Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Ενημέρωση από το τελευταίο ΔΣ του Συλλόγου

Στις 30 Ιουνίου καταθέσαμε στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου πρόταση για σύγκλιση ΔΣ στέλνοντας το παρακάτω κείμενο:

"Συνάδελφοι και συναδέλφισσες υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα για τα οποία πρέπει να μιλήσουμε πριν  φύγουμε όλοι για διακοπές. Συγκεκριμένα αναφέρουμε δύο τα οποία θεωρούμε πολύ σημαντικά και επείγοντα

Πρώτον: υπάρχουν καταγγελίες από συναδέλφους ότι η διοίκηση στέλνει εξώδικα για απολογίες μία πρακτική που είναι πρωτοφανής για τον οργανισμό σε τέτοια μαζική απεύθυνση 

Δεύτερον: υπάρχουν σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις εδώ και έξι μήνες και παραπάνω για αύξηση των περιστατικών hiv στη Θεσσαλονίκη καθώς και για αυξημένη θνητότητα των εξαρτημένων ατόμων στην Αθήνα Επίσης υπάρχουν αναφορές από μονάδες της επαρχίας όπως ο Βόλος ότι παρουσιάζονται αυξημένα περιστατικά hiv. Το Σωματείο, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα αρμόδια όργανα του, πρέπει να συζητήσουν άμεσα τα συγκεκριμένα προβλήματα και να καταθέσουν προτάσεις. Η ευθύνη είναι μεγάλη. 

Τρίτον: υπάρχει μια επαίσχυντη ανακοίνωση του δημάρχου Πειραιά, για αποκλεισμό των εξαρτημένων ατόμων από ξενώνες αστέγων, η οποία πρέπει να απαντηθεί άμεσα και ξεκάθαρα. Γιάννης Μώραλης-Δήμαρχος Πειραιά: Ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του ΟΚΑΝΑ στην Ε’ δημοτική Κοινότητα: «Εκεί ΔΕΝ θα μπουν χρήστες ουσιών, ΜΟΝΟ άστεγοι!» -Ο Δήμος θα ελέγξει ΤΑ ΠΑΝΤΑ! | Εφημερίδα Κοινωνική | Νέα Πειραιάς (koinoniki.gr)

Καλούμε τον πρόεδρο να συγκαλέσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα και όποιο άλλο κρίνετε απαραίτητο"

Την Τρίτη 4/7/2023 λάβαμε πρόσκληση για διαδικτυακό ΔΣ από τον Πρόεδρο του ΔΣ του Συλλόγου στις 6/7/2023. 

Το ΔΣ πραγματοποιήθηκε με την παρουσία όλων των παρατάξεων εκτός από την εκπρόσωπο της ΕΣΥ, η οποία για άλλη μια φορά δεν παραβρέθηκε. 

  • Στο ΔΣ ενημερώσαμε αναλυτικά για τα ανησυχητικά επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία ήδη έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά ή/και έχουν κοινοποιηθεί στη Διοίκηση, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν τύχει της δέουσας προσοχής. 

Δείτε: A new outbreak of HIV infection among people who inject drugs during the COVID-19 pandemic in Greece - PMC (nih.gov)

High levels of all-cause mortality among people who inject drugs in Greece in 2018–2022 | medRxiv

Ανησυχητικά είναι και τα ευρήματα από τα rapid tests που έγιναν στο πλαίσιο ενός προγράμματος έγκαιρου εντοπισμού επιδημικών εκρήξεων που γίνεται στον οργανισμό, τα οποία έδειξαν σημαντικό ποσοστό θετικοποίησης της ηπατίτιδας C  μετά την είσοδο στα προγράμματα υποκατάστασης (δηλαδή μπαίνουν αρνητικοί στα προγράμματα και θετικοποιούνται μετά). (Anti-HCV testing acceptance and seroconversion rates among people who use drugs and are under opiate substitution treatment (Hippocrates Epidemic Detection System) http://www.populationmedicine.eu/Anti-HCV-testing-acceptance-and-seroconversion-rates-among-people-who-use-drugs-and,165459,0,2.html https://doi.org/10.18332/popmed/165459

Ζητήσαμε την άμεση σύγκλιση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου και την εξάσκηση πίεσης στη Διοίκηση για να ασχοληθεί με το θέμα με τη σοβαρότητα που του αντιστοιχεί και με τη χρήση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν στον Οργανισμό τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε κονδύλια. 

Ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο του ΔΣ ότι η πρόταση για τον Εσωτερικό Κανονισμό από την Επιτροπή (στην οποία συμμετέχει και ο ίδιος) είναι έτοιμη και θα σταλεί πολύ σύντομα για συζήτηση στο Σύλλογο. 
Διακρίναμε μια προσπάθεια να συζητηθεί "εν τάχει" και δηλώσαμε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να συμφωνήσουμε ή να αποδεχτούμε μια fast track εκμαίευση "σύμφωνης γνώμης" των εργαζομένων. Για αυτό προτείναμε να γίνει ΓΣ αφού συζητηθεί στις μονάδες ή τουλάχιστον να γίνει Συνέλευση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και συνάντηση των Τοπικών Συμβούλων. Συμφώνησαν μόνο με τη διαδικτυακή συζήτηση σε επίπεδο Τοπικών Συμβούλων. 
Εφιστούμε τηn προσοχή σε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες: Ο εσωτερικός κανονισμός είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Εκτός από την κατάργηση θέσεων και δομών, εκτός από τον καθορισμό των ειδικοτήτων που δικαιούνται να λαμβάνουν θέσεις ευθύνης και την κατάργηση του "μονοπωλίου" των γιατρών που προαναγγέλθηκε, αφορά ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών αξιολόγησης και πειθαρχικών ποινών, οι οποίες ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό φαίνεται να έχουν την τιμητική τους στον ΟΚΑΝΑ. 
Ειδικά ως προς αυτό το θέμα, τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης μας διαβεβαίωσαν ότι όλα έχουν γίνει "σύννομα" όσο αφορά την επίδοση με δικαστικό επιμελητή των κλήσεων σε απολογία για παραβίαση του ωραρίου σε αρκετούς συναδέλφους την τελευταία περίοδο. Από τη μεριά μας, για άλλη μια φορά ξεκαθαρίσαμε, ότι δεν έχουμε σκοπό να υπερασπιστούμε "τεμπέληδες", πρέπει όμως να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για το ενδεχόμενοι οι "έλεγχοι" να λειτουργούν στοχοποιημένα και άρα να λειτουργούν ως εκφοβιστικό ή εκδικητικό μέσο.

Δυστυχώς δεν συζητήθηκε καθόλου η ανεπίτρεπτη δήλωση του δημάρχου Πειραιώς. 

Τέλος όπως σε κάθε θητεία η ΑΡΣΥ εφαρμόζει το rotation στα μέλη του ΔΣ που την εκπροσωπούν: Η συνάδελφος Όλγα Αναγνώστου παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ του Συλλόγου και τη θέση της καταλαμβάνει η συνάδελφος Έμμυ Κουτσοπούλου. 

3 σχόλια:

  1. Όλα καλά. Σωματείο της ντροπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχεις δίκιο. Μιλάς φυσικά για την αριστερή συσπείρωση. Γιατί το μονο που τους ενδιαφερει είναι η πάρτη τους.... ένα και μόνο επάγγελμα υπάρχει... τα άλλα τίποτα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτό κατάλαβες από αυτή την ανακοίνωση;;;; να το κοιτάξεις..

      Διαγραφή