Δευτέρα 9 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ (καταφανώς αργοπορημένο)

Λοιπόν ας ξεκινήσουμε με ένα πραγματικό γεγονός: όταν ο Σαββόπουλος μετακόμισε στα βόρεια προάστια και άρχισε να καλοπερνά φλερτάροντας παράλληλα με την τότε καθεστηκυία τάξη, κάποιοι τον εγκάλεσαν για "προδοσία". Ο Σαββόπουλος απάντησε με μια οδυνηρή αλήθεια: "Δηλαδή τι θέλατε, εσείς να συνθηκολογήσετε κι εγώ να μείνω όρθιος, φτωχός και να κάνω ωτοστόπ με φορτηγό από Θεσσαλονίκη-Αθήνα και πίσω?"
Αυτή είναι η απάντηση που νοιώθουμε την ανάγκη να δώσουμε σε όσους μας εγκαλούν για τη σιωπή μα,  ενώ οι ίδιοι έχουν από καιρό σωπάσει και υποταχτεί. 

Φυσικά δεν είναι αυτή η απάντηση μας σε όσους πραγματικά περίμεναν να διαβάσουν κάτι σε αυτό το blog κι εμείς (βιώνοντας το σοκ που όλοι μας βιώσαμε τους τελευταίους μήνες) ουσιαστικά δεν ξέραμε από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε. 
Κι έτσι μείναμε σιωπηλοί. Για να σκεφτούμε μάλλον. Για να αναλογιστούμε το εύρος της προδοσίας και το μέγεθος του κολοπαιδαρισμού. Για να νοιώσουμε τελικά και το βάρος της ευθύνης και της δικής μας απόφασης να μείνουμε όρθιοι.

Ας δούμε όμως εν τάχει τι έγινε όλο αυτό τον καιρό.

Η πρώτη κυβέρνηση της "αριστεράς" αφού έκανε ένα δημοψήφισμα και ένα πραξικόπημα, έκανε και εκλογές τις οποίες κέρδισε και αφού
τις κέρδισε, έκανε μια νέα κυβέρνηση της αριστεράς για να ψηφίσει ένα ακόμη ορυμαγδό μνημονιακών μέτρων τα οποία όμως θα είναι διαφορετικά και όχι όπως τα προηγούμενα απλά μνημονιακά. Αυτά θα είναι τσικιρικιτζίδκα και καραμπουζουκλίδικα. Με άλλα λόγια δεν θα κόψουν απλά τις συντάξεις, θα τις κόψουν από τα αριστερά προς τα δεξιά και με μουσική υπόκρουση τη διεθνή. 

Το θέμα δεν είναι ότι οι Τσιπροφλαμπουροπαππασταθάκηδες νίκησαν τους Βαρουφοκωνσταντόπουλολαφαζανηδες. 
Το θέμα είναι ότι η γλίτσα και η ευρωλιγουριά, η οποία για να πούμε την αλήθεια, πάντα ενυπήρχε στο κομμάτι της λεγόμενης ευρωπαϊκής ή/και κυβερνώσας αριστεράς, πήρε το πάνω χέρι και σαν έτοιμη από καιρό ενσωμάτωσε όλη την επιχειρηματολογία του "μονόδρομου" της αστικής ιδεολογίας. Χωρίς να νοιώθει καν την ανάγκη να ζητήσει συγνώμη για την καλλιέργεια μαζικών αυταπατών στο τμήμα εκείνου του λαού που αρέσκεται να πιστεύει ότι είναι δυνατή η επιστροφή στις δήθεν "καλές" ημέρες του πάλαι ποτέ Πασόκ της δεκαετίας του 80. Αρκεί να μείνουμε στο ευρώ και στην Ευρώπη...
Το χειρότερο όλων είναι ότι η υιοθέτηση της επιχειρηματολογίας αυτής από το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού που απέμεινε στον καθεστωτικό σύριζα, δηλητηριάζει την καθημερινότητα μας μέσα από τις τηλεοπτικές συσκευές και τα υπόλοιπα ΜΜΕ.Κι όταν αυτό δεν φτάνει στις δύσκολες ημέρες ψήφισης των μνημονίων ο Παγκαλοφίλης ρίχνει μια φωτοβολίδα ποντιακή και δίνει πάσα στη Χρυσή Αυγή για τα περαιτέρω. Τόσο αριστερά, τόσο ωραία....

Στον ΟΚΑΝΑ τώρα.
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τίποτα δεν άλλαξε καθώς ο προϋπολογισμός του 2015 παραμένει ελλιπής και αυτός του 2016 αναμένεται ελλιπέστερος. Έτσι οι ελλείψεις σε υλικά, αντιδραστήρια, εμβόλια κλπ καλά κρατούν και με την πρώτη και με την δεύτερη κυβέρνηση της "πρώτη φορά αριστεράς".
Η αλήθεια όμως είναι ότι έχουν αλλάξει πολλά και τα περισσότερα προς το χειρότερο:
- Πρώτη φορά λέγεται από επίσημα χείλη του υπουργείου, με τόση καθαρότητα ότι "η μισθοδοσία σας είναι πολύ υψηλή και πρέπει να μειωθεί κατά τουλάχιστον 4 εκατομμύρα", και επειδή δεν τολμούν να μιλήσουν για απολύσεις μιλούν για μετατάξεις
- Πρώτη φορά ετοιμάζονται να καταργήσουν το "δημόσιο και δωρεάν", ανοίγοντας την υποκατάσταση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στους ιδιώτες γιατρούς, με επιχειρήματα που καθόλου δεν απέχουν από τη νεοφιλελεύθερη επιχειρηματολογία (άλλωστε όσοι το σχεδιάζουν δεν είναι άλλοι από τους ίδιους  που διαχειρίστηκαν αντίστοιχα ζητήματα επί μνημονιακών πασοκοκυβερνήσεων (βλ. Σουλιώτης και άλλοι). 
- Πρώτη φορά ομολογούν χωρίς κανέναν ενδοιασμό ότι δεν θέλουν να υπογράψουν καμία συλλογική σύμβαση, (ειρήσθω εν παρόδω κάποιοι από αυτούς είναι οι ίδιοι άνθρωποι που συμμετείχαν στις καταλήψεις για τις προηγούμενες συλλογικές συμβάσεις).
- Πρώτη φορά επιτρέπουν στον Γενικό Διευθυντή να παρεμβαίνει με απροκάλυπτο τρόπο σε ζητήματα κατεξοχήν θεραπευτικά.
- Πρώτη φορά κλείνουν τις μονάδες μεθαδόνης τα Σαββατοκύριακα, χωρίς κανέναν πραγματικό λόγο. Μόνο για να ικανοποιήσουν μερικοί την εμμονή τους για την ουσιαστική κατάργηση των προγραμμάτων υποκατάστασης και την "αυτοδιαχείριση του υποκατάστατου" και για να εξασκήσουν  κάποιοι άλλοι το δικαίωμα τους στην τεμπελιά και την αδιαφορία (δυο-τρεις τον αριθμό).
- Πρώτη φορά γίνονται με τόση ταχύτητα και ευσυνειδησία μετατάξεις και εξυπηρετήσεις "στελεχών" και διορισμοί υπευθύνων σε χρόνο ρεκόρ (αν μη τι άλλο τουλάχιστον σε αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε αποτελεσματικότητα...)
Είναι κι άλλα που γίνονται πρώτη φορά και μας νευριάζουν και μας ανησυχούν και μας τρομάζουν. Αλλά ας μείνουμε προς το παρόν εδώ, στα κύρια σημεία, στο μεγάλο κάδρο: όσα δεν μπόρεσαν να κάνουν οι κακοί με το ζόρι, θα τα κάνουν οι "καλοί" ελπίζοντας στην αδιαφορία μας και το σοκ που μας προκαλεί η ξεδιαντροπιά τους. 

Και οι εργαζόμενοι? Που βρίσκονται? Οι εκπρόσωποι "μας"? Οι παρατάξεις "μας"?

Δεν πρόκειται να ασκηθούμε σε ανέξοδη κριτική. Γνωρίζουμε καλά ότι στο παρελθόν ήταν η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που χειραγωγούσε τη διάθεση των εργαζομένων για οποιοδήποτε αγώνα. Αλλά όταν υπάρχει η αγωνιστική διάθεση η συνδικαλιστική γραφειοκρατία κρύβεται στο καβούκι της. Και σε κάθε περίπτωση τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εμείς και όχι τι δεν έκανα οι άλλοι.
Η περίοδος που διανύουμε έχει ανάγκη από δράση από τα κάτω, έχει ανάγκη από ενότητα στη δράση με όλους όσους εξεγείρονται, από αλληλεγγύη και συντονισμό. Και όλα αυτά είναι ολοφάνερο πως δεν υπάρχουν (ακόμη...). Όμως η ευθύνη για την κατάσταση του εργατικού κινήματος δεν μπορεί να βαρύνει μόνο τους συνδικαλιστές γραφειοκράτες. Είναι ευθύνη όλων των εργαζομένων να διαλέξουν τον δικό τους δρόμο αμφισβήτησης, τον δικό τους δρόμο αγώνα. Δεν θα πάψουμε να βάζουμε το ζήτημα της προσωπικής ευθύνης στη συλλογική δράση, ακόμη κι αν η αμφισβήτηση περιλαμβάνει πτυχές της δικής μας δράσης (ή αδράνειας). 

Ή εμείς οι από τα κάτω θα σηκώσουμε κεφάλι, ή θα βουλιάξουμε στην γλίτσα που μας περιβάλλει. Τρίτος δρόμος δεν υπάρχει και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για αυτό από την προδοσία που διέπραξε η ηγετική ομάδα των εξουσιολιγούρηδων του σύριζα.

Μπροστά μας βρίσκονται οι αγώνες που πρέπει να δώσουμε:
-για τη ΣΣΕ, για το βρεφονηπιακό επίδομα, για το ανθυγιεινό των νοσηλευτών, για αξιοπρεπές μισθολόγιο των γιατρών, για όσα μας χρωστούν εδώ και χρόνια 
-για την αύξηση του προϋπολογισμού και την κάλυψη των αναγκών των εξαρτημένων με προγράμματα ολιστικά ΔΗΜΟΣΙΑ και ΔΩΡΕΑΝ, ενάντια σε όποια σχέδια κατάργησης των προγραμμάτων και σε οποιαδήποτε μορφή ιδιωτικοποίησης

Την Πέμπτη 12/11/2015 έχει απεργία
Προσπαθούν να μας τρελάνουν, μας λένε να απεργήσουμε ενάντια στο μνημόνιο αλλά όχι ενάντια στην κυβέρνηση.Λέμε όχι στην "τρέλα" τους. 
Την Πέμπτη έχει απεργία. 
Και θα απεργήσουμε ενάντια στα μνημόνια, για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, την υπεράσπιση των λιμανιών, των αεροδρομίων, των συντάξεων και της αξιοπρέπειας μας. Θα απεργήσουμε ενάντια στην κυβέρνηση που μας εξαπάτησε και συνεχίζει να μας εξαπατά. 
  

ΥΓ1. Όλο αυτό το διάστημα της συνειδητής σιωπής μας, δημοσιεύσαμε ΟΛΑ τα σχόλια που μας στάλθηκαν. Στην πραγματικότητα από τότε που υιοθετήσαμε τον έλεγχο πριν τη δημοσίευση, ένα μόνο σχόλιο δεν δημοσιεύσαμε (επειδή κατά τη γνώμη μας περιείχε μεγαλύτερο ποσοστό προσωπικής επιθετικότητας από αυτό που εμείς θεωρήσαμε ανεκτό). Θα συνεχίσουμε με την ίδια τακτική, γιατί νομίζουμε ότι παραμένει αναγκαίο και αποτελεσματικό.

