Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 26.12.13


Χρόνια πολλά, όμορφα και χαρούμενα! Και ψύχραιμα – έτσι; Δε θα μας τρελάνουν αυτοί…

Η συνέντευξη τύπου ήταν καλή από πολλές απόψεις:
1.Η άποψη του Συλλόγου, όπως παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο, ήταν ξεκάθαρη:
  •        Ο Οργανισμός δεν είναι η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου ούτε η διορισμένη απ’ αυτόν διοίκηση. Είναι οι ανάγκες που εξυπηρετεί, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι σ’ αυτόν.
  •         Και εκεί επικεντρώνεται η δική μας αγωνία: στο έλλειμμα του ΟΚΑΝΑ λόγω της υποχρηματοδότησης -  στις οριακές συνθήκες λειτουργίας των δομών λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά, χώρους κοκ, στην επακόλουθη  αδυναμία απορρόφησης   νέων ασθενών, στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η απαξίωση του Οργανισμού που συντελείται με αυτό τον τρόπο (και επιτείνεται κατά πολύ στην παρούσα φάση) δεν είναι «τυχαία», ούτε απλή «παράπλευρη απώλεια» των μνημονιακών περικοπών : στόχος είναι το κλείσιμο του ΟΚΑΝΑ και το πέρασμα της υποκατάστασης στους ιδιώτες.
  •          Τονίστηκε πως η θεραπεία για μια πολυδιάστατη κατάσταση όπως η εξάρτηση δεν μπορεί να είναι μόνον η χορήγηση υποκαταστάτων, αλλά ολοκληρωμένα προγράμματα – κάτι που ο ιδιωτικός τομέας δεν θέλει  να κάνει (γιατί κοστίζει) και  το ΕΣΥ δεν μπορεί (για τον ίδιο λόγο).
  •         Για το πόρισμα Ρακιντζή, την ανάσυρσή του και την κατευθυνόμενη αρθρογραφία αναδείχθηκε η μεθόδευση και τονίστηκε ότι θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη.
  •          Για τους «καυγάδες» των ημερών, η θέση είναι πως δεν αφορούν εμάς αλλά τη δικαιοσύνη. Αυτό που μας αφορά, και απαιτήθηκε, είναι να προσέχουν πολύ όλοι όσοι εκφέρουν δημόσια άποψη για θέματα που δε γνωρίζουν (όπως η φαρμακοδυναμική και η φαρμακοκινητική της βουπρενορφίνης)  και να μην αναστατώνουν, χωρίς λόγο, χιλιάδες ανθρώπους με τα αυθαίρετα πορίσματα στα οποία καταλήγουν.

Η Δημόσια Τηλεόραση και το MEGA απογοητεύτηκαν, μάλλον, που δε συνεχίσαμε το ξεκατίνιασμα και , παρότι παρόντες, δεν ασχολήθηκαν στη συνέχεια. Κι αυτό, βέβαια, καλό είναι για το νευρικό μας σύστημα – είναι και χρονιάρες μέρες…
3. Ελπιδοφόρα ήταν και η παρουσία θεραπευομένων στη συνέντευξη καθώς και η ξεκάθαρη θέση στήριξης, στην παρούσα φάση, των εργαζομένων και των προγραμμάτων.  Οι καιροί απαιτούν να ξεπεραστεί η εκατέρωθεν δυσπιστία και να μπορέσουμε να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο υπεράσπισης των προγραμμάτων, παρά τις προσπάθειες των διοικήσεων (της απερχόμενης αλλά  -στοιχηματίζουμε- και της επόμενης) να προσεταιριστούν τα μέλη των προγραμμάτων για να εξυπηρετήσουν το επικοινωνιακό τους προφίλ.
4. Στα μείον της παρουσίας μας καταγράφεται η απουσία  εργαζομένων από τις μονάδες (μετρημένοι στα δάχτυλα…) καθώς και η απουσία συναδέλφων από άλλες δομές πλην του 18ΑΝΩ.

Είναι σαφές πως βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή: Η δημόσια υγεία καταρρέει υπό το βάρος της υποχρηματοδότησης και των μνημονιακών επιλογών (ΕΟΠΥΥ, λουκέτα νοσοκομείων, ψυχιατρεία κοκ). Στις δομές αντιμετώπισης της εξάρτησης  ο ΟΚΑΝΑ αποτελεί τον πρώτο στόχο,  όχι λόγω της «κακοδιαχείρισης» ή του «υποβαθμισμένου έργου» του αλλά λόγω του ότι η υποκατάσταση μπορεί  να αποφέρει κέρδη.  Από τη νέα διοίκηση  δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα άλλο εκτός από το να  συνεχίσει την πολιτική της προηγούμενης (a propos, οι φήμες λένε ότι ο Οργανισμός «ανήκει» (!) στο ΠΑΣΟΚ – οπότε από ‘κει και ο επόμενος πρόεδρος).


Κι όσο για μας … Ο αγώνας δεν είναι «από χέρι» χαμένος. Καθόλου. Φτάνει να χτίσουμε μια πραγματική ενότητα (στην καθημερινή πράξη, όχι στις διακηρύξεις), να είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι. Ο μόνος χαμένος αγώνας, όπως έχουν πει πιο σοφοί  από μας, είναι αυτός που δεν δόθηκε.

9 σχόλια:

  1. Μια σκηνή απ την συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου που με προβλημάτισε ΠοΛύ, και νομίζω πως θα είναι μέρος του σκηνικού που θα αντιμετωπίσουμε στους καιρούς που έρχονται..
    Ανάμεσα στους λίγους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες -τους οποίους δυστυχώς δεν γνώριζα απ τα πριν- ήταν ο Λεωνίδας ο Καλλιδώνης, από την Δημόσια Τηλεόραση.. Λοιπόν, ο Κος Καλλιδώνης, έθεσε μια ερώτηση για τους ιδιώτες που θέλουν να μπουν στο χώρο. Ενώ πήρε απάντηση, ξαναέθεσε την ερώτηση πάλι και πάλι με διαφορετικές διατυπώσεις, κι ενώ έπαιρνε επαναλαμβανόμενες απαντήσεις απ τους "συνεντευξιαζόμενους" συνέχισε, να τοποθετείται πλέον, υπέρ του ιδιωτικού τομέα, κάτι που δημιούργησε σούσουρο ανάμεσα σε όλους τους παρεβρισκόμενους, μιας και έμοιαζε με το να παίρνει πολιτική θέση και να μας κάνει μάθημα για το πόσο καλοί και στοργικοί θα είμαι με τους θεραπευόμενους οι ιδιώτες!!
    -είμαι κι εγώ σίγουρος πως θα τους αγαπήσουν και πολύ πολύ περισσότερο μόλις αρχίσουν να μαζεύουν τριχίλιαρα και πεντοχίλιαρα για ένα μήνα θεραπεία-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια λεπτομέρεια πάντως που δεν ξέρω αν έχει και πόση σημασία, οι θεραπευόμενοι που ήταν παρόντες, όσοι απ αυτούς πήραν θέση τουλάχιστον, το έκαναν σαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Θεραπευομένων Ο.Κα.Να., και όχι σαν "ιδιώτες", όπως εξάλλου δήλωσαν, καθώς επίσης μοίρασαν και δελτίο τύπου εκ μέρους του συλλόγου..

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1448487352037404&set=a.1448487322037407.1073741832.1442916445927828&type=1&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τη μήνυση στους συκοφάντες πότε θα την κάνετε;Του χρόνου ε;χα χα χα χα χα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο κ. Λέανδρος Ρακιντζής θα ελέγψει τις ενέργειες του κ. Τομπούλογλου. Αλλά υπάρχει λέει και το τεκμήριο της αθωότητας. Μόνο για όσους παίρνουν μίζες μπροστά στις κάμερες. Όχι φυσικά για τους εργαζόμενους που έπαιρναν μισθούς κι επιδόματα (απαπαπα!) με βάση της Συλλογική τους Σύμβαση (ακόμα πιο πολύ απαπαπα!!!) .
    Αν μη τι άλλο δίκαιος ο κ. Λέανδρος.....
    http://tvxs.gr/news/ellada/rakintzis-ereynes-gia-tis-energeies-tis-dioikisis-tompoylogloy
    granma

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μηνύθηκε;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, γιατί θα το βρει από τον Θεό

      Αλήθεια εκείνες οι εκλογές του Σωματείου που θα γίνουν στις 30 Ιανουαρίου ετοιμάζονται ή ακόμη?
      granma

      Διαγραφή
  6. Άπό τον Θεό ε; ναι, ίσως είναι πιο εύκολο για την Προεδράρα να κάνει δεήσεις στον Ύψιστο.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή