Δευτέρα 16 Μαΐου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 15.05.11


ενόσω στον «έξω κόσμο» η ιστορία λαμβάνει διαστάσεις τραγωδίας, στο εσωτερικό του Οργανισμού παραμένει μάλλον φαρσοκωμωδία…

Ι. Συλλογική Σύμβαση : όπου όλοι μας δουλεύουν ψιλό γαζί…
Θυμίζουμε ότι πριν το Πάσχα (από τις 15.04) είχαμε συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή όπου ζητήσαμε να μας δώσει τη γραπτή πλήρη πρόταση της Διοίκησης για τη ΕΣΣΕ, ώστε να τη συζητήσουμε σε νέα γενική συνέλευση. Μας διαβεβαίωσε πως σε 2-3 μέρες θα την έχουμε. Στις μετέπειτα κρούσεις μας διαβεβαίωνε, με συνέπεια και συνέχεια, για τις 2-3 μέρες - έως την 10η Μαΐου, όπου αίφνης (!) ανακάλυψε πως έχει λήξει η θητεία της διοίκησης, οπότε δεν υπάρχει καμιά βιασύνη – μέχρι να ανανεωθεί, εάν ανανεωθεί, η θητεία του ΔΣ και της Προέδρου, δεν μπορούν όπως είναι προφανές να υπογράψουν κάτι τόσο σημαντικό…

(είναι σαφές πως ο Γενικός δεν ήξερε μια τόσο ασήμαντη λεπτομέρεια όπως το πότε λήγει η θητεία του ΔΣ – μόνον εμείς που είμαστε κακοπροαίρετοι και συνομωσιολόγοι το πήραμε στραβά… Ευτυχώς υπάρχει και η πλειοψηφία του συλλόγου που είναι πιο καλοπροαίρετοι άνθρωποι…)

Μια ευχάριστη νότα προσέθεσε και ο διαιτητής,
ο οποίος δεν είχε καμιά αντίρρηση να δοθεί νέα παράταση μέχρι την έκδοση της απόφασης – μια που, εν τω μεταξύ, και η δική του θητεία έχει λήξει !

Για να σοβαρευτούμε, δεν φαίνεται πως υπάρχει κάποιος λόγος (άλλος, εκτός από το να κάνουμε πλάτες στη Διοίκηση) ώστε να μην πιέσουμε για άμεση έκδοση διαιτητικής απόφασης :
από το νόμο, ακόμη κι αν έχει λήξει η θητεία του διαιτητή, είτε ο ίδιος ολοκληρώνει τη διαδικασία ή ορίζεται αντικαταστάτης .
έχει τη δυνατότητα ο διαιτητής να αποφασίσει και αναδρομικά δηλ. από την λήξη της προηγούμενης ΣΣΕ – όπως μελέτησε ο δικηγόρος μας : το ζήτημα έχει λυθεί θετικά (απόφαση 223/2001του Αρείου Πάγου), χωρίς να προϋποτίθεται συμφωνία των δύο μερών.
Σχετικά εξάλλου έχει εκδοθεί και πρόσφατη διαιτητική απόφαση του ΟΜΕΔ, η 11/2010 ( http://www.ypakp.gr/uploads/docs/3930.pdf ) .
Όσο για το φόβο πως η απόφαση της διαιτησίας θα αφήσει «ανοιχτά» τα θεσμικά θέματα, ενώ αν καταφέρουμε «να τα βρούμε» θα τα διαφυλάξουμε, η απάντηση είναι, μάλλον, η προφανής: Ούτως ή άλλως, όλα «στο τραπέζι» είναι. Και, σίγουρα, πολύ πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι μια σαφής, αγωνιστική και διεκδικητική στάση – αντί να καθόμαστε αδιαμαρτύρητα να μας δουλεύουν ψιλό γαζί…

ΙΙ. Συνεχίζεται η επίδειξη αυταρχισμού και απαξίωσης των εργαζομένων από τη διοίκηση:
ü Η διοίκηση προσπαθεί, «εκ των ενόντων» να καλύψει τις ανάγκες Αθήνας και επαρχίας, με χαζο-μετακινήσεις εργαζομένων γύρω γύρω. Το σημαντικό, εδώ, είναι πως οι μονάδες θα πρέπει να είναι πλήρως στελεχωμένες (με αριθμητικά επαρκές, σταθερό και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό) ώστε να μπορούν να δουλέψουν – και όχι το να μπούμε σε μια ατέρμονη συζήτηση για το αν το επιτρέπει ή όχι ο νόμος, όπως ήδη συζητιέται (που, δυστυχώς το επιτρέπει – εκτός αν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι συνιστά «βλαπτική μεταβολή»…)

ü εν τω μεταξύ η Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ δια των εγκυκλίων του γενικού Διευθυντή προσπαθεί να κάνει την λειτουργία του Σωματείου όλο και πιο δύσκολη έως αδύνατη: τελευταίο «επίτευγμα» η απαγόρευση των συνδικαλιστικών αδειών στα μέλη του ΔΣ που δεν έχουν τυπικά το δικαίωμα για άδεια και των υπηρεσιακών αδειών που δίνονταν στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και των Τοπικών Συμβουλίων μια φορά στο τόσο για να μπορέσουν να συνεδριάσουν. Ανεξάρτητα από το εάν η μέχρι τώρα πρακτική θεμελιώνει τα δικαιώματα αυτά με βάση το εθιμικό δίκαιο η προσπάθεια από τη μεριά της Διοίκησης δείχνει για άλλη μια φορά πόσο πιστοί στην κεντρική πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι οι διορισμένοι στον ΟΚΑΝΑ (σε λίγο θα διαγκωνίζονται με τον Λοβέρδο για το βραβείο υποταγής στο ΔΝΤ). Και σαν να μην έφτανε η εγκύκλιος από μόνη της για να δείξει πόσο ο κ. Γενικός απαξιώνει το Σωματείο στις ερωτήσεις εκλεγμένων μελών της Επιστημονικής Επιτροπής απαντά με όλο και μεγαλύτερο αυταρχισμό και απαξία προσπαθώντας να χρησιμοποιήσει την εξουσία της θέσης του για να τρομοκρατήσει με ειρωνείες του στυλ – «κι άμα δε σας αρέσει να πάτε να κάνετε διοίκηση στα σπίτια σας» …Το κακό είναι ότι για λόγους, που μας είναι κατανοητοί αλλά καθόλου αποδεκτοί, η πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου αρνείται να θέσει τόσο το ουσιαστικό θέμα που αφορά τη λειτουργία του Συλλόγου όσο και το θέμα της συμπεριφοράς του Γενικού Διευθυντή, που όσο πάει γίνεται όλο και περισσότερο αυταρχική.

ü και, φυσικά, καμία απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα στο σύλλογο ούτε για τη σύμβαση των καθαριστριών (η οποία είναι προφανές, πλέον, ότι δεν υπάρχει – «Κι εσένα τι σε νοιάζει;», όπως είπε ο Γενικός), ούτε για τα ακριβή ποσά του προϋπολογισμού ώστε να ασκηθεί η ποινική δίωξη για το ΤΑΣΕΟ. Τουλάχιστον, αποφασίσαμε στο ΔΣ ότι την Πέμπτη θα πάει ο δικηγόρος μας στην Ευελπίδων να ζητήσει την έκδοση εισαγγελικής εντολής ώστε να υποχρεωθούν να απαντήσουν και στα δύο. Για να δούμε…

ΙΙΙ.Ο Σύλλογος θα προχωρήσει σε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση κατά του Γενικού Επιθεωρητή (για όσα ψευδή αναφέρει για τη συλλογική σύμβαση). Από κει και πέρα, όποιος θεωρεί ότι συκοφαντείται και προσωπικά θα πρέπει να προχωρήσει ο ίδιος σε μήνυση (με τη βοήθεια του Συλλόγου). Αν κερδίσουμε, το ποσό θα διατεθεί σε «καλούς σκοπούς».

IV.Εν τω μεταξύ, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα συνεχιστεί ο έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (για τα επιδόματα), ενώ φήμες αναφέρουν ότι ενέσκηψε και το Υπουργείο Εσωτερικών για να επανεκτιμήσει εάν ορθώς έχουμε εξαιρεθεί της Γενικής Κυβέρνησης. Μένει μόνο να πεταχτεί κι ο Στρος Καν από το μπάνιο….

V. Είναι προφανές ότι τίποτε δεν μπορούμε να περιμένουμε από τους επάνω. Ό,τι πρόκειται να γίνει θα γίνει από τα κάτω, από εμάς τους ίδιους. Να γίνει άμεσα γενική συνέλευση σε όλη την Ελλάδα και σε όλες τις μονάδες ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να μιλήσουν και όλοι μαζί να αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Οι καιροί ου μενετοί που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι …..





ü

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου