Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΣΥ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Επειδή μας μεταφέρθηκε από συναδέλφους πως ο πρόεδρος του Συλλόγου τους ενημέρωσε για την δήθεν "ΟΜΟΦΩΝΗ" απόφαση του ΔΣ που αφορά τη στάση εργασίας, παραθέτουμε τα γεγονότα ακριβώς όπως συνέβησαν:

Στη Γενική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 9/11 συζητήθηκε σειρά περιστατικών εργασιακού εκφοβισμού και αποφασίστηκε να γίνει στάση εργασίας ώστε να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα της συλλογικής αντίθεσης των εργαζομένων σε κάθε εκφοβισμό.

Στο ΔΣ του Συλλόγου στις 14/11 έθεσα το ζήτημα υλοποίησης της απόφασης, και ο Πρόεδρος του ΔΣ απάντησε πως, αφού θα γίνει νέα συνέλευση στην Αθήνα  μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το θέμα θα τεθεί και στην Αθήνα ώστε να γίνει πανελλαδική στάση.

Στο ΔΣ στις 17/11, και αφού ήταν σαφές πως δεν προλαβαίνει να γίνει νέα συνέλευση  άμεσα λόγω των νέων επειγόντων προβλημάτων της επικαιρότητας (νόμος), έθεσα ξανά το ζήτημα. Ζήτησα να πάρει απόφαση το ΔΣ για πανελλαδική στάση εργασίας με θέμα τον εργασιακό εκφοβισμό μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Πανελλαδική γιατί το θέμα μας αφορά όλους (άλλωστε και στην Αθήνα αναφέρθηκαν περιστατικά  κατάχρησης του διευθυντικού δικαιώματος, μεροληψίας και απειλών, και στην περιφέρεια υπάρχουν αντίστοιχες καταγγελίες). Άμεση γιατί ακριβώς όταν αλλάζουν τα δεδομένα  (με το νέο φορέα) πρέπει να αναδειχθούν οι παθογένειες και να απαιτήσουμε να γίνουν τα πράγματα αλλιώς. Η «ομερτά» όχι μόνον δε βοηθά αλλά μπορεί, σε ένα γιγαντιαίο φορέα, να  γιγαντώσει αντίστοιχα τα φαινόμενα αυταρχισμού.

Υπέρ της πρότασης της πανελλαδικής στάσης  επιχειρηματολόγησαν η Ε. Σταθακοπούλου (Ενωτική Συνεργασία) και ο Θ. Σταυρόπουλος (Ανεξάρτητη Φωνή) – μάλιστα ο Θ. Σταυρόπουλος πρότεινε η πανελλαδική στάση εργασίας να γίνει συμβολικά την ώρα της συνάντησης του Συλλόγου με τον Υπουργό (όπου ήδη άλλα σωματεία έχουν αποφασίσει παράσταση). Τονίστηκε δε πως η τοπική κινητοποίηση αντί να ενοποιεί τα αιτήματα και να προστατεύσει τους συναδέλφους κινδυνεύει να τους στοχοποιήσει περισσότερο, ως να είναι αυτοί οι «περίεργοι» που αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά από την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Κατά τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του συλλόγου και κάποια μέλη της πλειοψηφίας – οπότε προκρίθηκε (από την πλειοψηφία, παρά τις σαφείς και εκφρασμένες αντιρρήσεις τριών μελών του ΔΣ)  η πρόταση να υποστηρίξει το ΔΣ τοπική στάση εργασίας στη Θεσσαλονίκη για τον εργασιακό εκφοβισμό όταν και όπως αυτή οργανωθεί από το τοπικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

Οι καιροί είναι πραγματικά κρίσιμοι – ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του Οργανισμού. Οπότε θα επαναλάβω γραπτώς το ερώτημα που έθεσαν εργαζόμενοι στη συνέλευση της Θεσσαλονίκης: «Μέχρι πότε ο Σύλλογος σκοπεύει να  είναι το δεκανίκι της Διοίκησης;»

Έμμυ Κουτσοπούλου, 

Μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων ΟΚΑΝΑ, 

για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

3 σχόλια:

  1. Και κάπως έτσι καταλαβαίνουμε όλοι τις προθέσεις της πλειοψηφίας του σωματείου μας.. Όχι όλοι βέβαια, υπάρχουν και όσοι τα βρίσκουν όλα καλώς καμωμένα. Έτσι ξεπληρώνονται οι θέσεις ευθύνης και οι απευθείας αναθέσεις. Σιγά μην ανοίξουμε τώρα λογαριασμούς με τη διοίκηση.. Και μη μιλάτε πολύ γιατί σας περιμένει η Άμεση Πρόσβαση. Αν μιλάτε κιόλας είστε οι βολεμένοι που δε θέλουν να ξεβολευτούν και να δουλέψουν. Και αν έχετε άποψη; Κρατήστε την για τον εαυτό σας. Μόνο όσοι συμφωνούν μαζί μας μπορούν να την εκφράζουν. Αυτοί που θέλουν να εκτεθούν, ας το κάνουν... εμάς η Διοίκηση μας φέρθηκε καλά.. εκτός από τις επιταγές και το burn out, μέχρι θέσεις ευθύνης μας έδωσε για να μη μιλάμε. Τι είστε; επιστήμονες με πτυχία, με εμπειρία δεκαετιών; Σιωπή και αν χρειαστεί.. λοβοτομή.
    Για άλλη μια φορά, να τους χαίρονται όσοι τους ψήφισαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επειδή ερχόμαστε από παλιά σε αυτόν Οργανισμό, θα σου πω κάτι που η ΑΡΣΥ έχει αποφύγει να το επεξεργαστεί.
    Εχει ΚΑΙ η ΑΡΣΥ ευθύνη, την εξής : δέχτηκε επί πολλά χρόνια να έχει αγαστή συνεργασία (δήθεν για την συνδικαλιστικη ενότητα) με αυτους που τώρα λέμε "ας όψονται όσοι τους ψήφισαν". Οι ίδιοι ήταν, εξαρχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειλικρινά εργαλειοποιειτε την άμεση πρόσβαση. Εμείς που δουλεύουμε
    Εκεί τι σημαίνει; Ότι είμαστε είλωτες; Πείτε μου γιατί εσείς σαν «σωστή» παράταξη δεν βγαίνετε να πείτε ότι παιδιά κάνετε λάθος όσοι δεν θέλετε να πατε άμεση πρόσβαση. Όλοι το ίδιο είμαστε, όλες οι θέσεις εργασίας είναι το ίδιο και άρα δεν υπάρχει υποτίμηση όταν δουλεύει κάποιος στην άμεση πρόσβαση.
    Αλλά ούτε αυτό δεν έχετε κάνει. Στηρίζετε δλδ ισότιμα όλους τους εργαζόμενους;;;; ΟΧΙΙΙΙΙΙ
    Γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να καταγγέλετε. Κανένας γόνιμος διάλογος.
    Σας βΑρεθηκαμε. Αντίδραση μόνο για να κάνετε ντόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή