Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

 Συναδέλφισσες και συνάδελφοι 

Δεν έχουμε αυταπάτες ότι σε μια κοινωνία η οποία γίνεται όλο και πιο συντηρητική σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και αβεβαιότητας, σε ένα κράτος που όσο πιο πολύ μιλάει για "δικαιώματα" τόσο πιο αυταρχικό και ανηλεές γίνεται, σε έναν Οργανισμό του οποίου οι Διοικήσεις δεν επιλέγονται με βάση τα προσόντα αλλά διορίζονται εντελώς αυθαίρετα, δεν αξιολογούνται ποτέ και δεν λογοδοτούν παρά μόνο στα αφεντικά που τους διόρισαν…

θα υπήρχε χώρος για ένα Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας δημοκρατικό, που θα προφυλάσσει και θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ωφελούμενων και της κοινωνίας γενικότερα.

Επειδή μάλιστα οι καλοί λογαριασμοί πρέπει να γίνονται νωρίς: Είμαστε από θέση αρχής ενάντια στη συνδιοίκηση: οι εργαζόμενοι σε αυτή την άδικη και αντεργατική κοινωνία δεν είναι δυνατόν να "συμμετέχουν" και μάλιστα "δημοκρατικά" στην επιλογή των τρόπων που θα τους εκμεταλλευτούν, θα τους «αξιολογήσουν» και τελικά θα τους «τιμωρήσουν». 

Τέλος μακριά από εμάς οποιαδήποτε συντεχνιακή λογική, που αντί να στηρίζει τους αγώνες των ίδιων των εργαζόμενων, συνδιαλέγεται με τις Διοικήσεις με εκατέρωθεν φανερούς χαριεντισμούς και σκοτεινά ανταλλάγματα.

Μην περιμένετε από εμάς να κάνουμε «διορθωτικές προτάσεις» σε ένα έκτρωμα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας που δημιούργησαν σε αγαστή συνεργασία: διορισμένοι Πρόεδροι, ξεπουλημένοι συνδικαλιστές και «υπηρεσιακοί» παράγοντες που νομίζουν ότι τόσο πιο πολύ πετυχαίνει η «καριέρα» τους, όσο περισσότερο υποτάσσονται στις άνωθεν εντολές.

Παρόλα αυτά μπήκαμε στον κόπο: το διαβάσαμε, το συγκρίναμε και ασχοληθήκαμε. Για να μην νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με χαχόλους. Για να μην περάσει «αβρόχοις ποσί» ο αρχικός σχεδιασμός της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου και της Διοίκησης: «όπως όλα τα κακά - περιμένετε το καλοκαίρι που θα λείπουν όλοι και θα είναι πιο εύκολο να περάσει, γιατί κανείς δεν θα το διαβάσει και θα πούμε ότι δεν μπορεί να γίνει Συνέλευση λόγω αδειών κλπ». (Δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας: έτσι ακριβώς έγινε κι ας μας διαψεύσουν με τις πράξεις τους, όχι με λόγια).   

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 

Εμείς θέλουμε ένα σύλλογο που να σέβεται τους εργαζόμενους και να μην λειτουργεί προσχηματικά και μόνο ως φορέας συνδιαλλαγής με τις εκάστοτε Διοικήσεις

Εμείς θέλουμε ένα σύλλογο που να μην διώχνει τους εργαζόμενους που θέλουν να αγωνιστούν, που να μην προκαλεί αηδία καλλιεργώντας την ανάθεση και την εξαγορά συνειδήσεων. 

Επί του πιεστηρίου:

Και για να καταλάβουν ακόμη και οι πιο δύσπιστοι για το πόσο φροντισμένα και μεθοδικά επιχειρείται η υφαρπαγή της σύμφωνης γνώμης των εργαζομένων στον νέο ΕΚΛ, μοιραζόμαστε μαζί σας την εξής εντελώς πραγματική και "φρέσκια" συνομιλία: 

Έστειλαν μέσω viber την διαδικτυακή σύνδεση για την αυριανή συνάντηση των Τοπικών Συμβούλων (την οποία και αναγκάστηκαν να συγκαλέσουν επειδή αρνήθηκαν να κάνουν ΓΣ). Να σημειωθεί ότι όλες οι προηγούμενες συναντήσεις Τοπικών Συμβούλων ήταν ανοικτές (Βέβαια δεν έγιναν και πολλές μέχρι τώρα, λόγω της απέχθειας προς τις δημοκρατικές διαδικασίες που παρουσιάζουν όλοι οι γραφειοκράτες-συνδικαλιστές σαν και του λόγου τους. Ούτε καν όσες προβλέπονται από το Καταστατικό του Συλλόγου).

Ρωτήσαμε λοιπόν, αν η διαδικασία είναι ανοιχτή και για άλλους συναδέλφους… Δηλαδή για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν και να σχολιάσουν. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παπαδόπουλος Παναγιώτης (όπως υπογράφει τελευταία) μας απάντησε ότι είναι μόνο για τους τοπικούς συμβούλους, όπως έχει ανακοινωθεί και στο blog του συλλόγου εδώ και μια εβδομάδα. Στην επιμονή μας διευκρίνισε ότι αυτό αποφασίσανε μετά την συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ.  Επειδή είμαστε λίγο αργόστροφοι/ες επιμείναμε και ξαναρωτήσαμε συγκεκριμένα αν όντως αποφασίσανε ότι η διαδικασία είναι κλειστή και από πότε οι συνεδριάσεις των τοπικών συμβούλων είναι κλειστές αφού όσες είχαν γίνει μέχρι τώρα ήταν ανοιχτές. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος Παναγιώτης επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι η απάντηση του με ένα στυλ "κι άμα μας αρέσει" δηλαδή…). Στο κλείσιμο αυτής της τόσο ενδεικτικής για την περί δημοκρατίας αντίληψη συνομιλίας, εμείς συμπεράναμε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Συλλόγου αποφασίσανε να κάνουν κλειστή συνεδρίαση τοπικών συμβούλων. Και ρωτήσαμε αν οι υπόλοιπες παρατάξεις συμφωνούν. Ο μεν Σταυρόπουλος από τη Θεσσαλονίκη απαξίωσε οποιαδήποτε απάντηση αν και δευτερόλεπτα μετά απάντησε για ένα διεκπεραιωτικό θέμα (ήταν δηλαδή ενήμερος αλλά δεν θέλησε να πάρει θέση , προφανώς επειδή συμφωνεί με την κλειστή αντιδημοκρατική διαδικασία), η δε συναδέλφισσα Σταθακοπούλου κατά τον προσφιλή της (βολικό για τις διοικήσεις ΟΚΑΝΑ και Συλλόγου) τρόπο σιώπησε. 

Τόσο πολύ τρέμουν τη γνώμη των συναδέλφων οι συνδικαλιστές μας!!! Τόσο πολύ σέβονται τη γνώμη τους ώστε να τους αποκλείουν από τη συζήτηση. 

Κάτι θα ξέρουν για να φοβούνται: προφανώς εμείς έχουμε τη δύναμη και όχι αυτοί! Εμείς οι εργαζόμενοι κι όχι τα τσιράκια των εκάστοτε Διοικήσεων!  Αλλά «καιρός φέρνει τα λάχανα, καιρός τα παραπούλια».

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι, 

μόνο ένας δρόμος υπάρχει:

1.   Άμεσα Γενική Συνέλευση διαδικτυακά, υβριδικά ή όπως αλλιώς γίνεται στην οποία να παρευρίσκεται ο Νομικός Σύμβουλος του Συλλόγου

2. Συνάντηση όλων των ιατρών του Οργανισμού ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, όχι επειδή ως «συντεχνία» δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση από τον νέο Εσωτερικό Κανονισμό, αλλά επειδή σε ένα σύστημα που καταρρέει προστίθεται ακόμη ένας παράγοντας αστάθειας όπως αυτός της δημιουργίας ψευδοαντιθέσεων μεταξύ των ειδικοτήτων και των ρόλων εντός των μονάδων υποκατάστασης

3.  Διαβούλευση του Συλλόγου Εργαζομένων με τους σχετικούς επιστημονικούς συλλόγους (πχ. ΠΙΣ, ΕΝΕ, ΣΚΛΕ…) πριν την οποιαδήποτε κατάθεση «συμφωνίας»

4.  Ενημέρωση των πολιτικών κομμάτων για την προσπάθεια που εμπερικλείεται στον νέο Εσωτερικό Κανονισμό για αλλαγή των ρόλων και του προσανατολισμού του ΟΚΑΝΑ

Ακολουθούν σχόλια και παρατηρήσεις 
επί του κειμένου του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας.

Εισαγωγική παρατήρηση

Ο Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας αποτελεί κείμενο κεφαλαιώδους σημασίας για τη λειτουργία του Οργανισμού, τους σκοπούς, τη διοίκηση και τη σχέση της με τους εργαζόμενους. Γι' αυτό είχε αποφασισθεί από το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ήδη εδώ και δύο χρόνια ότι θα γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία, ο όποιος εκπρόσωπος του Συλλόγου θα παρουσιάζει αναλυτικά  κάθε στάδιο της συζήτησης (στο ΔΣ και στα μέλη του Συλλόγου), και -αν όχι σε πολλά στάδια ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στο τέλος της συζήτησης - το τελικό κείμενο θα δωθεί σε όλους, θα υπάρξει χρόνος για παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα συζητηθεί σε Γενική Συνέλευση. Από τις 19.05.22 οπότε ξεκίνησαν οι εργασίες της επιτροπής μέχρι τις 10.07.23 (δεκατέσσαρες μήνες και πολλές συνεδριάσεις μετά)  ΠΟΤΕ δεν παρουσιάστηκε η συζήτηση σε επίσημη ανοιχτή διαδικασία, παρά τις συχνές προφορικές και γραπτές ερωτήσεις μας. Ούτε καν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πολυθρυλούμενες «προτάσεις συναδέλφων» τις οποίες μετέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου στην Επιτροπή.

Αντί όλων αυτών, το κείμενο 100 σελίδων (που περιλαμβάνει αλλαγές αρμοδιοτήτων, αξιολόγηση και πειθαρχικά – σειρά σοβαρότατων θεμάτων που ουδέποτε έχουν συζητηθεί σε επίπεδο γενικών συνελεύσεων ή έστω Διοικητικού Συμβουλίου) δόθηκε στους εργαζόμενους και μία εβδομάδα μετά (κατακαλόκαιρο, με πολλούς να λείπουν σε άδεια) θα εγκριθεί από το ΔΣ – χωρίς συνέλευση ούτε καν στο τοπικό επίπεδο της Αθήνας. Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι πρόκειται για άστοχο χειρισμό λόγω απειρίας ή βλακείας. Είναι μια σαφέστατη προσπάθεια υφαρπαγής της συναίνεσης του Συλλόγου Εργαζομένων – με ανταλλάγματα ή χωρίς (ε, δε μπορούμε να τα ξέρουμε κι όλα!)

Θεωρούμε πως αποτελεί μονόδρομο για το κύρος του Σωματείου η ανάληψη της ευθύνης αυτών που ευθύνονται για την πλημμελή ενημέρωση και συμμετοχή στη διαδικασία συζήτησης και η προκήρυξη Γενικών Συνελεύσεων με αποκλειστικό θέμα τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας. Μέχρι τότε, κανείς δεν δικαιούται να μεταφέρει τη θέση των εργαζομένων – πολύ περισσότερο τη σύμφωνη γνώμη τους.

