Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 8 ΜΑΪΟΥ 2014

Έγινε σήμερα 8/5/2014 στις 12 η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, ή για να το πούμε σωστότερα ξεκίνησε.

    • Λίγο πριν στην αίθουσα των Κεντρικών Υπηρεσιών είχαν συγκεντρωθεί συνάδελφοι και συναδέλφισσες από τα Κέντρα Πρόληψης σε κινητοποίηση του Σωματείου τους για προβλήματα χρηματοδότησης και μισθολογίου (αναλυτική αναφορά των αιτημάτων στο blog του Σωματείου των Κέντρων Πρόληψης (http://prolipsiworkers.blogspot.gr/). Στην συγκέντρωση αυτή από την μεριά της Διοίκησης του ΟΚΑΝΑ παρευρίσκονταν ο αντιπρόεδρος του ΔΣ κ. Μαριδάκης, καθώς και ο νομικός σύμβουλος του Οργανισμού Κυριάκος Παναγόπουλος. Ο αντιπρόεδρος υποστήριζε ότι η τροπολογία που κατατέθηκε και αφορούσε στα κέντρα πρόληψης δεν ανέφερε τίποτα για τους καταβληθέντες μισθούς από 1/1/13 γιατί αν ανέφερε δεν θα περνούσε από τη βουλή καθώς αντίκειται στο μνημόνιο. (Φυσικά αυτό σημαίνει ότι θα ζητηθούν χρήματα πίσω από τους συναδέλφους της πρόληψης, αλλά καθώς φαίνεται αυτό δεν απασχολεί ιδιαίτερα ούτε τον ΟΚΑΝΑ, ούτε το Υπουργείο, το οποίο έχει ορκιστεί πίστη στο μνημόνιο και μόνο, όπως άλλωστε και όλο το πολιτικό προσωπικό της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ομού μετά των διορισθέντων προέδρων, αντιπροέδρων, γενικών διευθυντών κλπ).
    • Παρακολουθήσαμε την συγκέντρωση αυτή μέχρι το σημείο που έφτασε η ώρα να ανέβουμε στην συνάντηση με τον Πρόεδρο. 

Εκεί τέθηκαν τα θέματα προς συζήτηση από τη μεριά του ΔΣ:

  • προϋπολογισμός, 
  • ΣΣΕ, 
  • επιδόματα που δεν δίνονται και έπρεπε να δίνονται, 
  • οφειλόμενα προς τον Σύλλογο ποσά από τις εισφορές των μελών μας, 
  • επισκευή χώρου για μετακίνηση γραφείων σωματείου και φυσικά 
  • συνταγογράφηση και σχέδια του οργανισμού για την απορρόφηση της λίστας. 

Αρχικά ο Πρόεδρος έδειξε ένα ενδιαφέρον για το θέμα της επισκευής του χώρου που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΚΑΝΑ για γραφεία του Σωματείου ("πρώτη φορά βλέπω γραφεία Σωματείου σε ισόγειο" μας είπε αλλά δεν δεσμεύθηκε ότι θα πληρώσει ο ΟΚΑΝΑ τα έξοδα για τις επισκευές που χρειάζονται "πώς θα τα δικαιολογήσουμε;" αναρωτήθηκε και του απαντήσαμε ότι είναι υποχρέωση η παραχώρηση χώρου με βάση το νόμο και ότι μπορούμε να δανείσουμε στον Οργανισμό και να μας τα επιστρέψει λίγα-λίγα).
Κατόπιν εντυπωσιάστηκε από το ποσό των 120000 ευρώ που χρωστάει ο ΟΚΑΝΑ από εισφορές των μελών του Σωματείου που έχει ήδη παρακρατήσει και μας ρώτησε πώς λειτουργούμε και όταν του είπαμε από το αποθεματικό του ταμείου του Συλλόγου, φάνηκε να ζήλεψε λίγο το γεγονός ότι έχουμε αποθεματικό, αλλά μπορεί να κάνουμε και λάθος.

Μετά από αυτές τις δυο "παρεκτροπές", άρχισε η ενημέρωση για το φλέγον θέμα του προϋπολογισμού, ή μάλλον της ανεπάρκειας του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ για το 2014. 
Ο Πρόεδρος άρχισε με την δήλωση ότι "τα δεδομένα είναι πεπερασμένα και οριοθετημένα. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αύξηση του προϋπολογισμού". Επειδή έχει ήδη σταλεί στο Υπουργείο ο υπολογισμός  των 27.800.000 ευρώ ως ελάχιστο αναγκαίο ποσό λειτουργίας του ΟΚΑΝΑ για το 2014 (εννοείται με τον τρόπο που λειτουργεί τώρα, δλδ χωρίς αντιδραστήρια, εμβόλια, αναλώσιμα κλπ), όλοι οι υπολογισμοί θα γίνονται με αυτό το ποσό για να μην είμαστε και αναξιόπιστοι. Ανέφερε λοιπόν τρία διαφορετικά επίπεδα δράσης (ας πούμε σενάρια), τα οποία "παίζουν" με την ακόλουθη σειρά και με τους ακόλουθους χαρακτηρισμούς:

  1. Ρύθμιση παλαιότερων οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία κλπ (όχι προς ιδιώτες): Το ποσό αυτό ανέρχεται σε 4.800.000, αν τελικά ρυθμιστεί θα μείνουν προς αναζήτηση 27.800.000 - 20.000.000 - 4.800.000 = 3.000.000 ευρώ. Είπε πως υπάρχει μια "ευελιξία" ως προς αυτό το σχέδιο, είναι "οικονομοτεχνικά εφικτό", και το χαρακτήρισε "μαχητό". (Εκτίμηση δική μας: Μοιάζει σαν να ήθελε να το παρουσιάσει ως το πιο πιθανό να γίνει)
  2. Υπάρχουν - λέει - στο Υπουργείο 211.000.000 τα οποία είναι προς διάθεση στους εποπτευόμενους φορείς του. Αυτά θα διατεθούν αφού γίνει απολογισμός του πρώτου εξαμήνου και αφού φυσικά συμφωνήσει η Τρόικα. Η οποία Τρόικα -λέει- θέλει να μειώσει το ποσό κατά 80.000.000, αλλά ο υπουργός Υγείας - λέει - πάτησε πόδι και είπε "όχι" στην Τρόικα (μη χειρότερα...θαύμα, παιδί μου, θαύμα! Ο κ. Γεωργιάδης είπε όχι στην τρόικα!). Τέλος πάντων, αφού "απολογισθούμε" σωστά μπορεί να μας δώσουν αυτά τα 3.000.000 που μας λείπουν (δεν ξεκαθαρίσθηκε όμως...μήπως αν "απολογισθούμε" λάθος μας αφαιρέσουν τίποτε εκατομμύρια;). Ο ΟΚΑΝΑ θα το παλέψει αλλά δεν μπορεί να ξέρει τίποτε πριν τη συμπλήρωση του εξαμήνου. Όταν ρωτήσαμε αν αυτός είναι ο μυστικός τρόπος που μας έλεγε ότι έχει εξασφαλίσει η κ. Μακρή για να χρηματοδοτηθεί ο ΟΚΑΝΑ ("ακόμη κι αν αυτή η κυβέρνηση φύγει"), μας απάντησε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι έχει στο μυαλό της η υφυπουργός. (Εκτίμηση δική μας: Σαν περίεργο μας ακούγεται να μην έχει πει τίποτε περί αυτού του θέματος η υφυπουργός στον νεοδιορισθέντα Πρόεδρο. Ή δεν υπάρχει τίποτε και η κ. Μακρή προσπαθούσε να μας καθησυχάσει με το γνωστό τρόπο που καθησυχάζουμε τα παιδιά, λέγοντας τους παραμύθια, ή ο νέος Πρόεδρος λέει μόνο αυτά που ο ίδιος έχει προετοιμαστεί να πει και τίποτε παραπάνω. Ή και τα δυο...)
  3. Χρηματοδότηση από το πλεόνασμα (αυτό το "γνωστό - άγνωστο" πλεόνασμα, το "εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι ο παπάς" πλεόνασμα, το πλεόνασμα "λάστιχο",  το "τιμημένο" πλεόνασμα, το πλεόνασμα "είσαι και φαίνεσαι", το (χωρίς εισαγωγικά και χωρίς αμφιβολία) αιματοβαμμένο πλεόνασμα). Αλλά αυτό δεν το χειρίζεται φυσικά ο ίδιος αλλά ο Υπουργός Οικονομίας και δεν μπορεί να πει τίποτε επ΄αυτού. (Εκτίμηση δική μας: Μάλλον αυτό το σενάριο αναφέρθηκε για να αναφερθεί, καθώς οι πιθανότητες επιτυχίας είναι μάλλον μηδαμινές)

Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος μας είπε ότι ουσιαστικά ο ΟΚΑΝΑ αυτή την περίοδο λειτουργεί "εικονικά" γιατί δεν υπογράφονται δαπάνες, μόνο η μισθοδοσία πληρώνεται. Επισημάναμε ότι ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας οργανισμός εντάσεως εργασίας και το να πληρώνει τη μισθοδοσία δεν είναι απλά υποχρέωση του (όπως σε όλες τις επιχειρήσεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) είναι και βασική προϋπόθεση για να λειτουργήσει το όλο σύστημα και να παραχθεί το έργο για το οποίο έχει φτιαχτεί ο οργανισμός. Τα υπόλοιπα έξοδα του πάντα θα είναι πολύ λιγότερα από τη μισθοδοσία, αλλιώς θα πρέπει να πέσουμε στο επίπεδο του λαϊκισμού της αναφοράς Ρακιτζή που δεν "καταλάβαινε" γιατί ξοδεύονται τόσα λεφτά όταν το φάρμακο κάνει "μόνο 300.000 ευρώ". (Φάνηκε να ενοχλήθηκε με την επισήμανση αλλά και πάλι μπορεί να είναι η ιδέα μας). Συνέχισε λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα κοινό πρόβλημα Διοίκησης και εργαζομένων. "Μόνο που ορισμένες λύσεις του προβλήματος μπορεί να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους" του είπαμε και αναφέραμε ως παράδειγμα τις απολύσεις. Δήλωσε επί λέξει ότι "και αυτό το θέμα έχει πέσει στο τραπέζι" αλλά (μάλλον όταν είδε τον πανικό στα μάτια μας), το μάζεψε αμέσως λέγοντας "εννοώ μεταξύ σοβαρού και αστείου", και αμέσως διευκρίνισε ότι "δεν με αφορούν οι απολύσεις. δεν πρόκειται να συνδέσω την παρουσία μου εδώ με κάτι τέτοιο" (Εκτίμηση δική μας: αυτό πιθανά σημαίνει ότι ο ίδιος θα παραιτηθεί αν μπει θέμα απολύσεων. Δεν σημαίνει ότι δεν πρόκειται να μπει θέμα απολύσεων).

Κατόπιν κι ενώ το επόμενο θέμα στη σειρά ήταν η ΣΣΕ, με κάποιο τρόπο βρεθήκαμε να συζητάμε τη συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ. Ανεξάρτητα από το τι ειπώθηκε ήταν η πιο αρνητική απάντηση που έχει δώσει ποτέ Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ για το συγκεκριμένο θέμα. (Μπορεί να ήταν και η πιο ειλικρινής βέβαια, καθώς οι προηγούμενοι λέγανε "φυσικά, δεν υπάρχει αντίρρηση, δεν υπάρχουν μυστικά, αλλά χρειάζεται ρύθμιση νομοθετική, μέχρι τότε θα σας στέλνουμε την ημερήσια διάταξη ή θα σας ενημερώνουμε για τα θέματα που αφορούν τους εργαζόμενους" και φυσικά δεν έκαναν τίποτε).
Τέλος πάντων η στάση του κ. Κατρίνη ήταν σαφέστατη: εγώ εφαρμόζω τον νόμο που σε καμία περίπτωση δεν με υποχρεώνει να ενημερώνω κανέναν, άλλωστε υπάρχει θέμα ερμηνείας για το ποια θέματα είναι του ενδιαφέροντος σας ("μπορεί και όλα μπορεί και κανένα" είπε χαρακτηριστικά). Σε καμία περίπτωση δεν είπε ότι θα υποστηρίξει ένα παρόμοιο αίτημα προς το υπουργείο, απλά είπε ότι "εφόσον μου ζητηθεί από το υπουργείο θα δεχτώ να το εφαρμόσω". (Εκτίμηση δική μας: Ξέρει πολύ καλά περί τίνος πρόκειται, ξέρει τον κίνδυνο που διατρέχει ένα ΔΣ "ελεγχόμενο" έστω από την σιωπηλή παρουσία ενός εκπροσώπου των εργαζομένων, και όχι μόνο το ξέρει αλλά θέλει να το ξέρουμε και εμείς ότι δεν έχει σκοπό να μας ξεγελάσει με δήθεν "συναινέσεις και διαφάνειες". Αυτό που εμείς πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι δεν θα κερδίσουμε τη συμμετοχή μας στο ΔΣ χωρίς πίεση - μεγάλη και μακροχρόνια).


  • Στο σημείο αυτό ακούσθηκε φασαρία από έξω και η γραμματέας ενημέρωσε ότι είναι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Πρόληψης που θέλουν να ακούσουν από τον ίδιο όσα έχει να τους πει. Ο Πρόεδρος με εντυπωσιακή επιμονή δήλωσε ότι δεν πρόκειται να τους δει γιατί βρίσκεται σε "προγραμματισμένη συνάντηση", γιατί "ότι είχε να πει το είπε μέσω του Αντιπροέδρου, που είναι θεσμικό όργανο και όχι ένας τυχαίος περαστικός", ότι ως Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ "αυτός ξέρει πόσο προσπάθησε για να περάσει η τροπολογία, τώρα πια είναι θέμα του υπουργείου, αν δεν θέλουν να το καταλάβουν οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Πρόληψης αυτός δεν μπορεί να κάνει κάτι", αλλά "ξέρει πολύ καλά τι συμβαίνει" και "δεν είναι χτεσινός". Επιμείναμε ότι δεν είναι δυνατόν να παρουσιαζόμαστε εμείς ως εμπόδιο για να συναντήσει τους συναδέλφους και φυσικά δεν μπορούμε να παραμείνουμε στη συνάντηση αυτή. Υπήρξε συνάδελφος της πλειοψηφούσας παράταξης που διαφώνησε με τη αποχώρηση μας από τη συνάντηση, αλλά τελικά αποχώρησαν όλα τα μέλη του ΔΣ και η συζήτηση μετατέθηκε για τις 21 Μαΐου 2014 με την ίδια θεματολογία. 

Ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ τελικά δέχθηκε να μιλήσει με τα μέλη του Προεδρείου του ΔΣ του Σωματείου των Κέντρων Πρόληψης, αλλά οι εργαζόμενοι ήθελαν να συμμετάσχουν όλοι στη συνάντηση. Αποχώρησαν - δικαίως - οργισμένοι με συνθήματα και κατεύθυνση το Υπουργείο Υγείας.
(Εκτίμηση δική μας και παράκληση προς το ΔΣ των Κέντρων Πρόληψης: Όταν προγραμματίζονται κινητοποιήσεις καλό είναι να αλληλοενημερωνόμαστε και να βλέπουμε πως μπορεί το ένα σωματείο να βοηθήσει στη δράση του άλλου. Δεν αρκεί γι΄αυτό το mail της τελευταίας στιγμής. Ο συντονισμός της δράσης -εφόσον είναι επιθυμητός- θέλει λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια από όλους).

20 σχόλια:

  1. Αναρτηση απο το blogτου συλλογου θεραπευομενων : "Καλησπερα σας ο εκφοβισμος στη μοναδα της Νικαιας καλα κρατει την Παρασκευη 9 μαιου ειχα παει να χορηγηθω καθομουν στη σειρα μου και περιμενα και ακουω το εξης ανεπαναληπτο να πω ακατανοητο δεν βρισκω τη σωστη λεξη.Αλλα ας εξηγησω τι ειδα και τι ακουσα ειχε ερθει η στιγμη να χορηγηθει ενα παιδι απο τα πολυ ησυχα και πολυ καλα παιδια της μοναδας ο συγκεγκριμενος απο οσο ξερω του δινουν take home και ενω απο οσο γνωριζω χορηγηται χαμηλα κατω απο τα 70mg παρολα αυτα τον υποχρεωνουν να ερχεται 3 φορες την εβδομαδα κι απο οσο ξερω του εχουν πει ουροληψια καθε τεταρτη ερχεται λοιπον η σειρα του και ακουω τη χορηγητρια να του λεει θα δωσετε και σημερα γιατι της τεταρτης δεν φτασανε με συγχωρειτε της απανταει τη τεταρτη που εδωσα ηταν σχεδον μισο κυπελακι ναι σωστα του απανταει αλλα δεν φτασανε.Δηλαδη αντι να του πει του ανθρωπου οτι εκτος απο προχθες που δωσατε θα πρεπει να δωσετε και σημερα γιατι ετσι γουσταρουμε του ελεγε οτι δεν φτασανε αρες μαρες κουκουναρες οτι μαλακια τους ερχεται τη πετανε μπραβο τους τι αλλο να πω περρισεουν τα λογια αλλωστε το εχουμε καταλαβει στη συγκεγκριμενη μοναδα οτι λενε αυτοι ειναι σωστο αν τυχον παμε εμεις να πουμε κατι θα μας πεταξουν και εξω απο τη μοναδα,ελεος θα πρεπει η διοικηση να κανει ενα ντου στη νικαια και να τους αλλαξει τα φωτα.Αλλα φωνη βοωντος εν τη ερημω΄΄΄΄΄΄΄΄ το εγραψα γιατι απο οτι ειδα θεσατε στον προεδρο του οκανα την εφαρμογη του πλαισιου λειτουργιας σε ολες τις μοναδες και μπραβο σας για αυτο."

    Για θεστε και σεις επιτελους το θεμα του πλαισιου λειτουργιας στην Διοικηση. Ολο το λετε κι ολο το αποφευγετε. Για ολους είναι καλό να ξεκαθαρισουν τα πραγματα και να μην υπαρχουν παρεξηγησεις και "καλοι και κακοι". Άντε να δούμε. Τόσο τζιζ κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητε θεραπευμενε, δεν εχω καμια σχεση με την μοναδα που αναφερεσε και ουτε γνωριζω καποιον συνάδερφο απο εκει , αλλα ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΣ ΔΕΝ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΕ !!!!!! Η ουροληψια δεν πρεπει να ειναι καποια συγκεκριμενη μερα γιατι ετσι δεν θα ειχε κανενα μα κανενα νοημα !!!! αρα λοιπον μια επαναληψη σε μερα που δεν το περιμενει καποιος ειναι ενδεδειγμένη κινηση και δεν υπαρχει και κανενα θεμα απο αυτον που δεν εχει κατι να κρυψει . Στην μοναδα μου πολλές φορες εχουμε τηλεφωνα απο γονεις οτι κατι τρεχει ,πιστεύεις οτι αυτο δεν θα επρεπε να διερευνηθεί? Ο ελενχος ειναι προς όφελος του ασθενη ,δεν ειναι και η ποιο ""ευκολη"" διαδικασια αλλα δυστυχώς δεν υπαρχει ποιο ευκολη προς το παρον !!!! Τωρα για τα ντου κτλ δεν θελω να τα σχολιασω, ( δεν μου αρεσει αυτο που γράφεις , ο τροπος που το γράφεις) Δεν πιστευω οτι υπαρχει κατι τοσο αρνητικο οσο αυτα που γραφεις μαλλον το σχολιο σου εγινε "εν βρασμω"!!!!! Ελπίζω να τα βρείτε ( αν υπαρχουν θεματα) . Χ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να αντιληφθούμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση και πόσο εφικτά είναι τα σχέδια για απορρόφηση της λίστας και τι εννοούν (ή/και υπονοούν) διάφοροι σε διάφορα επίπεδα (Υπουργοί, Πρόεδροι, Γενικοί, Αναπληρωτές Διευθυντές Εφαρμογών, Υπεύθυνοι κλπ κλπ) για το εφικτό της απορρόφησης της λίστας να ενημερώσουμε ότι από αύριο δεν θα γίνεται γενική αίματος στο εργαστήριο της ΜΑΒΥ στην Αθήνα γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια.
    Κατά τα λοιπά όπως πληροφορούμαστε στη συνάντηση υπευθύνων της Τετάρτης που μας πέρασε ο Πρόεδρος χαρακτήρισε το θέμα της απορρόφησης της λίστας "τεχνικό θέμα" άσχετο με τον προϋπολογισμό και την επάρκεια του ανθρώπινου δυναμικού. Την δε αναφορά κάποιων υπευθύνων στις αρνητικές επιπτώσεις που έχει η περιρρέουσα εργασιακή ανασφάλεια στην αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων θεώρησε ένδειξη burn out.
    Γι΄αυτό συνάδελφοι και συναδέλφισσες (αλλά και θεραπευόμενοι/ες) ας μη προσπαθήσουμε να μη βλέπουμε (μόνο) το δένδρο αλλά το δάσος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρετε, για μας, το δάσος είναι οι 2000 άνθρωποι που περιμένουν στη λίστα για να σώσουν τη ζωή τους.....
      Τα υπόλοιπα, είναι το δένδρο....
      Αλλά να είστε σίγουροι, βλέποιμε και το δένδρο, και πολύ καλά μάλιστα, γι αυτό επίμονα ζητάμε τον τελευταίο καιρό συνάντηση, διάλογο, συνενόηση με τον σύλλογο των εργαζομένων.
      Και περιμένουμε.....

      Διαγραφή
  4. Το βλέπουμε το δάσος.Ανέκαθεν κάποιοι. Και λοιπόν; Κι εσείς και ο Σύλλογος το βλέπει (λέει). Και λοιπόν; Φτάσαμε ή δεν φτάσαμε εδώ; Θα πάμε ή δεν θα πάμε και παρακάτω; Με την μη αντίδραση, την σιωπή, την ανοχή ή την σύμπλευση;
    Απο διαπιστώσεις ξέρουμε όλοι/ες. Από πράξεις....
    Η περιβόητη συνάντηση τις ΕΠΕΣΥ με την Διοίκηση ας πάει και ακόμα μακρύτερα. Μήπως να μη γίνει και καθόλου; Να μην έρχονται και σε δύσκολη θέση όσοι δε θέλουν ρε αδερφέ, δεν το μπορούν, δεν τους βγαίνει να πουν τη γνώμη τους, να πουν κι ένα όχι... Γιατί να πιέζονται; Ας πάνε μια φυσιολατρική εκδρομή να κοιτούν γαλήνια τα δέντρα.
    Μην κοροιδευόμαστε άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ βλέπω ότι η κατάσταση χοντραίνει! και πάλι από το blog του συλλογου θεραπευομενων (τα σχόλια επί του θέματος συνεχίζονται...) :

    "Χρόνια τώρα καταγγέλουμε την καφρίλα της Νίκαιας στη διοίκηση κι απαιτούμε να σεβαστούν το πλαίσιο αλλά αυτή τη φορά θα επιμείνουμε μέχρι να το δούμε. Και τότε η Ξηρόδημα κι οι άλλοι αδιάφοροι τάχα μου δήθεν θεραπευτές, θα λογοδοτήσουν για τα παράλογα και παράνομα, αυθαίρετα κι ανήθικα μέτρα που χρησιμοποίησαν ανεξέλεγκτοι όλο αυτό τον καιρό και θα αναγκαστούν να συμβιβαστούν με την συμμόρφωση στο πλαίσιο λειτουργίας που θα τους επιβάλλει ο προϊστάμενός τους."

    Λοιπόν, κάτι πρέπει να γίνει. Σωστά; Ποιος θα προστατέψει τους εργαζόμενους, την συγκεκριμένη γιατρό, τους θεραπευόμενους; Ευχολόγια του τύπου "συνάδελφοι και συναδέλφισσες (αλλά και θεραπευόμενοι/ες) ας προσπαθήσουμε να μη βλέπουμε (μόνο) το δένδρο αλλά το δάσος" είναι θετικά αλλά λίγα. Συμφωνώ ότι το Σωματείο και η Επιστημονική Επιτροπή πρέπει να απευθυνθούν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ στην Διοίκηση. Πριν έχουμε σκηνικά που δεν πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωστε "...πρέπει να απευθυνθούν ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ στην Διοίκηση..."...
      Ίσως να μην το κατάλβα σωστά, μα αυτό σαν προτροπή για να φιμωθεί ο σύλλογος θεραπευομένων μου ακούστηκε...
      Ξέρετε, μόνο τη φωνή μας έχουμε, δεν έχουμε κάποιο άλλο τρόπο να υπερασπιστούμε τις απόψεις μας, και τις ζωές μας στην τελική.
      Δεν νομίζω πως μπορείτε τη φωνή αυτή να την φιμώσετε, όσο κι αν δεν σας αρέσουν αυτά που λέμε...

      Αν πάλι σας παραξήγησα, παρανόησα, δεν ενοούσατε αυτό, να με συμπαθάτε, κάπως έτσι μου ακούστηκε όμως.

      Διαγραφή
  6. Αγαπητέ κύριε,

    τους θεραπεύομενους ποιός θα προστατέψει, αυτοί είναι εκτεθειμένοι στο concept περί θεραπείας που έχει ο κάθε διευθυντής της κάθε μονάδας. Κι όταν επί μήνες, οι καταγγελίες πέφτουν βροχή για μια συγκεκριμένη μονάδα λέγοντας ότι δε μπορούν να μιλήσουν, ότι νιώθουν φυλακισμένοι, ότι παίζεται ένα ανελέητο παιχνίδι εξουσίας που δεν τους επιτρέπει τίποτε απ'ό,τι ζητήσουν να συζητηθεί και να ακουστεί, όταν φεύγουν άνθρωποι για λόγους που σε άλλες μονάδες δεν τους πειράζει κανείς, μάλλον η γιατρός είναι η υπεύθυνη κι η τελευταία που χρήζει προστασίας. 'Καλές' και 'κακές' μονάδες υπάρχουν de facto επειδή οι άνθρωποι που τις διοικούν, τις διαμορφώνουν έτσι χωρίς καμία ενοχή. Κι ούτε νομίζω να νιώθει καν κάποια απειλή μιας και τίποτα δε δείχνει εκ μέρους της την προθυμία να φτιάξει μια μονάδα που, σύμφωνα με το ορθότατο πλαίσιο, θα κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν δικαιοσύνη και στήριξη κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους κι όχι φόβο και τιμωρία.
    A, και κάτι ακόμα θα ήθελα να επισημάνω. Πως μένω κατάπληκτη με το πλήθος των ανώνυμων μηνυμάτων και την φοβική αυτή στάση να γράψετε επώνυμα τις θέσεις σας. Ή έστω με κάποιο nickname τέλος πάντων-Desperate (το δηλώνω γιατί δε μπόρεσα να μπω παρά ως Ανώνυμη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και οι θεραπευόμενοι μπορεί να χρειάζονται προστασία όταν αδικούνται και οι εργαζόμενοι και οι υπεύθυνοι αν και εφόσον διασύρονται ή κατηγορούνται από αναρμόδιους. Αρμόδιοι να κρίνουν είναι οι επιφορτισμένοι για κάτι τέτοιο από τον Οργανισμό. Και μόνο. Κι εγώ μπορεί να κατηγορώ όποιον θέλω όπως θέλω. Μπορεί να ναι αλήθεια, μπορεί και όχι.
    Σε κάθε περίπτωση το Σωματείο έχει βγάλει μια Επιστημονική Επιτροπή. Ας δράσει γρήγορα. Κι ας απαντήσει και στις ενστάσεις των θεραπευομένων. Υπέυθυνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ""Και οι θεραπευόμενοι μπορεί να χρειάζονται προστασία όταν αδικούνται..."", γράφετε... Και ποιός θα τους προστατέψει, αγαπητέ μου, όταν όλοι θεωρείτε πως ο θεραπευόμενος έχει πάντα άδικο, όταν ο έργαζόμενος έχει πάντα δίκιο, κι ότι κι αν λέει ο θεραπευόμενος, δεν τον πιστεύει κανείς σας και πάντα ότι πει ό οποιοσδήποτε εργαζόμενος είναι σωστό και δίκαιο;;;
      Και βέβαια έχετε δίκιο, πως ο καθένας μπορεί να κατηγορεί τον οποιοδήποτε για οτιδήποτε, και μπορεί να είναι αλήθεια, μπορεί και όχι, και εμείς στον σύλλογο θεραπευομένων δεν υποστηρίζουμε πως ο οποιοσδήποτε θεραπευόμενος έχει πάντα δίκιο, αντίθετα ακούμε πολλές φορές "τέρατα" και μόνο να γελάμε μπορούμε, αλλά είναι γεγονός πως οι περισσότεροι εργαζόμενοι θεωρείτε πως όλοι οι εργαζόμενοι έχουν πάντα δίκιο και οι θεραπευόμενοι άδικο.
      Πως λοιπόν θα προστατευτεί ο θεραπευόμενος όταν δεν δέχεστε ούτε καν να μας δώσετε γραπτώς τις αποφάσεις που επιβάλλουν "τιμωρίες";;;
      Ή γνωρίζετε εσείς κάποια περίπτωση που να δικαιώθηκε θεραπευόμενος σε διένεξή του με εργαζομένους, ή δεν "έτυχε" κανείς να έχει δίκιο, ή οι εργαζόμενοι δεν κάνουν ποτέ λάθος;;;;
      Όσο για το ποιός είναι αρμόδιος να κρίνει, εμείς θεωρούμε πως ο αρμοδιότερος να κρίνει οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών, είναι ο λήπτης των υπηρεσιών αυτών, όχι ο πάροχος.
      Κατ' αρχήν να κρίνει αν οι υπηρεσίες αυτές είναι αυτές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, κι όχι αυτές που πιστεύει ο πάροχος των υπηρεσιών ότι χρειάζεται.
      Και μην ξεχνάτε πως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι ακριβώς αυτό, να κρίνουμε και να δημοσιοποιούμε την κρίση μας, δεν έχουμε καμιά δυνατότητα να επιβάλλουμε τις απόψεις μας, αντίθετα με σας τους εργαζόμενους που επιβάλλετε καθημερινά τις απόψεις σας πάνω στις ζωές μας....

      Διαγραφή
  8. Παιδιά περιμένουμε μια απάντηση από την αρσυ, αφού ο Σύλλογος ως συνήθως κοιμάται. Τι θα γίνει για το θέμα; Ακούγεται σοβαρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπερα σαν θεραπευομενος αλλα χωρις να θελω να παρω θεση υπερ η κατα αν δεν εχω τις αποψεις και των δυο πλευρών.
    Μηπως θα ηταν καλο η επιστημονικη ομαδα η ο συλλογος εργαζομενων να εξετασει τις οποιες καταγγελιες η τα προβληματα που φαινετε να υπαρχουν με τους εκπροσωπους των θεραπευομενων?.
    Φιλοι μου καλως η κακωσ αυτοσ ο συλλογος θεραπευομενων υπαρχει.
    Απο τον διαλογο κανενας δεν εχασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ποιος διάλογος; ο μεν συλλογος θεραπευομενων μιλαει σαν οδοστρωτηρας (να μην πω κατι αλλο), ο δε συλλογος εργαζομενων, οι παραταξεις και η δηθεν επιστημονικη επιτροπη είναι μουγγοι.
    Απο τον διαλογο κανεις δεν εχασε. ο διαλογος ο ιδιος χαθηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο σύλλογος θεραπευομένων ζητά συνέχεια (κι ακόμη περισσότερο τον τελευταίο καιρό, με το νέο σας Δ.Σ.) διάλογο, συνενόηση και κοινή ανακοίνωση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΚΑΝΑ, σ' ένα μίνιμουν κοινής αποδεκτής βάσης, με τον σύλλογο εργαζομένων, και περιμένουμε....
      Κι αν ο σύλλογος θεραπευομένων "μιλαει σαν οδοστρωτηρας" (αλήθεια, τι άλλο θα λέγατε, είμαι περίεργος), ίσως θα πρέπει να σκεφτήτε το πλήθος των παραπόνων και καταγγελιών που μας κατακλύζουν καθημερινά (χωρίς βέβαια να θεωρούμε πως όλα έχουν βάση) και την γνώμη της πλειοψηφίας των θεραπευομένων για όλα αυτά.
      Ή μήπως δεν είναι αλήθεια πως η κάθε μονάδα εφαρμόζει τους δικούς της κανονισμούς και λειτουργίες, άσχετα με το τι λέει το "ενιαίο" πλαίσιο λειτουργίας, που πολλές φορες στερούνται κάθε ένοια επιστημονικής βάσης (π.χ. "εργασιακό" τέικ χομ και "ίχνη" κάτω από το όριο αποκοπής, σαν αιτία διακοπής του...).
      Όσο για την αντιγραφή από το μπλογκ μας, ίσως αν ήσασταν λίγο πιο προσεκτικοί θα καταλαβαίνατε πως δεν είναι ανάρτηση του συλλόγου, μα σχόλιο θεραπευόμενου.

      Διαγραφή
  11. Αγαπητέ γεροπαράξενε διαβάζω τα σχόλια--απαντήσεις σας.
    Είναι πάντα λεπτή η γραμμή ανάμεσα στο σωστό και στο λάθος, στο επιτρεπτό και το απορριπτέο σε ό,τι αφορά την επιστημονική πρακτική. Αυτό αφορά και τους ίδιους τους επιστήμονες και αυτούς που ωφελούνται (ή και βλάπτονται.......κι αυτό δυστυχώς μπορεί να συμβαίνει...) από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν.
    "ο αρμοδιότερος να κρίνει οποιαδήποτε παροχή υπηρεσιών, είναι ο λήπτης των υπηρεσιών αυτών, όχι ο πάροχος." Δεν νομίζω ότι μπορεί να τεκμηριωθεί αυτό που λέτε, είναι απλά μια εκτίμηση. Κάθε δικαίωμα να κρίνετε, σύμφωνοι, ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να κρίνετε, ναι, αλλά....και οι αρμοδιότεροι;!!!! συγνώμη, αλλά δε νομίζω. Από την άλλη μεριά κάθε επιστήμονας, κάθε γιατρός είναι λογικό, είναι κατοχυρωμένο να έχει τις επιστημονικές απόψεις του κι όχι μόνο αυτό αλλά και να ασκεί το έργο του ελεύθερα και απερίσπαστα. Το έργο του, όχι άσχετες αυθαιρεσίες (για όποιους/ες μπορεί να αρέσκονται). Επομένως η διαφορετικότητα στην επιστήμη είναι δεδομένη (και επιθυμητή από την επιστήμη). Τα δικά σας σχόλια του τύπου "η Ξηρόδημα κι οι άλλοι αδιάφοροι τάχα μου δήθεν θεραπευτές, θα λογοδοτήσουν " μπορεί να ακούγονται σαν προτροπή για φίμωση (τουλάχιστον...).
    Σκεφτείτε κι εσείς τις απόψεις και τα θέλω σας... Για παράδειγμα κάποτε κάπου γράψατε "είναι μεγάλη κουβέντα αν ο εξαρτημένος είναι ασθενής...). Κι από την άλλη παλεύετε για να παίρνετε επίδομα ασθένειας, το οποίο λέτε ότι κουτσουρεύτηκε. Δεν υπάρχει αντίφαση;

    Σε κάθε περίπτωση αγαπητέ, εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να μιλάτε με το Σύλλογό μας και την Επιστημονική Επιτροπή του. Αλλά σάμπως την βλέπουμε ή την ακούμε εμείς;.......
    c.e.s.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έχετε δίκιο, η έκφρασή μου "αρμοδιότερος" είναι υπερβολική.
      ήθελα να τονίσω πως δικαιούμαστε να έχουμε άποψη και να κρίνουμε και πως μπορεί κάλιστα να διαφωνούμε για το αν οι υπηρεσίες που μας παρέχονται είναι αυτές που πραγματικά χρειαζόμαστε...

      Διαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ για το σχόλιό σας, πολύ ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις, εξαιρετική τροφή για σκέψη και προβληματισμό.....

    Θίγετε σημεία που μας απασχολούν κι εμάς πολύ (π.χ. "ασθενείς" κι επιδόματα, κι αν και προσωπικά ποτέ δεν έχω διεκδικήσει και ποτε δεν έχω παρει κανένα επίδομα, διαφωνείτε πως για πολλούς από μας, μετά από μια ζωή στη χρήση και το περιθώριο, με όλες τις βλάβες στην σωματική και ψυχική υγεία που έχουν συσωρευτεί, αποτελεί μοναδική διέξοδο;;;).

    Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας, οτι "...κάθε επιστήμονας, κάθε γιατρός είναι λογικό, είναι κατοχυρωμένο να έχει τις επιστημονικές απόψεις του κι όχι μόνο αυτό αλλά και να ασκεί το έργο του ελεύθερα και απερίσπαστα...", μα απ' την άλλη, ένας επιστήμονας που πιστεύει ακράδαντα στο στεγνό μοντέλο απεξάρτησης, στην αποχή κι όχι στην υποκατάσταση και την μείωση βλάβης, δεν είναι λίγο αντιδεοντολογικό να δουλείει σ' έναν φορέα με κύριο στόχο τη μείωση βλάβης, κι απ' τη θέση του να προσπαθεί να εφαρμόσει τη δική του επιστημονική άποψη (καθόλα σεβαστή κατά τα άλλα), "σαμποτάροντας" στην ουσία απ' τα μέσα τον στόχο του ίδιου του οργανισμού (αλλά και τις ανάγκες των θεραπευόμενων του βέβαια);;

    Τέτοιες συζητήσεις θα θέλαμε να έχουμε με τους εργαζομένους, το σωματείο σας και την επιστημονική επιτροπή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ κύριε, διάβασα προσεκτικά τα σχόλιά σας και βλέπω πως κι εσείς ο ίδιος εκφράζετε παράπονα για την απουσία του συλλόγου σας σε όλες αυτές τις συζητήσεις-προβλήματα που πέφτουν στο τραπέζι. Κι εμείς αυτό παρατηρούμε, πως κανείς δε μας απαντά ποτέ και πως όλο το ενδιαφέρον των εργαζομένων απέναντί μας εξαντλείται στα πλακάτ όπου μας αναφέρουν όταν κάνουν απεργία. Εκεί μας νοιάζονται και μας θυμούνται. Κι αν είμαστε οδοστρωτήρας όπως λέτε στις δηλώσεις μας, είναι γιατί στην περίπτωσή μας δεν κρίνεται ο μισθός και τα εργασιακά μας δικαιώματα (εν τούτοις καθόλα σεβαστά) αλλά η ζωή μας η ίδια.Κι αυτή τη ζωή την έχουν πάρει κάποιοι θεραπευτές που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα'πρεπε εξαρχής, λόγω των επιστημονικών τους πεποιθήσεων, να ανήκουν σε πρόγραμμα υποκατάστασης και την διαχειρίζονται όπως εκείνοι, απαράβατα, νομίζουν... κι εμείς πρέπει να κάνουμε τι ακριβώς; Να μη μιλάμε, να μη θυμώνουμε, να μην αντιδράμε; Έχετε ιδέα για τι κατάχρηση εξουσίας επικρατεί σε κάποιες μονάδες;
    Δεν είμαστε παράλογοι κύριε, ούτε καμμένοι, ούτε τρελοί. Ο λόγος που φτάσαμε στο σημείο να ενώσουμε τις φωνές μας ήταν ακριβώς αυτός..το γεγονός ότι δε βλέπαμε καμία 'επιστημονική' πρακτική να εφαρμόζεται στις μονάδες μας όπως βλέπουμε στις χώρες της Ευρώπης (με σεβασμό στο θεραπευόμενο και αυτιά ανοιχτά στις ανάγκες του) παρά κάθε γιατρό να κουβαλάει και να επιβάλλει στη μονάδα του τις προσωπικές του πεποιθήσεις περί θεραπείας (κι όχι απαραίτητα υποκατάστασης) καταπατώντας το πλαίσιο και κάνοντας τη ζωή των θεραπευομένων δύσκολη.
    Κακώς θεωρείτε πως φωνάζουμε κι αντιδρούμε επειδή ζητάμε να γίνει η θεραπεία όσο πιο χαλαρή κι ευχάριστη θέλουμε για την ευκολία μας. Μπορεί κάποιοι ναι αλλά δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Θέλουμε να καταλάβετε ότι η θεραπεία πρέπει να'ναι εξατομικευμένη σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε θεραπευόμενου κι όχι ένα ξερό 'αυτό ισχύει σ'αυτή τη μονάδα' κι έξω απ'την πόρτα. Θέλουμε θεραπευτές που να καταλαβαίνουν ότι γεράσαμε σε προγράμματα τέτοιου τύπου γι'αυτό και καταλήξαμε στην υποκατάσταση που διέπεται από άλλες αξίες: την αξία της μείωσης της βλάβης και την αξία της αυτοδιαχείρισης της ζωής μας.Κι ακριβώς επειδή είναι κατοχυρωμένο ότι ο επιστήμονας πρέπει να ασκεί το έργο του ελεύθερα κι απερίσπαστα, απαιτούμε να 'ασκούν έργο' κι οι επιστήμονες του ΟΚΑΝΑ όπως θα'καναν αν είχαν να κάνουν με μια πληθώρα ασθενών με διαφορετικές παθήσεις. Δε θα'διναν σε όλους φάρμακα για την πίεση, έτσι δεν είναι; Θα βάσιζαν τη θεραπεία βάση στο ιστορικό και τις ανάγκες του ασθενή τους. Εδώ γιατί δεν ισχύει αυτό; Μήπως επειδή είμαστε χρήστες ουσιών που ακόμα κι αρκετοί απ'τους ίδιους τους εργαζόμενους μας θεωρούν ενοχλητικούς και μας αντιμετωπίζουν με διάκριση; Σας διαβεβαιώ πως όταν βλέπουμε θεραπευτές που κάνουν άψογα τη δουλειά τους, με νοιάξιμο κι ανθρωπιά, τους αναγνωρίζουμε αμέσως; Και τους εκτιμάμε αφάνταστα που αν και σε τέτοιο καθεστώς απαξίωσης, εκείνοι παλεύουν και 'παράγουν έργο'.
    Όσο για το αν η εξάρτηση είναι ασθένεια σε συνάρτηση με το επίδομα που ζητάμε (κι επειδή ξέρουμε ότι αυτό θα'ταν το πρώτο ερώτημα που θα δεχόμασταν), θα'θελα πολύ να το συζητήσουμε κάποια στιγμή. Προς το παρόν, εμείς την κάναμε την προσπάθεια προσέγγισης, γράψαμε, ξαναγράψαμε και λάβαμε το μήνυμα..αδιαφορία. Εφόσον λοιπόν διάλογος δεν υπάρχει, θα συνεχίζουμε να μιλάμε μόνοι μας για όσα μας συμβαίνουν. Μουγγοί πάντως δε γίνεται να παραμένουμε πια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι έντονες συζητήσεις δεν είναι καθόλου κακές - τουναντίον - ας είναι και διαφωνίες συνέχεια, όταν είναι ευπρεπείς και προσανατολισμένες. Μακάρι να μπορούσαν να γίνουν ο κανόνας. Για την ώρα, νομίζω ότι οι εκπρόσωποί μας (ΔΣ και ΕΠΕΣΥ) πρέπει να φιλοτιμηθούν και τοποθετηθούν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή