Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 22.12.2013


          1.  Δόθηκαν οι συνεντεύξεις τύπου ένθεν κακείθεν, παραιτήθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε έναν μήνα (και για πολλοστή φορά από την αρχή της θητείας της) η Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, έγινε τελικά δεκτή η παραίτηση της και προς το παρόν τουλάχιστον παραμένουμε εργαζόμενοι, παρόλο που ο κ. Ρακιντζής με την βοήθεια των παπαγάλων της δημοσιογραφίας έδειξε ήδη τον δρόμο αρχίζοντας το θεάρεστο έργο του, αυτό της συκοφάντησης των εργαζομένων και της προετοιμασίας της κοινής γνώμης για τις επικείμενες απολύσεις. Η κ. Μαλλιώρη στην επιστολή της παραίτησης της λέει πως θα επιστρέψει στα καθηγητικά της καθήκοντα και θα συνεχίσει να ασχολείται με την εξάρτηση, οι περισσότεροι όμως από εμάς δεν θα έχουμε που να επιστρέψουμε και με τι να ασχοληθούμε μετά από τόσα χρόνια στον ΟΚΑΝΑ, αλλά αυτό ποσώς ενδιαφέρει την κ. καθηγήτρια, την κ. υφυπουργό, τον κ. Ρακιντζή, τους κ.κ. δημοσιογράφους και όλο το σινάφι των τροϊκανόυπαλλήλων.
Τόσο η κ. Μακρή όσο και η κ. Μαλλιώρη έδωσαν στους δημοσιογράφους από έναν ογκώδη φάκελο με έγγραφα, επιστολές κλπ, τα οποία υποτίθεται ότι επιβεβαιώνουν τις εκατέρωθεν κατηγορίες. «Έκανες τους εξαρτημένους πειραματόζωα» λέει η μια «Όχι, βέβαια. Εσύ μου είπες να κάνω απευθείας ανάθεση» απαντά ή άλλη. «ΕΣΥ έκανες απευθείας ανάθεση» λέει η υφυπουργός  «και έφερες το νέο φάρμακο ενώ δεν είχε καν τιμή». «Ναι, αλλά είναι νόμιμο» ανταπαντά η Πρόεδρος. Και πάει λέγοντας…
Δεν έχει τέλος αυτή  η ιστορία και αν δεν ασχοληθεί κάποιος με εμπειρία στο αστυνομικό ρεπορτάζ δεν θα μάθουμε ποτέ τι ακριβώς έγινε και ποιά από τις δυο πλευρές ήθελε την απευθείας ανάθεση αλλά είχε την εξυπνάδα να αλλάξει γραμμή
την τελευταία στιγμή (κάποιοι λένε και οι δυο). Πάντως τα έγγραφα που έχουμε στην κατοχή μας δεν προσθέτουν πολλά περισσότερα σε όσα μέχρι τώρα ξέραμε και είχαμε γράψει σε προηγούμενη ανάρτηση μας. Αξίζει να αναφερθεί όμως μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια, που προκύπτει από το εξώδικο που έστειλε ο αντιπρόσωπος του Βuprenal στον ΟΚΑΝΑ: το νέο φάρμακο - το οποίο σύμφωνα με την κ. υφυπουργό ήθελε η κ. Μαλλιώρη - κυκλοφορεί στην Αμερική από την TEVA (ξέρετε, την εταιρεία που ενέχεται σε διάφορα παγκοσμίου εμβέλειας σκάνδαλα και που κατηγορείται διεθνώς για την ποιότητα των γενοσήμων της, ενώ στην Ελλάδα έχει συνδεθεί και με το όνομα του πρώην υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, ο οποίος κ. Λοβέρδος προχθές αντέδρασε αστραπιαία και δήλωσε ότι θα φέρει το θέμα του ΟΚΑΝΑ στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής) – τελικά μάλλον «η ζωή μας κύκλους κάνει» και μας …ζαλίζει.

       2. Η προσφάτως παραιτηθείσα Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ ανακοίνωσε συνέντευξη τύπου για να αιτιολογήσει την παραίτηση της (δυο ημέρες μετά την προηγούμενη συνέντευξη τύπου, την οποία είχε δώσει για να αιτιολογήσει την μη παραίτηση της). Την ώρα που όλα είναι έτοιμα έρχεται στην αίθουσα ο νέος αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ (ο οποίος ίσως ετοιμάζεται να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη και πρέπει να δείξει καλό πρόσωπο προς την υφυπουργό "του"- ειρήσθω εν παρόδω "εκεί πάνω" χρησιμοποιούν αυτό το κτητικό "μου" πολύ συχνά: ο υπουργός "μου", η υφυπουργός "μου", τα μέλη του ΔΣ "μου", ο Γενικός Διευθυντής "μου", οι εργαζόμενοι "μου" κλπ κλπ. Τι να σημαίνει άραγε;…).
Δεν ήμασταν εκεί και δεν μπορούμε να σας ενημερώσουμε για το στυλ με το οποίο ανακοίνωσε την απαγόρευση, αλλά ο νέος αντιπρόεδρος, ανακοίνωσε όντως την απαγόρευση της συνέντευξης με τη δικαιολογία ότι η κ. Μαλλιώρη δεν είναι πια Πρόεδρος και δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τους χώρους του ΟΚΑΝΑ. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231282430
Την ώρα εκείνη ειδοποιείται ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων. Στα βίντεο που έχουν προβληθεί, ένα από τα δεξιά χέρια της κ. Μαλλιώρη φαίνεται να παρουσιάζει το πρόβλημα στον Πρόεδρο του Σωματείου, ο οποίος μοιάζει να μην ξέρει τίποτε. http://www.enikos.gr/society/201139,BINTEO-Entash_sth_synenteyxh_Typoy_ths_M.html
Από δημοκρατική ευαισθησία παραχωρεί τον χώρο εκ μέρους του Συλλόγου, προκειμένου να γίνει  η  συνέντευξη Τύπου της  προσφάτως παραιτηθείσης Προέδρου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουμε η Πρόεδρος δεν δέχεται αυτή την παραχώρηση για να μην εκθέσει το Σωματείο (εντυπωσιακή πραγματικά αλλαγή μιας Προέδρου που στην αρχή της θητείας της αρνούνταν έστω να δει το ΔΣ του Συλλόγου!!!), οι δημοσιογράφοι προτείνουν να μετατραπεί η Συνέντευξη της κ. Μαλλιώρη σε συνέντευξη του Σωματείου (το οποίο έτσι κι αλλιώς έχει προγραμματίσει συνέντευξη τη Δευτέρα), ο Πρόεδρος του Σωματείου αρνείται γιατί δεν είναι παρά ένας Πρόεδρος και πρέπει να συμφωνήσουν και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, τα οποία όμως απουσιάζουν και η κ. Μαλλιώρη ομού μετά των δημοσιογράφων δίνει την προγραμματισθείσα συνέντευξη (ουσιαστικά κάνει δηλώσεις) στο πεζοδρόμιο έξω από τον ΟΚΑΝΑ.
Μικρότητες να πεις; Μελοδραματισμοί  να πεις; Φασίζουσα δημοκρατία να πεις;  Ίσως η αλήθεια να είναι ότι σε μια φασίζουσα δημοκρατία, οι «μικροί» άνθρωποι χάνουν πιο εύκολα το μέτρο, ενώ οι «πονηροί» βρίσκουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ανθρώπους και καταστάσεις, ώστε να «ξανα»βγούν στον αφρό, καθαροί και ήρωες.
Πρέπει στο σημείο αυτό να πούμε ότι η κ. Μαλλιώρη, καθόλη τη διάρκεια του επεισοδίου, επέμενε ότι η απαγόρευση προέρχεται από την κ. υφυπουργό, λέγοντας  μάλιστα αγανακτισμένη στον αντιπρόεδρο του ΟΚΑΝΑ «μη με διαψεύσετε πάλι». Σε απάντηση αυτών των αιτιάσεων η υφυπουργός δήλωσε ότι "ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, που αναπληρώνει την παραιτηθείσα πρόεδρο, ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία". http://www.ygeia360.gr/el/news/item/8257-zetta-makrh-den-apagoreysa-egw-thn-synenteyxh-ths-k-malliwrh. Έλα όμως που η κ. Μαλλιώρη δεν τα παρατάει εύκολα; Με νέες δηλώσεις ξεκαθαρίζει ότι τόσο η ίδια όσο και ο Γενικός Διευθυντής, ήξεραν ότι η συνέντευξη ήταν απαγορευμένη πριν ακόμη ξεκινήσει, γιατί το πρωί της ίδιας μέρας είχε τηλεφωνήσει η ίδια η υφυπουργός. http://www.ygeia360.gr/el/health-politics/item/8258-ki-omws-h-zetta-makrh-apagoreyse-thn-synenteyxh-t%CE%9F%C2%8Dpoy-ths-menhs-malliwrh.
Μετά από αυτές τις δηλώσεις τα πράγματα δεν αλλάζουν καθόλου για την φασίζουσα δημοκρατία που λέγαμε πριν. Αρχίζουν όμως να μας μπαίνουν ψύλλοι στα αυτιά: Αν η Πρόεδρος και ο Γενικός Διευθυντής ήξεραν την απαγόρευση ΠΡΙΝ αρχίσει η συνέντευξη, μήπως δεν έγιναν όλα τόσο αυθόρμητα όσο φαίνονται: Δημοσιογράφοι, Πρόεδρος Σωματείου, ενωμένοι εργαζόμενοι και πρώην Πρόεδρος ενάντια στους συκοφάντες, χειροκροτήματα, δηλώσεις στον δρόμο, συμπάθεια, αντιστροφή κλίματος.  Διαβολικό; Ίσως. Απίθανο; Όχι.
Δεν ξέρουμε τι από όλα αυτά ήξερε ο Πρόεδρος του Σωματείου, αλλά αν ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΟΥ χρησιμοποιήθηκε πρέπει να το καταγγείλει και μάλιστα με ξεκάθαρο τρόπο και χωρίς περιστροφές. «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν φτάνει να είναι, πρέπει και να φαίνεται τίμια». Ένας λόγος παραπάνω, που όλα αυτά συμβαίνουν όταν έχουν προηγηθεί (φανερές και κρυφές) παραινέσεις προς το Σωματείο για πιο ενεργή θέση στην διένεξη Υφυπουργού//Προέδρου.
Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί «επισημοποιούμε» αυτά που σέρνονται σαν κουτσομπολιά, κακιούλες και σχόλια στο blog μας ή αλλού; Γιατί δεν τα αφήνουμε να περάσουν και να «ξεχαστούν»; Γιατί «ρίχνουμε νερό στο μύλο» όσων αντιστρατεύονται τους συλλογικούς αγώνες, πατώντας σε υπαρκτά ή/και ανύπαρκτα βρώμικα παιχνίδια γραφειοκρατών συνδικαλιστών;
Γιατί πιστεύουμε ότι οι μέρες που έρχονται είναι πολύ σοβαρές και αποφασιστικές. Γιατί πρέπει να συνειδητοποιήσουμε με τι έχουμε να αντιπαλέψουμε. Γιατί η στάση ΟΛΩΝ μας την επόμενη περίοδο θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το μέλλον του ΟΚΑΝΑ, των εργαζομένων, των εξαρτημένων και των οικογενειών τους. Γιατί ο αγώνας που καλούμαστε να δώσουμε θα πρέπει να έχει συνέχεια και αποφασιστικότητα και να χαρακτηρίζεται από αρραγή ενότητα των εργαζομένων (όχι στα λόγια αλλά στην πράξη).  Γιατί μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς, αλλά η Αριστερή Συσπείρωση δεν πρόκειται να εμπλακεί σε παιχνίδια κάτω από το τραπέζι, σε ομερτά και κομπρεμί, με άλλα λόγια σε διαπραγματεύσεις όπως αυτές που έκαναν οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η ιστορία θα δείξει αν οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ θα καταφέρουμε να νικήσουμε. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι για να έχουμε την παραμικρή ελπίδα να τα καταφέρουμε, θα πρέπει να είμαστε καθαροί στους στόχους και τα μέσα, να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις και να εμπιστευόμαστε τη συλλογική δράση.

      3. Η συμμετοχή μας στη συνέντευξη τύπου του Σωματείου (11.00 πμ στις Κεντρικές Υπηρεσίες) έχει μεγάλη σημασία καθώς στέλνει μηνύματα τόσο προς τα έξω όσο και προς τα μέσα. Ας μην έχουμε καμία αυταπάτη, πολύ σύντομα θα χρειαστεί και πάλι να δείξουμε ότι –αν μη τι άλλο- ξέρουμε να δίνουμε αγώνες…

2 σχόλια:

  1. «Κλείνουν τον ΟΚΑΝΑ για να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα» http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=129592257

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περιμένουμε και για τη χτεσινή συνέντευξη τύπου..θα έλεγα ενημέρωση, αλλά μιας και ήμουν παρόντας θα πω..τη "θέση" σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή