Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Πρώτον (και καλύτερο )

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος, όπως μας το είχε υποσχεθεί από την αρχή.
Αφού έσωσε τον ΟΚΑΝΑ, θέλει να σώσει την Ηλεία και το ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα ο κ.Κατρίνης είναι σοσιαλιστής. Τι δεν καταλαβαίνετε?


http://www.iefimerida.gr/news/182882/oi-proedroi-toy-ekav-kai-toy-okana-paraitithikan-gia-na-katevoyn-ypopsifioi-voyleytes

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/305377

Δεύτερον (και καλυτερότερο)

Δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών, το οποίο προφανώς υπερασπίζεται την προηγούμενη Διοίκηση αλλά περιγράφει και αρκετές αλήθειες

http://www.efsyn.gr/arthro/farmaka-erotimata-ki-ena-dapaniro-geyma


Τρίτον (και τελευταίον)

Δημοσιεύματα που βασίσθηκαν στο Δελτίο Τύπου που στάλθηκε για την Συνέντευξη Τύπου που προγραμματίζεται από το Σωματείο για την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014 στις 11 το πρωί.

http://www.tanea.gr/news/greece/article/5190330/exoyn-diakopsei-toys-iologikoys-elegxoys-kai-ta-embolia-ston-okana/

http://www.healthview.gr/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B5%CF%87%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%BF/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%BF/7782/%CE%B4%CE%B5-%CE%B3%CE%AF%CE%BD%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CE%B3%CF%87%CE%BF%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1

Θα ήταν πολύ χρήσιμο και αποτελεσματικό αν παρευρίσκονταν όσο το δυνατόν περισσότεροι συνάδελφοι. Επειδή δε ένα από τα σοβαρότερα θέματα είναι τα προγράμματα ΕΣΠΑ που λήγουν και οι συνάδελφοι μας που απολύονται καλό θα ήταν τουλάχιστον οι εργαζόμενοι στα προγράμματα ΕΣΠΑ να παρευρεθούν ώστε να δώσουν αν χρειαστεί πληροφορίες από πρώτο χέρι.


Ακολουθεί το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ

Αθήνα   12  Δεκεμβρίου 2014 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το 2010 και μετά ο ΟΚΑΝΑ διαρκώς υποχρηματοδοτείται ενώ
·         ο συνολικός αριθμός των εξαρτημένων αυξάνεται στη χώρα μας,
·         η χρήση ουσιών αποκτά χαρακτηριστικά όλο και πιο προβληματικά και επικίνδυνα και
·         η συρρίκνωση των υπηρεσιών πρόνοιας και κοινωνικής μέριμνας έχει οδηγήσει στην εξαθλίωση ακόμη μεγαλύτερο αριθμό εξαρτημένων ατόμων

Οι κατά καιρούς Πρόεδροι του ΟΚΑΝΑ υπερηφανεύονται ότι «κατόρθωσαν» το ακατόρθωτο: χωρίς νέες προσλήψεις χωρίς παραπάνω λεφτά αύξησαν τον αριθμό των εξυπηρετούμενων. Αποκρύπτουν συνειδητά την πραγματικότητα: οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ λειτουργούν σε καθεστώς έλλειψης των απαραίτητων υλικών και οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται να δουλεύουν πολλές φορές ακόμη και αντίθετα στην επιστημονική τους δεοντολογία. Συγκεκριμένα:
·         Τα τελευταία δυο χρόνια δεν γίνονται οι απαραίτητοι εμβολιασμοί. Δεν έγιναν αντιγριπικά εμβόλια ούτε καν στα οροθετικά άτομα, τα οποία πηγαίνουν από τον Άννα στον Καϊάφα για να εμβολιαστούν, καθώς ούτε και οι Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων διαθέτουν εμβόλια.
·         Εδώ και 6 μήνες δεν γίνονται ιολογικοί έλεγχοι με αποτέλεσμα να μη γνωρίζουμε αν κάποιος έχει ή όχι HIV ή ηπατίτιδα.
·         Εδώ και πολύ καιρό λείπουν γιατροί (κυρίως παθολόγοι) και νοσηλευτές. Η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ αρνείται να συμμορφωθεί ακόμη και με σχετικά πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας.

Την ίδια στιγμή η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ «βρίσκει» 40000 ευρώ για να διαφημίσει το έργο της.
 Ο μόνος λόγος που ο ΟΚΑΝΑ συνεχίζει να παρέχει έργο είναι οι εργαζόμενοι του. Και αυτοί οι εργαζόμενοι αντί να αυξάνονται, όπως επιβάλλει η αντιμετώπιση του όλο και πιο πολύπλοκου προβλήματος της εξάρτησης, μειώνονται:  ο ΟΚΑΝΑ αντί να προσλαμβάνει, δεν ανανεώνει τις συμβάσεις εργαζομένων και κλείνει ή λειτουργεί υποτυπωδώς προγράμματα καινοτόμα και εξαιρετικά απαραίτητα, όπως τα προγράμματα street work, τα εναλλακτικά της φυλάκισης, το πρόγραμμα «Οδυσσέας» ,καθώς και τα προγράμματα Υποκατάστασης στις φυλακές Κορυδαλλού και «Αγίου Στεφάνου» Πατρών.

Πριν ένα μήνα έχασαν την δουλειά τους οι πρώτοι συνάδελφοι μας που στελέχωναν, μέσω προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, δομές στη Θεσσαλονίκη στη Πάτρα και στην Αθήνα. Αμέσως μετά τις γιορτές θα χάσουν την δουλειά τους και οι υπόλοιποι συνάδελφοι που εργάζονται στις δράσεις μέσω ΕΣΠΑ. Παράλληλα η Διοίκηση του Οργανισμού  υπόσχεται πως θα συνεχίσει όλες τις δράσεις που λήγουν, μετακινώντας προσωπικό από τις ήδη υποστελεχομένες μονάδες του, και σε αριθμό μικρότερο από ότι χρειάζεται για να μπορούν αυτές οι δομές να λειτουργήσουν.
 Θεωρούμε υπεύθυνους για την κατάσταση αυτή όλους τους Υπουργούς και υφυπουργούς, καθώς και όλες τις Διοικήσεις του Οργανισμού της αντίστοιχης περιόδου, οι οποίοι συμβιβάστηκαν με τις επιταγές των κυβερνήσεων και της τρόικας και διαχειρίσθηκαν την ακραία υποχρηματοδότηση του Οργανισμού. Στον προϋπολογισμό του 2015 ο ΟΚΑΝΑ θα χρηματοδοτηθεί με 21 εκατομμύρια ευρώ. Ένας ακόμη εφιαλτικός χρόνος αρχίζει.
Απαιτούμε απ΄ την τωρινή κι απ΄την επόμενη κυβέρνηση προσλήψεις ΑΜΕΣΑ και κάλυψη ΟΛΩΝ των αναγκών των προγραμμάτων σε υλικά.

Δεν θα αφήσουμε τον Οργανισμό να ευτελίσει ακόμη περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες – είμαστε αυτοί που παράγουμε το έργο του Οργανισμού και θα το υπερασπιστούμε με ΟΛΟΥΣ τους δυνατούς τρόπους.

Σας καλούμε σε Συνέντευξη Τύπου , την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου στο αμφιθέατρο των Κεντρικών Υπηρεσιών (Αβέρωφ 21 Αθήνα) και ώρα 11.00

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

13 σχόλια:

  1. Μιχαληηηηηη...γυρναααααα πίσω !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μιχαληηηηηηη...γυρνά πίσω να μας σώσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/285164,Ki_an_erxontan_oi_kommoynistes;_____.html