ΥΓ2. Δεν γράψαμε στο κείμενο της ανάρτησης μας για κάποιους δήθεν συνδικαλιστές, δήθεν "αριστερούς" και δήθεν συναδέλφους, οι οποίοι ενώ ο κόσμος καίγεται θεώρησαν ότι πρέπει να κάνουν αγωγή ενάντια στο σωματείο. Και επειδή δεν τους έφταναν τα κουκιά ξεγέλασαν 9 συναδέλφους, υφάρπαξαν δηλαδή την υπογραφή τους και όταν αυτοί το πήραν είδηση και δήλωσαν εγγράφως ότι δεν έχουν καμιά σχέση με την αγωγή και ότι πρόκειται για πλαστογραφία, αυτοί οι δήθεν συνδικαλιστές, οι δήθεν αριστεροί και οι δήθεν συνάδελφοι, δεν απέσυραν την αγωγή αλλά συνεχίζουν να εγκαλούν το σωματείο για παραβίαση - λέει - του καταστατικού. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για τον καθένα από αυτούς που συνεχίζουν αυτή την άνευ περιεχομένου ιστορία. Αλλά υπάρχουν άλλα θέματα πολύ σοβαρότερα με τα οποία οφείλει να ασχοληθεί το Σωματείο.  Πρόκειται απλά για 6 (ολογράφως έξι) γελοία άτομα.

ΥΓ3. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ (πιθανόν και όλοι,,,) πρέπει να προσέχουν λίγο από που πληροφορούνται τι συνέβαινε ή τι συμβαίνει στον ΟΚΑΝΑ. Επίσης πρέπει να πάψουν να αντιμετωπίζουν τα σωματεία του χώρου των εξαρτήσεων ως κομματικά παραρτήματα και να κάνουν εξυπηρετήσεις δίκην ρουσφετιού. Τέλος δεν θα ήταν κακή ιδέα να σταματήσουν να φτιάχνουν επιτροπές από διάφορους συνήθως άσχετους εργαζόμενους, επειδή είναι φίλοι ή κομματικοί ή απλά καπάτσοι. Οι εργαζόμενοι έχουν συλλογικά όργανα και αν δεν φτάνουν αυτά μια προκήρυξη ενδιαφέροντος δεν είναι ποτέ κακή ιδέα, ούτε απαγορεύεται από κανέναν κανονισμό..

ΥΓ.4 Πιστοί στο rotation των εκπροσώπων μας στο ΔΣ του σωματείου, η συνάδελφος Όλγα Αναγνώστου παραιτήθηκε και τη θέση της λαμβάνει η δεύτερη σε σταυρούς προτίμησης συνάδελφος Έμμυ Κουτσοπούλου. 

7 σχόλια:

  1. 6 είναι τα γελοία άτομα στον ΟΚΑΝΑ; τόσα έχετε μετρήσει; από αριθμητική σκίζετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το κείμενο δεν αναφέρεται στο "πόσα είναι τα γελοία άτομα στον ΟΚΑΝΑ". Λέει απλά ότι αυτά τα έξι άτομα είναι γελοία.
    Η διαφορά είναι μεγάλη και ολοφάνερη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα με ενδιαφέρει το μέτρημα της ΑΡΣΥ. Πόσα τα βγάζει τελικά, ΣΥΝΟΛΙΚΑ, τα γελοία άτομα του ΟΚΑΝΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως.....ΝΑΙ.θα θελαμε οι αριστεροι να μενουν ορθιοι και φτωχοι. Όσο τουλάχιστον είναι παντρεμένοι με την αριστερά, να ναι παντρεμενοι και με την οδυνη.Δεν ηταν και λιγοι στην ιστορία όσοι το αντεξαν. Όσοι δεν το αντεχουν, μια χαρά άνθρωποι είναι. Αρκεί να μην πουλάνε φούμαρα.Να πάρουν το διαζυγιάκι τους από το παρελθόν και να καλοπερνούν με ειλικρίνεια.
    περί Σαββόπουλου και ου μόνο......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..."Από το γελοίο στο μεγαλείο είναι ένα μόνο βήμα"...

    Ναπολέων Βοναπάρτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Νομίζω ότι είπε το αντίθετο ακριβώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Από τον Ναπολέοντα στον ΟΚΑΝΑ είναι μια κλωστή....

    μια που λέμε για τον ΟΚΑΝΑ : τις σας πιάνει σαν ΔΣ του Σωματείου και πετάτε είτε εσείς είτε η Επιστημονική Επιτροπή τώρα τελευταία μομφές κατά του ΟΚΑΝΑ; μετά σας ρίχνουν καπάκι κάτι σχόλια - τράβηγμα αυτιού οι (θεσμικά) ανώτεροι και καταπίνετε τη γλώσσα σας. Αυτοπροστατευθείτε λίγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή