Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Σχετικά με τα ISO

Μετά την πιστοποίηση με ISO των Κεντρικών Υπηρεσιών του Οργανισμού (και την ανάρτηση της σχετικής πλακέτας), η Διοίκηση αποφάσισε ότι αυτό που λείπει από τις μονάδες είναι η πιστοποίηση και προχώρησε στην σχετική διαδικασία. Εδώ και κάποιους μήνες λοιπόν έχει ξεκινήσει η διαδικασία, της οποίας η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του Δεκέμβρη. Οι μονάδες που επιλέχθηκαν προς πιστοποίηση (με άγνωστα στους «απλούς» εργαζόμενους κριτήρια) είναι: η ΜΥΑΠ 1, η ΜΟΘΕ Γεννηματά, η ΜΟΘΕ Αττικό, η ΜΕΨΥ και η Κοινωνική Επανένταξη.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Έχει προσληφθεί ιδιωτική εταιρεία συμβούλων, η οποία βοηθά τις δομές να προετοιμαστούν. Οι εργαζόμενοι των δομών έλαβαν εκπαίδευση στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO και στην εφαρμογή του στις δομές τους. Σύμφωνα με αυτό, η κάθε δομή περιγράφει τη δουλειά της σε όλα τα επίπεδα θεραπευτικό, νοσηλευτικό, ψυχιατρικό…, την τήρηση αρχείων, το περιεχόμενο των φακέλων των ασθενών, τις αρμοδιότητες της κάθε ειδικότητας κλπ. Η κάθε δομή θα πιστοποιηθεί για αυτό που κάνει, ενώ χρειάζεται να θέσει στόχους για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την επίτευξη του σκοπού της καθώς και να περιγράψει κλινικά ρίσκα. 

Κάποιοι εργαζόμενοι αντιλήφθηκαν από νωρίς τον κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί ο τρόπος που δουλεύει η συγκεκριμένη δομή ως γενικό πρότυπο για την λειτουργία αντίστοιχων δομών του Οργανισμού. Ωστόσο, τόσο η εταιρεία όσο και η Διοίκηση διαβεβαίωναν ότι σε καμία περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθεί η διαδικασία της απόκτησης ISO για να «φορεθεί» ένα νέο πλαίσιο στις μονάδες, με βάση τις καταγραφές που θα γίνουν στις συγκεκριμένες μονάδες.

Οι εργαζόμενοι των επιλεγμένων δομών έλαβαν, επίσης, εκπαίδευση ως Εσωτερικοί Επιθεωρητές στο Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας κατά ISO. Κάποιοι εργαζόμενοι αντέδρασαν καθώς δεν ρωτήθηκαν αν επιθυμούν να γίνουν εσωτερικοί επιθεωρητές και δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να επιθεωρήσουν συναδέλφους…. Η εταιρεία προσπάθησε να υποβιβάσει το γεγονός υποστηρίζοντας ότι είναι διαδικαστικό θέμα του ISO και ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εργαζόμενοι που αντιδρούν και αμφιβάλλουν στην ουσία… παρανοούν…

Πρόσφατα τα δεδομένα άλλαξαν… οι παρανοούντες φαίνεται πως είχαν απόλυτο δίκιο:

1. Σιγά σιγά η εταιρεία και η Διοίκηση, δια των εκπροσώπων της, περνάνε το μήνυμα στις επιλεγμένες μονάδες να προσέξουν τι θα καταγράψουν στη διαδικασία ISO γιατί αυτά που θα καταγραφούν θα αποτελέσουν πρότυπο για όλες τις μονάδες!!!

2. Έφτασε ο καιρός των εσωτερικών ελέγχων. Παρά τις διαβεβαιώσεις για το αντίθετο ζητήθηκε να δηλωθούν εσωτερικοί επιθεωρητές ανά ειδικότητα, οι οποίο θα είναι υπεύθυνοι για την επιθεώρηση και αξιολόγηση όχι της δικής τους αλλά των άλλων δομών του Οργανισμού. Η αλήθεια είναι ότι αυτό τέθηκε κατά κάποιον τρόπο σε εθελοντική βάση και όσοι αρνήθηκαν να επιθεωρήσουν δεν είχαν συνέπειες. Ακόμα…

Όπως είπαμε παραπάνω η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του Δεκέμβρη, οπότε άλλη ιδιωτική εταιρεία, που επίσης έχει ή θα προσληφθεί από τον Οργανισμό θα διενεργήσει εξωτερικό έλεγχο και θα δώσει την πιστοποίηση.

Η όλη διαδικασία εγείρει διάφορα θέματα, όλα πολύ σοβαρά για να τα αφήσουμε στον αυτόματο πιλότο της αδιαφορίας και του ωχαδερφισμού, που θέλουν να μας επιβάλλουν: 

Ερώτημα πρώτο: 
ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ (εμείς οι εργαζόμενοι και τα μέλη των προγραμμάτων μας) ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ISO? Ακόμη και αν παρακάμψουμε το κόστος (το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε με ευκολία, γιατί στο σύστημα που ζούμε πίσω από τα φανερά κόστη για τους πολλούς, υπάρχουν τις περισσότερες φορές και κρυφά κέρδη για κάποιους. Αλλά θα μιλήσουμε λίγο πιο κάτω για αυτό…), μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει γιατί ένας οργανισμός σαν τον ΟΚΑΝΑ, αντί να θεσπίσει διαδικασίες εξωτερικής εποπτείας (όπως είναι το πάγιο αίτημα μας), «πρωτοτυπεί» με αυτή την εντελώς τεχνοκρατική διαδικασία?

Ερώτημα δεύτερο: 
Με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι συγκεκριμένες δομές ως «πρότυπες» και όχι κάποιες άλλες; 

Ερώτημα τρίτο: 
Γιατί η Διοίκηση απέκρυψε εξαρχής τους πραγματικούς σκοπούς της; 

Ερώτημα τέταρτο: 
Ποιοι είναι τελικά οι σκοποί τους;

Όσον αφορά στο οικονομικό κόστος τώρα (και επειδή κάποιοι υποστηρίζουν ότι το ποσό δεν είναι δα και τόσο μεγάλο…):
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, αλλά ακούγεται κάτι για 20.000 ευρώ η κάθε δομή (άραγε αυτό το ποσό αναφέρεται και στις δύο εταιρείες ή μονό στη μία;). Σε κάθε περίπτωση δεν θεωρούμε το ποσό αμελητέο. Ιδιαίτερα όταν σκεφτόμαστε ότι εδώ και ένα μήνα περίπου κάποιες μονάδες δεν είχαν την δυνατότητα ελέγχου κοκαΐνης και κάνναβης στις ουροληψίες λόγω έλλειψης σε στικάκια, ότι μονάδες λειτουργούν χωρίς γιατρούς, ότι οι καθαρίστριες λαμβάνουν μισθούς πείνας κλπ, κλπ. 

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και για το λόγο αυτό από τη μεριά μας θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην αυριανή συζήτηση των συλλογικών οργάνων του Σωματείου. 

Καλούμε τους συναδέλφους που εργάζονται στις μονάδες που «πιστοποιούνται» να είναι σε εγρήγορση και να ενημερώσουν το Σωματείο για οποιαδήποτε εξέλιξη θεωρούν με οποιοδήποτε τρόπο επικίνδυνη για την λειτουργία των μονάδων. Ιδιαίτερα οι υπεύθυνοι των μονάδων οφείλουν να αναλογιστούν την προσωπική τους ευθύνη για την αποδοχή του ρόλου του «λαγού», που τους επιφυλάσσεται από τη μεριά της Διοίκησης, διότι όπως λέει το τραγούδι «οι Διοικήσεις φεύγουνε, μα οι συνάδελφοι μένουν»….


19 σχόλια:

  1. Πιστοποίηση δομής χωρίς σταθερή παρουσία γιατρού;
    αστείο μεν μου ακούγεται αλλά από την άλλη και σαν καλό υπερασπιστικό χαρτί απέναντι σε ω μη γένοιτο δικαστικές διερευνήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως επελέγησαν γιατί είχαν τα minimum.....Όπως,πχ,γιατρό?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να δούμε κι αυτό...

    https://www.iatropedia.gr/eidiseis/kikilias-katethese-sti-vouli-porisma-fotia-gia-to-kethea-promitheas/124251/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι έγινε με την συνάντηση σήμερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια από τα ίδια θα ήταν φαίνεται.

      Διαγραφή
    2. Πιθανόν αλλά καλό θα ήταν να μας ενημερώσουν

      Διαγραφή
    3. Γιατι, μας ενημερωνουν για αλλα; πχ εχουν πει αν και ποτε θα γινει το δικαστηριο για την αγωγη μας για τα δωρα;
      Συναδελφοι, βγηκε αποφαση του Ειρηνοδικειου στο Μαρουσι που δικαιωνει εργαζομενους για τα δωρα, ΠΑΡΑ την γνωστη αποφαση του ΣτΕ.
      Εμας οι δικηγοροι μας το εχουν παρατησει;

      Διαγραφή
  5. Νεο ξεκινημα νεοι αγωνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απόφαση για τα δώρα :

    https://www.newsit.gr/ellada/apofasi-vomva-dikastirio-dikaiose-ypallilous-gia-anadromiki-epistrofi-13ou-kai-14ou-misthou-1/2911370/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλά εσύ που έχεις λυσσάξει με τα δικαστήρια για τα κομμένα δώρα εορτών και καλοκαιρινής άδειας, γιατί δεν ήσουν στις συνελεύσεις για να ενημερωθείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εσυ εκει ενημερωθηκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμε 9/11 6.18
    αντί να ασκείς συνέχεια το αγαπημένο σου άθλημα "αντί να απαντάω συναδελφικά στους συναδέλφους, γουστάρω να προγκάω", μπορείς έτσι για αλλαγή να πεις και σε μας τους υπόλοιπους που ναι, δεν ήμασταν στην συνέλευση (θα μας πάρεις το κεφάλι;), τι είπε ο Σύλλογος για το δικαστήριο για τα δώρα.
    Ναι παλικάρι μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Είναι δύσκολο να μας ενημερώσουν τι γίνεται με τα δώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. έχετε ξεφύγει...δεν πάτε καλά........δεν αξίζει καν να σχολιαστεί η ανακοίνωση περισσότερο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φίλοι της ΑΡΣΥ δεν θα μας ενημερώσετε τελικά για την συνάντηση των οργάνων του σωματείου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι. Εκεί ενημερώθηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Στην επόμενη συνέλευση έλα να ρωτήσεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Mόνο εκεί το πουλάτε το μυστικό; ακριβά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή