Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 08.12.13


1. Για το άρθρο της Ελευθεροτυπίας και τους Οργανισμούς που θα χρησιμεύσουν ως δεξαμενή απολύσεων, δεν έχουμε να πούμε κάτι. Το διαβάσατε. Θα θέλαμε όμως να πούμε, ενάντια σε κάποιες φωνές που ακούγονται αλλά και στην (ενίοτε πιο εκκωφαντική) σιωπή των πολλών, πως –ακόμα περισσότερο σ’ αυτή την περίοδο – δεν εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και τους ασθενείς του ΟΚΑΝΑ  καμιά «ομερτά». Δεν θα υπερασπιστούμε αδιακρίτως όλες τις διοικήσεις, ούτε καν όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το τι κάνουν, όποια στάση κι αν κρατούνε «για να μην δώσουμε όπλα στον αντίπαλο». Θα υπερασπιστούμε συλλογικά το έργο του ΟΚΑΝΑ, το δικαίωμα των ασθενών σε δημόσια δωρεάν και ποιοτική θεραπεία και το δικό μας δικαίωμα στη δουλειά. Μόνον έτσι, όρθιοι και αποφασισμένοι, μπορούμε να κερδίσουμε. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και κατευθυνόμενα από συμφέροντα, αν όχι αλλότρια, τουλάχιστον άγνωστα.

2.Συνεχίζεται η σαπουνόπερα υφυπουργού – διοίκησης. Με συνέντευξή της στα Νέα η πρόεδρος καταφέρεται κατά της υφυπουργού: https://www.google.com/url?q=http://www.ygeia360.gr/el/component/fpss/track/3376/L2VsL21lZGljaW5lL2l0ZW0vNzkyNC3OvM6tzr3Oty3OvM6xzrvOu865z47Pgc63Lc-Dz4TOsS3Ovc6tzrEtzrctzrbOrc-Ez4TOsS3OvM6xzrrPgc6uLc-Dz4DOuc67z47Ovc61zrktz4TOv869Lc6_zrrOsc69zrEtzrrOsc65Lc61zrzOrc69zrE,&ct=ga&cd=NTgwMzg2NDA2MTgzODc2NzM2MA&cad=CAEYAA&usg=AFQjCNFChbYc38wEKTF7NvF0RBEZx6o67g  
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται τόσο ο έλεγχος στη χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης όσο και η προετοιμασία διενέργειας του διαγωνισμού για τη Βουπρενορφίνη.
Η συνέχεια στις οθόνες (;)

3. Η συλλογική σύμβαση και πάλι δεν υπογράφηκε
– αυτή τη φορά διότι κάποια μέλη του ΔΣ δεν είχαν ενημερωθεί για το επίδομα του βρεφονηπιακού. Επαναβεβαιώθηκε, φυσικά, πως καμιά αντίρρηση δεν έχουν και πως στο επόμενο ΔΣ θα το συζητήσουν και θα συμφωνήσουν (Υπενθύμιση: η συζήτηση αυτή, σχεδόν πανομοιότυπα, γίνεται από τα τέλη Σεπτέμβρη. Ολημερίς συμφωνούμε, και το βράδυ εμφανίζεται μια νέα εκκρεμότητα. Εμείς γιατί είμαστε σίγουροι πως αν δεν κατασκηνώσουμε έξω από το ΔΣ δεν πρόκειται να υπογραφεί η ευλογημένη;). Περιμένουμε με ειλικρινές ενδιαφέρον την αντίδραση και τις κινητοποιήσεις που θα προτείνουν τα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας του Συλλόγου. Εμείς πάντως προτείναμε και στην συνέλευση να πάμε στο επόμενο ΔΣ και να απαιτήσουμε την υπογραφή της ΣΣΕ. Υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε ή δεν πρέπει να μάθουμε που οδηγεί σε κωλυσιεργία εκατέρωθεν;

4. Όσον αφορά τα (χρωστούμενα, ακόμα και σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο) επιδόματα θέσης και επικινδυνότητας, τα πράγματα έχουν ως εξής: Για το επικινδυνότητας, αναμένεται (από μηνών) Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα ξεκαθαρίζει ποιοι ακριβώς το δικαιούνται και ποιοι όχι. Για το θέσης, όντως έχει κατατεθεί ερώτημα από τη διοίκηση προς το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης για την ερμηνεία του νόμου (για το εάν οι υπεύθυνοι των δομών δικαιούνται το επίδομα του Διευθυντή ή του Τμηματάρχη). Ωστόσο, ουδείς εμποδίζει τη διοίκηση να ερμηνεύσει το νόμο και, αναμένοντας την απάντηση (στο ερώτημα που κατατέθηκε στις 18.09, δηλαδή 9 μήνες μετά την εφαρμογή του μισθολογίου και 3 μήνες μετά τις διαβεβαιώσεις ότι «περιμένουμε απάντηση από το υπουργείο»), να χορηγήσει ένα εκ των 2 επιδομάτων – όπως, ορθά, έκανε με τους υπευθύνους των τμημάτων στην κεντρική διοίκηση.  Τι στην ευχή, πια, ακόμα φαίνονται μεγάλοι οι μισθοί των γιατρών στην πρόεδρο; (όχι τίποτ’ άλλο, υπάρχουν και μη γιατροί υπεύθυνοι δομών, που την πληρώνουν κι αυτοί μαζί …) Στη συνέλευση ζητήθηκε από το Σύλλογο να γίνει παράσταση των υπευθύνων στο επόμενο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ. Αλλά προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση ή κάλεσμα, οπότε μάλλον οι υπεύθυνοι πρέπει να πάρουν την πρωτοβουλία. Η Αριστερή συσπείρωση θα βοηθήσει όσο μπορεί με τις δυνάμεις που έχει προς την κατεύθυνση αυτή.


5. Εκλογές: Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση… Η απαίτηση μας για επιτάχυνση των διαδικασιών έπεσε στο κενό, τουλάχιστον όσο αφορά τα υπόλοιπα μέλη της Προσωρινής Διοικούσας. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε (κυρίως σε όσους δεν ήταν στην συνέλευση) ότι η διαφωνία μας με την διαμορφωμένη πλειοψηφία στην Προσωρινή Διοικούσα δεν είναι για τις ημερομηνίες (δέκα μέρες μπρος δέκα μέρες πίσω, δεν χάθηκε ο κόσμος). Η διαφωνία μας είναι για την ευθύνη που έχουμε όλοι να υπερασπιστούμε το κύρος και την σημασία της συλλογικής δράσης και να «μην την εξευτελίζουμε πηαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κ' εκθέτοντάς την» με άλλοτε άλλες «δικαιολογίες». Η δικαιολογία αυτή τη φορά ήταν ότι η Εξελεγκτική Επιτροπή δεν προλαβαίνει να καταρτίσει τον απολογισμό της. Κανένα μέλος της Εξελεγκτικής Επιτροπής δεν παραβρέθηκε στην Τοπική Συνέλευση της Αθήνας για να μας εξηγήσει τις δυσκολίες, ενώ τα μέλη της πλειοψηφίας της Διοικούσας προσπάθησαν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, όπως γιατί στις αρχές Νοεμβρίου ήταν δυνατόν να προγραμματισθούν εκλογές για τις 19 Δεκεμβρίου αλλά ξαφνικά (μετά τον «σύγκρουση» της Προέδρου με την υφυπουργό) όλα ανατράπηκαν και πρέπει οι εκλογές να αναβληθούν για πολλοστή φορά. (Τουλάχιστον, θα προλάβουν οι παρατάξεις να καταθέσουν τον απολογισμό τους – έχουν άλλον ένα μήνα, το λιγότερο, μπροστά τους!). Η ιστορία θα δείξει τελικά τι σημαίνουν όλα αυτά τα καμώματα, ελπίζουμε μόνο να μην επιβεβαιωθούν οι πιο καχύποπτοι… 

3 σχόλια:

  1. Να επιβεβαιωθούν! κι ο καθείς μετά τον δρόμο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κυκλοφόρησε πληροφορία (φήμη;) ότι σήμερα στις 3.00 υπήρξε συνάντηση της υφυπουργού με τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ και τον Γενικό Διευθυντή. Η Πρόεδρος δεν είχε προσκληθεί - λέει. Αν είναι πράγματι έτσι η μεν συνάντηση είναι πολύ σημαντική η δε Πρόεδρος έπρεπε να έχει παραιτηθεί.
    Υπάρχει κάποιος που γνωρίζει αν πραγματικά έγινε τέτοια συνάντηση και τι συζητήθηκε για να μας φωτίσει; (Για να μην προέρχεται η ενημέρωση μας μόνο σε όσα "κουτσο"μαθαίνει η αρσυ και να μην επαφίεται στα παπαγαλάκια του Γενικού Διευθυντή...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θες να φωτιστείς φίλε/φίλη περίμενε τα Φώτα. Δηλαδή...νωρίς είναι ακόμα.
    Μετά βέβαια θα ναι αργά.....Θα ναι ήδη Πάσχα όπου συνήθως γίνεται η σφαγή των αμνών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή