Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Για να δούμε λοιπόν τι έγινε και τι γίνεται αυτές τις ημέρες στον ΟΚΑΝΑ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Μετά από πολλές ταλαιπωρίες, το πρόγραμμα στις φυλακές της Πάτρας προκηρύσσει τις μισές περίπου από τις θέσεις που χρειάζονται για τη λειτουργία του. Άτομα τα οποία είχαν ήδη προσληφθεί για τα ΕΣΠΑ (με τις αδιαφανείς διαδικασίες που γίνονται οι προσλήψεις στα ΕΣΠΑ όλης της Ελλάδας….) από την προηγούμενη Διοίκηση επί Προεδρίας Μαλλιώρη (μαζί με  άτομα που δεν είχαν δουλέψει στα ΕΣΠΑ) κάνουν αιτήσεις.  Η Επιτροπή Αξιολόγησης (αποτελούμενη από τον προηγούμενο Γενικό Διευθυντή, κ. Πλατανιά και δυο εργαζόμενους του Οργανισμού) καταλήγει στην επιλογή δυο εκ των υποψηφίων. Οι επιλογές γίνονται δεκτές, οι προσλήψεις γίνονται, οι συμβάσεις υπογράφονται  και οι προσληφθέντες πιάνουν δουλειά. Ως εδώ έχουν γίνει όλα ως συνήθως: δηλαδή χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης, με ελαστική σχέση εργασίας (μπλοκάκι διάρκειας ενός έτους), χωρίς δικαίωμα άδειας (κανονικής ή αναρρωτικής ή μητρότητας ή…). Κανείς δεν διαμαρτύρεται…

Κάποιοι από τους μη προσληφθέντες καταθέτουν, ενστάσεις. Δικαιούνται να καταθέσουν ενστάσεις σε διαδικασία επιλογής για μπλοκάκι? Δεν δικαιούνται? Μάλλον δεν έχει σημασία. Ή αλλιώς η νομιμότητα μας μάρανε… Είθισται (λόγω και κοινής λογικής) οι ενστάσεις να συζητούνται ΠΡΙΝ τις υπογραφές των συμβάσεων εργασίας. Για ανεξήγητους λόγους (…) η συζήτηση των ενστάσεων καθυστερεί μήνες.
Ο απελθών Γενικός Διευθυντής, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης, είναι ο ίδιος που κατά κύριο λόγο, εισηγείται τα θέματα προς συζήτηση στο ΔΣ.  Μέχρι φυσικά την αποχώρηση του, τον Απρίλιο που μας πέρασε. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν το θέμα υπήρχε στην ημερήσια διάταξη των ΔΣ που έγιναν σε ολόκληρο το μεσοδιάστημα από την υπογραφή των συμβάσεων έως την συζήτηση των ενστάσεων. Εκτιμούμε πως όχι, αλλά δεν είμαστε και σίγουροι. Τέλος πάντων σημασία έχει ότι τελικά οι ενστάσεις συζητιούνται πολύ αργότερα από τότε που έπρεπε, και η ευθύνη για αυτό ανήκει όχι μόνο στον Γενικό Διευθυντή (που μπορεί να πει κανείς είχε «έννομο» συμφέρον να το πάει πίσω μιας και οι ενστάσεις αμφισβητούσαν τις δικές του επιλογές), αλλά και στο σύνολο του ΔΣ και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο, ο οποίος επίσης έχει θεσμικά τη δυνατότητα να εισηγείται την ημερήσια διάταξη.

Στη συζήτηση που γίνεται τελικά, μετά την αποχώρηση του κ. Πλατανιά, ο Πρόεδρος και τα παρευρισκόμενα μέλη του ΔΣ (πλην ενός), προτείνουν την απόρριψη των ενστάσεων (και αυτό έχει καταγραφεί στο μαγνητοφωνάκι). Αλλά αυτό το ένα μέλος του ΔΣ έχει ταχθεί να υπερασπίσει την αλήθεια και το δίκαιο και αποκαλύπτει την «αδικία». Πείθει (?) λοιπόν τους υπόλοιπους,  ότι πρέπει να αλλάξουν γνώμη και να δεχτούν τις ενστάσεις, παρόλο που αυτό θα σήμαινε ότι οι ήδη προσληφθέντες που έχουν υπογράψει σύμβαση για ένα χρόνο θα απολυθούν.

Τα πράγματα θα ήταν πολύ απλά:
  • αν στο μεταξύ δεν είχαν γίνει (επανειλημμένα?) τηλεφωνήματα από κάποιον κύριο από το Υπουργείο Παιδείας (!!),για να διαμαρτυρηθεί διότι –λέει- δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές διαδικασίες για τις προσλήψεις
  •  αν αυτός ο κύριος, σύμφωνα με τα κουτσομπολιά, δεν είχε το ίδιο επίθετο με την αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας
  • αν η υπουργός αυτή δεν ήταν από τη Πάτρα, όπου και οι προσλήψεις
  • αν η Προηγούμενη Πρόεδρος, επί της Προεδρίας της οποίας έγιναν οι προσλήψεις ΕΣΠΑ, δεν ήταν επίσης από την Πάτρα
  • αν ο Γενικός Διευθυντής που ήταν του ιδίου κόμματος που ήταν και η προηγούμενη Πρόεδρος δεν είχε κάνει κι αυτός ένσταση για την μη επιλογή του στη θέση του Γενικού Διευθυντή
  • αν δεν φοβόμασταν ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου (αποτελούμενη και υποστηριζόμενη από νυν και πρώην του ιδίου κόμματος με τον απερχόμενο Γενικό και την προηγούμενη Πρόεδρο) πολύ θα ήθελε δεν είχε ζητήσει μόλις λίγες μέρες πριν, να υποστηρίξει το Σωματείο την ένσταση του προηγούμενου Γενικού και να πάρει θέση για την μη επιλογή του (την πρόταση αυτή κάτι τέτοιο
    απορρίπτουμε ψαμε σχεδόν «μετά βδελυγμίας» μιας και ο Γενικός Διευθυντής είναι μέρος της Διοίκησης, εξασκεί την πολιτική του Υπουργείου και εμείς ως εργαζόμενοι δεν έχουμε καμιά δουλειά να ανακατευτούμε στα «νταραβέρια» τους. Αυτό ναι, είναι απλό!

Αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα (σχεδόν ποτέ) δεν είναι όπως τη θέλουμε. 
Έτσι, τόσο ως άτομα όσο και ως παράταξη κληθήκαμε να πάρουμε θέση. 
Προσπαθήσαμε να είμαστε καθαροί, όσο πιο καθαροί γίνεται σε αυτό το δυσώδες περιβάλλον:

  1.  Οι συνάδελφοι που έχουν ήδη προσληφθεί εφόσον έχουν υπογράψει τις συμβάσεις τους δεν επιτρέπεται να απολυθούν. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το δικαίωμα τους στην εργασία.
  2. Παράλληλα το πλαίσιο των κινητοποιήσεων του Σωματείου θα πρέπει να είναι γενικότερο και να βάζει το θέμα του τρόπου των προσλήψεων, τόσο των προηγούμενων όσο και των τωρινών, του είδους των συμβάσεων που κρατούν σε ουσιαστική ομηρία τους εργαζόμενους, τη στελέχωση του Οργανισμού με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά δικαιώματα και αξιοπρεπείς αμοιβές.
  3. Και επειδή μερικοί, από αρχαιοτάτων χρόνων, μπερδεύουν τον συνδικαλισμό με την συνδιοίκηση,  ξεκαθαρίσαμε (όπως το έχουμε κάνει όλα τα προηγούμενα χρόνια), ότι εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καμιά σχέση με τη συνδιοίκηση (για το λόγο αυτό άλλωστε δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε καν με δικαίωμα ψήφου στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, όπως επιμένουν εδώ και χρόνια όλες οι άλλες παρατάξεις).
  4. Επίσης προειδοποιήσαμε ότι δεν θέλουμε και δεν πρόκειται να μπλέξουμε σε ένα παιχνίδι μεταξύ Γενικών (πρώην και νυν), Προέδρων (πρώην και νυν), Υπουργών από την Πάτρα ή αλλού, μελών του ΔΣ που νοιώθουν ότι βρήκαν την ευκαιρία να εξασκήσουν εξουσία και χαίρονται τόσο που δεν μπορούν να κρύψουν την χαρά τους και μελών του ΔΣ που απλώς παρευρίσκονται για να πλουτίσουν το βιογραφικό τους και να ικανοποιήσουν την ματαιοδοξία τους.
  5.  Και τονίσαμε, όσο πιο καθαρά (και εκνευριστικά) μπορούσαμε, ότι για μας η ευθιξία σε συγκεκριμένα θέματα είναι διαχρονική και σταθερή και δεν εξαρτάται από τη συγκυρία
  6. Τέλος ξεκαθαρίσαμε ότι αν κάποιοι είχαν (ή/και έχουν) την αντίληψη ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το Σωματείο, όποτε και όπως τους βολεύει, εμείς πρέπει να τους δώσουμε ένα μήνυμα ότι αυτό δεν θα τους περάσει.

Τα είπαμε αυτά στη Γενική Συνέλευση της Τρίτης (η οποία φυσικά δεν είχε απαρτία αλλά είχε μια ενδιαφέρουσα σύνθεση) στη διάρκεια της πρώτης στάσης εργασίας (στην προκήρυξη της οποίας φυσικά και είχαμε συμφωνήσει).
Τι ήταν να τα πούμε αυτά τα βλάσφημα? Γιατί δεν έπεφτε φωτιά να μας κάψει ή τέλος πάντων να βουλώσει το στόμα που τόλμησε να τα ξεστομίσει?

Κάποιοι έπαθαν κάτι (μια έκρηξη αγωνιστικότητας να το πούμε?), σαν να αισθάνθηκαν ότι θίγονται τα ιερά και τα όσια (μήπως επειδή είπαμε ότι όπως διόριζαν οι προηγούμενοι έτσι προσπαθούν να διορίσουν και οι τωρινοί, απλά είναι πιο άγαρμποι?). Ουρλιάζοντας, μας ζήτησαν να εξηγηθούμε: Πώς τολμάμε να λέμε ότι υπάρχουν κάποιοι που «νομίζουν ότι μπορούν να πατάνε ένα κουμπί και το σωματείο να τρέχει»? Ποιοι είναι αυτοί οι κάποιοι? Ε ποιοί? Λες και φυτρώσαμε χθες. Λες και δεν ξέρουμε τις προσπάθειες που κατά καιρούς έχει κάνει η Διοίκηση για να «καθοδηγήσει» και να «καπελώσει» το σωματείο.  Λες και δεν είμαστε στο Σωματείο που έχει καθαιρέσει Πρόεδρο και Γραμματέα με την κατηγορία ότι τα είχαν «τάτσι-μίτσι-κότσι» με τη Διοίκηση.

Οι αντιδράσεις που προκάλεσαν οι ξεκάθαρες απόψεις μας σε συγκεκριμένους συναδέλφους στην ΓΣ της Τρίτης, μεγάλωσαν τους προϋπάρχοντες φόβους μας,  ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο θα θέλαμε να είναι. (Παράλληλα προστέθηκε και μια αίσθηση αποτροπιασμού για μερικούς συναδέλφους, για τους οποίους ο μόνος τρόπος για να αντιδράσουν σε απολύσεις και να υπερασπιστούν εργασιακά δικαιώματα, είναι να τους διατάξει το αφεντικό τους…αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση που ίσως την κάνουμε άλλη φορά).