    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά σας έκατσε. Πάνω που φούντωσε για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό κουβέντα για θεραπευτικά (αλλά και ηθικά, σε σχέση με το τι κάνουμε ακριβώς σε αυτόν τον οκανα) ζητήματα, πετάξατε τον κόφτη και πατάξατε το κίνημα.... Κι ύστερα έφυγε κι ο Πρόεδρος και άλλαξε το focus. Κι η persona του/της granma που για τα θεραπευτικά -πλαίσιο δεν έβγαλε τσιμουδιά, άρχισε πάλι τη διαφώτιση με μπογιόπουλο, πιτσιρίκο κλπ κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ συνάδελφε/ισσα, ο καθένας/μια συμμετέχει στους διαλόγους και τα "κινήματα" που επιλέγει και οι επιλογές του τον χαρακτηρίζουν. Προσωπικά στην συζήτηση για τα θεραπευτικά θέματα επιλέγω να συμμετέχω με τον σεβασμό που τους αντιστοιχεί. Όσο για τη διαφώτιση και μόνο ο όρος θυμίζει την μετεμφυλιακή προπαγάνδα και υποδεικνύει έναν τρόπο σκέψης που είναι πολύ μακριά από τον δικό μου. Απλά μοιράζομαι με άλλους που μπορεί να ενδιαφέρονται κάποια κείμενα που με διακινούν συναισθηματικά. Αν κάποιοι "διαφωτίζονται" κιόλας τα συγχαρητήρια στους συγγραφείς των κειμένων όχι σε μένα.
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Για τα θεραπευτικά θέματα λοιπόν, που απαιτούν πράγματι σεβασμό. Θα ευαρεστηθεί η ΑΡΣΥ (για να δείξει και τον δέοντα σεβασμό στην δική της κίνηση, να διαγράψει σχόλια για να μην δημιουργείται σύγχυση στους θεραπευόμενους) να απαντήσει στον θεραπευόμενο που έγραψε (και η ΑΡΣΥ το ανάρτησε) ότι σε πολλές Μονάδες δίνουν ΤΗ με παράλληλη χρήση, ακόμα κι ότι υπάρχει επανένταξη Μονάδας επαρχίας που "κλείνει τα μάτια" στην κάναβη; Αυτό το σχόλιο δεν προκαλεί δηλαδή το αντανακλαστικό σας της προάσπισης των θεραπευομένων από την "σύγχυση";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τρεις λαλούν και η granma χορεύει ξανά.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "Θερμή υποδοχή στον Παπανδρέου" στην Κοζάνη!
    Έχουμε τρελαθεί ως χώρα ή το φαινόμενο είναι τοπικό?

    http://www.enikos.gr/politics/285693,8ermh_ypodoxh_ston_Papandreoy_-_BINTEO_.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Θερμή και η επιθυμία σας να γράφετε για το κάθε τι ΕΚΤΟΣ από το φλέγον θέμα των ημερών στον ΟΚΑΝΑ. Περαστικά σας. (δεν το πιστεύω κατά βάθος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατά τη γνώμη μας το φλέγον θέμα των ημερών είναι οι επικείμενες απολύσεις των συναδέλφων των ΕΣΠΑ και η ουσιαστική διακοπή της λειτουργίας σημαντικών προγραμμάτων όπως τα εναλλακτικά της φυλάκισης, ο Οδυσσέας, το streetwork στη Θεσσαλονίκη και η ΕυΜΕΛεια.
    Ένα άλλο φλέγον θέμα είναι η προσπάθεια παραβίασης του πλαισίου που γίνεται συστηματικά από την Διεύθυνση Εφαρμογών με απώτερο σκοπό την εφαρμογή κανόνων συνταγογράφησης με νεοφιλελεύθερους όρους.Για το θέμα αυτό η ΑρΣυ έχει καταθέσει γραπτώς πρόταση απάντησης της ΕΠΕΣΥ αλλά ακόμη περιμένει την απάντηση των υπολοίπων μελών της ΕΠΕΣΥ (μόνο μια συνάδελφος έχει απαντήσει και συμφωνεί με την πρόταση μας). Ένα άλλο φλέγον θέμα είναι η αδιαφορία της πλειοψηφίας των συναδέλφων για την υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, την έλλειψη προσωπικού και τη λειτουργία των μονάδων χωρίς τα στοιχειωδώς απαραίτητα (μπουκαλάκια, αντιδραστήρια, εμβόλια κλπ κλπ).
    Η ΑρΣυ αγαπητέ συνάδελφε/ισσα δεν έκρυψε ποτέ την άποψη της, είναι η μόνη παράταξη που την έχει γράψει με παρρησία και την έχει δημοσιεύσει. Μπορεί να διαφωνούμε με την αναγωγή της χρήσης ινδικής κάνναβης σε υπέρτατο κριτήριο χορήγησης ΤΗ αλλά δεν πρόκειται ποτέ να συμφωνήσουμε στην κακοποίηση των θεραπευόμενων και των εργαζόμενων: με όποια μορφή κι αν εμφανίζεται, από όπου κι αν προέρχεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Έχουν περάσει ήδη 11 ημέρες από τότε που η ΕΠΕΣΥ και ο Σύλλογος παρέλαβαν την "επιστολή των 6". Ο Σύλλογος έκανε μία πρώτη κίνηση, χωρίς πάντως να πάρει σαφή θέση για το θέμα. Η ΕΠΕΣΥ, ως επιστημονικό όργανο, δεν έχει διαμορφώσει ακόμα άποψη;;;... Το θέμα δεν είναι μόνο νομικό. Είναι πρωτίστως επιστημονικό και δεοντολογικό. Σχετίζεται με τον τρόπο που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε την εξάρτηση ως σύμπτωμα και τους εξαρτημένους ως ασθενείς. Σχετίζεται επίσης με τον σεβασμό που δείχνουμε (ή δεν δείχνουμε) απέναντι στο ρόλο μας και στην ποιότητα της δουλειάς μας... Παρακαλώ πολύ : πάρτε θέση ΤΩΡΑ. Σε διαφορετική περίπτωση να μην διαμαρτύρεστε και μην απορείτε ούτε για την καχυποψία που υπάρχει απέναντί σας , ούτε για τα υποτιμητικά σχόλια που εκφράζονται σε σχέση με την στάση σας απέναντι στο σοβαρότατο αυτό θέμα.
    Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αγαπητέ συνάδελφε/ισσα
    για την ενημέρωση σου σχετικά με τη θέση της ΑρΣυ για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με την ινδική κάνναβη σε παραπέμπουμε σε προηγούμενη ανάρτηση (14/12/2014).
    Με την ευκαιρία να σημειώσουμε ότι δεν διαμαρτυρόμαστε για την καχυποψία. Το μόνο που κάνουμε είναι να διατηρούμε το δικαίωμα στη διαφορετική άποψη.
    Διευκρινίζουμε επίσης ότι ελέγχουμε τα σχόλια που κατατίθενται όχι γιατί κατατέθηκαν υποτιμητικά για εμάς σχόλια (άλλωστε όπως βλέπεις αυτά συνεχίζουμε να τα δημοσιεύουμε), αλλά γιατί, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, κατατέθηκαν ορισμένα σχόλια (από μια μειοψηφία θέλουμε να πιστεύουμε συναδέλφων), τα οποία κατά τη γνώμη μας έθιγαν τους θεραπευτές και τους εργαζόμενους στο σύνολο τους. Θα συνεχίσουμε δε να το κάνουμε μέχρι να αισθανθούμε ότι έχει επικρατήσει σύνεση και ηρεμία, χαρακτηριστικά απαραίτητα για μια τέτοιου είδους συζήτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Δεν υπάρχει καχυποψία σε βάρος σας. Οι στάσεις και τα τσιτάτα σας δεν σηκώνουν παρερμηνείες. Το θέμα της ινδικής ή κουβανικής ή αλβανικής ή δεν ξέρω τι κάνναβης και οι αντιδράσεις σας είναι μια πλευρά μόνο. Έχετε δώσει πολλά δείγματα γραφής. Παραδείγματα; Ουου... Μόλις σήμερα : "Ένα άλλο φλέγον θέμα είναι η αδιαφορία της πλειοψηφίας των συναδέλφων για την υποχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ, την έλλειψη προσωπικού και τη λειτουργία των μονάδων χωρίς τα στοιχειωδώς απαραίτητα (μπουκαλάκια, αντιδραστήρια, εμβόλια κλπ κλπ)". Θα ήταν απλώς αστεία τέτοια κακοποίηση της αλήθειας από μέρους σας αν δεν ήταν ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή