Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

ΠΟΥ ΟΔΗΓΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟΝ ΟΚΑΝΑ ;


Δεκεμβρίου 04, 2017


Την ώρα που τα εξαρτημένα άτομα βιώνουν όλο και πιο οδυνηρά την κρίση που βαθαίνει, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ κλείνει Μονάδες Υποκατάστασης. Ακολουθώντας πιστά το παράδειγμα των μνημονίων και της τρόικας που βαφτίστηκαν «προγράμματα» και «θεσμοί», βαφτίζει το κλείσιμο τους «αλλαγή χρήσης».

Μια εντελώς παράλογη απόφαση για το κλείσιμο της Μονάδας μεθαδόνης της Νίκαιας, που συνάντησε τις διαμαρτυρίες θεραπευόμενων και εργαζόμενων, υλοποιείται με ένα χρόνο καθυστέρηση με το επιχείρημα ότι αποτελεί «ειλημμένη» απόφαση. Για το γινάτι δηλαδή μιας Διοίκησης που δεν δίστασε να απολύσει συναδέλφους στην Πάτρα αλλάζοντας χωρίς κανέναν πρόβλημα την «ειλημμένη» απόφαση πρόσληψης τους.

Αντί να αυξήσουν τις θέσεις θεραπείας διεκδικώντας αποφασιστικά (ως όφειλαν εκ του ρόλου τους) τη λειτουργία νέων μονάδων σε χώρους που έχουν προβλεφτεί ειδικά για αυτό (πχ.στο Περιστέρι), εξαντλούν την «αποφασιστικότητα» τους στο να παύουν υπεύθυνους που δεν είναι «δικοί» τους και να διώκουν συνδικαλιστές. 

Αλλά τα σχέδια κλεισίματος μονάδων δεν σταματούν στην Αθήνα. Σειρά έχει η Θεσσαλονίκη. 

Ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου για τη δημιουργία μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιείται για να κλείσει η μονάδα στο ΑΧΕΠΑ και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα για «καθαρό» Πανεπιστήμιο. Εκατοντάδες ασθενείς αναγκάζονται να αλλάξουν δομή και θεραπευτή και να μετακινηθούν σε μονάδες ήδη υπερπλήρεις.

Και το… θεόπνευστο έργο του κλεισίματος μονάδων συνεχίζεται με το κλείσιμο άλλων δυο Μονάδων Μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα: Δύο χρόνια μετά την υλοποίηση της απόφασης για το κλείσιμο μονάδων μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα, η οποία λήφθηκε παρά τις διαμαρτυρίες μας, και σε αντίθεση με τη διεθνή πρακτική και βιβλιογραφία, και οδήγησε όπως ακριβώς είχαμε προβλέψει στη μείωση της συγκράτησης στη θεραπεία, αντί να προχωρήσουν σε αξιολόγηση των αποτελεσμάτων και επανεκτίμηση της απόφασης τους, προχωρούν στην επέκτασή του εγχειρήματος, εγείροντας ακόμη πιο ισχυρές υποψίες για τα πραγματικά τους σχέδια

Κι όλα αυτά, ενώ στις Μονάδες του Οργανισμού για τις αναλύσεις ούρων συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ξηρά αντιδραστήρια, τα οποία περιορίζουν τις διαγνωστικές δυνατότητες και αυξάνουν την επισφάλεια της θεραπείας.

Η υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, που λαμβάνονται με αλλοπρόσαλλα και διαρκώς μεταβαλλόμενα επιχειρήματα, επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες μας: η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ, με τη στρεβλή όσο και επικίνδυνη αντίληψη της περί «κόστους αποτελεσματικότητας», που θυμίζει μπακάλικο της γειτονιάς, αδιαφορεί για τις επιπτώσεις της πολιτικής της στους ασθενείς και τις οικογένειες τους. Διακόπτει βίαια τις θεραπευτικές σχέσεις που επί χρόνια έχουν δημιουργηθεί. Εξαναγκάζει ανθρώπους να μετακινούνται καθημερινά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, ακόμη και να αλλάξουν το είδος της φαρμακευτικής τους αγωγής. Αφήνει την περιοχή του Πειραιά, των όμορων δήμων και των νησιών του Αργοσαρωνικού ΧΩΡΙΣ μονάδα Μεθαδόνης. Μειώνει τις θέσεις θεραπείας με μεθαδόνη, και δημιουργεί μια κρυφή «εσωτερική» λίστα αναμονής καθώς ήδη εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήματα για ένταξή σε θεραπεία με αυτό ακριβώς το υποκατάστατο. 

Κι όλα αυτά για ένα καπρίτσιο και ένα γινάτι; Ή για λόγους που δεν πρέπει να ξέρουμε ούτε εμείς οι εργαζόμενοι, ούτε οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειες τους;

Αν δεν αποτελεί σχέδιο, που συστηματικά υπηρετείται με σκοπό την ουσιαστική κατάργηση των θεραπευτικών προγραμμάτων και την τελική εκχώρηση της χορήγησης της θεραπείας υποκατάστασης στον ιδιωτικό τομέα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, τότε αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο ανικανότητας μαθητευόμενων μάγων. Δυστυχώς και στις δυο περιπτώσεις τις συνέπειες τις πληρώνουν οι θεραπευόμενοι, οι εργαζόμενοι και η κοινωνία στο σύνολο της.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των αποφάσεων, η Διοίκηση εκχώρησε -για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΚΑΝΑ- αρμοδιότητες υπηρεσιών του Οργανισμού σε ιδιώτες.

Άραγε τι ακολουθεί;

Το Δ.Σ του Συλλόγου Εργαζομένων με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που αναλογεί σε εργαζόμενους ενός φορέα, ο οποίος εκ του ιδρυτικού του νόμου οφείλει να παράγει πρωτίστως θεραπευτικό έργο, έχει ζητήσει εδώ και καιρό να συναντηθεί και να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Η μόνη απάντηση που λάβαμε μέχρι στιγμής από το Υπουργείο Υγείας είναι κυνική αδιαφορία.

Στην προσπάθεια μας να ενημερώσουμε την κοινωνία για όσα συμβαίνουν ζητήσαμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Νικόλαο Μανιό, με τον οποίο συναντηθήκαμε και ενημερώσαμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και τους κινδύνους που διαβλέπουμε. Θα επιδιώξουμε συνάντηση και με τα υπόλοιπα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Έστω και στο και πέντε καλούμε τη Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να ανακαλέσει τις αποφάσεις της, να μην κλείσει καμία μονάδα θεραπείας, να μην συρρικνώσει τη λειτουργία τους, να κατανοήσει τα νέα δεδομένα και να προσέλθει σε διάλογο με τους εργαζόμενους του ΟΚΑΝΑ αντί να βαυκαλίζεται με μια μικρή ομάδα αυλικών και κολάκων.

Πολύ φοβούμαστε πως, αποχωρώντας από τον Οργανισμό, το μόνο που θα έχουν καταφέρει, θα είναι η εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων, η ικανοποίηση προσωπικών φιλοδοξιών και η ουσιαστική κατάργηση των δημόσιων προγραμμάτων υποκατάστασης σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και κυρίως των εξαρτημένων ατόμων, των οικογενειών τους και της κοινωνίας.

14 σχόλια:

  1. Δεν μας έχετε ενημερώσει αρσυ, με τόσο νταβαντούρι κιόλας πριν. Πώς λειτουργούν οι μονάδες Νίκαιας και Περιστερίου στα νέα τους πόστα; Χάσανε καθόλου προσωπικό; Πάντως στην δική μας μονάδα σίγουρα δεν μας ήρθε κανένας από κει.
    οι 300 του Λεωνίδα ήμασταν, ούτε καν τόσοι πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αρσυ, πολλή μούγκα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το concept είναι γνωστό....πρώτα δημοσιεύουν ένα θέμα κ μετά μούγκα στη στρούγκα κ εμείς οι απλοί θνητοί που δεν έχουμε γνωστούς στα υψηλά στρώματα των εξελίξεων παραμένουμε στην άγνοια μέχρι να πάθουμε ανία και να μην μας ενοχλεί!

      Διαγραφή
    2. Οκανιλα!
      vs αρσίλα;...

      Διαγραφή
  3. "Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017
    Σημερα γινεται ΔΣ του Συλλογου
    Ζητήματα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό του ΔΣ"

    Τα ξεπεράσατε;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μετα την ημεριδα στην Αθηνα εχει πλεον κανεις αμφιβολια οτι ο οργανισμος παει για κλείσιμο? οτι σκοπός τους ειναι να φαρμακο να δίνεται χύδην μέχρι και απο αγροτικούς γιατρούς , μετα απο ενα περασμα 3 μηνων στον ΟΚΑΝΑ βεβαίως ! Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ θα στηθώ πρώτη θέση στην εκκλησία να ακούσω τις νεκρολογίες που θα εκφωνήσουν οι πετυχημένοι συνδικαλιστές μας.

      Διαγραφή
    2. Χώμα είμαστε, χώμα θα γίνουμε.. κλπ
      Ησύχιος

      Διαγραφή
    3. Οι συνδικαλιστες δεν ηταν στην ημεριδα . Πιστευω οτι αν ηξεραν τι 8α ειπωθεί θα ηταν εκει . Δυστυχώς ολοι κολλησαμε (εγώ για να μην παίρνω στον λαιμό μου και τους υπολοίπους) να μιλήσουμε . Σε κάθε ερώτηση υπήρχε μπουλινγκ απο την μερια του πρόεδρου ακομα και σε στελέχη του οργανισμού . Δεν εχω ξαναδει κατι τετοιο η ερωτηση γινοταν στον Αυστραλο και απαντουσε ο προεδροσς με ενα μονολογο 10 λεπτων σε εντονο τονο . Ο ΟΚΑΝΑ είμαστε όλοι , εργαζόμενοι και ασθενείς, μόνο εμείς μπορούμε να τον σώσουμε. Πρεπει ομως να σηκωθούμε απο τούς καναπέδες μας και να μην κολλήσουμε πουθενα !!!!! !!!!!!

      Διαγραφή
    4. Σιγά μην σηκωθούν από τους καναπέδες οι νεκροί από χρόνια......
      Πολύ walking dead βλέπεις.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε 13/12 9.48
      οι συνδικαλιστές μάλλον ξέρανε τι θα ειπωθεί, γι'αυτο και δεν ήταν εκεί.. Για να φάτε ένα ωραιότατο μπόουλινγκ απροστάτευτοι.. Μην είστε τόσο αφελείς γμτο

      Διαγραφή
  5. Αρσυ θέλετε να ξεκαθαρισετε ότι το σαματά για τις Μονάδες Περιστερίου και Νικαιας, δεν τον κάνατε για να μην χάσουν τις θέσεις τους οι Υπεύθυνοι των Μονάδων; Θα μου πείτε, και γιατί να το ξεκαθαρίσουμε; Ασχολείται κανείς; Ίσως λίγοι. Αλλά ας μην έχουν κι αυτοί οι λίγοι υποψίες για υστεροβουλια σας. Νομιζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αρσυ : ολική αφωνία (από ευτυχία;...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΗΔΙΑ για την κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή