Σάββατο, 18 Απριλίου 2015

ΛΙΘΟΙ ΠΛΙΝΘΟΙ ΚΕΡΑΜΟΙ ΑΤΑΚΤΩΣ ΕΡΡΙΜΕΝΑ

1. Περιμένουμε με αγωνία την παρουσίαση του νέου Προέδρου και του νέου ΔΣ του ΟΚΑΝΑ στη Βουλή για να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες της νέας Διοίκησης. Μέχρι τότε προσθέτουμε και ορισμένα "θεματάκια" που πιθανόν χρήζουν νομοθετικής ρύθμισης και δεν θα ήταν καθόλου άσχημο η "πρώτη κλπ κυβέρνηση" να τα συμπεριλάβει στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που αναμένεται αν δεν κάνουμε λάθος. Για να έχει, λοιπόν, κάποιο νόημα αυτό το "κλπ" έχουμε και λέμε:

 • Ισχυροποίηση του ΟΚΑΝΑ όσο αφορά τον ελεγκτικό του ρόλο για τα ιδιωτικά κέντρα αποτοξίνωσης και θεραπείας που λειτουργούν ανενόχλητα και ανεξέλεγκτα εδώ και χρόνια , κερδοσκοπώντας ασύστολα στις πλάτες των εξαρτημένων και των οικογενειών τους, χωρίς να ιδρώνει κανενός το αυτί.
 • Κατάργηση της δυνατότητας λειτουργίας προγραμμάτων από ιδιώτες, γεγονός που προβλέπεται στον ισχύοντα νόμο και ο Συριζα έχει δεσμευτεί ότι θα καταργήσει. Προεκλογικά τουλάχιστον. 
 • Αλλαγή του τρόπου διορισμού του ΔΣ και του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ. Για να πάψει ο ΟΚΑΝΑ να αποτελεί οργανισμό "υποτελή" στον εκάστοτε υπουργό. 
 • Συμμετοχή εκλεγμένων εκπροσώπων των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ, τουλάχιστον με δικαίωμα λόγου για όλα τα θέματα που συζητούνται και αποφασίζονται.
 • Θεσμοθέτηση του ρόλου της επιστημονικής επιτροπής των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ με -τουλάχιστον- γνωμοδοτικό ρόλο.

Προφανώς μας διαφεύγουν και άλλα: ο Σύλλογος Εργαζομένων οφείλει να ανοίξει τη συζήτηση και να προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Εμείς απλά ανοίγουμε το θέμα γιατί είπαμε να "βοηθήσουμε" τη νέα Διοίκηση να μη ξεχάσει κάποια απαραίτητα.

2. Να προσθέσουμε και σε όσα γράψαμε στο προηγούμενο Δελτίο Θυέλλης ότι η νέα Διοίκηση πρέπει να ασχοληθεί και μάλιστα ΑΜΕΣΑ και μάλιστα ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ με το θέμα της δεοντολογίας
Εξηγούμαστε; Αν πχ υπάρχουν γιατροί (ή εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων) που "βλέπουν" ασθενείς των προγραμμάτων στα ιδιωτικά τους ιατρεία πρέπει να τιμωρηθούν και μάλιστα ΑΥΣΤΗΡΑ. Αλλά για να τιμωρηθούν πρέπει να συμφωνηθούν από ΟΛΟΥΣ κανόνες ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ και για να γίνει αυτό πρέπει να προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους και τα συλλογικά τους όργανα. Εννοείται φυσικά ότι αν υπάρχουν εργαζόμενοι που κάνουν αυτή τη "δουλειά" δεν είναι δυνατόν να επιλεγούν για "θέσεις κλειδιά" γιατί θα αρχίσουν να βαρούν τα όργανα και να μας κράζουνε. Και εμάς δεν μας αρέσουν τα κραξίματα...από όπου κι αν προέρχονται.  
Για το λόγο αυτό η νέα Διοίκηση πρέπει να προσέξει ιδιαιτέρως αν θέλει να τιμήσει το ρόλο της ως πρώτη διοίκηση της "πρώτης κλπ κυβέρνησης" που λέγαμε. Ο έχων νουν νοείν νοείτω..... 


3. Επειδή η "πρώτη κλπ κυβέρνηση" έκανε και την πρώτη (?) μεγάλη της κουτσουκέλα:

ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ.

ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ, ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ......

4. ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ:  Πολιτική επιλογή η υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ


5. Την Τρίτη 21 Απριλίου 2015 (της εθνοσωτηρίου! Μπρρρ!!) θα συναντηθεί το ΔΣ του Συλλόγου με τον κ. Καφετζόπουλο για πρώτη φορά με το ρόλο του ως Πρόεδρο του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ. 

8 σχόλια:

 1. Αυτό το "Αν πχ υπάρχουν γιατροί (ή εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων) που "βλέπουν" ασθενείς των προγραμμάτων στα ιδιωτικά τους ιατρεία κλπ" είναι ωραιότατο. Πασχαλιάτικο (πριν εκπνεύσει και η εορτή). Αν λοιπόν.....Και ένιψεν ο Πιλάτος τας χείρας του.....
  "για να τιμωρηθούν πρέπει να συμφωνηθούν από ΟΛΟΥΣ κανόνες ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ και για να γίνει αυτό πρέπει να προηγηθεί διάλογος με τους εργαζόμενους και τα συλλογικά τους όργανα. Εννοείται φυσικά ότι αν υπάρχουν εργαζόμενοι που κάνουν αυτή τη "δουλειά" δεν είναι δυνατόν να επιλεγούν για "θέσεις κλειδιά". Και αν δε συμφωνήσουν ΟΛΟΙ στη δεοντολογία, αν δεν συμφωνήσουν δηλαδή όσοι τοιουτοτρόπως λειτουργούν;Δεν θα τιμωρηθούν αφού κατά το σκεπτικό σας δεν θα έχουν συμφωνήσει; Ωραίο παιχνίδι. Θέλω κι εγώ να κάνω ό,τι γουστάρω στον ΟΚΑΝΑ και για ό,τι δεν έχω συμφωνήσει γιατί δεν το γουστάρω, να ΜΗΝ ΤΙΜΩΡΟΥΜΑΙ. Εφευρετικός ο Πιλάτος όταν θέλει.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Θα ήθελα να προσθέσω οτι τα συγκεκριμένα "ιδιωτικά κέντρα αποτοξίνωσης" ή ψυχιατρικές κλινικές που παίζουν τέτοιο ρόλο, αριθμούν και πολλούς θανάτους, όπως γνωρίζουμε καθιστώντας τα άκρως επικίνδυνα.
  Επίσης μου προκαλεί την απορία, πως καλούμαστε να εφαρμόσουμε το ενιαίο πλαίσιο λειτουργίας, όταν στην πλειοψηφία των μονάδων κατά καιρούς, δουλεύουμε στα όρια της λειτουργίας (χωρίς προσωπικό καθαριότητας, φύλαξης, φάρμακα, υποκατάστατο, βασικά αναλώσιμα, ουροληψίες κτλ).

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Αυτό το ακούω χρόνια τώρα, χωρίς να ακούσω ποτέ ένα όνομα, κάτι απαράδεκτο καθώς έτσι είναι ύποπτοι σχεδόν όλοι οι ιατροί του ΟΚΑΝΑ. Και υποθέτω πως δεν αναφέρεται όνομα επειδή δεν υπάρχουν αποδείξεις, άρα πρόκειται για απλή λάσπη. Η διατύπωση αυτό δείχνει: "Αν πχ υπάρχουν γιατροί (ή εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων) που "βλέπουν" ασθενείς των προγραμμάτων στα ιδιωτικά τους ιατρεία...", μια υπόθεση δηλαδή. Σαν να λέμε "Αν τα μέλη της Αριστερής Συσπείρωσης χρηματίζονται θα πρέπει να τιμωρηθούν αυστηρά". Άλλη μία υπόθεση, χωρίς καμμία απόδειξη, η οποία έχει την ίδια ισχύ με την προηγούμενη.
  Προτείνω: Πείτε ονόματα και δώστε αποδείξεις ή πάψτε.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Κώδικες δεοντολογίας υπάρχουν και είναι ξεκάθαροι. Δεν χρειάζεται να ξανασυζητηθούν, να ξαναεφευρεθούν, να ψιλοτροποποιηθούν (για να μας χωρέσουν όλους). Χρειάζεται απλά να ΕΦΑΡΜΟΣΤΟΥΝ. Επομένως, το θέμα δεν είναι η δημιουργία επιτροπών, συνδιαλέξεων, εγκρίσεων, τοποθετήσεων κοκ. Το θέμα είναι αν υπάρχει βούληση και κότσια στο να εφαρμοστούν οι κανόνες δεοντολογίας. Και φυσικά, ορισμένοι θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωποι με το φόβο μιας εσωτερικής ρήξης. Αν τους τρομάζει τόσο πολύ, ας στραφούν σε κάποιο συνάδελφο να τους γράψει αγχολυτικά. Όλο και κάποιο πρόθυμο θα βρουν.
  Και για να μη κοροϊδευόμαστε, χρόνια σέρνεται αυτή η κατάσταση. Βρίσκει βλέπεις ανοχή... από το σύλλογο...αλλά και από συναδέλφους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Κι εγώ προτείνω: Δώστε ονόματα. Τα ξέρετε.Ή ήταν μόνο κάποιος/κάποια/κάποιοι που δεν είναι νυν στον οκανα;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Κάποιο σχόλιο για την συνάντηση που ειχατε με τον νέο πρόεδρο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Άντε ρε παιδιά. Με πολύ αργούς ρυθμούς τα ετοιμάζετε τα μανιφέστα. Μας κρατάτε σε αγωνία....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Σας έφυγε τώρα η αγωνία για την παρουσίαση του νέου Προέδρου και του νέου ΔΣ του ΟΚΑΝΑ στη Βουλή;

  ΑπάντησηΔιαγραφή