Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 11.11.19

Έγινε την Πέμπτη 7/11 η συνεδρίαση του ΔΣ του Συλλόγου.
Μετά από πρόταση μας, που έγινε δεκτή από την πλειοψηφία του ΔΣ, καλέστηκαν και παραβρέθηκαν τα μέλη της ΕΠΕΣΥ και του Τοπικού Συμβουλίου της Αθήνας, καθώς και  οι συνάδελφοι μας με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Τελικά η συνεδρίαση έγινε παρουσία πολλών μελών (αλλά δυστυχώς όχι όλων) της ΕΠΕΣΥ και του Τοπικού Συμβουλίου της Αθήνας, όπως και αρκετών (αλλά σε καμία περίπτωση πολλών) συναδέλφων που δουλεύουν με σύμβαση από τον ΟΑΕΔ. Δυστυχώς δεν παραβρέθηκε κανένας από τους «εργολαβικούς» εργαζόμενους, και αυτό είναι ακόμη μια απόδειξη της τρομοκρατίας των εργολάβων.
Πριν προχωρήσουμε στην ενημέρωση θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι πάντα περιμένουμε λίγο πριν αναρτήσουμε τη δική μας εκδοχή, γιατί έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα «καπελλώνουμε» το blog του Συλλόγου. Προχωρούμε.
Στη συνεδρίαση, λοιπόν,  συζητήθηκαν εκτενώς τρία ΜΕΓΑΛΑ θέματα:
Ι. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και τα προβλήματα που δημιουργούν στους ίδιους τους επισφαλώς εργαζόμενους, στους υπόλοιπους εργαζόμενους και συνολικά στη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ.
Συνοπτικά επισημάνθηκε, το πόσο δυσλειτουργικό (εκτός από άδικο) είναι να καλύπτονται οι αναγκαίες για τη λειτουργία των δομών θέσεις με ανθρώπους που έχουν άλλο μισθό και  άλλα εργασιακά δικαιώματα από τους υπόλοιπους. Που μόλις αποκτήσουν τις απαιτούμενες ειδικές γνώσεις και την αντίστοιχη εμπειρία, αναγκάζονται να φύγουν, ουσιαστικά απολύονται. Που ακριβώς για αυτό, δεν έχουν κίνητρα για να παραμείνουν και να επενδύσουν στον Οργανισμό και το δύσκολο έργο του.
Έγινε μεγάλη συζήτηση για τα αιτήματα και τις «νομικές» τους διατυπώσεις. Από τη μεριά μας υποστηρίξαμε ότι το αίτημα μας πρέπει να είναι να μη γίνει ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ, δεομένου ότι η μη ανανέωση της σύμβασης δεν είναι τίποτε άλλο παρά απόλυση του εργαζόμενου και μάλιστα ενός πεπειραμένου εργαζόμενου. Στο επιχείρημα ότι είναι συνταγματικά αδύνατη η «μονιμοποίηση» ανταπαντάμε ότι και Συντάγματα έχουν αλλάξει, κάτω από την πίεση των αγώνων των εργαζομένων.
Σε γενικές γραμμές πάντως όλοι  συμφώνησαν πως
  • όλες οι πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ πρέπει να καλύπτονται από εργαζόμενους  με σταθερές (και αξιοπρεπείς) συμβάσεις εργασίας, 
  • η προϋπηρεσία στον Οργανισμό θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να μοριοδοτείται  (μ’άλλα λόγια, όταν προκηρυχτούν επιτέλους οι θέσεις να προηγηθούν οι άνθρωποι που τόσο καιρό «έβαλαν πλάτη»), και τέλος,
  •  απαιτούμε να γίνει ορθολογική κατανομή του προσωπικού στις δομές. Είναι ακατανόητο να υπάρχουν πχ ελλείψεις θεραπευτών στις μονάδες ενώ νέοι συνάδελφοι με όρεξη και προσόντα δεν έχουν ούτε καρέκλα να κάτσουν στο play room(μη χειρότερα!!!). Και για να μην γελιόμαστε:  Η κατάσταση αυτή είναι ευθύνη της Διοίκησης, κι όχι του κάθε εργαζόμενου.
Αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη, με αιχμή κατ’ αρχήν, την παράταση των συμβάσεων ΟΑΕΔ, που λήγουν στην αρχή του 2020 (40 θεραπευτές και διοικητικό προσωπικό).
ΙΙ. Όσον αφορά το ISO, οι περισσότεροι από τους παρόντες δυσκολεύτηκαν να πιστέψουν πως, προκειμένου να αποκτήσουμε εύκολα το πολυπόθητο «κάδρο», είμαστε έτοιμοι (ως Οργανισμός) να κατεβάσουμε τα standards ως εκεί που δεν παίρνει(;) σε μονάδες υποκατάστασης χωρίς παθολόγο, ίσως χωρίς ψυχίατρο κοκ ή να επιδοθούμε σε ανούσιους ή/και επικίνδυνους αλληλοελέγχους. Είναι όντως πολύ δύσκολο να το πιστέψει κανείς. Για να ξεκαθαριστεί το θέμα αποφασίστηκε να γίνει μια αναλυτική συζήτηση με τους συναδέλφους που εργάζονται στις μονάδες που «εμπλέκονται», ώστε να υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει,  και να ληφθούν αποφάσεις.
ΙΙΙ. Η συζήτηση για τη (μη) λειτουργία των οργάνων (τοπικά συμβούλια, ΕΠΕΣΥ, επιτροπή υγιεινής και ασφάλειας) δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει μόνον μέσα στα πλαίσια του ΔΣ. Και, κατά τη γνώμη μας, δεν πρέπει να εξαντληθεί στα πρόσωπα  - παρότι, πράγματι, υπάρχουν συνάδελφοι που δεν θέλουν ή δε μπορούν να διαθέσουν τον απαιτούμενο χρόνο ή/και να αντέξουν  την «έκθεση», που συνεπάγεται η εκλογή σε συνδικαλιστικά όργανα. Πρέπει να ξανασυζητηθεί ο ρόλος που έχουν μέσα στο Σύλλογο και απέναντι στη διοίκηση, με άλλα λόγια η στήριξη που (δεν) έχουν από το ΔΣ του Συλλόγου ώστε να αποφασίσουν και να δράσουν, όπως  και η απέχθεια όλων των Διοικήσεων για τις συλλογικές τοποθετήσεις και προτάσεις, και κυρίως για τον επιστημονικό αντίλογο που τους τρομάζει.
Προκειμένου να «ξανα»αρχίσει να λειτουργεί η ΕΠΕΣΥ, (και επειδή κάποιοι από το ΔΣ του Συλλόγου σε συμφωνία με εκπροσώπους της Διοίκησης, υποστήριξαν σε συγκεκριμένες και μάλιστα κρίσιμες συγκυρίες ότι η δράση της ΕΠΕΣΥ δεν είναι σύμφωνη με το καταστατικό)  προτείναμε το ΔΣ να την «υποχρεώσει» σε τακτικές μηνιαίες συνεδριάσεις, ώστε να υπάρχει μια συστηματική (σε μηνιαία βάση) ενημέρωση και αλληλοτροφοδότηση. Η πρόταση έγινε αποδεκτή, και υποτίθεται ότι αφορά και το Τοπικό Συμβούλιο.
Αυτά για τη συνεδρίαση της Πέμπτης. Επειδή όμως δεν είμαστε μόνοι στο σύμπαν….
Συνεχίζονται οι «αποκαλύψεις» για το ΚΕΘΕΑ, δια στόματος Κικίλια, όπως συνεχίζεται και ο αγώνας των εργαζομένων να μην αναλάβει η διορισμένη διοίκηση.  Δεν είναι της ώρας να μελετήσουμε, ως εισαγγελείς από τα Lidl, τα έγγραφα και τις εκθέσεις που δημοσιοποιούνται. Άλλωστε, ως εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ, έχουμε πικρή πείρα της απόστασης που πολύ συχνά οι εκθέσεις αυτές έχουν από την πραγματικότητα, όπως και του τρόπου που χρησιμοποιούνται. Θα σημειώσουμε μόνον πως ο υπουργός υγείας δε διστάζει, προκειμένου να αιτιολογήσει την απόφασή του, να επιτεθεί στο κύρος και στη λειτουργία ενός θεραπευτικού προγράμματος με χιλιάδες μέλη, αδιαφορώντας  για το τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στη θεραπεία των εξαρτημένων. Ας ελπίσουμε ότι δε θα πέσει κανείς από τα σύννεφα όταν η νέα ηγεσία του Υπουργείου δείξει την αντίστοιχη επιθετικότητα απέναντί μας και την ίδια αδιαφορία για τους ασθενείς μας.

11 σχόλια:

  1. Ο/η συνάδελφος που έστειλε σήμερα ένα σχόλιο σχετικό με την παρουσία στις ΓΣ, τα δώρα κλπ, γνωρίζει πολύ καλά για ποιο λόγο δεν δημοσιεύτηκε το σχόλιο του.
    Σε αυτό το σημείο, είναι αναγκαία μια σημείωση: Το ότι είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου δεν σημαίνει ότι θα ανεχτούμε τέτοιου επιπέδου σχόλια. Μπορεί να μην είχαμε προετοιμαστεί σωστά και να μην είμαστε το ίδιο αυστηροί παλιότερα, αλλά μετά από μεγάλο προβληματισμό αποφασίσαμε ότι πλέον ΔΕΝ θα αναρτώνται όσα σχόλια έχουν απαξιωτικό και κακοποιητικό χαρακτήρα για άλλους συναδέλφους (και όχι μόνο). Προφανώς κάτι τέτοιο καθόλου δεν απαγορεύει τη σκληρή κριτική, της οποίας το δικαίωμα διεκδικούμε τόσο για μας όσο και για τους άλλους. Και επειδή κάποιοι μπορεί να αρχίσουν τα γνωστά περί λογοκρισίας και περί το ποιος αποφασίζει και με τι κριτήρια, δυστυχώς ή ευτυχώς εμείς είμαστε οι διαχειριστές του blog, οπότε εμείς θα αποφασίζουμε και το ποια σχόλια ανταποκρίνονται στο επίπεδο που εμείς θέλουμε να έχει η συνομιλία, η αντιπαράθεση και ο εν γένει διάλογος στον χώρο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο, σας συγχαίρω!
    Εγώ δεν θεωρώ ότι υπάρχει η έννοια της λογοκρισίας σε ανώνυμα σχόλια. Για μένα υπάρχει περιορισμός πληροφόρησης ή διαστρέβλωση πληροφορίας μόνο σε ό,τι έχει να κάνει με πραγματική πληροφορία. Γι' αυτό προσωπικά καθόλου δεν με ενδιαφέρουν τα όποια σχόλια ανεβάζουν/ανεβάζουμε εδώ για τα δώρα.
    Με ενδιαφέρει Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ για τα δώρα. Κι επειδή εσείς την έχετε σίγουρα αυτή την πληροφορία (αν θα γίνει δίκη για την αγωγή μας και πότε), ελπίζω ότι θα μας την δώσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καμία πληροφορία δεν έχουμε. Δεν γνωρίζουμε καν αν έχει οριστεί δικάσιμος.

      Διαγραφή
    2. Μήπως να μάθετε να μας πείτε και εμάς;

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστώ!
      Αναρωτιέμαι, ο Σύλλογος δεν έχει ρωτήσει για το θέμα τους δικηγόρους;

      Διαγραφή
  3. Παρεμπιπτόντως, είμαι σίγουρος ότι θυμάστε αν και δεν το αναφέρατε από σεμνότητα ότι και εσείς οι οικοδεσπότες του μπλογκ έχετε κάνει στο παρελθόν κάποια απαξιωτικά και κακοποιητικά σχόλια για συναδέλφους. Πχ θυμάμαι εκείνο το επικό "mougka sti strougka".
    Θέλω να ελπίζω ότι πριν κάνετε την κριτική σας στους άλλους για το επίπεδο των σχολίων τους, κάνατε την αυτοκριτική σας η οποία σας έδειξε τον δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στο fb που διατηρεί ο Σύλλογος από ότι έχω δει υπάρχουν ερωτήσεις και ανάλογες απαντήσεις. Απλά εκεί πρέπει να έχεις λογαριασμό fb και δε ρωτάς ανώνυμα.Το ίδιο νομίζω ότι μπορεί να συμβεί και στο Blog του Συλλόγου απλά δεν μπορείς να ρωτάς ή να σχολιάζεις ανώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψε ο ανώνυμος!Με τα δώρα θα μάθουμε τι γίνεται επώνυμα από την ΑΡΣΥ;

      Διαγραφή
  5. Διαβασα ενα σχολιο σε προηγουμενη αναρτηση και με κινητοποιει να ρωτησω τους οικοδεσποτες με την ιδιοτητα τους της παραταξης που διαχρονικα συμμετεχει στο ΔΣ του Σωματειου. Υπηρξε ποτε περιπτωση οπου το Σωματειο καλεσε την Επιθεωρηση Εργασιας να πραγματοποιησει ελεγχο για την κατασταση σε καποια Μοναδα; Οπουδηποτε στην Ελλαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν γνωρίζω αν έγινε μέσω συλλόγου ή καρφωτά απο συναδέρφους αυτόνομα αλλά στο παρελθόν έγινε επίσκεψη σε Μονάδα Σάββατο και επιβλήθηκε σοβαρό πρόστιμο -καμπάνα στον Οργανισμό.Είχε να κάνει αν δεν κάνω λάθος με το ζήτημα του ωραρίου που δηλώνονταν και ίσχυε τα σκ. Μιλάω για όταν είχαμε τις αρχικές μονάδες τις 4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αααα. Δηλαδη για το θεμα των πλαστων υπερωριων.. Παλιες αμαρτιες.. Αυτο δεν νομιζω να αρεσε τοτε στους εργαζομενους. Γιατι αγνοι κι αγιοι δεν ημασταν κι εμεις σε αυτο το θεμα...
      Με τα τωρινα ομως προβληματα μας; υπηρξε καμια παρεμβαση;

      Διαγραφή