Στην συνέχεια των εξελίξεων έγιναν τα ακόλουθα αποκαλυπτικά:
Ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ μας ανακοίνωσε ότι το ΔΣ και η συζήτηση του επίμαχου θέματος αναβάλλονται. Επειδή όμως ζητήσαμε να ακούσουν τουλάχιστον οι παρευρισκόμενοι τις απόψεις του Σωματείου δέχτηκαν μόνο δυο από τα μέλη του ΔΣ (Αγγελίδης, Σταυρόπουλος και οι δύο από την ίδια παράταξη) να εισέλθουν στο γραφείο του Προέδρου και να ενημερώσουν. Η συζήτηση δεν ξέρουμε πως έγινε,  αλλά ο Πρόεδρος του Σωματείου μας είπε ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ επέμενε στο ότι η απόφαση έχει παρθεί και δεν αλλάζει, ενώ κάποια στιγμή νευρίασε πολύ και είπε ότι δεν θέλει να ξαναδεί τον Πρόεδρο του Σωματείου (!!!). Υποθέτουμε ότι θα γυρνάει το κεφάλι του από την άλλη πλευρά όταν τον συναντάει…
Όταν ενημερωθήκαμε για την κατάληξη της συνάντησης αυτής, συμφωνήσαμε για τη Συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Την επόμενη ημέρα (Τετάρτη) μας στάλθηκε το κείμενο του Δελτίου Τύπου, μάλιστα κάναμε παρατηρήσεις και διορθώσεις οι οποίες λήφθηκαν υπόψη.
Έλα όμως, που εκτός από το Δελτίο Τύπου, δημοσιεύθηκε ταυτόχρονα στο blog του Συλλόγου ένα μακροσκελές κείμενο, με τίτλο «το χρονικό μιας αισχρής απόφασης». Το κείμενο αυτό ούτε μας στάλθηκε, ούτε φυσικά συμφωνήθηκε από κανέναν. Αυτό δεν μας άρεσε καθόλου, πρόσθεσε μάλιστα μερικούς ακόμη ψύλλους στα αυτιά μας, καθώς είναι παραπάνω από σίγουρο (και αυτό μάλλον το ήξεραν αυτοί που το έγραψαν), ότι ένα τέτοιο κείμενο δεν θα μπορούσε να μας βρει σύμφωνους σε καμία περίπτωση. Κι αυτό γιατί το θέμα που ουσιαστικά αναδεικνύεται ως κεντρικό από αυτό το φλύαρο κείμενο, είναι το τρομερό ερώτημα «μα ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτό τον Οργανισμό? ο Πρόεδρος ή ο κ. Χαμτζούδης?».

Το ερώτημα αυτό -εκτός από τρομερό- είναι και εντελώς παραπλανητικό:  Όποιος και να «κυβερνάει» τον Οργανισμό στους καιρούς που ζούμε η πολιτική είναι ίδια: οι προϋπολογισμοί κουτσουρεύονται, οι μονάδες συνεχίζουν να λειτουργούν χωρίς τα απαραίτητα, οι ιολογικές εξετάσεις συνεχίζουν να μη γίνονται, οι εξαγγελίες διαρκώς διαψεύδονται και αναβάλλεται η πραγματοποίηση τους. Και φυσικά οι προσλήψεις γίνονται με τον ίδιο διαφανή τρόπο, το ρουσφέτι. Σιγά μην έχει σημασία αν Γενικός Διευθυντής θα είναι ο προηγούμενος ή ο επόμενος, αν είναι απόφοιτος ΑΕΙ ή ΤΕΙ, αν στα μέλη του ΔΣ είναι κάποιος που έχει κάνει διατριβή στα ανθρώπινα δικαιώματα ή κάποιος που είναι απόφοιτος Λυκείου. Επίσης σιγά να μην παίζει ρόλο το αν ο Πρόεδρος επηρεάζεται από τη γνώμη άλλων και δεν επιμένει στη δική του ή αν ο Αντιπρόεδρος είναι φίλος του Υπουργού και (νομίζει ότι) περνάει ο λόγος του. Εδώ το ζήτημα είναι ξεκάθαρο, το είπε ο άνθρωπος από το Υπουργείο Παιδείας (που μάλλον είναι και αυτός από την Πάτρα): «δεν τα κάνατε καλά, πρέπει να τα διορθώσετε». Απλά ο κ. Χαμτζούδης το κατάλαβε πιο γρήγορα από τους άλλους (γιατί είναι γρήγορος από ιδιοσυγκρασία) και τους το εξήγησε.

Το ίδιο βράδυ ενημερωθήκαμε από τον ταμία του ΔΣ του Συλλόγου (Παπαδόπουλος) ότι αποφασίσθηκε συμβολική κατάληψη για την Πέμπτη το πρωί. Είναι αλήθεια ότι δεν ήμασταν εκεί όταν πάρθηκε αυτή η απόφαση, αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι δεν φέραμε και σθεναρή αντίσταση: αν πράγματι ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επέμεινε ότι η απόφαση για τις απολύσεις έχει παρθεί και δεν υπάρχει περίπτωση να ανακληθεί, τότε πράγματι έπρεπε τα πράγματα να γίνουν γρήγορα.
Μετά την κινητοποίηση της Πέμπτης, το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ (το οποίο, θυμίζουμε, δεν μπορούσε να συνεδριάσει την Τρίτη) μπόρεσε να συνεδριάσει και έβγαλε άρον – άρον Δελτίο Τύπου, στο οποίο ουσιαστικά, λέει, πως δεν πρόκειται για «απόλυση» αλλά για μια απλή «διαδικασία» (συμπέρασμα πρώτο: πολύ καλά κάναμε και κινητοποιηθήκαμε γιατί ο φόβος φυλάει τα έρμα). Παράλληλα συσχετίζει τις κινητοποιήσεις με την πρόσφατη αλλαγή του Γενικού Διευθυντή και (άκουσον, άκουσον) με την έναρξη σε «λίγες ημέρες νέων δομών για την απορρόφηση της λίστας» (συμπέρασμα δεύτερο: άλλα λόγια να αγαπιόμαστε).
Η πλειοψηφία του Συλλόγου ανέβασε «απάντηση» του Συλλόγου στο Δελτίο τύπου του ΟΚΑΝΑ, την οποία όμως ούτε μας έστειλε να δούμε ούτε συζήτησε μαζί μας (συμπέρασμα τρίτο: κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας).
Έχουμε θυμώσει πολύ για τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του Σωματείου οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας: «εφόσον δεν είμαστε σίγουροι ότι θα συμφωνήσετε δεν σας ενημερώνουμε, αποφασίζουμε μόνοι μας, έτσι κι αλλιώς μπορούμε να το κάνουμε». Χαλάλι σας η πλειοψηφία συνάδελφοι! Να τη χαίρεστε! Εμείς θα παραμείνομε έξω από τα παιχνιδάκια της εξουσίας και ας μην αρέσουμε σε πολλούς…

Γράψαμε όλα τα παραπάνω για να μοιραστούμε τους προβληματισμούς μας και τη δυσκολία μας με τους συναδέλφους, πολλοί από τους οποίους δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς γίνεται. Κυρίως τους συναδέλφους της επαρχίας που μπορεί να μη γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αλλά και τους συναδέλφους των μονάδων στα νοσοκομεία, οι οποίοι δυστυχώς απέχουν μαζικά και συστηματικά από τις  Συνελεύσεις την τελευταία περίοδο. 

Τα γράψαμε επίσης γιατί δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να συμβάλλουμε στην καλλιέργεια ακόμη μεγαλύτερης δυσπιστίας στον συνδικαλισμό, γιατί ο συνδικαλισμός είναι η συλλογική δράση των εργαζομένων, χάρη στην οποία στο διάβα της ιστορίας έχουμε καταφέρει να κατακτήσουμε όσα δικαιώματα, σήμερα προσπαθούν μεθοδικά να ξηλώσουν οι δεξιές και «αριστερές» κυβερνήσεις μας, υπακούοντας στις διαταγές των πλουσίων και των αφεντικών. 

Ο συνδικαλισμός δεν (πρέπει να) ταυτίζεται με τη δράση μερικών συνδικαλιστών που αντιλαμβάνονται τη στράτευση τους στα δικαιώματα των εργαζομένων ανάλογα με την συγκυρία («τα υπερασπιζόμαστε ακόμη πιο σθεναρά όταν βολεύουν κιόλας τους δικούς μας…»). Με την ευκαιρία περιμένουμε τόσο τους συνδικαλιστές μας (όσο και ορισμένους συναδέλφους  που ανέλπιστα ευαισθητοποιήθηκαν με τις απολύσεις στην Πάτρα) να δείξουν το ίδιο ενδιαφέρον και την ίδια ευαισθητοποίηση στις κινητοποιήσεις που πρέπει να γίνουν για την μη υπογραφή ΣΣΕ. Άσε που καθώς φαίνεται θα χρειαστεί να υπερασπιστούμε και τις παλιότερες μιας και αμφισβητούνται από τον φωτεινό παντογνώστη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ. Και τότε ναι αυτές κι αν θα πρέπει αν είναι θερμές κινητοποιήσεις...

Για να μην μακρηγορούμε.
Η στάση της ΑρΣυ ήταν είναι και θα παραμένει ξεκάθαρη:
  •  Υπερασπιζόμαστε τους συναδέλφους που απολύονται, παλεύουμε να αποτρέψουμε τις απολύσεις τους και θα τα καταφέρουμε. Όσοι νομίζουν ότι είναι έξυπνοι επειδή κάποτε υπήρξαν τάχαμου αριστεροί και ότι ήρθε επιτέλους η σειρά τους  να απολαύσουν τα καλά της εξουσίας, είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι…
  • Παλεύουμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για την πλήρη κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας οποιασδήποτε μορφής
  • Δεν έχουμε αυταπάτες περί διαφάνειας και αξιοκρατίας σε ένα σύστημα του οποίου ο πυρήνας είναι η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, η κυριαρχία της ιδεολογίας του κέρδους και η πολιτική διαμεσολάβηση
  • Διαφωνούσαμε, διαφωνούμε και θα συνεχίσουμε να διαφωνούμε με οποιαδήποτε αντίληψη συνδιοίκησης (εκτός αν μιλάμε για εργατικά συμβούλια, οπότε –ας μην μπερδεύονται κάποιοι - δεν μιλάμε για συνδιοίκηση αλλά για εργατικό έλεγχο)
  •  Αντισταθήκαμε, αντιστεκόμαστε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε οποιαδήποτε φανερή ή κρυφή προσπάθεια χειραγώγησης της δράσης του Συλλόγου, από όπου κι αν, συνειδητά ή ασυνείδητα, εκπορεύεται.


41 σχόλια:

  1. Εγώ έχω να κάνω ένα σχόλιο και μια πρόταση. Υποστηρίζω ότι οι πολλοί εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ είναι θυμωμένοι, ΔΙΚΑΙΩΣ, με όλους σας και - το σημαντικότερο - ότι το ξέρετε καλά. Γι'αυτό, και επειδή υποτίθεται ότι εσείς όλοι είστε αγνοί συνδικαλιστές και πάντως σε τίποτα δε μοιάζετε με τους επαγγελματίες πολιτικούς που μας δυναστεύουν, κάντε αυτό που δεν κάνουν οι πολιτικοί. Παραιτηθείτε όλοι του ΔΣ και προκηρύξτε εκλογές για νέο ΔΣ. Αν θέλετε να ξαναεκτεθείτε στην κρίση μας, κάντε το. Αν όχι, αφήστε άλλους να δοκιμάσουν. Όλο και κάποιοι θα βρεθούν. Η φιλοδοξία δεν τελειώνει ποτέ. Απλά -και δεν είναι λίγο- στο ξεκίνημα κάποιου μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνη και επιζήμια για τους πολλούς.
    Αν θέλετε, αναρτείστε το. Κι αν θέλετε, απαντείστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε συνέχεια του προηγούμενου σχολίου, είναι τοις πάσι γνωστό ότι όλες οι αρχαιρεσίες του σωματείου εργαζομένων Ο.ΚΑ.ΝΑ. όπως -ακόμη πολύ σημαντικότερο- οι τροποποιήσεις του καταστατικού του σωματείου έχουν γίνει χωρίς να τηρηθούν οι κανόνες της νομιμότητας. Εναπόκειται στους ίδιους τους εργαζομένους το αντιδράσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα τους τροποποιήσω ξανά. Μόνο μου.
      Τρελό Κουνέλι

      Διαγραφή
  3. Οι συνδικαλιστές από μόνοι τους δεν έχουν μαγικά ραβδιά... Χρειάζεται μαζική αφύπνιση και θέληση για θυσία με σκοπό να κερδίσουμε οι εργαζόμενοι την όποια διεκδίκηση. Εάν δεν αλλάξουν τρόπο σκέψης οι ψηφοφόροι, στα ίδια αποτελέσματα θα καταλήξουμε. Δεν παίζουν τόσο ρόλο τα πρόσωπα (εκτός από ένα, άντε δύο), αλλά το βόλεμα, ο φόβος και η άρνηση για αλλαγή των περισσοτέρων. Οι Διοικήσεις κάνουν τη δουλειά τους, η πλειοψηφία των Συνδικαλιστών τη δική τους (γιατί δεν είναι σωστό να τους βάζουμε όλους στο ίδιο σακί). Εμείς τι κάνουμε? Έχουμε αναρωτηθεί ποτέ?! Την αυτοκριτική πολλοί εμίσησαν, την κριτική ουδείς! Κι ας φιλτράρουμε κάποτε το πότε και το γιατί μας ξεσηκώνουν. Αφορμές πολλές, τις πραγματικές αιτίες να ψάξουμε... Δ.Σ. (τυχαία τα αρχικά)!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επειδή ίσως μερικοί δεν καταλαβαίνουν τι παίζεται και επειδή το κείμενο της Αριστερής Συσπείρωσης δεν τα λέει όλα, όπως ας πούμε με ποιο ακριβώς τρόπο συνδέεται ο πρώην με τις νυν κινητοποιήσεις κάνω μια υπόθεση εργασίας και ως τέτοια την καταθέτω: ο πρώην έχει κάνει ένσταση και θα πάει λένε δικαστικά (να διεκδικήσει και αποζημίωση για τη βλάβη που υπέστη από την μη επιλογή του). Αν το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ κατηγορηθεί ότι έκανε προσλήψεις με βάση κομματικά κριτήρια (πχ. αποδοχή ενστάσεων) και ότι οι διαδικασίες του ήταν "παρωδία", τότε μάλλον μεγαλώνουν κατά πολύ οι πιθανότητες να δικαιωθεί ο πρώην (και ίσως να αποζημιωθεί και χρηματικά με μάλλον μεγάλα ποσά. Οπότε είναι και πολλά τα λεφτά Άρη, εκτός της εκδίκησης που τρώγεται κρύα).
    Το ότι είναι σατανικός τύπος το ξέραμε, αλλά το πόσο σατανικός είναι το μαθαίνουμε και θα το μαθαίνουμε στον αιώνα τον άπαντα.Οι συνδικαλιστές μας τα έχουν σκεφτεί αυτά ή δεν τους έχουν περάσει από το μυαλό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα απαντήσω ανωνύμως, αποδεχόμενος ο διαχειριστής του παρόντος blog να διερευνήσει και αποκαλύψει τα στοιχεία μου. Το σχόλιό σας είναι εξόχως εύστοχο. Και οι όποιες παρεμβάσεις υπήρξαν μετά την αποδοχή των ενστάσεων και ουδέποτε πριν. Και από Κυρία προερχόμενη εξ Αχαϊας, με πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον Ο.ΚΑ.ΝΑ. από αυτή η οποία έχει "φωτογραφηθεί". Μόνος σκοπός τους η δημιουργία αναταραχής στον Οργανισμό ώστε να ενισχυθούν οι δυνατότητες περί επαναφοράς και ηθικής και πολιτικής αποκατάστασης, όλων ανεξαιρέτως. Προτείνω να ασχοληθείτε άμεσα με τις νομικές πλημμέλειες στις οποίες αναφέρονται σχεδόν όλοι σχετικά με τα εσωτερικά του σωματείου. Ίσως αν δικαιωθείτε η παρέμβασή σας πια στον Οργανισμό θα επιτελεί την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι ίδια συμφέροντα μειοφηφιών...

      Διαγραφή
    2. Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος..... Αλίμονο σε μας τους απροστάτευτους..

      Διαγραφή
  5. "Οι συνδικαλιστές μας τα έχουν σκεφτεί αυτά ή δεν τους έχουν περάσει από το μυαλό;"
    XAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXAXA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Από τη μια το παλιό, γνωστό και απεχθές ΠΑΣΟΚ κι από την άλλη το νέο και αεράτο αλλά εξίσου απεχθές...
    Πρέπει να διαλέξω; δεν μπορώ να αλλάξω κατηγορία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαίως και μπορείς. Ψήφισε Τρελό Κουνέλι.
      Τρελό Κουνέλι

      Διαγραφή
  7. Κάποιοι τουε φτύνουμε ΟΛΟΥΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "η πλειοψηφία των Συνδικαλιστών τη δική τους (γιατί δεν είναι σωστό να τους βάζουμε όλους στο ίδιο σακί)."
    δεν τους βάζω στο ίδιο σακί. άλλο το σακί για την αρσυ. αλλά ούτε αυτό το σακί το βρίσκω οκ...
    Αν δω ουσιαστική διαφορά (και όχι λεπτομέρειες...) από το άλλο σακί, θα αναθεωρήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ολη αυτή η τοποθέτηση είναι όλων στην Αρσυ ή κάποιας συνηστώσας ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τι λέει βρε Αρσύτες; έχετε και συνιστώσες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα ήθελα μια ξεκάθαρη και γενναία απάντηση από την αρσυ : προτίθεστε να παραιτηθείτε ή να οδηγήσετε με κάποιο τρόπο σε εκλογές για νέους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους μας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δε βλέπω ευαισθησίες, έστω για μια απάντηση, κι ας είναι "εμείς καρέκλες δεν αφήνουμε". Και μη μου πείτε γιατί δεν αναφέρομαι στην πλειοψηφούσα παράταξη. Αυτοί είναι μακράν κάθε πολιτικής ευαισθησίας. Ο συγχρωτισμός με τους ιπποπόταμους που σας ενοχλούν, γεννά και ρινόκερους.... Και α προπό (και τζόκερ) που λένε οι γαλλοτραφείς : εκείνη η παράταξη του νέστορος τι γίνεται; λαθροβιεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Για όποιον δεν κατάλαβε το σατανικό παιχνίδι του πρώην γενικού διευθυντή και την άμεση σχέση που έχουν οι κινητοποιήσεις των αιώνιων και αμετανόητων Πασόκων, ας διαβάσει με προσοχή την επερώτηση που κάνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΠΑΣΟΚ.
    Κάθε λέξη είναι γραμμένη ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τον Πλατανιά ως επιχείρημα για τη δική του άδικη «απόλυση», μιας και «Εντείνονται το τελευταίο διάστημα οι παρεμβάσεις του Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ στην αξιολόγηση των υπαλλήλων και στην κατάταξη των πινάκων πρόσληψης», ενώ «Τέτοιες ενέργειες αποπνέουν κλίμα αυταρχισμού, αναξιοκρατίας και κομματισμού». Και για όποιον δεν κατάλαβε «Οι επιστήμονες-εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ υπό την οποιαδήποτε μορφή και σχέση εργασίας δεν είναι αναλώσιμοι».
    Πόσο προβλέψιμοι και πόσο γλίτσες….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο σατανικός πρώην πάντως (μα πολύ σατανικός, ε φίλε 11.16 μμ;) δεν ήταν εργαζόμενος του ΟΚΑΝΑ. Περιέργως κάποιοι άλλοι μπορεί και να είναι... και παπάδες και ζευγάδες.. στον ΟΚΑΝΑ όλα γίνονται (ε φίλε 11.16 μμ;)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. και καλά ο σατανικός.
    αμ αυτοί οι συριζαίοι δεν καταλαβαίνουν ότι πρέπει να φυλάγονται; αλλά φαίνεται ότι η καρέκλα φέρνει μαζί και και υπεροψία ενώ δεν είναι απίθανο να ισχύει για άλλη μια φορά η λαϊκή σοφία: ότι φάμε ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κ...ος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αρσύτες και Αρσύτισες....
    δε φαντάζομαι να νομίζετε ότι η σιωπή σας (όπως και η επιλογή σας να βγάζετε τα μανιφέστα σας όποτε εσείς γουστάρετε και διάλογο να μην κάνετε), περνάει στους νοήμονες για καμιά ενδελέχεια και σωφροσύνη.... Στα χωριά μας τα λέμε αλλιώς αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνάδελφε/ισσα γιατί δεν δίνεις το email σου να σε ρωτάνε οι Αρσύτες και Αρσύτισσες πότε πρέπει να μιλήσουν και τι ακριβώς να πουν?
      Είναι η μόνη παράταξη που πήρε θέση και μίλησε και εσύ την κατηγορείς για ...σιωπή.
      Αυτό πως το λένε στα χωριά σας;

      Διαγραφή
    2. κι οι άλλοι πήραν θέση και... μίλησαν..
      Κι από όλα αυτά που λένε όλοι οι συνδικαλάρες, ΟΛΟΙ, κι αυτά που κάνουν ακόμα περισσότερο, εμείς οι απλοί χωριάτες παραμιλάμε...

      Διαγραφή
  17. εντείνονται το τελευταιο διάστημμα οι παρεμβάσεις του Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ..... αναφέρει στην επερώτησή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (για να μην ξεχνιόμαστε) και είναι η΄ώρα να μείνουμε με το στόμα ανοικτό. Προφανώς ο τύπος (όπως και οι παλαιοκομματικοί του σύμμαχοι) στον ΟΚΑΝΑ) δεν γνωρίζει πως ο Οργανισμός ήταν το τσιφλίκι του κομματικού του μηχανισμού εδώ και 20 χρόνια. Τώρα επί της ουσίας:
    Ενδεχόμενο πρώτο: οι συνάδελφοι που έκαναν ένσταση έχουν δίκιο. Κακώς γιατί είχαν την ατυχία να κάνουν αίτηση σε ένα Οργανισμό που δεν αναγνώριζε μέχρι πρόσφατα σε κανένα την δυνατότητα να αμφισβητήσει τη δύναμη των κομματικών επιλογών πρόσληψης. Κακώς επίσης γιατί είχαν την ατυχία να υπάρχει στον ΟΚΑΝΑ ένα σωματείο στο οποίο οι ιθύνοντες ανακάλυψαν στα γεράματα την επαναστατική γυμναστική ή για να το πούμε πιο χοντρά μπορεί να πιάστηκε πια η μέση της τους από τις πολλές υποκλίσεις.
    Ενδεχόμενο 2: Οι συνάδελφοι που προσελήφθηκαν έχουν δίκιο και το ΔΣ του ΟΚΑΝΑ παρανομεί ασυστόλως καθώς μετατρέπεται και αυτό με τη σειρά του όπως τα προη γούμενα στο μακρύ χέρι των πολιτικών του προισταμένων. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμώ πως το Σωματείο θα έπρεπε να υποστηρίξει με τους νομικούς του συμβούλους τα ασφαλιστικά μέσα που σίγουρα θα έχουν κάνει οι θιγόμενοι συνάδελφοι (ή μήπως δεν έχουν κάνει;) και ψύχραιμα να ενημερώσει τους εργαζόμενους για την κακο διοίκηση που ασκεί το Δ.Σ του ΟΚΑΝΑ αντί να λαικίζει ασυστόλως περί απολύσεων.
    ενδεχόμενο 3 : το Δ.Σ. του ΟΚΑΝΑ έχει δίκιο πως έλαβε γνώση των ενστάσεων δυο ολόκληρους μήνες μετά. Τι θέση έχει το Σωματείο για αυτό το γεγονός, καθώς δεν είδαμε καταγγελία του πρώην Γενικού Διευθυντή ( με ονοματεπώνυμο) για αυτή την παρατυπία.
    ενδεχόμενο 4 : το Δ.Σ. έχει αδικο και κάνει κομματικές εξυπηρετήσεις του ΣΥΡΙΖΑ. θα μπορούσε άνετα να συμβαίνει αλλά αναρωτιέμαι εάν το Σωμματείο έχει καταγγελίες για παρεμβάσεις πρίν τις προσλήψεις γιατί δεν τις καταγγέλει; Αν πραγματικά υπήρχε αυτή η παρέμβαση γιατί υπογράφτηκε η αρχική σύμβαση;
    Ενδεχόμενο 5: Ζούμε ούτως ή άλλως σε μια περίοδο μεγάλης έκπτωσης και τα δυο Δ.Σ. (ΟΚΑΝΑ-ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ είναι διεφθαρμένα) οπότε όπως έλεγαν και οι παλαι ποτέ πάνκηδες Γενιά του Χάους : "Δεν είναι ελευθερία, δεν είναι δημοκρατία, είναι μόνο μια μπασταρδοκρατία"
    Μπράβο στη Συσπείρωση που είπε ανοικτά τα πράγματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα συμφωνούσα με όλα σχεδόν όσα έγραψες.... Αλλά όχι στο "μπράβο στη Συσπείρωση". Γιατί είναι κι αυτή μέσα στο (πιθανώς λες εσύ, σίγουρα λέω εγώ) διεφθαρμένο ΔΣ Σωματείου και δεν βλέπω να σκοπεύει να αποχωρήσει, έστω και σαν συμβολική αλλά δυνατή κίνηση. Και δεύτερον ακόμα πιο σημαντικό, μετράει πολύ, ακόμα κι αν "τα είπε ανοιχτά τα πράγματα" (χωράει πολλή συζήτηση...), το πότε το έκανε.... Γεράσαμε στον ΟΚΑΝΑ, τώρα μας τα 'πε κι αυτή; Για να μην πούμε ότι δεν είναι κι αυτή έξω από καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων...

      Διαγραφή
    2. νομίζω πως έχεις δίκιο σε αυτό που λες ότι ως μια συμβολική αλλά δυνατή κίνηση η Συσπείρωση θα έπρεπε να αφήσει μόναχους και ξεγυμνωμενους τους υπόλοπους

      Διαγραφή
    3. Το να είναι κάποιος σε ένα όργανο όπως το ΔΣ του Σωματείου δεν τον κάνει ένοχο. Ίσα ίσα που είναι χρήσιμος για να μαθαίνουμε και τι γίνεται. Έλεος πια με την ισοπέδωση και τη γκρίνια...Βάλε υποψηφιότητα την επόμενη φορά να σε ψηφίσουμε, αλλά μη ρίχνεις λάσπη στον ανεμιστήρα. Άκου "καλλιέργεια προσωπικών σχέσεων"...

      Διαγραφή
    4. περί λάσπης.... τα μέλη της αρσυ, τα οποία συγκρούονται με το σύστημα εξουσίας του ΟΚΑΝΑ (έτσι δεν λέει το story ;), έχουν υποστεί κάποιου είδους "διώξεις", τρομοκρατία, ο,τιδήποτε από το σύστημα; δέχονται κακομεταχείριση από το σύστημα;
      Θα ήθελα να με πληροφορήσεις, ώστε να διαλυθούν προκαταλήψεις....

      Διαγραφή
  18. "Ο αγώνας δεν τελείωσε.Αντίθετα τώρα αρχίζει για κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, για Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενάντια σε όσους με οποιαδήποτε δικαιολογία και από οπουδήποτε κι αν προέρχονται επιτίθενται στον κόσμο της εργασίας."
    ταραραμ παμ παμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Να κι ένα καλό νέο .Τουλάχιστον όσοι κινητοποιηθήκαμε για τις συναδέλφισες στην Πάτρα έχουμε μια πρώτη ικανοποίηση για την εξέλιξη της υπόθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. μια μικρή έως μέγιστη απορία: Ο Σύλλογος ή μάλλον το ΔΣ του διατυμπάνιζεότι έχουν απολυθεί συνάδελφοι. Τι έγινε ξαφνικά; Τώρα θα βγάλει δελτίο τύπου λέγοντας πως εκανε λάθος καθώς δεν είχαν παρθεί αποφάσεις; Πέρα από την πλάκα, έχει αντιληφθεί κανείς πως το ΔΣ του Συλλόγου προσπάθησε να κάνει ωμή παρέμβαση στις διαδικασίες πρόσληψης, ίσως και κατόπιν εντολών; έχει επίσης αντιληφθεί κανένας πως το ΔΣ του Οργανισμού ανακάλυψε εκ των υστέρων ένα τρόπο να διασφαλίσει στο ελάχιστο μια αδιάβλητη διαδικασία την οποία θα μπορούσε να είχε σκεφτεί από πρίν ώστε να ,μην υπάρξουν αυτές οι υπερβολές; Αλήθεια δεν μας έφταναν τα χάλια μας χρειαζόταν και αυτή η δημόσια διαπόμπευση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μας χρειαζόταν!!!! κι αυτή και άλλες ακόμα διαπομπεύσεις, μπας και διαλυθεί κάτω από το βάρος των διαπομπεύσεων αυτό το γελοίο πράμα....

      Διαγραφή
    2. Οι αποφάσεις είχαν παρθεί συνάδελφε/ισσα και θα είχαν ήδη ανακοινωθεί αν δεν γινόταν φασαρία. Η διαπόμπευση δεν γίνεται από αυτόν που φανερώνει κάτι αλλά από αυτόν που το διαπράττει και τα καλύπτει.

      Διαγραφή
    3. Η διαπόμπευση γίνεται από το κοινωνικό σύνολο... Πολλές φορές άδικα. Στην περίπτωση του ΟΚΑΝΑ, μάλλον δεν έχει πέσει η διαπόμπευση που θα του άξιζε... Είναι για πολλά γέλια και κλάματα ο ΟΚΑΝΑ, το συνειδητοποιούμε;

      Διαγραφή
    4. Πραγματικά τι δεν καταλαβαίνουν μερικοί ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν. Και σαφώς υπήρχε απόφαση για να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις ,άρα να φύγουν οι κοπέλες. Τουλάχιστον εμείς που δουλεύουμε στα Κεντρικά είναι σε όλους γνωστό.

      Διαγραφή
  21. αποριας συνέχεια: Αν η επιτροπή που συστάθηκε αποφασίσει ότι πρέπει να γίνουν δεκτές οι ενστάσεις τι προτίθεται να κάνει το ΔΣ του Σωματείου; Προβλέπεται μεγάλο σασπένς στην υπόθεση.
    Επίσης το ΔΣ (όποιο από τα δυο) οφείλει να ενημερώσει τους εργαζόμενους αν οι προσληφθέντες εργάζονταν παλιά στα ΕΣΠΑ ή όχι. Αν όχι εκτιμώ πως ο αγώνας θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει από τη στιγμή που δυο συνάδελφοι που εργάζονταν με ΕΣΠΑ στο παρελθόν πετάχτηκαν ξαφνικά στο δρόμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο ΕΣΠΑ δούλευε μια από τις προσληφθείσες και οι δυο που έκαναν ενστάσεις. Το σωματείο είχε υπερασπιστεί ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ δούλευαν στα ΕΣΠΑ και έφυγαν με τη λήξη τους. Μάλιστα μίλαγε για απολύσεις αν και επρόκειτο για λήξεις συμβάσεων. Επίσης οι προσλήψεις στα ΕΣΠΑ δεν έγιναν και με τον πιο αδιάβλητο τρόπο...

      Διαγραφή
    2. Πραγματικά δεν αντιλαμβάνομαι τις εμμονές ορισμένων. Την στιγμή που απολύονταν δύο εργαζόμενοι ασχολούνται με τον πρώην. Λες και αυτό είναι το πρόβλημα. Για το γεγονός ότι το Δ.Σ. προχώρησε σε προσλήψεις και μετά σε εξέταση ενστάσεων δεν τους λέει τίποτα αυτό; Μάλιστα υποστηρίζουν ότι φταίει ο πρώην. Κι αυτοί τι έκαναν κοιμόντουσαν όρθιοι;
      Προφανώς και ο πρώην και αυτοί έκαναν τα παιχνιδάκια τους μια χαρα...

      Διαγραφή
    3. Μάλιστα η μία εργαζόμενη που στην αρχή προσέλαβε ο Καφετζόπουλος και ύστερα αποφάσισε να την απολύσει έχει και συστατική επιστολή από τον ίδιο που συνεργαζόταν μαζί του από το 2010.Προφανώς μετράνε άλλων...οι συστατικές.

      Διαγραφή
  22. Έχει πιάσει κάποιους μια πρεμούρα μήπως πάει ο Πλατανιάς στα δικαστήρια και επανέλθει. Καλά στη Διοίκηση δεν διατυμπάνιζαν ότι όλα τα έκαναν σύννομα και αξιοκρατικά; Αν τα έχουν κάνει όλα αξιοκρατικά προς τι λοιπόν ο φόβος και ο πανικός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσε τους άλλους. Εσύ τι πιστεύεις; Θα επανέλθει ο Βελανιδιάς;

      Διαγραφή
    2. Που να ξέρω; Αν πάντως αυτοί του δ.σ. έχουν κάνει τέτοια πατάτα. Καλά να πάθουν. Ας πρόσεχαν. Όχι τίποτα άλλο δεν έχω και λεφτά για να τους δανείσω...

      Διαγραφή