Παρά τη διαφωνία μας με την όλη διαδικασία, καταθέτουμε κάποιες ενστάσεις για να συμβάλλουμε στην έναρξη της συζήτησης. Προφανώς, ο περιορισμένος χρόνος δε μας επέτρεψε να εμβαθύνουμε σε πολλές επί μέρους διατάξεις.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α' – ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ

Άρθρο 3 Σκοπός- Αποστολή

Δεν αναφέρεται πουθενά ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας των προγραμμάτων – σε αντίθεση με την σαφή αναφορά στην “ενθάρρυνση κάθε ιδιωτικής πρωτοβουλίας”

Επίσης, πουθενά σε 100 σελίδες δεν αναφέρεται ότι λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις, οι επιθυμίες ή τα ιδιαίτερα θέματα που θέτουν οι ωφελούμενοι από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, ούτε ορίζεται σε ποια θέματα  και με ποιο τρόπο μπορεί αυτό να γίνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν κανένα λόγο ή ότι η εκάστοτε διοίκηση θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί  τόσο τις ενώσεις ασθενών όσο και γενικά την κοινωνία των πολιτών “à la carte” όταν είναι  να υποστηρίξουν θέσεις της διοίκησης ενάντια στους εργαζόμενους;

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄- ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΚΑΝΑ  - ΟΡΓΑΝΑ  ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΑΥΤΩΝ

Διαφωνία επί της αρχής: Πάγια θέση του Συλλόγου ήταν πως ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του ΟΚΑΝΑ θα πρέπει να επιλέγονται με μια διαδικασία στην οποία θα είχαν λόγο οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό και οι ωφελούμενοι. Ο νέος Εσωτερικός Κανονισμός, χωρίς να αμφισβητεί στο ελάχιστο τη διαδικασία απευθείας τοποθέτησης του Προέδρου και του ΔΣ από την εκάστοτε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας (άρα και την πιθανή αλλαγή πολιτικής αντίληψης του ΟΚΑΝΑ κάθε φορά που αυτή αλλάζει) ενισχύει περαιτέρω τις αρμοδιότητές τους

Επίσης πάγια θέση του Συλλόγου Εργαζομένων ήταν η συμμετοχή εκπροσώπου των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΚΑΝΑ. Μάλιστα η παράταξη της πλειοψηφίας υποστήριζε τη συμμετοχή με δικαίωμα ψήφου, ενώ αντίθετα εμείς υποστηρίζαμε την συμμετοχή μόνο με δικαίωμα λόγου καθώς η συμμετοχή σε ένα διορισμένο ΔΣ με δικαίωμα ψήφου ευνοεί τη συναλλαγή και μόνο. Καθώς φαίνεται όλα αυτά ξεχάστηκαν και το μόνο που έμεινε είναι η συναλλαγή. Και προς επίρρωση της αλλαγής προς το αντιδημοκρατικότερο, δεν ορίζεται καμία απολύτως διαδικασία ελέγχου του ίδιου του προέδρου του ΔΣ (σε αντίθεση με τις δεκάδες σελίδες που αφιερώνονται στον έλεγχο των εργαζόμενων)

Ειδικότερα θέματα

Άρθρο 6 Κάνει εντύπωση που το Διοικητικό Συμβούλιο «καταρτίζει ή εγκρίνει κώδικες δεοντολογίας». Κατανοητό το ‘εγκρίνει’, αλλά ο κώδικας δεοντολογίας δεν είναι επιστημονικό ζήτημα; Δεν έχουν το λόγο εκείνοι που τον εφαρμόζουν ή εκείνοι που τους αφορά;

Άρθρο 7 Αρμοδιότητες Προέδρου Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. αποφασίζει για όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πάσης φύσεως προσωπικό του ΟΚΑΝΑ και το προσωπικό αυτού . – ενώ η περιγραφή των αρμοδιοτήτων του Προέδρου στο παλιό Κανονισμό ήταν πολύ περιορισμένη και δεν αναφερόταν πουθενά στα ζητήματα του προσωπικού.

Άρθρο 9 Ακόμα και για να τεθεί θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης (την οποία καταρτίζει ο πρόεδρος) απαιτείται να είναι όλοι παρόντες και να συμφωνούν

Άρθρο 10 Αφαιρούνται αρμοδιότητες από το Γενικό Διευθυντή (ο οποίος επιλέγεται για τα προσόντα του και ελέγχεται – άρα  ο ρόλος του κατά τεκμήριο είναι ελεγκτικός των διαδικασιών), Συγκεκριμένα, στις αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή δεν υπάρχουν πλέον : α. «Η εποπτεία του έργου των μονάδων και του προσωπικού του ΟΚΑΝΑ, σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό και τις αποφάσεις του ΔΣ». Και β «Η εισήγηση προς το ΔΣ, σχετικά με την τοποθέτηση προσωπικού στις επί μέρους διευθύνσεις του Οργανισμού, καθώς και με ζητήματα προσωπικού εν γένει. Επίσης ο έλεγχος νομιμότητας και η εφαρμογή αποφάσεων, σχετικών με την υπηρεσιακή κατάσταση του προσωπικού (θέματα αποδοχών, αδειών, μετακινήσεων, διοικητικών και πειθαρχικών μέτρων».

Άρθρο 12 Επιστημονικό Συμβούλιο. Ορίζεται η δημιουργία γνωμοδοτικού οργάνου, όπου ο πρόεδρος και τα έξι μέλη του ορίζονται με απόφαση του ΔΣ, ύστερα από την εισήγηση του Προέδρου- ενώ   δύο μέλη ορίζονται από το ΔΣ του Συλλόγου. Δηλαδή ο Σύλλογος απεμπολεί οριστικά τη δυνατότητα να έχει μια επιστημονική επιτροπή εκλεγμένη μέσα από τις τάξεις του και ενεργά συνδεδεμένη με τους εργαζόμενους, την επιστημονική γνώση αλλά και την καθημερινότητα των δομών που θα διεκδικήσουμε να έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα; Αντ' αυτού αρκούμαστε στο ρόλο των μειοψηφούντων συνομιλητών “ατόμων εγνωσμένου κύρους” που διορίζονται από τη διοίκηση;

(Σημείωση: Το ότι η ΕΠΕΣΥ δεν λειτουργεί σήμερα δεν οφείλεται ούτε στη διοίκηση ούτε στην ανυπαρξία θεμάτων. Είναι πολιτική επιλογή συγκεκριμένων παρατάξεων.)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ' – ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Γενικά μιλώντας, η αύξηση των Διευθύνσεων, Διευθυντών και Προϊσταμένων δεν θεωρείται η πλέον σύγχρονη αντίληψη διοίκησης. Ακόμα περισσότερο, όταν συνδυάζεται με τον έλεγχο όλων από έναν μόνο Διοικητή...

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄- ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Άρθρο 15 Γιατί στις αρμοδιότητες του Γραφείου Προέδρου εντάσσεται και η διεξαγωγή ερευνών και η προετοιμασία παρουσιάσεων, εκθέσεων και αναφορών, όπως ανατίθενται; Η διάκριση έρευνας και δημοσίων σχέσεων απασχόλησε άραγε τις εργασίες της επιτροπής;

Άρθρο 17 σε αντιστοιχία με τα παραπάνω, η γραμματεία της Γενικής Διεύθυνσης έχει 2 διοικητικούς ενώ αυτή του προέδρου έξι οργανικές θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων και τρεις ακόμα ειδικούς συμβούλους.

Γιατί σε όλα σχεδόν τα τμήματα τόσο η σύνθεση όσο και ο αριθμός των εργαζομένων μπορεί να αλλάζει, ανάλογα με τις αποφάσεις του Προέδρου;

Άρθρο 19 Νομική Υπηρεσία Γιατί ο προϊστάμενος των έμμισθων Νομικών Συμβούλων  δεν υπάγεται στη διαδικασία της επιλογής, ύστερα από προκήρυξη;

Γιατί ο  προϊστάμενος και οι νομικοί σύμβουλοι δεν υπάγονται και δεν υπόκεινται σε κανενός είδος αξιολόγηση  και δεν υπάγονται και δεν υπόκεινται στην πειθαρχική δικαιοδοσία και στον πειθαρχικό έλεγχο του ΟΚΑΝΑ, παρά, αποκλειστικά και μόνον, στην πειθαρχική δικαιοδοσία και έλεγχο του ΔΣΑ; Θα μπορούσαν και οι γιατροί πχ να υπάγονται μόνον στον πειθαρχικό έλεγχο του οικείου Ιατρικού Συλλόγου;

Άρθρο 20 – Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου. Η μονάδα που “θα αξιολογεί τα προγράμματα, τις λειτουργίες και τις δραστηριότητες του ΟΚΑΝΑ βάσει των αρχών χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης” υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο, έχει δύο μόνον μέλη χωρίς να ορίζεται η ειδικότητα του προϊσταμένου (το δεύτερο είναι γραμματέας) – ενώ πχ η γραμματεία του προέδρου έχει εννέα., ενώ  ο σκοπός, η δικαιοδοσία, η στελέχωση και οι αρμοδιότητες καθορίζονται και εξειδικεύονται από τον Κανονισμό λειτουργίας της που εγκρίνεται από τον Πρόεδρο. Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας για τη “χρηστή δημοσιονομική διαχείριση”;

ΚΕΦΑΛΑΙΑ  Ε', ΣΤ', Ζ –  ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ

Μείζονα προβλήματα επί της αρχής:

1.Τα υποκατάστατα είναι, πέραν της χρησιμότητάς τους στη μείωση της βλάβης, ουσίες εξαιρετικά επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες. Οι χρονίως εξαρτημένοι από οπιοειδή (που παραμένουν μεγάλο κομμάτι των ωφελούμενων στον ΟΚΑΝΑ) έχουν σε μεγάλο βαθμό (πάνω από 50%) ψυχιατρική συννοσηρότητα, ενώ ουσιαστικά στο σύνολό τους έχουν και οργανικά προβλήματα ποικίλης βαρύτητας. Ως εκ τούτου δεν γίνεται ούτε δεοντολογικά, αλλά ούτε και νομικά, την ευθύνη για τη χορήγηση ναρκωτικών να μην την έχει γιατρός αλλά εργαζόμενος άλλης ειδικότητας. Θεωρούμε αυτονόητο για την ασφάλεια των χορηγούμενων και της κοινότητας ότι σε όλες τις δομές που χορηγούν υποκατάστατα ο προϊστάμενος πρέπει να έχει πτυχίο Ιατρικής Σχολής (το οποίο, προφανώς, δεν υποκαθίσταται από κανένα μεταπτυχιακό τίτλο, όσο σημαντικός κι αν είναι αυτός). Αντίθετα, στο βαθμό που (κακώς, αλλά αυτό δεν είναι(;)  θέμα της παρούσης) υπάρχουν γιατροί με άλλες σχέσεις εργασίας πλην ΙΔΑΧ, αυτό δεν θα έπρεπε να είναι κώλυμα για την ανάληψη θέσης ευθύνης.

2. Αντίστοιχα με τα παραπάνω, η ασφαλής και καλή λειτουργία του ΟΚΑΝΑ είναι σημαντικότερη από την -με όποια έκπτωση στην ποιότητα- λειτουργία μονάδων: Οι μονάδες που χορηγούν υποκατάστατα δεν επιτρέπεται να το κάνουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με “γιατρό οποιασδήποτε κλινικής ειδικότητας” (πχ παιδίατρο; οφθαλμίατρο; δερματολόγο;) ούτε με “επισκέπτη Υγείας η ΔΕ βοηθό νοσηλευτή” αντί για νοσηλευτή.

3. Για το σύνολο των Υπηρεσιών Θεραπείας, Άμεσης Πρόσβασης και Επανένταξης. Φαίνεται ως η μείωση του αριθμού των χορηγούμενων τα τελευταία χρόνια να οδηγεί νομοτελειακά στην ανάπτυξη νέων υπηρεσιών, Ωστόσο αποστολή του ΟΚΑΝΑ είναι η προστασία της κοινωνίας και των εξαρτημένων και όχι το “φαίνεσθαι” - οπότε και ξενίζει η απαρίθμηση σειράς νέων υπηρεσιών για το αλκοόλ, το τζόγο, το διαδίκτυο κοκ χωρίς μια δημοσιευμένη προηγούμενη μελέτη για τις πραγματικές ανάγκες, τη μειωμένη συγκράτηση των χρηστών στα προγράμματα, τις νέες επιδημίες,  τις δυνατότητες συνεργασίες με άλλους φορείς για προγράμματα ώστε να μη γίνεται σπατάλη ανθρώπινων και υλικών πόρων.

Επί μέρους προβλήματα

Μονάδες Εφήβων Γιατί αλλάζει η λειτουργία των μονάδων εφήβων; Οι Μονάδες Εφήβων πλέον θα “Παρέχουν υπηρεσίες δευτερογενούς πρόληψης και βραχεία  ψυχολογική υποστήριξη” δηλαδή   φαίνεται να περιορίζονται στην αξιολόγηση των ωφελούμενων και όχι στη θεραπεία.

Τι είναι η ειδικότητα ΠΕ Συμβουλευτικής;

Για τις μονάδες Κοινωνικής Επανένταξης. Τι σημαίνει  «Παράλληλα απευθύνονται και σε άτομα που δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο θεραπευτικό πλαίσιο, έχουν όμως διακόψει ή κάνουν περιστασιακή χρήση»; Ενώ οι ΜΕΨΥ απαιτούν πλήρη αποχή; Δηλαδή καταργούνται οι ΜΕΨΥ; Εκτιμήθηκε ότι τελικά δεν προσφέρουν κάτι; Από ποιους έγινε η εκτίμηση και με ποια διαδικασία; (το αν όντως χρειάζονται ή όχι είναι μεγάλη συζήτηση, η οποία όμως δεν έγινε)

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Θ' – ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Άρθρο 48. Στις αρμοδιότητες της γραφείου Διοικητικής Μέριμνας είναι “ο συντονισμός και επίβλεψη των υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας”. Ωστόσο για την προστασία των εργαζομένων σε εργολάβους πρέπει τουλάχιστον να προστεθεί και «ο έλεγχος ως προς την πιστή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και της ασφάλειας των εργαζομένων». Από θέση αρχής, θεωρούμε πως ο Σύλλογος Εργαζομένων δεν πρέπει να εγκαταλείψει την πάγια θέση του ότι για τη φύλαξη και την καθαριότητα πρέπει να προσλαμβάνεται προσωπικό ΙΔΑΧ και να σταματήσει το ληστρικό για το δημόσιο χρήμα καθεστώς των εργολάβων.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΑ'- ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Άρθρο 63. Αναφέρει ότι εργαζόμενοι “μπορούν να αναμιγνύονται σε επιχειρήσεις με σκοπό ή παρεμφερές αντικείμενο με τους σκοπούς του ΟΚΑΝΑ”, όπως αυτό “ορίζεται από τον  Κώδικα Δεοντολογίας του ΟΚΑΝΑ”. Όμως η πάγια (και επαρκώς τεκμηριωμένη από την εμπειρία) θέση του Συλλόγου είναι ότι αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται με κανέναν τρόπο. Αυτό υποτίθεται ότι αποτελεί και κύριο άρθρο στον Κώδικα Δεοντολογίας που ζητάμε εδώ και χρόνια και οι διοικήσεις με διάφορα προσχήματα καθυστερούν.

Άρθρο 66. Άδειες απουσίας προσωπικού

Παράγραφος 9.8. Για το Burn Out.

Η διοίκηση “δύναται να χορηγεί, με απόφαση ΔΣ” - Όχι. Η διοίκηση υποχρεούται να χορηγεί, με βάση ευρωπαϊκές οδηγίες. Και, προφανώς, έτσι πρέπει να μπει στη Συλλογική Σύμβαση.

“άδεια μίας ημέρας ανά μήνα” - όχι. Η έννοια αυτής της άδειας είναι η υποχρεωτική απομάκρυνση για λίγο από την εργασία, κι αυτό φάνηκε από την εμπειρία ότι πολύ καλύτερα επιτυγχάνεται με την τριήμερη άδεια ανά τρίμηνο.

“σε όλους τους εργαζόμενους” - όχι. Δεν είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων να εμφανίζεται η ειδική άδεια ως extra bonus και όχι σαν μια πραγματική αναγνώριση της ιδιαιτερότητας και της βαρύτητας της δουλειάς με εξαρτημένους. Θα μπορούσε να δοθεί μια άλλη ειδική άδεια (πχ οθόνης;) ώστε και οι εργαζόμενοι σε διοικητικές δομές να έχουν τις ίδιες ημέρες άδειας

Άρθρο 71 ΣΥΣΤΗΜΑ  ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Όπου “ο χρόνος, η περιοδικότητα, η μεθοδολογία, τα κριτήρια και εν γένει η διαδικασία καθορίζονται και μεταβάλλονται από τη διοίκηση”;

Όχι. Από θέσεως αρχής αρνούμαστε η συζήτηση για την αξιολόγηση να περιοριστεί σε γραπτές παρατηρήσεις εντός λίγων ημερών. Θεωρούμε ότι η όποια αξιολόγηση θα μπορούσε  να γίνει αποδεκτή από ένα σωματείο εργαζομένων μόνον όταν στοχεύει στην προστασία των σκοπών του Οργανισμού (δηλαδή στη Δημόσια Υγεία), ελέγχει και τις διαδικασίες και τα αποτελέσματα και ελέγχεται σε όλα τα στάδια από τους εργαζόμενους. Επιπρόσθετα η όποια διαδικασία αξιολόγησης πρέπει να έχει διπλή κατεύθυνση, την αξιολόγηση δηλαδή των προϊσταμένων και των διευθυντών από τους εργαζόμενους και τους ωφελούμενους. Και σίγουρα αυτή η συζήτηση δεν μπορεί να γίνει παρά σε Γενικές Συνελεύσεις μετά από κατάλληλη προεργασία.

Στην ΕΠΙΛΟΓΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ και ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΩΝ υπάρχουν και επιμέρους θέματα – όπως ότι οι προϊστάμενοι είναι μόνον ΙΔΑΧ, ότι η Ιατρική Ειδικότητα δεν καθορίζεται πώς μοριοδοτείται (θυμίζουμε ότι είναι μεταπτυχιακό τεσσάρων ως έξι ετών), ότι με μόνο κριτήριο τη συνέντευξη μπορεί κάποιος να αποκλειστεί από τη διαδικασία επιλογής, Αντίθετα, θεωρείται σαφές από τους συντάκτες  και απαιτείται (;)   ο “σφυγμός της ομάδας”

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΙΒ΄- ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

Υπάρχει αυστηροποίηση, ωστόσο ορίζεται με σαφήνεια η διαδικασία (κάτι που προηγουμένως δεν υπήρχε).

Η λίστα των πειθαρχικών παραπτωμάτων (άρθρο 76, παράγραφος 1) περιέχει από προφανή ως εντελώς ακατανόητα παραπτώματα. Τι σημαίνει λχ “η αδικαιολόγητη προτίμηση νεότερων υποθέσεων με παραμέληση παλαιοτέρων”; Ή πώς υπολογίζεται η “κακόβουλη άσκηση κριτικής προφορικώς ή γραπτώς των πράξεων της προϊσταμένης αρχής”; Και ¨”η εγκατάλειψη πράγματος το οποίο ανήκει στον Οργανισμό”;  «η αναξιοπρεπής ή ανάρμοστη ή ανάξια για εργαζόμενο συμπεριφορά εντός ή ΕΚΤΟΣ υπηρεσίας;” και «η αδικαιολόγητη άρνηση προσέλευσης για ιατρική εξέταση»;

Πάλι καλά που “Σε καμία περίπτωση δεν συνιστά ανάρμοστη συμπεριφορά ή αναξιοπρεπή ή ανάξια για τον εργαζόμενο διαγωγή κατά την έννοια του παρόντος άρθρου η άσκηση συνδικαλιστικής, πολιτικής ή κοινωνικής δράσης”.

 

 

92 σχόλια:

  1. Χρειάζεται να γίνει ειδική αναφορά στην ειδικότητα των ειδικών Θεραπευτων (πρωην χρηστών) διότι στον νέο κανονισμο εργασίας (δεν γνωρίζω τι έλεγε ο παλιος) φαίνεται σαν να αποκλείεται η δυνατότητα τους για εξέλιξη αναλόγως προσοντων. Μια φορά χρήστης για πάντα πρωην χρήστης.... κι όμως υπάρχουν πρωην χρήστες +ειδικοί θεραπευτές) που έχουν αποκτήσει επαγγελματική ταυτότητα και διαθέτουν ισχυρά τυπικά προσοντα. Έχουν εξελίξει την ταυτότητα τους δεν έμειναν μόνον στο "επίτευγμα" της απεξάρτησης. Ένας Οργανισμός που σέβεται το έργο του (καταπολέμηση των ναρκωτικών) θα πρεπει αυτό να το τιμήσει - να το αξιοποιήσει και να το αναδείξει... Ειδάλλως τοποθετείται υπέρ των προκαταληψεων που δήθεν αντί παλευει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστευω οτι μέσα σε όλες τις παρατηρησεις χρειάζεται να γίνει ειδική αναφορά στην ειδικότητα των ειδικών Θεραπευτων (πρωην χρηστών) που επιλέγουν να εργαστούν σε πλαίσια απεξάρτησης η καταπολέμησης των ναρκωτικών. Έτσι όπως φαίνεται στον κανονισμό εργασίας είναι σαν να θεωρούνται ικανοί μόνο για συγκεκριμένα πλαισια η συγκεκριμένες ευθυνες - λάτζα επί της ουσίας) ... Μια φορά χρήστης για παντα χρήστης η πρων χρήστης. Φαίνεται σαν ο εσωτερικός κανονισμός να τους αφαιρεί τη δυνατοτητα ισοτιμίας με τους συναδέλφους τους και της δυνατότητας εξέλιξης σε άλλες θέσεις μες τον οργανισμό αναλόγως προσοντων που αποκτήθηκαν στην πορεια της ζωής τους ως απ εξαρτημένοι. Η ότι θα πρεπει να απ αρνηθουν την ταυτότητα τους ως πρωην χρήστες ( το πρισον δηλαδή βάσει του οποίου πρισληφθηκαν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ένα χειροκρότημα για το σύλλογό μας.. αυτός ξέρει για εμάς, καλύτερα από εμάς.. Να το χαίρονται όσοι τον ψήφισαν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακούστε συνάδελφοι. ΔΥΣΤΥΧΩΣ η Ιατρική ειδικότητα πουθενά στο νέο τρομερό Δημόσιο που κατατάσσει τους (εκτός ΕΣΥ) γιατρούς ως διοικητικούς, ΔΕΝ μοριοδοτειται ως μεταπτυχιακό.
    Κι ακόμα πιο δυστυχώς η Νομική σύμβουλος του ΙΣΑ είχε πει ότι δεν είναι μεταπτυχιακό. Ο ίδιος ο κ. Πατουλης μάλλον δεν έχει πει τίποτα. Όπου το τίποτα σημαίνει ότι ΔΕΝ έχει πάρει θέση υπέρ των γιατρών.....
    Έτσι έχουν τα πράγματα. Οι γιατροί είμαστε για να φεύγουμε όχι απλά εκτός ΟΚΑΝΑ, εκτός (και πολύ μακριά) Ελλάδας. Να απαλλαγούν και όλοι που δε μας γουστάρουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "οι προϊστάμενοι είναι μόνον ΙΔΑΧ" : αυτό και μόνο αρκεί για να δούμε την υποκρισία της πρότασης. δηλαδή όλα αυτά τα χρόνια που οι υπόλοιποι γιατροί ειναι υπεύθυνοι στις μονάδες,τώρα ξαφνικά δεν έχουν τα εχέγγυα για να συνεχίσουν να ειναι. Όχι να έχουν λιγότερα μόρια, αλλά ούτε καν δικαίωμα να διεκδικήσουν τη θέση τους. Πραγματικά σε όσους το σκέφτηκαν αυτό, ντροπή τους. Ειδικότερα ο ψυχίατρος που ειναι μέλος της επιτροπής, ειναι απαράδεκτος που έβαλε την υπογραφή του σε αυτό το τερατούργημα. Έχουν συνειδητοποιήσει την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί, τις παράπλευρες συνέπειες όλης αυτής της αναταραχής στις μονάδες? Εκτός και αν οραματίζονται έναν οργανισμό χωρίς γιατρούς, αλλά με λίγους παλιούς που απλά περιμένουν τη σύνταξη για να φύγουν και δεν μπορούν και να τους διώξουν και εύκολα. Τώρα που εκπαιδεύτηκαν και άλλες ειδικότητες στη ναλοξονη, όλα γίνονται. Τα υπόλοιπα, εξίσου σοβαρά θέματα που ανακύπτουν από την ανάγνωση της πρότασης, πιστεύω ότι δείχνουν κάποιες σκοπιμότητες, που εξυπηρετούν τόσο τη διοίκηση του οργανισμού όσο και επιλεκτικά "κλίκες" και "παρέες". Ντροπή και για το Σύλλογο εργαζομένων, που θα έπρεπε να υπερασπίζει τα δικαιώματα όλων όσων δουλεύουν στον οργανισμό και όχι αυτών των παρεών μόνο. Διότι μη χάνουμε την ουσία, όλη αυτή η ιστορία μοιάζει σαν αποτέλεσμα συνδιαλλαγής και αλισβερίσι της διοίκησης με το σύλλογο και όχι πραγματικής συνεννόησης με τους εργαζόμενους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φτάσαμε, στη σύγχρονη οκανικη και ελλαδικη πραγματικότητα, να αισθάνονται κάποιοι νοσηλευτές, και άλλοι, ότι είναι ίσια κι όμοια και καλύτερα ακόμα επιστημονικά από τους γιατρούς. Φτάσαμε να περιμένουμε να αναγνωρίσουν την ειδικότητα την Ιατρική ως μεταπτυχιακό.... Προτείνω όταν όλοι αυτοί οι κομπλεξικοι αναζητήσουν κανέναν γιατρό για θέματα υγείας (όλοι άνθρωποι είμαστε...), να τους παραπέμπουν σε νοσηλευτή ή θεραπευτή να τους σώσει. Μέχρι τότε, μέχρι να τους ξεθολώσει η ζωή, ας βρουν οι γιατροί του ΟΚΑΝΑ το κουράγιο να φύγουν ομαδικά από αυτόν τον οργανισμό της πλάκας. Και σε 6 μήνες να τους νιβουν τα πόδια για να επιστρεψουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι το λες και δεν το κανεις ? Ο δρομος ειναι ανοιχτος !!!!!!

      Διαγραφή
    2. Περίμενε βιαστικέ, περίμενε. Πού θα βρίσκεις γιατρό μετά καημένε.... Στα ιδιωτικά ιατρεία; εκεί σου αρέσει να τα σκας, ναι;

      Διαγραφή
  7. Πως να χαρακτηρίσει κανείς την όλη διαδικασία....έχουν ήδη ειπωθεί πολλά και σωστά....Ισως.. ο χαρακτηρισμός του ως διαδικασία αναπαραγωγής και τεκμηρίωσης της αντιδημοκρατικότητας και της αυταρχικότητας που διαποτίζει όλο το σχέδιο.....που δεν αφήνει περιθώρια να μείνει κανείς στις επιμέρους ρυθμίσεις(.σωστές η λιγότερο σωστές......)..να ήταν κάτι επιπλέον που κανείς μπορεί να προσθέσει...... Όσο για το συνδικαλιστικό μας όργανο....μαζί και κάποιες παρατάξεις..που σιωπούν...δείχνει ..για μιά ακόμη φορά ...ότι συνδικαλισμός και προσωπικά ή ομαδικά ή συντεχνιακά συμφέροντα ...δεν πάνε μαζί....όσο και αυτό τα τελευταία χρόνια τείνει να γίνει κανόνας...... Και όταν το κάνουν απλώς ευτελίζουν την έννοια του συνδικαλισμού...με τον χειρότερο τρόπο.... Τι ποιο τίμιο..από το.να παραιτηθούν λόγο σύγκρουσης ..συμφερόντων......Αλλά.....αλλά....αλλά..;;;!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο νέος εσωτερικός κανονισμός κάνει αναφορά σε «διοικητικά υπεύθυνο» και ορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες που αυτός θα εχει. Διαβάζοντας τις συγκεκριμένες, πουθενά δεν συμπεραίνεται ότι τις απαιτούμενες δεξιότητες για την εκτέλεση των συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων δεν μπορούν να τις κατέχουν και λοιπές ειδικότητες (πχ φαρμακοποιοί, θεραπευτές κλπ). Για να μην παρεξηγηθώ μιλώ για συγκεκριμένες διοικητικές αρμοδιοτητες. Τώρα αν θα πρεπει να υπάρχει και θεραπευτικά υπεύθυνος αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που βεβαίως και πρεπει να γίνει και τα επιχειρήματα είναι σαφώς υπέρ αυτής της πρότασης. Όμως καλό είναι να μην συγχέουμε τη διοικητική με τη θεραπευτική λειτουργία μιας μονάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμε 18/7 8.37
      πρέπει να μείνετε χωρίς γιατρούς, καθόλου καθολου όμως, και μετά διοικειστε οποιοι θέλετε, όπως θέλετε, το έκτρωμα που φτιαχνετε

      Διαγραφή
    2. Πέρα από την αντιδημοκρατικότητα και όλες τις άλλες αδυναμίες που έχουν προσάψει πολλοί στο προσχέδιο του κανονισμού λειτουργίας, και πολύ σωστά το έχουν κάνει.. Η αλλαγή ως προς το θέμα των υπευθύνων που μέχρι τώρα ήταν προνόμιο των γιατρών..είναι μια αλλαγή σε σωστή κατεύθυνση..... Και θα εξηγήσω γιατί. Ο υπεύθυνος μιας Μονάδας πρέπει να ορίζεται με ευρύτερα κριτήρια...Οι γνώσεις; του πρέπει πριν απ΄όλα να εμπεριέχουν εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στην λειτουργία ομάδων..συστημάτων ...τόσο σε διοικητικό όσο και επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων..Μέχρι τώρα αυτό δίνονταν μόνο σε γιατρούς .για την ευκολία του πράγματος από την μια και για να δώσουν στους γιατρούς ένα κίνητρο να είναι στον ΟΚΑΝΑ ,. ..Αυτό ήταν υποβαθμιστικό και περιοριστικό γιά άλλες ειδικότητες που είχαν πολλές φορές κάποιοι από αυτούς περισσότερες δυνατότητες και εμπειρία τούς τομείς που προανέφερα.. Έτσι δημιουργούσαν μια ιεραρχία...πολλές φορές όχι καλή....όχι και τόσο λειτουργική...όταν το βασικό κριτήριο ήταν η ιατρική ειδικότητα...Όμως άλλο το θέμα με το μισθολόγιο των γιατρών στον ΟΚΑΝΑ (που σωστά πρέπει να βρεί μια πιο συμφέρουσα γι αυτούς διάσταση και κατοχύρωση ) κι άλλο η θέση ευθύνης εξ ορισμού......

      Διαγραφή
    3. Πέρα από την αντιδημοκρατικότητα και όλες τις άλλες αδυναμίες που έχουν προσάψει πολλοί στο προσχέδιο του κανονισμού λειτουργίας, και πολύ σωστά το έχουν κάνει.. Η αλλαγή ως προς το θέμα των υπευθύνων που μέχρι τώρα ήταν προνόμιο των γιατρών..είναι μια αλλαγή σε σωστή κατεύθυνση..... Και θα εξηγήσω γιατί. Ο υπεύθυνος μιας Μονάδας πρέπει να ορίζεται με ευρύτερα κριτήρια...Οι γνώσεις; του πρέπει πριν απ΄όλα να εμπεριέχουν εκπαίδευση και εμπειρία πάνω στην λειτουργία ομάδων..συστημάτων ...τόσο σε διοικητικό όσο και επίπεδο ανθρώπινων σχέσεων..Μέχρι τώρα αυτό δίνονταν μόνο σε γιατρούς .για την ευκολία του πράγματος από την μια και για να δώσουν στους γιατρούς ένα κίνητρο να είναι στον ΟΚΑΝΑ ,. ..Αυτό ήταν υποβαθμιστικό και περιοριστικό γιά άλλες ειδικότητες που είχαν πολλές φορές κάποιοι από αυτούς περισσότερες δυνατότητες και εμπειρία τούς τομείς που προανέφερα.. Έτσι δημιουργούσαν μια ιεραρχία...πολλές φορές όχι καλή....όχι και τόσο λειτουργική...όταν το βασικό κριτήριο ήταν η ιατρική ειδικότητα...Όμως άλλο το θέμα με το μισθολόγιο των γιατρών στον ΟΚΑΝΑ (που σωστά πρέπει να βρεί μια πιο συμφέρουσα γι αυτούς διάσταση και κατοχύρωση ) κι άλλο η θέση ευθύνης εξ ορισμού......

      Διαγραφή
    4. Όπου η πρωτεύουσα θεραπεία είναι ιατρική, και η διευθυντικη λειτουργία είναι από γιατρό. Γνωρίζεις καμία Κλινική στο ΕΣΥ, γνωρίζεις καμία Ψυχιατρική Κλινική όπου ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ έκρινε ότι ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, παρασκευαστες, τραπεζοκομοι κλπ έχουν περισσότερες δυνατότητες να διευθύνουν; μπας κι ελπίζετε ότι με προπομπό τον νέο Φρανκεσταιν ΟΚΑΝΑ, θα περάσετε τέτοιες ιστορίες και στο ΕΣΥ;

      Διαγραφή
    5. Ποιά θεραπεία;;;;Αμα εσύ νομίζεις οτι κάνουμε θεραπεία τότε είσαι σε άλλο Οργανισμό σίγουρα.Και αμα είσαι και υπεύθυνος ακόμη πιο τέλεια. Πολύ θα ήθελα ανώνυμε 4.14 να ήξερα ποιός είσαι για να σου ρίξω ...ενα συγχαρητήρια για τον πλέον συναδερφικό τρόπο που μιλάς για τις άλλες ειδικότητες ψυχολόγοι παρασκευαστές τραπεζοκόμοι.Νομίζω οτι τραπεζοκόμους βασικά δεν έχουμε και αν είχαμε δηλαδή δεν θα μου άρεσε καθόλο το υφάκι σου .Αλλά και αν είχαμε πάλι νομίζω οτι ο νέος ΕΚΛ δεν τους κάνει υπευθύνους ΜΟΘΕ .Ξαναδιάβασε το κακιασμένε γιατρούλη....Και ναι καλά το κατάλαβες είναι ενα σατανικό σχέδιο πανελλαδικά για ολη τη χώρα και ολο το δημόσιο που ξεκινάει απο τον ΟΚΑΝΑ.Πολύ λογικό.Ευτυχώς που έχουμε τέτοιους έξυπνους στον ΟΚΑΝΑ.Δεν φοβάμαι τίποτα

      Διαγραφή
    6. Προτιμώ ανώνυμε 21/7 3.21 να γίνομαι κακιασμενος με τις αχτύπητος μκιες που ακούω πλέον παρά να είμαι κομπλεξικός και να θέλω ντε και καλά να υποστηρίξω ότι "ναι, ο ήλιος βγαίνει κι από τη Δύση" επειδή εγώ βρίσκομαι στη Δύση. Φιλε/η δεν είναι αντισυναδελφικοτητα να λέμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Λίγο πολύ στη ζωή τίποτα δεν είναι ίδιο με το άλλο. Συναδελφικοτητα είναι πάρα τις διαφορές (και τις ανισότητες) να προσπαθούμε να συμυπαρξουμε. Όχι "συνύπαρξη" όμως σε βάρος της λογικής. Ναι, οι γιατροί έχουν (είχαν) προνόμια έναντι άλλων στην κοινωνία μας.) Κι άλλοι κλάδοι ακόμα περισσότερα προνόμια). Ιδρωσαν γι'αυτα. Και τους τα απένειμε η κοινωνια, ως εκτίμηση. Αλλά και λόγω ανάγκης. Τώρα αν κάποιοι θέλετε τα ίδια προνόμια χωρίς τους ίδιους κόπους, να σου πω τώρα που το σκέφτομαι, δεν είστε και πρωτότυποι. Αντε καλοκάγαθε.

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμε 4.07 το θράσος δεν έχει όρια τελικά.Δεν το πιστεύω οτι τόλμησες να το βάλεις και σε γραπτό λόγο οτι οι γιατροί είναι ανώτεροι γιατί κοπίασαν ενώ όλοι οι άλλοι τα πήραμε έτοιμα;;;;;;Τότε να εισηγηθείς να αλλάξουν όλοι οι υπουργοί και να είναι γιατροί.Να μην έχουμε άλλες ειδικότητες.Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας που είναι ψυχολόγος κακώς μπήκε...Ε ρε τι ακούμε....Κάτσε σε λίγο θα σου σερβίρω το μεσημεριανό σου.
      η τραπεζοκόμος

      Διαγραφή
    8. Πρός Ανώνυμο 22 Ιουλίου 2023 στις 4:07 μ.μ. υπεραμυνόμενο της αναγκαιότητας να κατέχουν πάντα οι Γιατροί θέση διευθυντή...ειδικά στον ΟΚΑΝΑ.. 1) Ο ΟΚΑΝΑ δεν είναι νοσοκομείο ...ένα μέρος των παροχών είναι καθαρά ιατρικό... 2) Πολύ υποτίμηση ..(ισοπεδωτικά θα έλεγα... ) για τον κόπο και τις δεξιότητες άλλων ειδικοτήτων... . 3) Οι γιατροί λανθασμένα έχουν κάποια παραπάνω προνόμια..( τουλάχιστον από όμορες ειδικότητες πουν παρέχουν θεραπεία ...)δεν τα δικαιούνται όλα.... 4) Και βασικότερο ..Το θέμα με τον ΟΚΑΝΑ έχει πολλά και ουσιαστικά προβλήματα ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών του ..που υπερβαίνει αυτό το ζήτημα..Προβλήματα που άπτονται θέματα ηθικής ,επιστημονικής και ουσιαστικής επικοινωνίας τόσο ως προς τις συνθήκες που επικρατούν μεταξύ των εργαζομένων ..όσο και κατά συνέπεια ,αλλά και ξεχωριστά ..των εξυπηρετουμένων...Ο νέος κανονισμός έτσι όπως τον είδαμε ..μέχρι τώρα ..δεν απαντά σε ζητήματα ουσίας ...αλλά βάζει ένα σχέδιο κανόνων που δεν φαίνεται να ξεμπλοκάρουν τις υγιείς δυνάμεις των συναδέλφων....για μια ουσιαστική υπέρβαση και αναβάθμιση.... Οι κριτικές που έχουν γίνει παραπάνω από άλλους συναδέλφους είναι σε πολλά σημεία σωστές... Το ζήτημα όμως που μας αφορά ταυτόχρονα και κυρίαρχα είναι αι η στάση της πλειοψηφίας του ΔΣ αλλά και άλλων ..που δεν εκφράζουν αντίδραση και αντίσταση σε όλο αυτό..ούτε αξιοποιούν την γνώμη και τις σκέψεις των συναδέλφων ......τυπικά αλλά και ουσιαστικά....

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμε 23/7 9.49
      στον προφορικό λόγο να δεις πως θα τα πω ξανά και ξανά. ΌΤΑΝ τολμήσετε να κάνετε συνέλευση θρασιμι.

      Διαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στο πασάρισμα πελατών μίζες πέφτουν;... 🤔

      Διαγραφή
  10. Ήθελα να ήξερα όλοι εσείς που κρίνετε και σχολιάζετε γιατί δεν το κάνετε επώνυμα; Φοβάστε; Ντρέπεστε; Τι ωραία να σχολιάζεις και να κρίνεις και να κρύβεσαι πίσω από την ανωνυμία!!! Συγχαρητήρια για την όνομα κριτική σας. Ως εκεί φτάνει η λογική σας. Μόνο τα συμφέροντα των ολίγων. Διαβάστε σωστά τον κανονισμό. Διαβάστε τον σωστά. Μάλλον δεν ξέρετε Καλα ελληνικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπε κι ελαλησε κι έκραξε τους ανώνυμους ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ 19/7 7.17 😂😂😂😂😂😂

      Διαγραφή
    2. Εσείς γιατί γράφετε ανώνυμα τότε?

      Διαγραφή
    3. εγω γράφω. Εσείς θα συνεχίσετε την ανωνυμία;;;

      Διαγραφή
    4. Φυσικά και φοβόμαστε. Έχουμε περάσει και περνάμε άσχημα. Μάλλον εσείς είστε από τους ολίγους που έχετε μείνει στο απυρόβλητο.

      Διαγραφή
    5. Αντώνη Κ(οκοβικο;....;),
      κατάλαβες Αντωνάκη μου;

      Διαγραφή
    6. Προς Αντώνη Κ. 20/7 8.42
      Αντωνη πόσα χρόνια είσαι στον ΟΚΑΝΑ; αν θες να το αναφέρεις στην συζήτηση. Πώς φαντάζεσαι έναν οργανισμό υγείας σαν τον ΟΚΑΝΑ που προσφέρει φαρμακευτικες ουσίες ως βασική θεραπεία και δεν θα έχει στο προσωπικό του γιατρούς; Θες να μοιραστείς το πλάνο που έχεις στο μυαλό σου;

      Διαγραφή
    7. Δεν τίθεται θέμα να μην υπάρχει ιατρονοσηλευτικο προσωπικό. Και από που εδράζει αυτό που λέτε ότι δεν θελουμε τους γιατρούς εμείς οι υπόλοιποι επιστήμονες; Δλδ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων είναι προϊστάμενοι γιατροί; Γιατί τελικά πρέπει να δούμε τι φροντίδα παρέχουμε; Πρωτοβάθμια; Δευτεροβάθμια ; Τριτοβάθμια; Απλώς νομίζω ότι εγείρετε ένα θέμα μονομερώς. Και επίσης υπάρχουν μονάδες ή υπηρεσίες που δεν έχουν γιατρό. Εκεί δεν πρέπει να είναι κάποιος υπεύθυνος; Και από ότι φαίνεται όλος ο ντόρος γίνεται γύρω από τους γιατρούς κ μόνο. Οι άλλες ειδικότητες;

      Διαγραφή
    8. Αντώνη πόσα χρόνια έχεις στον ΟΚΑΝΑ; επίσης, από ΕΣΥ ή άλλους Φορείς Υγείας έχεις καθόλου εμπειρία; αλλιώς δεν θα απαντούσες για "εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων".
      Όσο για τις Μονάδες που ΔΕΝ έχουν γιατρό, η απάντηση είναι ότι δεν έπρεπε να υπάρχουν. (γι'αυτο και θα κλείσουν Μονάδες). Όταν θα πεθάνει ένας χορηγούμενος Αντώνη κι ο Εισαγγελεας θα διαπιστώσει ότι η Μονάδα δεν είχε γιατρό, ποιον θα καθίσει στο σκαμνί Αντώνη; τον "διοικητικό" Υπεύθυνο; θα πας κατηγορούμενος τότε Αντώνη;
      Γιατί οι γιατροί έχουν μάθει στη δουλειά τους να πάνε και κατηγορουμενοι, συχνά αδίκως κατατρεχομενοι από μια κοινωνία που έχασε τον σεβασμό της στους γιατρούς, όπως την έχασε και προς τους εκπαιδευτικους και προς πολλές αξίες.
      Αυτά Αντώνη.

      Διαγραφή
  11. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πως οι παρατηρήσεις των αναγνωστών του blog ξεφεύγουν από το θέμα.. Δηλαδή μας νοιάζει περισσότερο οι γιατροί να μην είναι πλέον υπεύθυνοι μονάδων από το ότι στον νέο ΕΣΛ ο πρόεδρος είναι πλέον παντοδύναμος και ο οργανισμός κατ' ουσία διοικείται μόνο από εκείνον. Ενός ανδρός αρχή. Δεν μας ενδιαφέρει που τα πειθαρχικά παραπτώματα πλέον είναι πολυάριθμα και σε αυτά συγκαταλέγεται ακόμα και η άσκηση κριτικής!!!! Στο στρατό υπάρχει πιθανότητα να είναι πιο χαλαρά τα πράγματα! Μας επιβάλλεται λογοκρισία ή με άλλα λόγια, ακόμα και αν έχουμε επιστημονική άποψη, να την ξεχάσουμε! Δε θέλουμε να κάνουμε ιατρικές εξετάσεις που μας υποδεικνύει η Διοίκηση;;; Πειθαρχικό. Όχι, αυτό που μας νοιάζει είναι να μην παίρνουν το επίδομα υπευθύνου οι γιατροί που σε λίγο θα πληρώνονται χειρότερα από όλους.. Η ιδέα να γίνονται υπεύθυνοι και εργαζόμενοι άλλων ειδικοτήτων είχε εμφανιστεί όταν άνοιξαν οι πολλές μονάδες και απλά δεν υπήρχαν γιατροί να τις καλύψουν. Όσοι έχουν δουλέψει σε Μονάδες ξέρουν ποιοι έχουν την πραγματική εξουσία.. Την επιστημονική ευθύνη ποιος τάχα θα τη φέρει; Οι γιατροί που σε λίγο θα ψάχνουμε;
    Όπως και να έχει, ο Οργανισμός δεν θυμίζει σε τίποτα εκείνο των πρώτων του χρόνων. Διοίκηση που δεν προσπαθεί να έχει σύμμαχό της τους εργαζόμενους και τους αντιμετωπίζει ως τεμπέληδες και μόνο, δεν είναι σίγουρα πετυχημένη και θα φανεί πολύ γρήγορα- φυσικά όχι μέσα από τις φωτογραφίες που δημοσιεύονται συνεχώς. Το ίδιο ισχύει για τα σωματεία που κοιτούν μόνο το συντεχνιακό τους συμφέρον. Τόσο απλά. Όσοι έχουν έστω και μια προοπτική εκτός, πρέπει να φύγουν τρέχοντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΡΟΣ Ανώνυμος20 Ιουλίου 2023 στις 10:03 π.μ.Συνάδελφε/σα ,ως προς το πρώτο κομμάτι της τοποθέτησής σου συμφωνώ ..Ως προς το δεύτερο .έχω πολλές ενστάσεις ...και βλέπω πολλές αντιστοιχίες με το πρώτο... 1) Όταν βάζουμε θέμα το ποιος έχει την εξουσία.....αναπαράγουμε τις δυσλειτουργίες του ΟΚΑΝΑ....που με τον τρόπο που είχε οργανώσει τις μονάδες ....κατέληξε εκεί που ξεκίνησε.....χωρίς μια ολιστική αντιμετώπιση του θέματος της εξάρτησης ΄έστω και σε μια μονάδα υποκατάστασης ....που δίνει φάρμακο.... 2) Η εξάρτηση δεν είναι θέμα μόνο ιατρικό....το ιατρικό ..έτσι κι αλλιώς είναι δευτερεύον.....επί της ουσίας....Κατά συνέπεια...το ιατρικό κομμάτι δεν είναι κατ ανάγκη διοικητικό....ούτε οργανωτικό ...ούτε συνθετικό....ούτε κατ ανάγκη ολιστικό.... Μία οργάνωση των δομών του κάθε Μονάδας και χώρου του ΟΚΑΝΑ που θα επέτρεπε την σωστή αξιοποίηση όλων των ειδικοτήτων επί της ουσίας ...δεν πρέπει να αποκλείει κάποια απ αυτές κάτω από συγκεκριμένες και ουσιαστικές προϋποθέσεις να παίρνει και διευθυντικές θέσεις... Αλλά αν το διευθυντιλίκη γίνεται κατανοητό σαν το ποιος έχει την εξουσία....και όχι το ποιος είναι ικανός να συνθέτει να διευκολύνει και να αξιοποιεί σωστά τους συνεργάτες του όλων των ειδικοτήτων...τότε ταυτίζεται πλήρως με την μονοκρατορία που αναφέρεις στην αρχή της τοποθέτησής σου.... (Και συμπληρωματικά ...άλλο επιστημονική άποψη και τεκμηρίωση ..και ανάληψη εθυθύνης όταν αφορά το συγκεκριμένο κομματι του καθένα .... και αλλο επιβολή λογω θεσεως... εξουσίας... ..) Νομίζω ότι όλα αυτά θα έπρεπε να ειναι αυτόνόητα ..για επιστημονικό και θεραπευτικό..προσωπικό.....

      Διαγραφή
    2. Τι θολοκουλτουρες είναι όλα αυτά;
      ΠΟΥΘΕΝΑ δεν υπάρχει τιμ όπου ένας Ψυχολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός να είναι ο Επιστημονικά Υπεύθυνος κι ο Ψυχίατρος απλό μέλος του τιμ.
      ΠΟΥΘΕΝΑ στον κόσμο.
      Πάτε να θεραπευσετε τους ναρκισσισμους σας.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμε 1 Αυγούστου 10.59
      Δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεσαι σωστά το θέμα της εξάρτησης....προφανώς δεν θα πρέπει να έχεις την κατάλληλη επιστημονική εκπαίδευση ...των τελευταίων δεκαετιών ..και βάλε..πάνω στο θέμα...(.Με την στενομυαλιά ...που εκφράζεις...και τους ανάλογους στενόμυαλους και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς...) Η μήπως έχει πέσει το IQ λόγω συναισθηματικής εμπλοκής;;!! Μπορεί κάποιος με τέτοιες αντιλήψεις να γίνει σωστός διευθύνων μιάς μονάδας;;!!
      Κατ αρχας αντιμετώπισε την σύνχιση μεταξύ του επιστημονικά υπεύθυνου και διοικητικά υπεύθυνου.....Δεν είναι απαραίτητο, να ταυτίζονται...
      Διοικητικά υπεύθυνος πρακτικά ,μπορεί να είναι κάποιος που έχει σφαιρικές γνώσεις πάνω στο αντικείμενο, που ξερει αποτελεσματικά μεσα απο ανάλογη εκπαίδευση να συντονίζει ομάδες εργαζομένων να μπορεί να λύνει συγκρούσεις και να διευκολύνει την σύνθεση των απόψεων... Πρακτικά Επιστημονικά υπεύθυνος μπορεί να είναι κάποιος που θα μπορεί να αξιοποιεί τις γνώσεις και τις δεξιότητες κάθε επιστημονικης οντότητας που ειναι υπο τον συντονισμό του....και όχι μόνο να αναπαράγει τον εαυτό του.....Τώρα ως προς την ειδικότητα του κάθε επιστημονικά υπεύθυνου.....και πάλι δεν πρέπει να το δει κανείς στενά...αλλά ουσιαστικά....Άλλωστε κανείς δεν νομίζω ότι θέλει να μειώσει τον ουσιαστικό ρόλο των γιατρών την αναγκαιότητα ύπαρξης των....
      Η περιχαράκωση γύρω απο την έννοια γιατρός...(που δεν αντιπροσωπεύει την ουσιατική γνωση και εκαπαίδευση όλων των γιατρών που ασχολούνται με τις εξάρτησεις.....).δεν βοηθάει τους ίδιους στην σωστή και ουσιαστική εφαρμογή και προστασία του ρόλου τους εκεί που οι ανάγκες και η πραγματικότητα το απαιτεί...Ούτε την σωστή οριοθέτηση αλλά και αρμονική συνεργασία τους προς τις άλλες ειδικότητες που και σε αυτές υπάρχουν εσωτερικές διαφοροποιήσεις ως προς το βάθος το εύρος της εμπειρίας και της επιστημονικής γνώσης...
      Και κατι αλλο .. (μιάς και το χρησιμοποίησες). ο ναρκισισμός ....δεν διέπει όλα τα γύρω...υπάρχουν και πιο προωθητικές διαστάσεις της πραγματικότητας ..για πολλούς....


      Διαγραφή
    4. Ανωνυμε/η 8/8 12.08
      οση συναισθηματική εμπλοκή και να έχει κανείς, το IQ δεν πέφτει.
      Εσύ ειδικά, με αυτά που γράφεις, καμία σοβαρή επιστημονική κατάρτιση δεν έχεις. Ένα τρολ εισαι, 100%.

      Διαγραφή
  12. Φαντάζομαι ότι τα σχόλιά σας τα υποβάλατε προς τον σύλλογο με την απαιτούμενη τεκμηρίωση. Εάν δεν το κάνατε, γιατί το κάνετε εδώ; Για νά χετε να λέτε και να ανακαλύπτετε εχθρούς και συνωμοσίες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ Ανώνυμε 20/7 12.10
      φανταζεσαι ακόμα ότι είσαι σε καποιο δημοκρατικό Σύλλογο;
      Wake up.....

      Διαγραφή
    2. Εγώ τα σχόλιά μου τα έστειλα στο σύλλογο και δεν τα έγραψα κάτω από τα σχόλια της αρσυ για να γκρινιάξουμε ομαδικά. Ήδη, από όσο γνωρίζω έχουν πρωτοκολληθεί μαζί με τα υπόλοιπα για να φτάσουν στον τελικό αποδέκτη. Και ναι αυτό το αντιλαμβάνομαι ως δημοκρατική διαδικασία.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς και αυτό δεν είναι επαρκής δημοκρατική διαδικασία.
      Δημοκρατική διαδικασία είναι, από αρχαιοτάτων χρονών, η συζήτηση στον Δήμο. Και αυτή τη συζήτηση στα σωματεία την ονομάζουμε ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ. Και αυτό το ΔΣ δεν θέλει τις δημοκρατικές διαδικασίες για αυτό και δεν κάνει ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ.

      Διαγραφή
  13. https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/398074_o-dimarhos-peiraia-zita-tin-paysi-leitoyrgias-domis-toy-okana
    Τι έγινε ρε παιδιά δεν είναι μόνο οι Συριζαίοι εναντίον του θεοπνευστου έργου προέδρου του ΟΚΑΝΑ μας; και τώρα ο άλλος πρόεδρος τι θα κάνει; μοκο όπως σε όλα τα υπόλοιπα; αλλά μαθημενοι στη γλίτσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Η επιστολή των ιατρών για τον νέο ΕΚΛ συνοψίζεται στο «μη μας κόβετε το επίδομα ευθύνης». Αυτό κάτι λέει για τις προτεραιότητες κάποιων εξ αυτών. Επίσης γίνεται μια προσπάθεια ταύτισης - σύγκρισης ΟΚΑΝΑ με νοσοκομεία. Μάλλον γιατί αυτό συμφέρει τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία. Αν θελουμε να μιλάμε με στοιχεία τότε ας ξαναμαθουμε όλοι ότι κάθε νοσοκομείο ανήκει σε μια Υγειονομική Περιφέρεια με δίκη της διοίκηση. Άρα για να μην μακρηγορούμε οι ΜΟΘΕ είναι κατ αντιστοιχία τα νοσοκομεία. Δεν είναι ολος ο ΟΚΑΝΑ το κάθε νοσοκομείο. Και βεβαίως συμφωνούμε για την σημαντικότητα του έργου τους. Όμως εδώ μιλάμε για διοικητικές αρμοδιότητες . Γιατί συνεχίζουν να μπλέκουν την επιστημονικοτητα μέσα σε αυτό; Τέλος ακούγεται οξύμωρο να συζητάνε κάποιοι , κανοντας λαθος συγκρίσεις, για το τι συμβαίνει με τους γιατρούς στο ΕΣΥ. Οι γιατροί του ΕΣΥ δεν ειχαν μέχρι διετίας καν τη δυνατότητα διατηρησης ιδιωτικού ιατρείου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε όχι και να αντιστοιχεί μια ΜΟΘΕ με ολόκληρο νοσοκομείο. Δηλαδή εσύ αν σε κάνουν με το καλό Υπεύθυνο/η ΜΟΘΕ, θα την ψωνίσεις ότι είσαι Διοικητης/τρια Νοσοκομείου. Θα τυπώσεις και καρτουλες 😀
      Απαπαπαααα. Τι ελλείψεις ψυχικές σε αυτόν τον ΟΚΑΝΑ πια....

      Διαγραφή
    2. Απάντηση 2 :
      Έχεις δει πουθενά στο τομέα υγείας, ψυχολόγος ή νοσηλευτής ή κοινωνικός λειτουργός που είναι στον ΙΔΙΟ εργασιακό χώρο με γιατρό, να δίνει εντολές στον γιατρό;
      Τώρα εσείς θέλετε να κάνετε την τερατογενεση για πρώτη φορά, στον ΟΚΑΝΑ. Όπου βέβαια έχουν συμβεί κι άλλες τερατογενεσεις στον ΟΚΑΝΑ, ίσως προσφέρεται το εργαστήριο.... Φυσικά αυτή η μκια θα καταπεσει δικαστικά. Αλλά στα αυτά σας. Εσάς σας νοιάζει να χετε τυπώσει τις καρτουλες "Διοικητής Νοσοκομείου", έστω για κάνα 2 χρονάκια. Και να χετε εισπράξει φυσικά και τα λεφτάκια στην τσεπούλα.
      Το ζητούμενο φυσικά δεν είναι η δικιά σας μεγαλομανία και κοκοροφτερισμος. Είναι οι γιατρουληδες του ΟΚΑΝΑ, όπως τους είπε άλλος αγενής κοκοροφτερος σε άλλο σχόλιο, να σηκωθούν να φύγουν επιτέλους, ΟΜΑΔΙΚΑ. Έτσι μόνο θα μείνετε με τον κοκοροφτερο νέο Κανονισμό σας στο χέρι. Να τον βάλετε βιτρίνα.

      Διαγραφή
    3. Ναι έχουμε δει και την έχεις και υπουργό....Σε περίπτωση που δεν το πήρες είδηση η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είναι ψυχολόγος.Επίσης παλαιότερη πρόεδρος ΟΚΑΝΑ απο την οποία σίγουρα έπαιρνες εντολές αν είσαι παλιός -που δεν το κόβω- ήταν ψυχολόγος.Θες κάτι άλλο;Σε κάλυψα;Α και για να μαθαίνουμε και κάτι το μανατζμεντ ασκείται απο οποιαδήποτε ειδικότητα αρκεί να έχει ασχοληθεί με το θέμα ή να θέλει.Και για την ιστορία οι ψυχολόγοι θεωρούνται οι καλύτεροι στο μανατζμεντ...........Γενικα

      Διαγραφή
    4. Ατομα σαν τον ανώνυμο 22 Ιουλίου 5.21μμ, θα μπορούν να διοικούν και μονάδες, λοιπόν. Ακόμη κι αν απο μια ολόκληρη επιστολή, δεν πήραν μυρωδιά και κατάλαβαν ότι το προβλημα των γιατρών είναι μόνο τα λεφτά. Ενώ τα δικά του κίνητρα είναι προφανώς πιο αγνά . Καλά τη σύγκριση ΜΟΘΕ με νοσοκομείο, την αφήνω ασχολίαστη, μάλλον υπαρχει σοβαρό προβλημα αντίληψης . Πολλά συμπλέγματα κουβαλάτε μερικοί. Ευτυχώς με όσους έχω μιλήσει, δε συμμερίζονται αυτές τις νοοτροπίες, οπότε μάλλον όλο αυτο εκπορεύεται απο τη διοίκηση του συλλόγου , με σκοπό να αποπροσανατολιστεί η προσοχή των εργαζόμενων απο τα αναδρομικά που πρεπει να επιστρέψουν ορισμένοι , και προφανώς θα διεκδικήσουν μεχρι τέλους να μην το κάνουν. Φυσικά η πρόταση θα καταπέσει , αφού απο το υπουργείο δε θα περάσει σίγουρα. Τουλάχιστον, ίσως έτσι καταλάβουν οι περισσότεροι, πόσο διχαστικά λειτουργεί ο σύλλογος και έρχονται καιροσκόποι σαν τον παραπανω κύριο ή κυρια να εκμεταλλευτούν την κατάσταση .

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμε (γιατρέ;) που έδωσες την απάντηση 2, θα ήθελα να αντιστρέψουμε την ερώτηση: ως γιατρός θα είχες πρόβλημα να ακολουθείς τις διοικητικές εντολές ψυχολόγου, κοινωνικού λειτουργού η διοικητικού; Αν ναι, είστε οι γιατροί πιο μεγαλομανείς από όσους θα διεκδικήσουν στο μέλλον ένα τέτοιο επίδομα ευθύνης. Και είστε μεγαλομανείς αν και ο κόσμος τό χει τούμπανο ότι με τα διοικητικά δεν τα πάτε καλά.

      Διαγραφή
    6. Κανένας γιατρός δεν διεκδίκησε ποτέ διοικητική θέση σε Τμήμα διοικητικής φύσης άσχετο με Ιατρική θεραπεία (υποκατάστατο = Ιατρική θεραπεία, το
      καταλαβαίνεις;)
      Τώρα, μέσα σε μια Μοναδα Υποκαταστασης, όπου ο Ψυχολόγος κι ο Κοινωνικός Λειτουργος κι ο Νοσηλευτης κι ο Διοικητικός υπάλληλος της Μοναδας βρίσκονται ως μέλη του θεραπευτικου τιμ επιστημονικά κάτω από τον Γιατρό, δηλαδή ο Επιστημονικά Υπεύθυνος είναι ο Γιατρός (ο οποίος a propo τι επίδομα επιστημονικής ευθύνης θα παίρνει;), σε αυτήν την ίδια Μονάδα αυτός ο ίδιος Ψυχολόγος ή Κοινωνικός Λειτουργός θα έχουν μια άλλη θέση όπου διοικητικά θα προΐστανται του Γιατρού;
      Τον όρο Σχιζοφρένεια τον ξέρεις; άσε το "μεγαλομανία", ελαφρύ πράγμα είναι. Πέτο Σχιζοφρένεια ξέρεις τιποτις;
      Βρε, θα μας τρελάνετε βρεεεε.
      Πού μαζευτήκατε όλοι εσείς εδώ μέσα;

      Διαγραφή
    7. 26 Ιουλιτη 6.40
      οχι εγώ ο γιατρός, όλη η έλλογη κοινωνία θα είχε πρόβλημα να ακολουθεί ο γιατρός εντολές του ψυχολόγου και του κοινωνικού λειτουργού.

      Διαγραφή
    8. Η σχιζοφρένια που εδω αναφέρεται.. ..εκδηλώνεται η γίνεται αντιληπτή μόνο σε αυτούς που δεν θέλουν να ανέβουν σε πιο ολιστικό επίπεδο....αντίληψης ...και να υπερβούν εμμονικές αντιθέσεις ..χωρίς ουσία....

      Διαγραφή
    9. Για τους συναδέλφους που εισήγαγαν και τον όρο σχιζοφρένεια στην συζήτηση...Η σχιζοφρένεια εμφανίζεται η γίνεται αντιληπτή σε αυτούς που δεν θέλουν να ανέβουν σε πιο ανώτερο πιο ολιστικό επίπεδο αντίληψης ..και υπεραμύνονται εμμονικά αδιέξοδων πεπερασμένων και μη ουσιαστικών συγκρούσεων....Βάζοντας μάλιστα και τον όρο ..έλλογη κοινωνία.....

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμε 8/8 12.17 και 12.23
      τρολ τρολ τρολ τρολ

      Διαγραφή
  15. Όχι, βγήκε κι υπερασπίστηκε 😀

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δλδ παιδιά εσείς είστε υπέρ των ρατσιστών κατοίκων πιυ ενισχύουν το στίγμα για τις δομές μας;;; Να καταλάβω δλδ. Μπράβο σας. Μπράβο σας.

      Διαγραφή
    2. Εγώ προσωπικά είμαι, και πάντα ήμουν, 200 χρόνια στον ΟΚΑΝΑ, υπέρ των ορθολογιστων επιστημόνων που θέλουμε ποιοτικό ΟΚΑΝΑ.
      Με κατάλαβες μήπως; αντε καλημερα

      Διαγραφή
  16. Μαλλον δεν θέλουν κάποιοι ή δεν μπορούν να καταλάβουν ότι οι συγκρίσεις γίνονται μόνο μεταξύ ίδιων πραγμάτων. Δεν είπα ότι οποίος είναι υπεύθυνος σε ΜΟΘΕ είναι σαν να είναι διοικητής σε νοσοκομείο. Είπα ότι η διάρθρωση πηγαίνει Υπουργείο- ΥΠΕ- νοσοκομεία όπως και σε εμάς πάει Υπουργείο-ΟΚΑΝΑ-Δομές. Επίσης δεν έχω βλέψεις για οποιαδήποτε θέση στον ΟΚΑΝΑ. Κάποιος άλλος γράφει περί εντολών. Δεν υπάρχουν εντολές παρά καθηκοντολογιο, κανονισμοί, εγκύκλιοι και πλαίσιο λειτουργίας είτε είναι γιατρός είτε νοσηλευτής είτε θεραπευτής είτε ασθενής. Προφανώς για να αναφέρεται ο/η συνάδελφος σε «εντολές» θα είναι κάτι το οποίο βιώνει στη δομή που εργάζεται και αυτό νομίζω ,αν ισχύει θα πρέπει να το δούμε. Νομίζω ότι υπάρχει και άλλη μια παρανόηση. Τι σχέση έχει η διοικητική λειτουργία με το θεραπευτικό έργο και τη θεραπευτική διαδικασία; Ο νέος ΕΚΛ ορίζει τις αρμοδιότητες και οποιος τις διαβάσει δεν θα δει πουθενά για δυνατότητα παρεμβάσεων του διοικητικά υπευθύνου στη θεραπευτική διαδικασία. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Κάποιοι απλά εμμένουν να βάζουν μπροστά τη θεραπευτική διαδικασία για να αποσπασουν και τη διοικητική ευθύνη. Τη διοικητική ευθύνη μπορούν να την ασκήσουν και γιατροί και φαρμακοποιοί και θεραπευτές και νοσηλευτές και διοικητικοι. Κανεις δεν μπορεί να τους αποκλείει εφόσον κατέχουν τις δεξιότητες για αυτό που ζητείται. Απλά κάποιοι επιμένουν να αποκλείουν κάποιους άλλους φέρνοντας ως επιχείρημα την ειδικότητα τους μόνο που εδω το ζητούμενο δεν είναι κάτι άλλο παρα η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ. Αυτό και μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λίγο παρακαλώ πρόσεξε με :
      Η διάρθρωση του ΕΣΥ είναι : Υπουργειο-ΥΠΕ-Νοσοκομεια-Κλινικες ή Τμήματα.
      Οι Κλινικές και τα Τμήματα έχουν όλες και διοικητικό και θεραπευτικό έργο, που δεν εξαντλείται στο ιατρικό έργο. Πες μου εσύ μια που υπάρχει Προϊστάμενος Κλινικης/Τμήματος, άλλης ειδικότητας πλην του Διευθυντή Ιατρού.
      Θα περιμένω. Κι αν δεν ξέρεις, ρώτησε και την Ψυχολόγο Υφυπουργό που αναφέρετε συνέχεια μήπως ξέρει αυτή ή μήπως προτίθεται να ορίσει στο εξής...
      Θα περιμένω, ναι;

      Διαγραφή
    2. Σε μια σοβαρή υγειονομική μεταρρύθμιση, θα καταργούνταν ο ΟΚΑΝΑ. Δεν υπάρχει πραγματική υγειονομική ανάγκη για το μαγαζάκι ΟΚΑΝΑ.
      Η χορήγηση υποκαταστατων, ΜΑΖΙ ΚΑΙ η προνοιακή και ψυχολογική υποστήριξη των χορηγουμενων, μια χαρά μπορεί και πρέπει να γινεται από το ΕΣΥ.

      Διαγραφή
    3. Εσυ στις 31/7 5:17 απάντησες μόνος σου. Σου είπαν για τρία επίπεδα διάρθρωσης και εσυ βάζεις και 4ο επίπεδο που το λες κλινικές και τμήματα το εργο των οποίων ειναι ανόμοιο, πχ άλλο καρδιολογική άλλο ΜΕΛ άλλο πνευμονολογική. Το εργο των ΜΟΘΕ όμως ειναι το ίδιο. Αυτά ως προς τη σύγκριση σου και μονο

      Διαγραφή
    4. Ααα ανώνυμε 2/8 7.39, θες παιχνιδάκια να κρυβόΣαστε πίσω από το δάχτυλο σας, ε;
      Θα παίξω για τελευταία φορά μαζί σας, δεν έχει γούστο βέβαια αλλά θα παίξω. Έτσι κι αλλιώς το καλό παιχνίδι θα το παίξουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι κι η Ψυχιατρική Εταιρεία που θα σας ξεφτιλίσουν σε όλα τα επιστημονικά φορα, να μην ξαναξεμυτισετε.
      Ανόμοιο λοιπόν το ιατρικό έργο από κλινική σε κλινικη; παρόλα αυτά, σε όλες τις "ανομοιες" κλινικές, ακολουθείται το ΙΔΙΟ μοντελο ιεραρχίας και διοίκησης. ΓΙΑΤΙ άραγε;
      Πάμε και στα "όμοια" ψυχιατρικα τμήματα οπου μεταξύ τους είναι το ίδιο έργο. Το ίδιο μοντέλο ιεραρχίας δεν έχουν;
      Πριν μας πεις καμία μεγαλειώδη πατάτα του τύπου "οι ΜΟΘΕ του ΟΚΑΝΑ δεν κάνουν ιατρικο-ψυχιατρικο έργο", θυμίσου απλά, αν είσαι ψυχολόγος ή κοινωνικός λειτουργός οπότε σέβεσαι το icd11 και το dsm5 (αλλιώς ΘΑ ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ) ότι σε αυτά τα ιατρικά ταξινομητικα συστήματα υπάγεται κι η εξάρτηση κι όχι σε κάποιον τσελεμεντε του κεφαλιού σας.
      Πάμε στο τελευταίο :
      Απευθυνθείτε στις "δικές σας" Εταιρείες Ψυχολόγων και Συλλόγους Κοινωνικών Λειτουργων, και ρωτήστε : παιδιά θα μας υποστηρίξετε επιστημονικά στην μωροφιλοδοξια μας να καβαλησουμε τους Ψυχιατρους;
      Έλα με την απάντηση τους να γελάσουμε μαζί και να κηδεψουμε σε σεμνή τελετή τις μωροφιλοδοξίες σας.
      Καλά μπάνια, καλό ξεθολωμα.

      Διαγραφή
  17. Αχαχουχααααααα!!!!! Τώρα ακούσαμε ότι υποστηρίζουμε τους ρατσιστές και το στίγμα.... Αχαχουχααααα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πολλά πολλά συλλυπητήρια στον Χρήστο.... Τι να πει κανείς σε τέτοιες ώρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αντε, ούτε σχόλια ούτε τίποτα. Αρχισε η αγραναπαυση των διακοπών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Για να μην μαλωνετε μεταξυ σας χωρίς να καταλαβαίνετε το παιχνιδι που παιχτηκε: αν ήθελαν ΜΟΝΟ τη διοικητική ευθυνη θα θέσπιζαν δυο ευθυνες, θα διαχώριζαν δηλαδή την επιστημονική από τη διοικητική. Εκ του πονηρου κινουμενοι οι ψευτο συνδικαλιστές του εκφυλισμένου σωματείου ΟΚΑΝΑ δεν δέχτηκαν τον διαχωρισμό γιατί το μοναδικό τους κίνητρο ήταν να ονομαστούν διευθυντες, αδιαφορώντας αν αυτό δημιουργήσει διαρκείς καυγάδες στο εσωτερικό των μονάδων και διώξει τους σοβαρους γιατρους που τυχόν υπαρχουν ακόμη στον οργανισμό. Τοσον μικροί τοσον μικρομυαλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι γιατροί ΠΡΕΠΕΙ να φύγουν, αν έχουν λίγη αξιοπρέπεια.
      Οι άλλοι, ο κάθε Τάκης, έχουν προετοιμαστει ότι μπορεί ως Διευθυντές να πάνε κατηγορούμενοι για κάποιο συμβάν ή από τη μήνυση ενός ασθενούς; Θα γελάσουμε πολύ όταν θα συμβεί κάτι τέτοιο.

      Διαγραφή
    2. Απάντηση στον Ανώνυμο 31 Ιουλίου 2023 8.49 Αν το δει κανείς έτσι ... είναι σε σημαντικό βαθμό αλήθεια.....Δηλαδή το ότι υπάρχει από την πλευρά του ΔΣ του Συλλόγου το επιφανειακό νιάξιμο ( πιστό στην μέχρι τώρα πορεία του..).για το ποιος θα πάρει τις θεσούλες και όχι η ουσιαστική παρέμβαση με τρόπο που να εξασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία του ΟΚΑΝΑ ...τόσο για τους θεραπευόμενους όσο και για τους εργαζόμενους..... Να το πούμε και λίγο αγενώς....λίγο χοντρά....αλλά κοντά στην αλήθεια...Η αναπαραγωγή του γνωστού πλιάτσικου...... πού και με δική τους...ευθύνη διαιωνίζεται...

      Διαγραφή
  21. https://www.alfavita.gr/koinonia/423519_eoppy-se-poies-periptoseis-tha-einai-dorean-oi-psyhotherapeies

    Το διαβάσατε καλά να το εμπεδωσετε εσείς οι κοκοροφτεροι;
    Ο Ψυχίατρος υποχρεωτικά, και μόνο ο Ψυχίατρος, εκδίδει γνωμάτευση-παραπεμπτικο για να μπορέσει να κάνει σε κάποιον ψυχοθεραπεία ένας Ψυχολόγος.
    Για να καταλάβετε ποια είναι η θέση επιστημονικά του μεν και του δε. Για απορίες, ρωτήστε την ψυχολογο κα Υφυπουργό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φυσικά και εκδίδει γνωμάτευση αλλά τι σχέση έχει αυτό με τη διοικητική διαδικασία; Επειδη μπορεί μόνο κάποιος γιατρός να εκδόσει βεβαιωση σημαινει και κάτι ως προς τη διοικητική λειτουργία; Μιλάμε για διοικητική και μόνο για διοικητική ευθύνη. Κουραστήκαμε να λέμε τα ίδια και τα ιδια

      Διαγραφή
    2. Κι εμεις κουραστήκαμε να απαντάμε ότι αν ήταν έτσι θα διαχωρίζανε τις περιβοητες ευθυνες. Αλλά δεν το έκαναν. Όπερ έδει δειξαι

      Διαγραφή
    3. Τεταρταυγουστιανε/νη 6.00,
      να σου πω μανα'μ για να μην το παιδευουμε πολύ. Αν θέλετε οι ψυχολόγοι κι οι κοινωνικοί λειτουργοί να διευθύνετε Ψυχιατρους, ξεχάστε το. Ίσως να' χει γίνει σε καμια Σενεγάλη, στο δυτικό κόσμο δεν...δεν...
      Πατε στο ΚΕΘΕΑ που δεν έχει γιατρούς, να διευθύνετε ο ένας τον άλλον.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμε 4/8 6.00
      στον εισαγγελέα, όποτε τυχαινει, ποιος θα πηγαίνει κατηγορούμενος; ο διοικητικός (μη γιατρός) προϊστάμενος;

      Διαγραφή
    5. Έχετε πάρει χαμπάρι κάποιοι ....για μια πιο ενοποιητική αλλά και πιο ουσιαστική εξέλιξη στον χώρο της ψυχικής υγείας αλλά και στον χώρο των εξαρτήσεων......εδώ και χρόνια....που πάει πάνω από ψεύτικους ...ή πάνω απο επιφανειακούς... . διχασμούς...και φέρνει κοντά , αγκαλιάζει , αναβαθμίζει σε ουσία , αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα... πολλές ειδικότητες....την ειδικότητα του Ψυχοθεραπευτή;;;

      Διαγραφή
    6. Τι πράγμα είναι κι αυτό με το κόλλημα κάποιων γιατρών.......Οχι πως ο κανονισμός απαντά με τον καλύτερο τρόπο στα ουσιαστικά προβλήματα της λειτουργίας του.ΟΚΑΝΑ...το αντίθετο θα έλεγα...Αφορά ένα στυγνά αντιδημοκρατικά δομημένο μοντέλο οργάνωσης......πολλά σωστά έχουν ήδη ειπωθεί πάνω σε αυτό... ...Όμως η έντονη ευαισθησία κάποιων γιατρών... που εκδηλώνεται κύρια στο ότι φαίνεται να χάνουν κάποια προνόμια που μονοπωλούσαν.. ..έγινε κυρίαρχη για αυτούς..Το .αν θα τους διοικεί δηλαδή κάποια άλλη ειδικότητα...........Φαίνεται πολύ αμυντικό και μακριά από την ουσία...Γιατί τέτοια άμυνα...;;; Ο ρόλος του Γιατρού ψυχίατρου παθολόγου...κλ.π..δεν βάζει από μόνος του όρια στο ρόλο του;;; Τι σχέση έχει εδώ η γνωμάτευση και η παραπομπή για ψυχοθεραπεία....στον ΟΚΑΝΑ...από ποτε τέτοια υποτίμηση στις άλλες ειδικότητες;...που στην πράξη έτσι κι αλλιώς δεν υπήρχε ποτέ....Μπάχαλο επιχειρημάτων......σε μια αμυντική προσπάθεια μακριά από την ουσία που θα πρέπει να έχει η συνύπαρξη και η συνεργασία όλων των θεραπευτικών ειδικοτήτων με σκοπό ένα καλύτερο αποτέλεσμα για εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους...

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμε 9/8 2.10
      ακουραστος τρολ ε;

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμε 10/8 1.29 Δεν είναι όλα τρόλ....είναι μια προσπάθεια επικοινωνίας...Παρόλο που απ ότι φαίνεται έτσι σε βολεύει... να τα βλέπεις....

      Διαγραφή
  22. Η ΑρΣυ αναλαμβάνει την ευθύνη για τη μη δημοσίευση ενός σχολίου με αναφορές σε ωράρια κλπ. για ευνόητους λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. με το ανθυγιεινό στους διοικητικούς τί θα γίνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. https://www.skai.gr/news/greece/ti-sfragisi-tis-domis-tou-okana-ston-peiraia-zitaei-o-dimarxos-peiraia

    Αντε, καλό φθινόπωρο τσουτσέκια κάθε λογής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ωχ τι έγινε ρε παιδια; Η Προεδραρα μας δεν μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή της; είναι ο Μοραλης ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός; θα τον τιμωρήσει κι αυτόν με δυσμενή στα υπνωτηρια ή θα του στείλει εξώδικο;; Το σωματείο θα βγάλει άμεσα ανακοίνωση οπως όταν βγήκε η αφίσα της παραταξης του ΣΥΡΙΖΑ ή θα περιμενει εντολές από την προεδραρα;
      Πωπω μπερδέματα!!!

      Διαγραφή
    2. Οι Προεδραρες μας οι δύο; του Μόραλη; ουου!!!! θα του ζαλίσουν τον Ολυμπιακό...

      Διαγραφή
  25. Να ζήσουν οι ψυχολόγοι, οι ικανοί μάνατζερ. Προσωπικότητες.

    https://m.facebook.com/100002174966181/posts/6648297118586054/?wtsid=rdr_0dmAkSObC8kTpG3Kn&refsrc=deprecated&_rdr

    Εννοείται ότι μιλάμε για άλλη χώρα 😁😁😁

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συνάδελφοι της πλειοψηφίας, έρχονται εκλογές! Μην ξεχαστείτε και δεν ψηφίσετε! Οι υποψήφιοι του κόμματος της καρδιάς σας (ΝΔ ολε! ) χρειάζονται την ψήφο σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/406789_apo-tin-adedy-proto-htypima-stin-apofasi-gia-tis-syntaxeis

    Επιτέλους, είπε το αυτονόητο η ΑΔΕΔΥ! Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ακόμη διακοπές είσαστε; Κάποιο νέο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Γελάω πολυ με όλα αυτά που διαβαζω!!Γελάω και κλαίω μαζί! Ειλικρινά δεν έχει γίνει κατανοητό σε ποιο χώρο εργαζόμαστε!Δίνεται η εντύπωση ότι για μεγάλη μερίδα των εργαζομενων οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ αποτελούν φτηνές,άρρωστες απομιμήσεις κλινικών του ΕΣΥ. Αυτο ήταν πάντα το πρόβλημα του ΟΚΑΝΑ.Οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν που εργάζονται,ποιοι είναι οι στόχοι,ποιες είναι οι διαδικασίες,τι σημαίνει ομάδα,τι σημαίνει leader,τι σημαίνει διεπιστημονική συνεργασία κλπ.Σε αρκετά σχόλια παρατηρώ ότι θριαμβεύουν απόψεις που αποδεικνύουν ότι το κακό ΕΣΥ καλά κρατεί!! Επανεκπαίδευση συνάδελφοι!Από την αρχή συνάδελφοι!Τέτοιες παθολογίες και ανακρίβειες δε χωράνε στους στόχους ούτε της θεραπείας ούτε της μείωσης της βλάβης!Για να το ξανασκεφτούμε!Κι αν αυτό που θα βρούμε δεν ταιριάζει με τα παλαιολιθικά πρότυπα που έχουμε σφηνωμένα στο κεφάλι μας,αν δεν ικανοποιούν τον ναρκισσισμό μας υπάρχει και η επιλογή της παραίτησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επανεκπαιδευση από ποιους "εκπαιδευτές";

      Διαγραφή
    2. Και περί ναρκισσισμου. Όταν μιλάς για τον ναρκισσισμο "μας", είναι πληθυντικός ευγενειας; ή απηχεί την πραγματικότητα; οπότε θα ήθελες να μας εξηγήσεις, ξεκινώντας για ευλοκια από τον δικό σου ναρκισσισμο;

      Διαγραφή
    3. Και last but not least : το ΕΣΥ εχει τεχνογνωσία, οργανογραμματα, πλαίσια δεοντολογίας ΚΑΙ προσωπικό που ο ΟΚΑΝΑ ούτε στον ύπνο του, δυστυχώς.
      Και το κακό ΕΣΥ πρότυπο αποτελεί για τον αστείο ΟΚΑΝΑ

      Διαγραφή
  30. Ναι μόνο που ο χώρος των εξαρτήσεων ΔΕΝ είναι ΕΣΥ!!!!!Αν γίνει κατανοητό αυτό τότε όλα θα κυλήσουν όπως πρέπει!!! Επανεκπαίδευση!!!Αυτή είναι η λυση! Ή Εκπαίδευση σε όσους δεν έχουν εκπαιδευτεί!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ο χώρος των εξαρτήσεων ΔΕΝ είναι ΕΣΥ; ποιος το λέει αυτό; ποιο επιστημονικό ευαγγέλιο; γιατί είναι ΕΣΥ οι διατροφικές διαταραχές; γιατί είναι οι αναπτυξιακές διαταραχές; παραδείγματα...
      Ποιοι Παπες έχουν αποδείξει επιστημονικά ότι ΔΕΝ είναι ΕΣΥ; Κανένας!
      Μπαρμπουτσαλα!!!
      Μία σκέτη ΠΟΛΙΤΙΚΉ απόφαση ήταν και είναι αν θα είναι έτσι ή θα είναι αλλιώς.

      Διαγραφή
    2. Η ΛΥΣΗ είναι να τελειώνει κάποτε το μαγαζάκι ΟΚΑΝΑ.

      Διαγραφή