Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 19.04.11


Λίγες οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα σε μας (σε σχέση με τον καταιγισμό που συμβαίνει αλλού…):

Ι. Στο νόμο 3943/31.03.11 (καταπολέμηση φοροδιαφυγής), περιλήφθηκε το άρθρο 45 το οποίο (παραγρ. 5) τροποποιεί τον ν.3845 και εξαιρεί επισήμως τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, το ΚΕΕΛΠΝΟ και κάποια άλλα ΝΠΙΔ από τις ΔΕΚΟ.

ΙΙ. Στο μέτωπο της συλλογικής σύμβασης, «εκεί που μας χρωστάγανε, μας πήραν και το βόδι». Όχι μόνον δεν διαφαίνεται πιθανότητα αύξησης, αλλά δεν διασφαλίζονται εξ αρχής ούτε τα θεσμικά κεκτημένα των προηγούμενων συμβάσεων… Ζητήσαμε, με το ΔΣ, από τη διοίκηση μια ξεκάθαρη, γραπτή και πλήρη τοποθέτηση για την πρότασή τους ( η οποία τροποποιείται, ανάλογα με το συνομιλητή και την «φάση»), οπότε να μπορούμε κι εμείς να κάνουμε γενική συνέλευση και ν’ αποφασίσουμε.



ΙΙΙ. Η συνέντευξη τύπου συνολικά,  πήγε καλά. Χάρη στην παρουσία και την προετοιμασία μας, τέθηκαν τα θέματα που έπρεπε, σε μια σωστή βάση και με τις ορθές αποχρώσεις – και με τόση σαφήνεια ώστε να τα κατανοήσουν και μεταφέρουν σωστά οι δημοσιογράφοι .

IV. Εκκρεμούν οι προσφυγές κατά των διοικήσεων για το ΤΑΣΕΟ, και κατά του Ρακιντζή (στο συνήγορο του πολίτη, όπου απευθυνθήκαμε, μας είπαν πως μόνον δικαστικά μπορούμε να προσφύγουμε).

V. …και εν τω μεταξύ, εμφανίστηκε σήμερα στα κεντρικά ελεγκτής από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για να ελέγξει τις συμβάσεις μας (και άλλα…). Ο πρώτος έλεγχος θα ολοκληρωθεί σε 10 μέρες (?)

VI.Τρομακτικές είναι, όμως, οι εξελίξεις στο χώρο των γιατρών και της δημόσιας υγείας , όπου εξελίσσεται ένα όργιο διάλυσης με ταυτόχρονη πρωτοφανή καταστολή οποιασδήποτε, έστω και στοιχειώδους, αντίδρασης. (Θυμίζω πως, και στην προηγούμενη φάση Φεβρουαρίου – Μαρτίου, πρώτοι ήταν οι γιατροί και στη συνέχεια της «εκκαθάρισης» οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ…) Εν τάχει – οι πρόσφατες εξελίξεις είναι οι παρακάτω :

a. Διακήρυξη συγχωνεύσεων (δηλ. κλεισίματος ) των μικρών νοσοκομείων, με επακόλουθη κατάργηση κλινών και θέσεων εργασίας.

b. Πρόταση για αλλαγή του συστήματος εφημερίας στην Αθήνα , με δημιουργία 9 ομάδων νοσοκομείων όπου το «κεντρικό» της κάθε ομάδας έχει 24ωρη εφημερία σε καθημερινή βάση ενώ τα μικρότερα νοσοκομεία δεν εφημερεύουν. Στις εφημερίες συμμετέχει όλο το προσωπικό των νοσοκομείων που ανήκουν στην ίδια ομάδα, το οποίο θα μετακινείται στο κεντρικό νοσοκομείο για να ενισχύσει την εφημερία. Τα περιστατικά πηγαίνουν στα εφημερεύοντα με το ΕΚΑΒ, όπου αποφασίζεται από επιτροπή σε ποιο νοσοκομείο θα καταλήξουν.

(νομίζω πως και για τους μη-γιατρούς είναι σαφές ότι θα γίνει της κακομοίρας στο πρώτο δεκάλεπτο….)

c. Δημοσιεύτηκε σχέδιο νόμου για τις ειδικότητες και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση, το οποίο εκχωρεί πλήρως τον έλεγχο των θέσεων, των γνωστικών αντικειμένων και της ροής του συστήματος στους μεγαλοκαθηγητές και στα «κολέγια», μειώνει τον αριθμό των ειδικευμένων, επιβάλλει πανελλαδικές εξετάσεις για την έναρξη (με ποινή φυλάκισης 2 ετών σε όσους αντιγράφουν!), και υποχρεώνει τους παλιούς σε συνεχή παρακολούθηση συνεδρίων (δηλ. σε παρακάλια προς τις φαρμακευτικές εταιρείες) ώστε να μαζεύουν κάθε χρόνο «μονάδες»…

d. Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις υλικών κάνουν εξαιρετικά προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων, και το υπουργείο επιδίδεται σε χαριτωμενιές – όπου, για παράδειγμα, ο διοικητής της 1ης ΥΠΕ Μουσιώνης εφόρμησε σήμερα το μεσημέρι σε Ευαγγελισμό και ΚΑΤ ως απάντηση σε δημοσιεύματα-‘μυθεύματα’ περί τραγικών ελλείψεων υλικών και κινδύνου για τη λειτουργία και τις ζωές των ασθενών – όπου ανακάλυψε και επέδειξε στις κάμερες 4 ( τέσσερις !) κούτες με σύριγγες, ενημέρωσε ότι «η κυβέρνηση πέτυχε να λειτουργήσει (τουλάχιστον για σήμερα…) το ΚΑΤ καθώς πραγματοποιήθηκαν πάνω από 20 χειρουργεία»(!), εξαπέλυσε μύδρους περί υπερβολών και παραπληροφόρησης και αξίωσε ανάκληση των σχετικών δημοσιευμάτων. Ο δε εξαίρετος υπουργός μας, τόνισε ότι κάθε σχετική καταγγελία θα ερευνάται άμεσα και θα ασκούνται διώξεις…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου