Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Η ΑΡΣΥ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΚΗΣ ΚΑΝΝΑΒΗΣ

Η (πολυαναμενόμενη) άποψή μας για το χασίς!

  1. Η χορήγηση Τake Ηome (TH) δοσολογιών, σύμφωνα με το πλαίσιο λειτουργίας, είναι θεραπευτικό  εργαλείο ενταγμένο στο σύστημα κινήτρων και  στοχεύει στη συγκράτηση των ασθενών στο πρόγραμμα και στην ομαλότερη επανένταξή τους στην κοινωνία. Η χορήγησή του ΤΗ γίνεται μετά τη συνεκτίμηση σειράς παραμέτρων, που αφορούν τόσο τη χρήση ψυχοδραστικών ουσιών όσο και την επίτευξη συγκεκριμένων για τον καθένα θεραπευτικών στόχων, καθώς και την εκτίμηση της προσδοκόμενης ωφέλειας και των πιθανών κινδύνων από την αραιότερη προσέλευση στο πρόγραμμα. Σε αυτές τις παραμέτρους δεν υπάρχει κάποια που να «μην υπολογίζεται», όπως αναφέρει η «άποψηαπόφαση – διαταγή»  της Διεύθυνσης Εφαρμογής Προγραμμάτων (ΔΕΠ). Εξάλλου, η αντίληψη του «όλου ή ουδενός» (splitting) είναι παθολογικός μηχανισμός άμυνας, και ο ρόλος του θεραπευτή είναι να τον διακρίνει και να προσπαθεί να τον τροποποιήσει… Είναι σαφές πως  η χρήση κάνναβης δεν μπορεί να αποτελεί το μόνο κριτήριο για τη λήψη ΤΗ, ούτε και για την μη – λήψη του. Το ορθό με βάση τη βιβλιογραφία και το πλαίσιο είναι να συνεκτιμάται – όπως, εξάλλου, συνολικά η χρήση ουσιών ή η αποχή από αυτές συνεκτιμάται με τα υπόλοιπα κριτήρια που αφορούν τη λειτουργικότητα και τη θεραπευτική πορεία καθενός.
  2. Η «άποψηαπόφαση – διαταγή» της ΔΕΠ προσπαθεί να επιβάλλει (εκ των άνω και εκ του πονηρού) κανόνες χορήγησης ΤΗ που δεν περιλαμβάνονται στο ισχύον πλαίσιο. Η προσπάθεια που γίνεται να αλλάξει τα κριτήρια χορήγησης από την πίσω πόρτα είναι ηθικά και διοικητικά απαράδεκτη.
  3. Η επιμονή του Αν. Δ/ντή Εφαρμογής να ασχοληθεί με την «ομοιογένεια» των κριτηρίων για το χασίς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αστεία (ok, από κάποιον που θα είχε μια  παράδοξη αίσθηση του χιούμορ), όταν συμβαίνουν όσα συμβαίνουν στις μονάδες υποκατάστασης. Δηλαδή:
  •   Ούτως ή άλλως η χορήγηση του ΤΗ τον τελευταίο χρόνο γίνεται με βάση κυρίως τα λειτουργικά / συμπεριφορικά κριτήρια και όχι τη χρήση ουσιών, μια που αυτή ουσιαστικά δεν ελέγχεται
  •  Οι μονάδες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά (αλλά αυτά, προφανώς, δεν εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της Διεύθυνσης) και
  • Τα  προβλήματα αυτά, σε συνδυασμό με την ένταση της κρίσης και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στη ζωή των εξαρτημένων, έχουν πλέον «απτές» επιπτώσεις στα προγράμματα: η υγεία των εξαρτημένων (και εντός προγραμμάτων) επιδεινώνεται ραγδαία, η συγκράτηση μειώνεται, υπάρχουν πολλά επεισόδια σχετιζόμενα με παραβατικότητα / βία  - και, επίσης, οι εργαζόμενοι εμφανίζουν συμπτώματα burn out  (μάλλον ούτε αυτά εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΔΕΠ…)
Δυστυχώς για όλους μας, τα πράγματα δεν είναι καθόλου αστεία, κι ούτε αφορούν, έτσι απλά, τη χορήγηση ΤΗ σε όσους κάνουν ή δεν κάνουν χρήση κάνναβης:

