Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Με την παρούσα επιστολή επιθυμούμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό που μας προκάλεσε η τακτική της Διοίκησης την τελευταία περίοδο. 

1. Ο απροκάλυπτος εμπαιγμός από τη μεριά της Διοίκησης. Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε το γεγονός ότι ενώ ο σχεδιασμός για το κλείσιμο μονάδων, για μετακινήσεις προσωπικού και πολλά άλλα, ήταν ήδη έτοιμος για να ψηφιστεί στο ΔΣ, διαψεύδονταν μέχρι και δυο μέρες πριν -  όχι μόνο στους εργαζόμενους τους οποίους αφορούσε άμεσα, αλλά και στα εκλεγμένα όργανα του Σωματείου, στις τακτικές τους συναντήσεις με τα όργανα της Διοίκησης (συναντήσεις οι οποίες θεσμοθετήθηκαν ακριβώς για να εκπληρώνεται η υποχρέωση που έχει η Διοίκηση να ενημερώνει τους εργαζόμενους);  Ιδιαίτερα σε έναν οργανισμό όπως ο ΟΚΑΝΑ ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στην συμμετοχή και τη συνεργασία και όχι στον πειθαναγκασμό και τον αυταρχισμό.

2. Το γεγονός ότι η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού, υιοθέτησε τακτικές που μόνο σε εργασιακά περιβάλλοντα φασιστικών καθεστώτων προσομοιάζουν. Η κλήση «δι΄ υπόθεσιν σας» στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και η προσπάθεια να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι της Νίκαιας με την εφαρμογή «βασανιστικών» συνθηκών ανάκρισης (ένας – ένας, γραμμή – γραμμή, με διάρκεια δυσανάλογη του «εγκλήματος» και η τελική ερώτηση-απειλή για το εάν νομίζουν ότι θέλουν να παραμείνουν στον ΟΚΑΝΑ), όσο κι αν αποτελεί καινοφανές γεγονός δυστυχώς δεν είναι μεμονωμένο. Εντάσσεται στις επιλογές που η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ έχει ήδη κάνει: Να προχωρήσει στο βασικό σχέδιο της το οποίο ενώ διατείνεται ότι αφορά στην απορρόφηση της λίστας στην πραγματικότητα είναι η πλήρης απελευθέρωση της χορήγησης υποκατάστατων στην Ελλάδα και η ελεύθερη συνταγογράφηση, η οποία ακόμη κι αν προσχηματικά ξεκινήσει από τον δημόσιο τομέα της Πρωτοβάθμιας φροντίδας θα συνεχίσει κατόπιν στον ιδιωτικό αντίστοιχο. Και επειδή ούτε οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ, ούτε οι θεραπευόμενοι και οι οικογένειες τους, ούτε η κοινωνία, ενθουσιάζονται με την ιδέα της ουσιαστικής κατάργησης των προγραμμάτων υποκατάστασης ως υποχρέωσης της Πολιτείας, η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ προσπαθεί να διαμηνύσει με την τακτική του εκφοβισμού που έχει επιλέξει, ότι όποιος στέκεται αντίθετος σε αυτό το σχέδιο είναι υποκινούμενος και απειλούμενος.

3. Για το λόγο αυτό τόσο ο Πρόεδρος, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, δεν επιθυμούν να απευθύνονται στα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων, αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα διαχωρισμού ανάμεσα στο «σύνολο των εργαζομένων» και σε κάποιους «κακούς» που διαφωνούν γιατί θέλουν να κάνουν  αντιπολίτευση.  

Θέλουμε να σας πληροφορήσουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι ο τρόπος με τον οποίο έχετε επιλέξει να ασκείτε Διοίκηση δεν συνάδει με τον ρόλο του ΟΚΑΝΑ, ως Οργανισμού, του οποίου το έργο είναι ανθρωπιστικό και επιστημονικό. Δεν συνάδει ούτε καν με τα ισχύοντα με βάση τη νομοθεσία και τον εσωτερικό Κανονισμό. 

Ζητάμε, δε,  να μας κοινοποιήσετε τα πρακτικά της πεντάωρης συνεδρίασης – ανάκρισης του ΔΣ της 02.11.16 ώστε να λάβουν γνώση αυτών και οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου, όπως και το Υπουργείο Υγείας.

Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ δεν αντιπολιτεύονται την Διοίκηση. Αντιστέκονται στο κλείσιμο της μονάδας μεθαδόνης στη Νίκαια. Αντιστέκονται στα σχέδια διάλυσης των προγραμμάτων ως τέτοια. Σχέδια τα οποία, ακριβώς επειδή είναι ένοχα, γίνονται εν κρυπτώ και παραβύστω. 

Σας διαμηνύουμε ότι κανένας εργαζόμενος του ΟΚΑΝΑ δεν φοβήθηκε. Ούτε καν αυτοί που ανακρίθηκαν με τις βασανιστικές μεθόδους σας. Δεν είστε η πρώτη Διοίκηση που προσπαθεί να χειραγωγήσει τους εργαζόμενους. Είστε όμως η πρώτη Διοίκηση που το κάνει με αυτόν τον απροκάλυπτο τρόπο. Με την επιστολή αυτή σας διαμηνύουμε ότι με όποιο τρόπο και αν προσπαθήσετε δεν θα καταφέρετε να κάμψετε την αντίσταση μας, γιατί η στάση μας δεν εκπορεύεται από συντεχνιακές λογικές, αλλά από την αγωνία μας για το μέλλον και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.  

Ο μόνος τρόπος για να απορροφηθεί η λίστα αναμονής είναι η επαρκής στελέχωση των προγραμμάτων με το απαραίτητο προσωπικό και η κάλυψη τους με τα απαραίτητα αντιδραστήρια και το ανάλογο υγειονομικό υλικό.  Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση και να βοηθήσουμε τα εξαρτημένα άτομα να ζήσουν με αξιοπρέπεια και –γιατί όχι- να επανενταχθούν κοινωνικά, είναι η παροχή δημόσιας και δωρεάν φροντίδας σε ολοκληρωμένα και ολιστικά προγράμματα και όχι η απλή χορήγηση ενός υποκατάστατου σε συνθήκες ελεύθερης συνταγογράφησης, όπως εσείς με αδιαφάνεια σχεδιάζετε και με αυταρχισμό προσπαθείτε σιγά-σιγά να εφαρμόσετε.

Για τους παραπάνω λόγους αλλά και γιατί :
·         Παραμένουμε χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
·         Παραμένουν , κι αυξάνονται, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας
·         Παραμένουν οι εργολάβοι
·         Παραμένει ως ουτοπικό αίτημα η δημιουργία μονάδων υψηλών προδιαγραφών
·         Παραμένει η υποστελέχωση των δομών και η έκπτωση των παρεχόμενων
      υπηρεσιών
·         Παραμένουν οι φυγόκεντρες δυνάμεις όσον αφορά τη παροχή υπερεσιών 
      πρόληψης.

Θεωρούμε πως φέρετε αποκλειστικά τη πολιτική ευθύνη 
και ζητάμε τη παραίτηση σας.

5 σχόλια:

  1. Πολύ καλό κείμενο.....οχι οτι παιζει ρόλο ....συμβολικη πράξη είναι αλλα να λέμε και καμια καλή κουβέντα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! ναι!
    αλλά γιατί είναι συμβολική πράξη; εγώ διαβάζω " Ζητάμε, δε, να μας κοινοποιήσετε τα πρακτικά της πεντάωρης συνεδρίασης – ανάκρισης του ΔΣ της 02.11.16 ώστε να λάβουν γνώση αυτών και οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου, όπως και το Υπουργείο Υγείας. "
    αυτό δεν ακούγεται απλά συμβολικό.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι Νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου ΤΙ έχουν πει για τα ερωτηματολόγια περιγραφής καθηκόντων;
    Ακόμα δεν μας έχετε ενημερώσει και οι μέρες τρέχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Έχει σημασία να είμαστε αύριο στη Συνέντευξη Τύπου
    "Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ ,στα πλαίσια των αποφάσεων της Γενικής Συνέλευσης, κηρύσσει τρίωρη Παναττική στάση εργασίας την Τρίτη 15 Νοεμβρίου από 11:00 έως 14:00 και καλεί τους συναδέλφους που εργάζονται σε δομές της Αττικής να προσέλθουν στη Συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει το Δ.Σ. του Συλλόγου στις 11:00 στο αμφιθέατρο των Κεντρικών υπηρεσιών του Οργανισμού".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα είναι κανένα σοβαρό μέσο ενημέρωσης; Εννοώ να έχει σημαντική αναγνωρισιμοτητα

      Διαγραφή