Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΝΕΩΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ

Για την ενημέρωσή σας:

1.Σχέδιο νόμου για αποποινικοποίηση της χρήσης

2.Τι θα κάνει ο Υπουργός στην Αθήνα;
http://fimotro.blogspot.com/2011/08/15_1037.html

Να σημειώσουμε εδώ πως, στη συνάντηση  με τους διοικητές των νοσοκομείων στην Αθήνα, το Υπουργείο ήταν σαφέστατο  όσον αφορά το προσωπικό :  δεν πρόκειται να γίνει καμία πρόσληψη αλλά και καμία μετακίνηση προσωπικού. Τη στελέχωση και λειτουργία των νέων μονάδων θα αναλάβουν ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ τα νοσοκομεία. Τόσο που σε διοικητές δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μάλλον, μετά το Σεπτέμβρη, θα κλείσει ο ΟΚΑΝΑ...

3.Τι έκανε ο Υπουργός στην Θεσσαλονίκη;

Εφημερίδα Μακεδονία της Θεσσαλονίκης 
ΟΚΑΝΑ σε τρεις δόσεις
Ρεπορτάζ, 01/08/2011)
Αντί ανακοινώσεων για κλινικές που συγχωνεύονται και κρεβάτια του ΕΣΥ που καταργούνται ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος έφερε μαζί του στη Θεσσαλονίκη σχέδια για νέο δίκτυο των μονάδων διανομής υποκατάστατων σε χρήστες ναρκωτικών ουσιών από τα νοσοκομεία.
Του Κωστή Κεκελιάδη
Η πρώτη δόση του σχεδίου έχει προγραμματιστεί για σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, όπου ο υπεύθυνος του ΟΚΑΝΑ στη Θεσσαλονίκη Κώστας Γασγαλίδης θα ενημερώσει τους διοικητές των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας για τις προδιαγραφές των χώρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση των υποκατάστατων βουπρενορφίνης και μεθαδόνης στους χρήστες ναρκωτικών. «Αυτές τις προδιαγραφές θα τις εξετάσω πρώτα εγώ, μην τυχόν και είναι ανεφάρμοστες», έσπευσε να δηλώσει ο Ανδρέας Λοβέρδος στην ανοιχτή σύσκεψη που έγινε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Μ. Τιμοσίδη, των υπευθύνων του ΟΚΑΝΑ (που θα εποπτεύει επιστημονικά το εγχείρημα) και των διοικητών των νοσοκομείων.
Μέσα σε δύο ημέρες, την Τετάρτη, θα δοθεί η δεύτερη δόση του σχεδίου,
με τους διοικητές των νοσοκομείων να πρέπει να έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις, που θα υποδεικνύουν τους χώρους στέγασης της μονάδας του ΟΚΑΝΑ. Από το «Παπαγεωργίου» ζητήθηκε ενημέρωση για τον ακριβή τρόπο και τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, ενώ ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου «Άγιος Δημήτριος» τόνισε ότι ο χώρος είναι ιδανικός για τη λειτουργία μονάδας του ΟΚΑΝΑ.
Όσο για το προσωπικό, αυτό που ειπώθηκε είναι ότι οι ανάγκες θα καλυφθούν με εσωτερικές μετακινήσεις, με τον Μ. Τιμοσίδη να τονίζει προς τους διοικητές ότι πρέπει «να θεωρήσουν δεδομένο ότι δεν θα γίνει καμία πρόσληψη». Όπως το έθεσε και η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, «έχουμε ζητήσει 110 προσλήψεις για το 2011 και φοβάμαι ότι δεν θα έρθει κανείς».


Εξαγγελίες
Η τρίτη δόση του χρονοδιαγράμματος ορίστηκε για το τέλος Αυγούστου, όταν «θα έχει μηδενιστεί η λίστα αναμονής των 887 χρηστών» που περιμένουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου, όπως είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, να γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της ΔΕΘ.
Οι υπεύθυνοι των πέντε μονάδων του ΟΚΑΝΑ που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη (Ευζώνων, Ψυχιατρείο, λιμάνι, «Παπανικολάου» και «ΑΧΕΠΑ») προσπάθησαν να δώσουν το περίγραμμα του προβλήματος, ώστε να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις στη διαχείρισή του. Έτσι:
- Το 25% όσων έχουν ενταχθεί σε προγράμματα του ΟΚΑΝΑ μετακινούνται από την επαρχία, άρα προτεραιότητα θα μπορούσε να είναι η επιτόπια δημιουργία υποδομών, αφού σήμερα πολλοί είναι αναγκασμένοι να διανύουν συστηματικά μέχρι και 350 χιλιόμετρα, για να έρθουν στη Θεσσαλονίκη.
- Η συντριπτική πλειοψηφία των υπό απεξάρτηση έχουν βιβλιάριο απορίας. Άρα είναι ζωτικό γι’ αυτούς -σε μία περίοδο στην οποία οι περικοπές δαπανών συνιστούν προσόν για έναν διοικητή νοσοκομείου- να έχουν πρόσβαση σε συνταγογραφούμενα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συνοδευτικών προβλημάτων υγείας.
- Υπάρχουν χρήστες διαφόρων κατηγοριών και βαθμού κινδύνου για την υγεία τους. Διαφορετική προσέγγιση χρειάζεται για κάποιον που κάνει χρήση δύο χρόνια και άλλη για κάποιον που συμπλήρωσε δεκαετία. «Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες. Πρόσφατα ήρθε άνθρωπος με δύο πτυχία και τρεις ξένες γλώσσες», είπε η υπεύθυνη της μονάδας υποκατάστατων του «ΑΧΕΠΑ» Μ. Μάντση. Σχεδόν σε όλους τους χρήστες εμφανίζονται συνοδευτικές ψυχολογικές διαταραχές, τις οποίες είναι σε θέση να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει εκπαιδευμένο προσωπικό.
- Επείγουσα χαρακτήρισε την ανάγκη υλοποίησης προγραμμάτων απεξάρτησης στις φυλακές η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη, αφού το 45% των εγκλείστων σχετίζεται με υποθέσεις ναρκωτικών και εκεί βρίσκεται σχεδόν το σύνολο των αλλοδαπών χρηστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου