Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 01.03.2014

Κατ΄αρχήν καλό μήνα και καλές αποκριές (τα εύκολα...)
Κατά δεύτερον (τα δύσκολα...)

  1. Η υφυπουργός κ. Μακρή για άλλη μια φορά δεν κατάλαβε καλά (δεν λέμε ότι είπε ψέμματα για να μην μας μαλώσει και την άλλη φορά που θα την δούμε): ο υπουργός δεν υπέγραψε μπροστά της το έγγραφο του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ, κάτι άλλο υπέγραψε αλλά δεν ξέρουμε τι. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου τουλάχιστον έψαχναν το επίμαχο χαρτί δυο μέρες μετά και δεν το έβρισκαν. Για να είμαστε όμως δίκαιοι τελικά το χαρτί υπογράφηκε και δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια, οπότε πάμε παρακάτω...
  2. Ο γενικός διευθυντής του ΟΚΑΝΑ έστειλε δικό του "χαρτί" σε όλο το προσωπικό με το οποίο μας ενημερώνει ότι χρειάζονται 15 ημέρες μέχρι να εκταμιευθεί το ποσό του α΄τριμήνου και αφού γίνει αυτό θα καταβληθούν οι μισθοί του δικού μας πρώτου τριμήνου. Ο χρόνος που μεσολαβεί από την εκταμίευση μέχρι την καταβολή της μισθοδοσίας παραμένει απροσδιόριστος στο έγγραφο - πιστεύουμε ηθελημένα καθώς ο γενικός διευθυντής του ΟΚΑΝΑ ξέρει πολύ καλά να γράφει και δεν κάνει λάθη χωρίς να το θέλει.
  3. Η υφυπουργός τηλεφώνησε σε μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και ενημέρωσε ότι τα λεφτά έχουν ξεκινήσει την πορεία τους και μάλιστα οι υπηρεσίες προκειμένου να επισπεύσουν τη διαδικασία παρακάμπτουν και γραφειοκρατικά εμπόδια/φάσεις της διαδικασίας. Αυτό- καθώς είπε- σημαίνει ότι ίσως η εκταμίευση να γίνει σε μια εβδομάδα αντί για 15 ημέρες. (αν αυτό δεν είναι αγωνία να μην αρχίσουν επισχέσεις και παρόμοια τότε τι είναι?)
  4. Ο πρώτος σε σταυρούς της πλειοψηφούσας παράταξης στο ΔΣ του Συλλόγου επικοινώνησε μαζί μας και διαμορφώθηκε η ακόλουθη πρόταση: την Τρίτη να γίνει νέα στάση εργασίας με παράλληλη τοπική συνέλευση Αθήνας στην οποία (συνέλευση) θα αποφασισθεί από τους ίδιους τους εργαζόμενους η συνέχεια των δράσεων μας με βάση τα νέα δεδομένα (πχ. επίσχεση ή όχι). Λίγο μετά από αυτή τη συνομιλία διαπιστώσαμε ότι το blog του Συλλόγου είχε κατά κάποιο τρόπο προκαταβάλλει αυτές τις αποφάσεις και μάλιστα ανέθετε στο ΔΣ του Συλλόγου την απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι. Επικοινωνήσαμε με τα μέλη του νέου ΔΣ που είχαν κάνει τη σχετική ανάρτηση, εξηγήσαμε την κάθετη διαφωνία μας και πιστεύουμε ότι έγινε σαφές ότι η επίσχεση είναι ατομικό δικαίωμα (δεν αποφασίζεται από τα ΔΣ), ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τοπικές συνελεύσεις και πρέπει μόνοι τους να αποφασίσουν και όχι να περιμένουν το ΔΣ κλπ, κλπ και ότι όποια ανάρτηση γίνεται στο blog  του Συλλόγου (όταν δεν έχει υπογραφή με ονόματα) θα πρέπει να γίνεται μετά από ενημέρωση όλων των μελών του ΔΣ. Πιστεύουμε ότι η θέση μας έγινε αποδεκτή και περιμένουμε την Τρίτη να συζητήσουμε όλοι μαζί πως θα προχωρήσουμε παρακάτω. 

Είναι παραπάνω από σαφές ότι αν δεν είχαμε κάνει στάση εργασίας, αν δεν είχαμε υπογράψει μαζικά το χαρτί στο οποίο κοινοποιούσαμε την πρόθεση μας να εξασκήσουμε το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας δεν θα είχαν γίνει αυτά τα μικρά έστω βήματα που έγιναν. Άρα συνεχίζουμε, χωρίς δισταγμούς και αμφιβολίες, στο δρόμο των κινητοποιήσεων . 
Το πως θα οργανώσουμε τις κινητοποιήσεις μας δεν θα το αποφασίσει κανένας άλλος εκτός από εμάς. Η ΑΡΣΥ θέλει να συζητήσει με τους συναδέλφους την Τρίτη τα επόμενα βήματα στη γενική κατεύθυνση της συνέχισης των κινητοποιήσεων. Η επίσχεση εργασίας, όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει, είναι μεν ατομικό δικαίωμα αλλά έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ασκείται συλλογικά, μαζικά και συντονισμένα. Άρα και πάλι η συλλογική δράση έχει τη δύναμη και όχι οι ατομικοί ηρωισμοί. 
Να είμαστε όλοι την Τρίτη στις Κεντρικές Υπηρεσίες για να δείξουμε ότι δεν μας ξεγελάνε με καραμέλες και για να αποφασίσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τι θα κάνουμε παρακάτω. 
Ή (μέρες που είναι) για να δείξουμε ότι εμείς πετάμε αητό μόνο τις Απόκριες. 

Άντε και καλή σαρακοστή (που λέει ο λόγος...)

12 σχόλια:

  1. Πάντα πρέπει να ξέρεις μεχρι που πρεπει να τεντώσεις το σκοινί για να μην σπάσει !!!!! Παντα πρεπει να υπαρχει σχεδιο Β ή σχεδιο απεμπλοκής πέστε το όπως θελετε !!! Εχω εμπιστοσύνη στον σύλλογο και στους συνάδελφους και πιστεύω οτι θα επικρατήσουν οι μετριοπαθείς φωνές!!!!!! H χρηματοδοτηση του οργανισμου γενικοτερα ειναι το βασικο προβλημα και οχι η καθυστέρηση πληρωμης που ειναι μεν τεραστο θεμα αλλα οχι το βασικο!!!!!!.ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως ήρθε η ώρα να προσθέσουμε στις κινητοποιήσεις μας μια εκστρατεία ενημέρωσης για το εργο που προσφερουμε τοσα χρονια. Ενημέρωση οχι μονο πολιτικών αλλά και επιστημόνων και πολιτών και κυρίως σωματείων εργαζομένων που είτε βρίσκονται είτε βρέθηκαν το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις. Είναι και αυτό απαραίτητονομιζω για να μπορέσουμε να χτίσουμε συμμαχίες το επόμενο διάστημα. Αλλά αυτό θέλει δουλειά και συμμετοχη από πολλούς αν όχι όλους. Έτσι μπορεί να παλέψουμε την κατάθλιψη σε προσωπικό επίπεδο και την παρακμή σε επίπεδο οργανισμού. Νομίζω...
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιτρέψτε μου να πώ σαν θεραπευομενος οτι συμφωνω με τον φιλο granma.
    Η γενική απαξιωση του οργανισμου σε ολα τα σταδια οφειλετε και στην μη ενημέρωση του κοινου γενικά,για το τι προσφερει ο οκανα.
    Σε αυτο φταινε ολοι οσοι τον απαρτηζουν.
    Ετσι εγω θεωρουμε κρατικο τζανκι και εσεις κρατικοι ντηλερς.
    Κανένα σχέδιο απο κανεναν εδω και χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου δινεις την ευκαιρία να πω ότι το λεγόμενο "στίγμα" τελικά αφορα και τους εργαζόμενους και τους εξαρτημένους και ότι είναι υποχρέωση όλων μας να το αντιπαλέψουμε.
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω ότι είναι σημαντικό, λάθος...είναι απαραίτητο πια για την επιβίωση του Οργανισμού και για την δική μας ψυχική επιβίωση (πράγματι υπάρχει κατάθλιψη και burn out...... και δεν το πάθαμε γιατι μας κόψανε τις 6 μέρες φέτος..) να παλέψουμε για την ΑΞΙΑ του Οργανισμού. Να την αναδείξουμε ναι, αλλά ΚΑΙ να την ξανακερδίσουμε, να την χτίσουμε, να την ανορθώσουμε, όπως θέλετε πείτε το..
    Granma και λοιποί φίλοι κι αδελφοί συμφωνώ! Εκστρατεία ενημέρωσης! Αλλά κι εκστρατεία αφύπνισης δικής μας επίσης... Granma διάβασα με χαρά και το πρωινό σχόλιό σου για τους γιατρούς του ΟΚΑΝΑ κι αν κάποιοι κάνουν ''λαμογιές" με τους εξαρτημένους στα ιατρεία τους. Θα προσθέσω το εξής. Οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ δεν δικαιούνται να βλέπουν καμιάς προέλευσης εξαρτημένο (έχει δεν έχει σχέση δηλαδή με πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ..) ιδιωτικά. Δεν το λέω εγώ αυτό....Το χει πει ο ΟΚΑΝΑ (κι έχει ζητήσει από τους εργαζομένους του, τουλάχιστον τους παλιούς...) να το υπογράψουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι ο Σύλλογος δεν το ξέρει. ή ότι το ξέχασε. Ας πατήσει σε αυτό καταρχήν (χωρίς ντετεκτιβίστικη δράση για ονόματα...) κι ας ζητήσει εφαρμογή του. Ναι; Ας ρωτήσει πχ το Τμήμα Προσωπικού πόσοι το χουν υπογράψει αυτό όπως ζητήθηκε κι όπως όφειλαν και πόσοι αρνήθηκαν....ή έκαναν ότι αμέλησαν...
    Υπάρχουν τρόποι να συμβάλουμε όλοι στη διαφάνεια και κυρίως ένας θεσμικός παράγοντας όπως ο Σύλλογός μας όταν το θέλουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υ.Γ. όταν λέω "χωρίς ντετεκτιβίστικη δράση από τον Σύλλογο" δεν υπονοώ να καλύψει τον επίλεκτο και άλλους σαν αυτόν... Το αντίθετο θέλω προσωπικά σαν άτομο. Ο Σύλλογος να έχει το θάρρος και την πρωτοβουλία να αποβάλει (διε)φθαρμένους εάν και όποτε αναφύονται... Εννοούσα ότι ο Σύλλογος μπορεί να βρει θεσμικό πάτημα και να ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες χωρίς απαραίτητα προσωποποίηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σαν θεραπευομενος ειλικρινα χαιρομαι οταν ακουω τετοιες φωνες.
    Και μακαρι να μπορουσε να υπαρξει μια συνεργασια και με θεραπευομενους για κοινη αντιμετωπιση διαφόρων προβληματων που πιθανον να υπαρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Διαβάζω προσεκτικά τις αναρτήσεις και τα σχόλια (κυρίως αυτά) στο ιστολόγιο τούτο, και ειδικά τον τελευταίο καιρό παρατηρώ κάποιες ανησυχίες που δεν ήταν ορατές παλιότερα.
    Ανησυχίες για το μέλον του οργανισμού και την πορεία του, σε σχέση και με την δική μας θεραπεία και με το δικό σας εργασιακό μέλλον.
    Κι αναρωτιέμαι, μήπως τελικά είναι καιρός να έρθουμε λίγο πιο κοντά, εσείς οι εργαζόμενοι κι εμείς οι θεραπευόμενοι του φορέα;;;
    Να καταλάβουμε πως τα συμφέροντα του ενός είναι πολύ κοντά με τις ανάγκες και τα δικαιώματα του άλλου, και να προσπαθήσουμε να γκρεμίσουμε τον τοίχο της δισπιστίας ανάμεσά μας;;;
    Είναι προφανές για μας πως πρέπει να πληρωθήτε ΧΘΕΣ, και να παίρνετε πάντα το μισθό σας στην ώρα του και ολόκληρο, μα είναι κι εξίσου προφανές πως δεν πρέπει να μείνουμε στιγμή χωρίς τη θεραπεία μας.
    Εμείς απ' τη μεριά μας, σαν σύλλογος θεραπευομένων, προσπαθούμε να κάνουμε βήματα προσέγγισης (όπως η παρουσία μας στην τελευταία συνέντευξη τύπου του σωματείου σας και η υποστήρηξή μας με δελτίο τύπου) και καλά θα ήταν να κάνει και το δικό σας σωματείο κάποια βήματα προσέγγισης.
    Ο αγώνας μας (θα πρέπει να) είναι κοινός, αρκεί να κατανοήσουν και κάποιο από σας πως έχετε υποχρέωση να μας ακούσετε, ν' ακούτε και τη δική μας άποψη, (για τη δική μας ζωή πρόκειται στο κάτω κάτω) για το τι ανάγκες έχουμε και τι βοήθεια χρειαζόμαστε.

    Κι αυτά που γράφονται τις τελευταίες μέρες, για γιατρούς με ιδιωτικά ιατρεία που δέχονται θεραπευόμενους, είναι κάτι που κυκλοφορεί πολύ καιρό σαν φήμη στους κύκλους μας, αν συμβαίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να απομονωθούν τα περιστατικά αυτά από σας πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Περιμένω με αγωνία τη Τρίτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ε...εντάξει...δε θα γίνει κι η κατάληψη της Βαστίλης...ο δικός μας διευθυντής έχει καλύτερη επιροή στο πλήθος από τον Λουδοβίκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το "ατομικοί ηρωισμοί" αποπνέει μια ειρωνία... Εσείς οι ίδιοι/ες έχετε γράψει για - και στιγματίσει - ελιτισμούς. Ελιτισμός καταντάει και όταν διαφημίζουμε την "μεγαλειώδη" δύναμη που διαθέτει μ ό ν ο μια "συλλογικότητα", οδηγούμενη φυσικά από την γνώση και έμπνευση των πολιτικοκομματικά ζυμωμένων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Απορία : με την ΑΡΣΙ έχετε σχέση;οργανική;ιδεολογική;ή απλή ηχητική ταύτιση;βρήκα το σάιτ της και μου φάνηκαν πολύ πιο έντονες οι θέσεις της..
    πχ όπως εδώ
    http://www.arsigr.blogspot.gr/2014/02/blog-post_2.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή