Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΑΡΣΥ ΣΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ –

 

Αναγκαία διόρθωση: Η γραπτή ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Συλλόγου προς το Τοπικό συμβούλιο δεν αναφέρει ομόφωνη απόφαση του ΔΣ, (φυσικά δεν αναφέρει και τις διαφοροποιήσεις που υπήρξαν και οι οποίες ήταν σημαντικές και για αυτό θα έπρεπε να αποτελούν κομμάτι της ενημέρωσης). Θέλουμε να πιστεύουμε πως και η προφορική ενημέρωση ήταν το ίδιο ασαφής και δεν υπονόησε ότι όλοι συμφωνούμε στην απόφαση τους. Λυπούμαστε που δεν είχαμε το χρόνο να διασταυρώσουμε προηγουμένως τουλάχιστον το τι γράφτηκε. Λυπούμαστε ακόμα περισσότερο που σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή, ακριβώς τώρα που χρειαζόμαστε ένα σύλλογο να μας οργανώσει και να μας εμπνεύσει, υπάρχει μια τόσο διάχυτη και τόσο δικαιολογημένη καχυποψία για το ΔΣ του Συλλόγου.

ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ της ΔΗΛΩΣΗΣ

Επειδή μας μεταφέρθηκε από συναδέλφους πως ο πρόεδρος του Συλλόγου τους ενημέρωσε για την δήθεν «ΟΜΟΦΩΝΗ»  απόφαση του ΔΣ που αφορά τη στάση εργασίας, παραθέτουμε τα γεγονότα ακριβώς όπως συνέβησαν:

Στη Γενική Συνέλευση στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 9/11 συζητήθηκε σειρά περιστατικών εργασιακού εκφοβισμού και αποφασίστηκε να γίνει στάση εργασίας ώστε να δοθεί με σαφήνεια το μήνυμα της συλλογικής αντίθεσης των εργαζομένων σε κάθε εκφοβισμό.

Στο ΔΣ του Συλλόγου στις 14/11 έθεσα το ζήτημα υλοποίησης της απόφασης, και ο Πρόεδρος του ΔΣ απάντησε πως, αφού θα γίνει νέα συνέλευση στην Αθήνα  μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, το θέμα θα τεθεί και στην Αθήνα ώστε να γίνει πανελλαδική στάση.

Στο ΔΣ στις 17/11, και αφού ήταν σαφές πως δεν προλαβαίνει να γίνει νέα συνέλευση  άμεσα λόγω των νέων επειγόντων προβλημάτων της επικαιρότητας (νόμος), έθεσα ξανά το ζήτημα. Ζήτησα να πάρει απόφαση το ΔΣ για πανελλαδική στάση εργασίας με θέμα τον εργασιακό εκφοβισμό μέσα στις επόμενες λίγες μέρες. Πανελλαδική γιατί το θέμα μας αφορά όλους (άλλωστε και στην Αθήνα αναφέρθηκαν περιστατικά  κατάχρησης του διευθυντικού δικαιώματος, μεροληψίας και απειλών, και στην περιφέρεια υπάρχουν αντίστοιχες καταγγελίες). Άμεση γιατί ακριβώς όταν αλλάζουν τα δεδομένα  (με το νέο φορέα) πρέπει να αναδειχθούν οι παθογένειες και να απαιτήσουμε να γίνουν τα πράγματα αλλιώς. Η «ομερτά» όχι μόνον δε βοηθά αλλά μπορεί, σε ένα γιγαντιαίο φορέα, να  γιγαντώσει αντίστοιχα τα φαινόμενα αυταρχισμού.

Υπέρ της πρότασης της πανελλαδικής στάσης  επιχειρηματολόγησαν η Ε. Σταθακοπούλου (Ενωτική Συνεργασία) και ο Θ. Σταυρόπουλος (Ανεξάρτητη Φωνή) – μάλιστα ο Θ. Σταυρόπουλος πρότεινε η πανελλαδική στάση εργασίας να γίνει συμβολικά την ώρα της συνάντησης του Συλλόγου με τον Υπουργό (όπου ήδη άλλα σωματεία έχουν αποφασίσει παράσταση). Τονίστηκε δε πως η τοπική κινητοποίηση αντί να ενοποιεί τα αιτήματα και να προστατεύσει τους συναδέλφους κινδυνεύει να τους στοχοποιήσει περισσότερο, ως να είναι αυτοί οι «περίεργοι» που αντιλαμβάνονται τα πράγματα διαφορετικά από την πλειοψηφία των εργαζομένων.

Κατά τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου και κάποια μέλη της πλειοψηφίας – οπότε προκρίθηκε (από την πλειοψηφία, παρά τις σαφείς και εκφρασμένες αντιρρήσεις τριών μελών του ΔΣ)  η πρόταση να υποστηρίξει το ΔΣ τοπική στάση εργασίας στη Θεσσαλονίκη για τον εργασιακό εκφοβισμό όταν και όπως αυτή οργανωθεί από το τοπικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.

Οι καιροί είναι πραγματικά κρίσιμοι – ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία του Οργανισμού. Οπότε θα επαναλάβω γραπτώς το ερώτημα που έθεσαν εργαζόμενοι στη συνέλευση της Θεσσαλονίκης: «Μέχρι πότε ο Σύλλογος σκοπεύει να  είναι το δεκανίκι της Διοίκησης;»

Έμμυ Κουτσοπούλου, μέλος του ΔΣ για την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ

 

10 σχόλια:

  1. Ποιος ειναι ο εκφοβισμος που δέχονται οι συναδερφοι ?Μηπως θα μπορουσε καποιος να αναφέρει ενα γεγονος για να μπορεσουμε και εμεις οι υπολοιποι που δεν ξερουμε το θεμα να βγαλουμε τα συμπερασματα μας?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "
      Το αιφνιδιαστικό κλείσιμο μονάδων χωρίς επαρκή ή έστω λογικοφανή εξήγηση με ότι αυτό σημαίνει για την καθημερινότητα των θεραπευόμενων και των εργαζόμενων
      Η μετακίνηση του προσωπικού ανεξαρτήτως όχι μόνο των υποκειμενικών επιθυμιών τους αλλά και των αντικειμενικών αναγκών των μονάδων (διευκρίνιση: η μετακίνηση μέσα στον ίδιο νομό είναι αναμφίβολα νόμιμη και με αυτή την έννοια αποτελεί «διευθυντικό δικαίωμα». Ο τρόπος όμως που εξασκείται το εν λόγω «διευθυντικό δικαίωμα» αφορά τα εργασιακά μας δικαιώματα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να παραβαίνει την ισχύουσα εργατική νομοθεσία, το ισχύον εθιμικό δίκαιο αλλά και την κοινή λογική και το περί δικαίου αίσθημα. Με άλλα λόγια το «νόμιμο» για την εκάστοτε διοίκηση και τους κολλητούς της δεν είναι απαραίτητα και νόμιμο για τους εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο δεν είναι και ηθικό. Έτσι οι επιλεκτικές μετακινήσεις, τα «ντόμινο» ώστε κάποιοι να εξυπηρετηθούν και κάποιοι να ταλαιπωρηθούν, οι απειλές πως «αν δε σ’ αρέσει εκεί, υπάρχει και το υπνωτήριο να κάνεις νύχτες», η χρησιμοποίηση των δομών άμεσης πρόσβασης ως φόβητρο – όλα αυτά, είναι εργασιακή κακοποίηση (κοινώς bullying για τους πιο εκλεπτυσμένους), οι δε μετακινήσεις σε πολλές περιπτώσεις στοιχειοθετούν «βλαπτικές μεταβολές» ή «εκδικητικές μεταθέσεις», θα αρκούσε ένα σοβαρό σωματείο για να βοηθήσει τους εργαζόμενους που τα έχουν υποστεί να διεκδικήσουν το δίκιο τους…
      Οι επιλεκτικοί έλεγχοι για την τήρηση του ωραρίου, των φακέλων και εγγράφων κοκ (Νέα διευκρίνιση: οι προϊστάμενοι δικαιούνται, φυσικά, να ελέγχουν όλα τα παραπάνω. Όμως η στοιχειώδης ευγένεια απαιτεί να εξηγείς με ποια δικαιοδοσία ελέγχεις τι, να μην εξευτελίζεις συναδέλφους απαιτώντας να σου δώσουν δείγμα υπογραφής για να φανεί αν όντως υπέγραψαν αυτό που λένε ότι υπέγραψαν, να μη χαρακτηρίζεις κάποιον «άχρηστο» ή «τεμπελχανά» πολύ περισσότερο όταν δε μπορεί λόγω ιεραρχίας να σου απαντήσει στον ίδιο τόνο, να μη χαρακτηρίζεις όποια δομή «γαμοδομή» κοκ.)
      Η λειτουργία των δομών Μείωσης της Βλάβης χωρίς σαφές πλαίσιο, χωρίς σαφές καθηκοντολόγιο, χωρίς συνεχή εκπαίδευση και εποπτεία – κάποιες φορές χωρίς ούτε πυρασφάλεια (Χωρίς διευκρίνιση: όταν κινδυνεύουν εργαζόμενοι και ωφελούμενοι, η Βλάβη αυξάνεται, δεν μειώνεται)."
      Το παραπάνω,απόσπασμα από παλαιότερη ανάρτηση της ΑρΣυ, νομίζω απαντά στην απορία σας.

      Διαγραφή
    2. Πλαισιο υπαρχει και παραυπαρχει , οσο για τα υπολοιπα μαλλον καποιοι συναδερφοι δεν εχουν δουλεψει πουθενα αλλου γιατι αν αυτα ειναι μπουλινγκ και κακοποιηση .......... !!! Φυσικα εξαιρούνται οι χαρακτηρισμοι !

      Διαγραφή
    3. Έχετε δίκιο. Υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι που δεν δούλεψαν ποτέ! Απλώς,αυτοί δε μετακινήθηκαν ποτέ σε μονάδα άμεσης πρόσβασης...χαίρουν άλλων προνομίων και συνεχίζουν, διαχρονικά,να μην δουλεύουν ποτέ!Και, φυσικά,οι χαρακτηρισμοί είναι λίγο μπουλιινγκ...άρα,δεν μετράει...

      Διαγραφή
  2. Καλα νομίζω ότι χρησιμοποιούμε τον εκφοβισμό ως δήθεν εργαλείο για να μην δουλεύουμε … έλεος με αυτό το μπουλιγκ. Καραμέλα έχει γίνει από κάποιους. Παρά έγιναν ευαίσθητοι κάποιοι. Αλλα δεν είδα την ευαισθησία τους στην υππχρεωση τους στη δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ τώρα θες να μας πείσεις ότι εργάζεσαι στον χώρο της Ψυχικής Υγείας και υποτιμάς έτσι το μπουλιν; αντε τραβα

      Διαγραφή
  3. Ρε δεν παίζεστε... ειλικρινά δεν έχετε κα΄μια αξία και σοβαρή αντιμετώπιση των πραγμάτων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πούμε ένα θετικό που θα προκύψει από την συγχώνευση στον νέο υπεροργανισμο εξαρτήσεων, ίσως το πιο θετικό; πολλοί δήθεν συνάδελφοι (εννοώ χωρίς καμιά συναδελφικοτητα αναμεταξύ μας, αντιθέτως με τα χειρότερα συναισθήματα ο ένας για τον άλλον), επιτέλους ΔΕΝ θα ξαναδούμε ο ένας την φάτσα του άλλου και δεν θα ξανανιώσουμε τα χνώτα του. Να αναγνωρίζουμε τα θετικά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνη/ος σου βάζεις τεμπέλες. Αυτό πάρα πολύ απογοητευτικό σε ένα χώρο που θα έπρεπε να έπρεπε να διδάσκει τον μη αποκλεισμό ή την μη αρνητική στάση έναντι άλλων
      Αλλά τέτοιοι είστε….

      Διαγραφή
    2. Δεν ξέρω γι'αλλους. Τον σοφό δεν τον παίζω. Για μένα λέω, μια και προτιμώ να λέω την αλήθεια.

      Διαγραφή