Η ΑρΣυ θεωρεί ότι πίσω από το «ζήτημα της κάνναβης» (καθώς και πίσω από όλες τις αποτυχημένες αλλά επίμονες προσπάθειες της ΔΕΠ για ελαστικοποίηση των κριτηρίων χορήγησης ΤΗ και εισαγωγής των θεραπευομένων στην φάση συνταγογράφησης) κρύβεται επιμελώς η πραγματική πρόθεση, που δεν είναι άλλη από την εφαρμογή του κριτηρίου του κόστους ως μοναδικού κριτηρίου αποτελεσματικότητας, καθώς επίσης κρύβεται και ο τελικός σκοπός που δεν είναι άλλος από την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης

Είτε το καταλαβαίνει ο Αν Διευθυντής (και οι συν αυτώ) είτε όχι, ο στόχος που εξυπηρετούν οι μέχρι σήμερα "ιδέες" του είναι: 
  • Τα δημόσια προγράμματα να "ξεπέσουν" στην απλή συνταγογράφηση, στην οποία θα εξ(συν)ωθούνται οι φτωχοί εξαρτημένοι. 
  • Όσοι θέλουν να κάνουν κάτι παραπάνω από το να παίρνουν ένα χάπι θα πρέπει να (χρυσο)πληρώσουν τα ιδιωτικά προγράμματα, που θα φυτρώσουν σαν μανιτάρια. 
Αυτό είναι καθαρός  νεοφιλελευθερισμός (πιο καθαρός δεν γίνεται)

Καμία σχέση δεν έχουν οι "ιδέες" αυτές με την απορρόφηση της λίστας  και τη θεραπεία, πολύ δε περισσότερο με  την απελευθέρωση του εξαρτημένου από την εξάρτηση. Είτε καταλαβαίνει τι κάνει ο Αν. Δ/ντής ΔΕΠ και είναι συνένοχος, είτε δεν καταλαβαίνει και πρέπει να καταλάβει. Η επιμονή του έχει πάψει από καιρό να παραπέμπει σε επικίνδυνη αφέλεια και δυστυχώς θυμίζει όλο και πιο πολύ ξεκάθαρη μεθόδευση.

Η ΑρΣυ, ως επαναστατική οργάνωση, (Ουάου!!!) δηλώνει προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι σε κάθε περίπτωση είναι και θα είναι ενάντια σε όποια προσπάθεια γίνεται να υποβαθμισθούν τα προγράμματα υποκατάστασης σε χώρους ανεξέλεγκτης χορήγησης μακροχρόνιων ΤΗ, 
  • από όπου κι αν προέρχεται αυτή η προσπάθεια (τωρινές ή μελλοντικές κυβερνήσεις) 
  • με όποια δικαιολογία κι αν πλασάρεται: «οικονομική», «επιστημονική», «ελευθεριακή», «ανθρωπιστική» και δεν συμμαζεύεται.

ΥΓ (ανάξιο των περιστάσεων, αλλά αναπόφευκτο μετά από τόσα σχόλια με αποκλειστικό αντικείμενο τη γνώμη μας): Ελπίζουμε τόσο οι φανατικοί φαν μας όσο και οι φανατικοί αντι-φαν μας να μπορούν πια να κοιμηθούν ήσυχοι: Η ΑρΣυ μίλησε. Ουγκ!


Υστερόγραφο (προσωρινό αλλά αναγκαίο): Η ΑρΣυ -για πρώτη φορά στην ιστορία της- θα ελέγχει τα σχόλια ΠΡΙΝ τα αναρτήσει. Ο λόγος που επιλέξαμε αυτό το δραστικό μέτρο είναι η προστασία ΟΛΩΝ των εργαζομένων από την εικόνα που δημιουργούν ορισμένα σχόλια συναδέλφων. Φαίνεται ότι κάποιοι  ξεχνούν πως ορισμένα θέματα δεν αφορούν μόνο εμάς που γράφουμε αλλά και αυτούς που μας διαβάζουν, ιδιαίτερα σε έναν ευαίσθητο και ταλαιπωρημένο χώρο όπως αυτός των προγραμμάτων αντιμετώπισης της εξάρτησης...

10 σχόλια:

  1. Σαν θεραπευομενος ήθελα να πω ότι κατά αρχάς αυτό με την νομική κάλυψη για το θέμα καναβης, κάπως ακούγεται. Ξαφνικά μετά απ τόσα χρόνια ζητάτε κάλυψη, προφανώς αυτά είναι προβλήματα δικά σας και εχου να κάνουν με τους προϊστάμενους σας.

    Δλδ εσείς δεν ξέρετε ότι μονάδες δίνουν τεικ χομ σε άτομα που κάνουν χρήση άλλων ουσιών;
    Δεν ξέρετε ότι άλλες μονάδες επαρχίας είναι μπατε σκύλοι αλέστε, ίσως λόγω φόβου επειδή γνωριζοντε όλοι μεταξύ τους;
    Επανένταξη επαρχίας που επιτρέπει την καναβη δεν γνωρίζετε;

    Επιτέλους ας αφήσουμε όλοι τις δικαιολογίες και ας χτιστεί κάτι που να τηρείτε από όλους.
    Επιτέλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε δήλωσή του ο Μιχάλης Κατρίνης επισημαίνει:
    «Είμαι περήφανος για το έργο που έγινε στον ΟΚΑΝΑ τους τελευταίους 8 μήνες, που είχα την τιμή να είμαι Πρόεδρος.
    Για πρώτη φορά, στον ΟΚΑΝΑ κυριαρχούν οι αρχές της διαφάνειας και της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
    Καταφέραμε να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ για τη φετινή χρονιά κατά 80%, αποπληρώνουμε οφειλές του παρελθόντος σε ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές. Όλα αυτά σε ένα δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον.
    Αυξήθηκε ο αριθμός των θεραπευόμενων και των ωφελουμένων ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε η λίστα αναμονής στην Αττική.

    Επαναπροσδιορίσαμε το πλαίσιο λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ, με την επανένταξη και την απεξάρτηση να αποτελούν πλέον τους βασικούς πυλώνες της λειτουργίας του για τα επόμενα χρόνια. Δημιουργήσαμε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις για να προσφέρουμε βιώσιμη επαγγελματική διέξοδο στους θεραπευόμενούς μας.
    Παραδώσαμε τις νέες μονάδες σε Βέροια και Δράμα. Ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες για τις μονάδες σε Καστοριά, Ιωάννινα και Κάλυμνο, ενώ υλοποιούμε το σχεδιασμό μας για τις μονάδες σε Σέρρες, Πύργο και Τρίκαλα έχοντας προβλέψει, για όλες τη στελέχωση τους με επιστημονικό προσωπικό.
    Η θεραπευτική υποκατάσταση της εξάρτησης αποτελεί πλέον μια πραγματικότητα στις φυλακές Κορυδαλλού και στις φυλακές Αγίου Στεφάνου, ξεπερνώντας πολύπλοκα και ασύμμετρα προβλήματα.
    Οι συνθήκες που βιώνει η χώρα είναι κρίσιμες. Κανείς δε δικαιούται να επιλέγει την ασφάλεια ενός δημόσιου αξιώματος και να απέχει.
    Σε ό,τι με αφορά, ήθελα και θέλω να είμαι πάντα ξεκάθαρος.
    Από την πρώτη στιγμή, που διεκδίκησα την εμπιστοσύνη των πολιτών της Ηλείας αλλά και στα 5 χρόνια που τους εκπροσώπησα, ως Βουλευτής,πορεύθηκα με ειλικρίνεια.
    Έχω μια καθαρή και τίμια σχέση με τον πολίτη της Ηλείας. Του οφείλω πολλά, θέλω να ανταποδώσω όσα μου προσέφερε ο απλός αυτός πολίτης, όσα δεν πρόλαβα, όσα δεν τόλμησα ή δεν κατάφερα τα πέντε προηγούμενα χρόνια, με περισσότερη ωριμότητα και μεγαλύτερη ευθύνη.
    Σήμερα υπέβαλα την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ, προκειμένου να μπορώ να είμαι υποψήφιος Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Νομό Ηλείας, όπως προβλέπει ο νόμος.
    Επιλέγω να δώσω τη μάχη για μια Ελλάδα που θα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα δίνει ελπίδα, όραμα και ασφάλεια στους πολίτες της.
    Επιλέγω να δώσω τη μάχη για την Ηλεία, τον τόπο μου και τους ανθρώπους του. Σε όλους αυτούς οφείλω πολλά.
    Επιλέγω να αφήσω ένα δημόσιο αξίωμα και να δώσω τη μάχη για το ΠΑΣΟΚ, για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη που κανείς δεν μπορεί να απαξιώνει.
    Θα είμαι παρών στα δύσκολα, γιατί στα εύκολα δηλώνουν όλοι παρόντες».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το να σβήνετε όλα τα σχόλια που έχουν γραφτεί είναι πολύ κακό.νομίζω πήγατε στο άλλο άκρο.δεν νομιζω οτι ήταν όλα για σβήσιμο.το πρωι που τα ειδα ηταν αρκετες σοβαρές απόψεις μαζεμένες και καποια γνωστά άστοχα.τι γράφτηκε τόσο φοβερο πια?Σαν κίνηση το θεωρώ προσβλητικό παντως.Ματινα Ποραβου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δημοσιεύουμε ΟΛΑ τα σχόλια που μας στάλθηκαν μετά τη χθεσινή διαγραφή των παλιότερων σχολίων αυτής της ανάρτησης. Ο λόγος που διαγράψαμε ΟΛΑ τα παλιά σχόλια στο συγκεκριμένο θέμα ήταν για να κάνουμε μια καινούργια αρχή με τον ίδιο κανόνα για όλους. Επειδή ούτε εμείς είμαστε σίγουροι για το ποια τακτική πρέπει να ακολουθήσουμε, τ blog είναι ανοικτό σε προτάσεις πολιτικής δημοσίευσης σχολίων, πχ: μόνο τα επώνυμα σχόλια, ή ανώνυμα μεν αλλά με το όνομα στη διάθεση των ενδιαφερομένων κλπ, κλπ????
    Σε κάθε περίπτωση υβριστικά, υποτιμητικά, ρατσιστικά και μισαλλάδοξα σχόλια ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ, ακόμη κι αν είναι επώνυμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επειδή είπατε ότι προχωρήσατε σε αυτή την κίνηση της οριζόντιας διαγραφής γιατί διαβάζουν και χορηγούμενοι στους οποίους δεν πρέπει να δημιουργείται σύγχυση (αλήθεια.. από σχόλια θα δημιουργηθεί η σύγχυση;όχι από την πραγματική κατάσταση τόσα χρόνια;...αλλά anyway..),
    καλό θα ήταν να απαντήσετε στο σχόλιο του θεραπευόμενου 15 Δεκεμβρίου 2014 - 4:49 μ.μ.
    "εσείς δεν ξέρετε ότι μονάδες δίνουν τεικ χομ σε άτομα που κάνουν χρήση άλλων ουσιών;
    Δεν ξέρετε ότι άλλες μονάδες επαρχίας είναι μπατε σκύλοι αλέστε, ίσως λόγω φόβου επειδή γνωριζοντε όλοι μεταξύ τους;
    Επανένταξη επαρχίας που επιτρέπει την καναβη δεν γνωρίζετε;"

    Απαντήστε και διαλύστε την σύγχυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το δικο μου σχολιο απο οτι βλεπω το σβησατε,μαζι με αλλα,επανερχομαι λοιπον και ζητω σαφη απαντηση,ως προς την αυτονομια των μοναδων,ποια η γνωμη σας και τι προτεινεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά αναρτάτε σχόλια ή μας κοροϊδεύετε ; Γιατί ήδη πρέπει να εκκρεμούν πολλά και αποκλείεται να είναι όλα "απαγορευμένα δια ροπάλου". Ποιος το περίμενε .... Φτάσατε και στα ρόπαλα...
    Ταλαίπωρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ο πανικός είναι κακός σύμβουλος συνάδελφοι .και εσεις απ.οτι βλέπω και απ΄.ο,τι μαθαίνω έχετε χάσει την ψυχραιμία σας.επειδή η στάση των τελευταίων ημερών δεν ταιριάζει με την ιδεολογία σας φροντίστε να σταματήσετε αυτο το τσιρκολίκι με τις απαγορεύσεις και τις βλακείες γιατι δεν σας βλέπω καλά.Μας είπατε οτι ψαχνεστε για το πως να αντιδράσετε.Σας λέμε λοιπόν οτι ειστε σε λάθος δρόμο.Τι αλλο θέλετε για να το καταλάβετε?Θα ήθελα να ακούσω ποιο ήταν αυτό το σχόλιο που πυροδότησε όλη αυτή την απαγόρευση.Πρωτη φορά υπήρξε εποικοδομητικός διάλογος και μια σοβαρότητα σε αυτό το blog.Και το σταματήσατε!Αντιθέτως τα απαράδεκτα σχόλια του παρελθόντος με υπονοούμενα για σεξουαλικες προτιμήσεις συναδέλφων χρηματισμό και άλλα όμορφα δεν σας διακίνησαν ούτε στο ελάχιστο.Ούτε τα τρελα κουνέλια φυσικά.Να ξέρετε οτι έχουμε θυμώσει πάρα πολύ ,και μιλάω ε όνοματος πολλών με τους οποιους το κουβέντιαζα.Κρατηστε ένα έλεγχο για να μην μπαίνουν τα υβριστικά σχόλια (που σε αυτο το θέμα δεν είδα κανένα)
    αλλα μέχρι εκει.Δεν μπορεί να λογοκρίνετε!Ντροπή.
    Υ.Γ. περιμένω και απαιτώ αυτο το σχόλιο να δημοσιευτεί .όπως και όλων των συναδέλφων που σέβονται την δουλεια τους τον εαυτο τους και εσας και όλους.Προσέξτε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ήταν τόσο άκυρος ο διάλογος για την κάνναβη που τον ακυρώσατε?Με ποιό δικαίωμα ?Γιατί τόση ανασφάλεια?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μιας και είμαι ο θεραπευομενος που έγραψε το παραπάνω σχόλιο ήθελα να διευκρινίσω ότι, καταλαβαίνω ότι το θέμα παράλληλη χρήση και th οφείλεται και στην ελειψει υλικών για τον έλεγχο.
    Αλλά ακόμα και όταν υπήρχαν πάλι γινόταν, αυτός ο περιβόητος τυχαίος έλεγχος μέσω τηλεφώνου τι έγινε;
    Δεν είμαι κατά της καναβης, ίσα ίσα κάποιους μπορεί να τους βοηθάει κιόλας. Δεν είμαι ούτε κατά του κοψιμου των th λόγω καναβης. Επανένταξη και καναβη εκεί ίσως είναι ένα θέμα, ακόμα και αν ο μόνος λόγος είναι που είναι παράνομη. Αυτό το αναφέρω γιατί και ο σύλλογος σας κάπου στην απάντησή προς τον δ.εφαρμογών το είχε θίξει.
    Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην γνωρίζετε κάποια από αυτά που λέω, και ίσως συνάδελφοι σας της επαρχίας να θυμοσουν, αλλά είναι κλειστός ο κύκλος και φαντάζομαι καταλαβαινετε τι ενοω, γνωριζόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή