός να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό για να μοιραστεί τον ενθουσιασμό του που, μετά από σκληρή μάχη, έπεισε την τρόικα να μειώσει το ΦΠΑ στο σουβλάκι. «Των οικιών ημών εμπιμπραμένων υμείς άδετε». (κατά την νεοελληνική, «εδώ ο κόσμος χάνεται…»)  
Θα σταθούμε σ’ αυτό που πιο άμεσα μας αφορά – και μας ανησυχεί πιο έντονα: στις επιθέσεις που δέχονται οι εξαρτημένοι από ποικίλες (κοινωνικά  και πολιτικά) κατευθύνσεις. Και  το πραγματικά πιο ανησυχητικό είναι η αντίδραση των πολλών: οι περισσότεροι άνθρωποι, η περίφημη «κοινή γνώμη», δεν κάνει τίποτα. Δεν μιλούν. Δεν τους αφορά. «Δεν έχουν εξαρτημένους στην οικογένεια». Ο εκφασισμός της κοινωνίας συντελείται μπροστά στα μάτια μας, μέρα με τη μέρα…

  1. Η επίθεση του υπουργείου υγείας, μετά την Αμυγδαλέζα και την επιχείρηση «Θέτις» συνεχίστηκε με την επαναφορά της επονείδιστης διάταξης 39Α.
  2. Στη συνέχεια εμφανίζεται σειρά αυτόκλητων «ειδικών» που έχουν άποψη (και προσπαθούν να την επιβάλλουν, διότι ο καθένας δικαιούται να έχει άποψη, ακόμα και για πράγματα που αγνοεί ) όχι μόνον για την εξάρτηση αλλά και για την αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα των προγραμμάτων – από τον γνωστό τηλεμάγειρα και τακτικό συνεργάτη τόσο του ραδιοσταθμού του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της βαθιά συντηρητικής «Δημοκρατίας» που δεν διστάζει, προκειμένου να υπερασπιστεί – κατά την άποψή του- το ΚΕΘΕΑ να χαρακτηρίσει ανθρώπους ως «ρεμάλια» και «παρακράτος» επειδή χρειάστηκαν άλλο πρόγραμμα, (για όποιον δεν το έχει δει, το άρθρο του Η. Μαμαλάκη εδώ)
- μέχρι τους «γνωστούς αγνώστους» που αποφάσισαν «να καθαρίσουν τα Εξάρχεια από την πρέζα» δέρνοντας και κλέβοντας  θεραπευόμενους (η καταγγελία από το blog του Συλλόγου Θεραπευομένων:  http://okanatherapevomenoi.blogspot.gr/2013/07/blog-post_17.html )
  1. Τελευταίο κρούσμα η αχαρακτήριστη («χυδαία»; «ανήθικη»; «ξεδιάντροπη»; - δε φτάνουν…) επίθεση της (αντιπροσώπου της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης) Ε. Ζαρούλια κατά της συναδέλφου Μαριάννας  Δραγασάκη. Η εκπρόσωπος της σπείρας μαχαιροβγαλτών νοσταλγών των ναζί δε δίστασε από το βήμα της Βουλής, προκειμένου να «την πει» στο βουλευτή Γιάννη Δραγασάκη,  να βρίσει χυδαία όχι μόνον την κόρη του  αλλά και οποιονδήποτε άνθρωπο έχει ποτέ, στη διάρκεια της ζωής του, εμπλακεί στη μάχη με την εξάρτηση. Και ο προεδρεύων προσπάθησε να την επαναφέρει στην τάξη επικαλούμενος τα μητρικά της αισθήματα (!)
Η απάντηση του Συλλόγου Εργαζομένων:

Αθήνα 25 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Καταδικάζουμε απερίφραστα την υβριστική επίθεση της φασίστριας Ελένης Ζαρούλια, βουλευτή του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, ενάντια στον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Δραγασάκη και την κόρη του, συνάδελφο μας εργαζόμενη στον ΟΚΑΝΑ. 
Η επίθεση με φράσεις πεζοδρομίου ενάντια στην συνάδελφό μας, για μας αποτελεί επίθεση για το σύνολο των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ,
και δικαιώνει την προ μηνών αντίδρασή μας σε σχετική επερώτηση για τον ΟΚΑΝΑ που είχε καταθέσει άλλος βουλευτής της Χρυσής Αυγής. 
Το μίσος και η απανθρωπιά στα λεγόμενα της Ζαρούλια, «τραβούν την κουρτίνα» και αποκαλύπτουν το μαύρο των ιδεών των υπανθρώπων που συγκροτούν νεοναζιστικές ομάδες όπως η Χρυσή Αυγή. 
Η παρακαταθήκη αίματος του λαού μας ενάντια στο φασισμό και οι δημοκρατικοί αγώνες του για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών, μας επιβάλλει ως καθήκον την υποχρέωση μας για σθεναρή και ανυποχώρητη αγωνιστική στάση ενάντια στον ρατσισμό, την μισαλλοδοξία και την ξενοφοβία, απ’ όπου και αν εκφράζονται. 
Δηλώνουμε για άλλη μια φορά: 
Ως εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, παρά τα προβλήματά μας, ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ να έχουμε καμιά σχέση με τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, που αποτελούν την σιδερένια γροθιά του συστήματος της οικονομικής ολιγαρχίας. 
Ως πολίτες είμαστε αποφασισμένοι να συντρίψουμε τους κήρυκες του μίσους και της μισαλλοδοξίας.

ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

ΟΚΑΝΑ

13 σχόλια:

  1. Η νομική προσφυγή στα ασφαλιστικά μέτρα, είναι μια επιλογή που καλά κάναμε και επιλέξαμε, γιατί ΜΑΖΙ με τις κινητοποιήσεις μας θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολλαπλή πίεση το Υπουργείο και τη Διοίκηση, ώστε να καταφέρουμε τελικά τόσο την αύξηση του προϋπολογισμού (άρα και τη βιωσιμότητα του) όσο και τη μη συρρίκνωση των μισθών μας.
    Κάποιοι εργαζόμενοι επέλεξαν να μην κάνουν προσφυγή. Τι να κάνουμε, ποτέ δεν πείθονται όλοι...Οι υπόλοιποι όμως που κερδίσαμε την προσωρινή διαταγή δεν μπορούμε παρά να απαιτήσουμε την άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.
    Αν κάποιος εργαζόμενος θέλει η Διοίκηση να του «φυλάξει» τα λεφτά, θα αρκούσε μια υπόμνηση ότι αυτό είναι εφικτό, και όχι "δηλώσεις", που δημιουργούν ερωτηματικά και ανασφάλεια στους εργαζόμενους.
    Το ΔΣ του Συλλόγου έπρεπε να έχει τα αντανακλαστικά να παρέμβει και να μην επιτρέψει την αποστολή τέτοιων εγγράφων που έστω και με κουτοπόνηρο (και γι΄αυτό ανόητο) τρόπο προσπαθούν να δημιουργήσουν υποψίες για το τελικό αποτέλεσμα της νομικής προσφυγής. (Αλλά είναι και καλοκαίρι….)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς ισχύει και "ημεις άδωμεν"...... Σε πολλά μέτωπα.

    Θα ήθελα επίσης να ρωτήσω τους οικοδεσπότες (εκτός αν το σχολιάσανε κι αυτό μέσα στα τόσα σωστά που είπανε κι εγώ δεν το είδα...): συμφωνούν με το περιεχόμενο της τροπολογίας για το Λογιστήριο, που έγινε κολυμπήθρα του Σιλωάμ για όλους; Αν όχι, τι θα κάνουν; Αν ναι, τι άλλες κολυμπήθρες να αναμένουμε;
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να ρωτησω;

      αυτή η περίφημη κολυμπηθρα είναι ευρύχωρη;

      αν όχι..

      πως είναι δυνατόν να χωρέσαμε όλοι, την στιγμη που το κατάπτυστο "πόρισμα" αφορούσε το 97% των εργαζόμενων στον Οργανισμό;

      Διαγραφή
    2. Το πόρισμα αφορούσε τους πάντες, πολλούς άδικα και κάποιους ορθότατα και δικαιότατα (για όσους το διάβασαν). Αυτοί λοιπόν που στο γνωστό ελληνικό στυλ της μάσας τα παίρνανε παράνομα και το πόρισμα σωστά τους δείχνει, η τροπολογία πάλι με το γνωστό ελληνικό στυλ τους τα χαρίζει...... Μόνο που τα 'χουν πάρει αυτοί οι τύποι από όλους εμάς....
      Αλλά ας περιμένουμε και την άποψη των οικοδεσποτών.

      Διαγραφή
  3. ? Τι λέει η Αριστερη Συσπείρωση που "είναι ξεκάθαρη";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για τις χυδαιολογίες της κυρίας "βουλευτού", δείτε και την ανακοίνωση - δελτίο τύπου του συλλόγου θεραπευομένων :
    http://okanatherapevomenoi.blogspot.gr/2013/07/blog-post_27.html
    και για την "επιστολή" του μάγερα, είπαμε κι εμείς δυο λόγια :
    http://okanatherapevomenoi.blogspot.gr/2013/07/blog-post_10.html
    .................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχουμε κι άλλα σοβαρά Γέροντα......Πιο σοβαρά από το να εκδίδουμε εύκολα δελτία τύπου με τους συνήθεις φιλιππικούς....

      Διαγραφή
    2. Αν εσείς δεν θεωρείτε αρκετά σοβαρό να υποτιμάται η θεραπευτική προσπάθεια του ΟΚΑΝΑ και να καθυβρίζονται οι θεραπευόμενοι,
      αν δεν καταλαβαίνετε πως οι επιθετικοί προσδιορισμοί του κάθε τηλεμάγερα, κυρίως τη δουλειά σας απαξιώνουν,
      αν δεν πιστεύετε πως το να ξυλοκοπούνται θεραπευόμενοι από αυτόκλητους "καθαριστές της πλατείας" υπονομεύει και τη δική σας δουλειά εκτός από τις ζωές μας,
      λυπάμαι, μα δεν μπορώ να σας πείσω.......
      Νόμισα, (κι όχι μόνο εγώ), πως με τις αναφορές αυτές στο παραπάνω κείμενο της αριστερής συσπείρωσης κάτι πήγαινε ν' αλάξει, και περίμενα και κάποιες πιο επίσημες κουβέντες απ' το σύλλογό εργαζομένων,αλλά μάλον έκανα λάθος....
      Βλέπεις, όταν πρόκειται για θεραπευόμενους, υπάρχουν σοβαρότερα προβλήματα, δεν υπάρχει χρόνος για "εύκολα δελτία τύπου με τους συνήθεις φιλλιπικούς", αλλά όταν πρόκειται για μισθούς κι επιδόματα, ή όταν η επίθεση στρέφεται κατά εργαζομένου (όπως στην τελευταία περίπτωση με τη Μαριάννα Δραγασάκη), τα δελτία τύπου εκδίδονται εν ριππή οφθαλμού......

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστούμε που μας θυμήθηκες ως παράγοντα με σημασία, μέσα στο σύνολο του ΟΚΑΝΑ, γιατί την περίοδο των κινητοποιήσεων έσταζες χολή. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για σταθερή αλλαγή της στάσης σου.
      Εργαζόμενος

      Διαγραφή
  5. Αγαπητέ ανώνυμε (11.06 μμ)
    ένα από τα σοβαρότερα πράγματα που έχουμε να κάνουμε ως σύλλογος εργαζομένων είναι να λέμε τη γνώμη μας και να δηλώνουμε την αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα μας να υπερασπισθούμε τα δικαιώματα των θεραπευομένων του ΟΚΑΝΑ και των εξαρτημένων γενικότερα. Αν αυτό γίνεται μόνο "με δελτία τύπου με τους συνήθεις φιλιππικούς" τότε φταίει το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και κανένας άλλος. Κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα πράγματα για να υπερασπιστούμε το έργο μας ως εργαζόμενοι και τα δικαιώματα των εξαρτημένων για θεραπεία και αξιοπρέπεια.
    Αγαπητέ γεροπαράξενε,
    το να ταυτίζεις την γνώμη ενός μόνο σχολιαστή με όλους τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ και να βγάζεις συμπεράσματα δεν είναι καλό. Η Αριστερή Συσπείρωση είναι ενάντια στην ισοπέδωση των πάντων και στον λαϊκισμό ένθεν κακείθεν: Ούτε όλοι οι εργαζόμενοι είναι εαυτούληδες, ούτε όλοι οι εξαρτημένοι είναι ρεμάλια.
    ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλυπτομε απόλυτα απο την τοποθετιση αυτη του συλλογου Α.Σ.Ε.Ο
      ενας θεραπευόμενος

      Διαγραφή
    2. Έχετε απόλυτο δίκιο και θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την ταύτιση της άποψης του κυρίου ανώνυμου με το σύνολο των εργαζομένων, (το κατάλβα και πριν απαντήσετε στο σχόλιό μου), αλλά με πίκρανε το σχόλιο περί "εύκολων δελτίων τύπου με τους συνήθεις φιλλιπικούς", και πιο πολύ με πείραξε που σε εικοστέσσερεις ώρες, δεν είχε βρεθεί κανείς να εκφράσει αντίθετη γνώμη...

      Δυστυχώς, ο σύλλογος θεραπευομένων, αυτό το ελάχιστο μπορεί να κάνει για να πάρει θέση και να εκφράσει τη γνώμη μας, να στέλνει αυτά τα "εύκολα" δελτία τύπου....

      Διαγραφή
    3. Γέροντα, με κάθε σεβασμό σου λέω ότι απλά δεν κατάλαβες ποιον αφορούσε το "εύκολα δελτία τύπου". Προφανώς όχι τους θεραπευόμενους. Ναι, αφορούσε τον Σύλλογο Εργαζομένων και τις παρατάξεις του. Γιατί όπως η ίδια η Αριστερή Συσπείρωση σωστά μου απάντησε "Κανονικά θα έπρεπε να κάνουμε περισσότερα πράγματα για να υπερασπιστούμε το έργο μας ως εργαζόμενοι και τα δικαιώματα των εξαρτημένων για θεραπεία και αξιοπρέπεια"............
      "11.06μμ"

      Διαγραφή