Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Ενημέρωση για τη συνάντηση ΔΣ Συλλόγου με Διοίκηση ΟΚΑΝΑ

Για τη συνάντηση του ΔΣ με τον Πρόεδρο ΟΚΑΝΑ την Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023 – παρουσία των αν. Διευθυντών  (αυτό πάλι;)

Πολύ «φιλική» ατμόσφαιρα και πολλές υποσχέσεις. Καμία διεκδίκηση, καμία κριτική πλήρης αποδοχή όσων ειπώθηκαν από τη μεριά της Διοίκησης: Εν περιλήψει “Θα τα δούμε και θα τα προχωρήσουμε όλα: τον εσωτερικό κανονισμό, την επέκταση του ανθυγιεινού, τις νέες προσλήψεις, το ειδικό μισθολόγιο των γιατρών, τον κώδικα δεοντολογίας, τη Συλλογική Σύμβαση. Όλα θα τα δούμε, συμφωνούμε – αλλά δεν εξαρτάται από μας.”

Για τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας.

Στάλθηκε σήμερα, έχουμε καιρό μια βδομάδα για να πούμε τη γνώμη μας (!!!!). “Ούτως ή άλλως”, είπε ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, “τον γνωρίζουμε – μια που στην επιτροπή ήταν εκπρόσωπός  σας”. Στο σχεδιασμό στη συνέχεια, εμείς επιμείναμε στη διαδικασία που προτείναμε στο ΔΣ και πως, οι τοπικοί σύμβουλοι, θα πρέπει να συζητήσουν στις μονάδες τους πριν έρθουν στην καταληκτική συνάντηση με το ΔΣ, δηλ να γίνουν τοπικές συνελεύσεις (έστω μέσω zoom). Η πλειοψηφία του ΔΣ μας κρίνει πως “έτσι κι αλλιώς είναι 190 σελίδες – κανείς δεν θα τις διαβάσει” και ότι “όλοι λείπουν με άδειες, και συνέλευση να κάναμε δεν θα ερχόταν κανένας”. Να ρωτήσουμε τότε γιατί δεν ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι νωρίτερα για τη διαδικασία ή θα φανούμε και πάλι μίζεροι;

Η διαδικασία συζήτησης του εσωτερικού κανονισμού αλλά και το περιεχόμενο του, καταδεικνύει την διαρκή «συνδιαλλαγή» που υπάρχει ανάμεσα στη Διοίκηση του οργανισμού και την πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου. Με δέλεαρ μικροεξυπηρετήσεις του τύπου δικαίωμα υπευθυνότητας εκτός ιατρών, η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ κατόρθωσε να φτιάξει έναν μονομερή κανονισμό σε απόλυτη συνεργασία με τον Πρόεδρο του Συλλόγου που δήθεν εκπροσωπούσε τους εργαζόμενους χωρίς καν να έχει συζητήσει με κανέναν από αυτούς. Τώρα προσπαθεί να λάβει με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες την δήθεν έγκριση των εργαζομένων. 

Όπως ο πολύ δικός τους τωρινός υπουργός Υγείας είχε πει στην αρχή της ψήφισης των μνημονιακών νόμων «ψηφίσαμε χωρίς καν να διαβάσουμε τους νόμους γιατί ήταν εκατοντάδες σελίδες και δεν προλαβαίναμε». Αν αυτοί ψήφισαν για την καταστροφή των ζωών μας «αδιάβαστοι», εμείς γιατί να μην περάσουμε αδιάβαστα τον Εσωτερικό Κανονισμό; Αυτό ελπίζουν. Για αυτό περίμεναν το καλοκαίρι. Για αυτό δεν κάνουν συνελεύσεις. Για αυτό βάζουν προθεσμία μια εβδομάδα.

Ακόμη κι αν το πετύχουν προσωρινά, είναι σίγουρο ότι η δήθεν παντοδυναμία τους θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος στην πρώτη φουρτούνα: η απογύμνωση των δομών από προσωπικό σε συνδυασμό με τη φούσκα των δήθεν νέων και καινοτόμων μονάδων θα δείξει ότι σε έναν οργανισμό υγείας όπως ο ΟΚΑΝΑ οι ιατροί είναι πολύτιμοι, οι επιδημίες πρέπει να αντιμετωπίζονται έγκαιρα και αποτελεσματικά και όχι με βάση συμπάθειες και αντιπάθειες, η εισαγωγή ασθενών δεν γίνεται ανεξάρτητα από ην επάρκεια προσωπικού, οι άνθρωποι δεν είναι νούμερα χρειάζονται πραγματική φροντίδα και προσοχή, οι απευθείας αναθέσεις δεν είναι στραγάλια και οι εργαζόμενοι δεν τσιμπάνε σε φύκια και καθρεπτάκια.

Από τη μεριά μας για τη διαδικασία συζήτησης του Εσωτερικού κανονσιμού έχουμε προτείνει και επιμένουμε:

Γενική Συνέλευση, Αθήνα Θεσσαλονίκη συζήτηση με όλους τους εργαζόμενους, γραπτή τοποθέτηση των παρατάξεων για να ξέρουμε τι λέει ο καθένας για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Απαίτηση να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος.

Αυτά για τον Εσωτερικό Κανονισμό.

Μετά, έγιναν οι ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ

  1. Βγήκε η απόφαση του δικαστηρίου και δικαιώθηκε ο ΟΚΑΝΑ  (δηλαδή έχασαν οι εργαζόμενοι).
  2. Ο ΟΚΑΝΑ  προσαρμόζεται στη νέα εποχή. Νέες εξαρτήσεις, νέες δομές, νέα φάρμακα, νέα πρωτόκολλα, έμφαση στην Άμεση Πρόσβαση. Δύο νέες δομές Μεθαδόνης (ΜΟΘΕ στη Νίκαια με μεταφορά των ασθενών της βουπρενορφίνης, ιατρείο συνταγογράφησης στην Πάτρα), Διευρυμένο ωράριο για τους εργαζόμενους ασθενείς, ως τις 6μμ σε κάποιες μονάδες. Πολλές συγχωνεύσεις μονάδων, λόγω “ανωτέρας βίας” (κλείνουν Βαρύτη, 424, Ευαγγελισμός, Φλέμιγκ, Άγιος Σάββας, Ειδικών Παθήσεων ΟΚΑΝΑ) 

Για το γενικότερο κλίμα θα κάνουμε μια μόνον γενική “υφολογική” παρατήρηση. Μια που αποφασίστηκε να ανοίξει μονάδα μεθαδόνης στη Νίκαια, θα θυμίσουμε στους παλαιότερους, για να μαθαίνουν και οι νεώτεροι,  ότι αυτή υπήρχε και η προηγούμενη διοίκηση όχι μόνον την έκλεισε  αλλά προηγουμένως  κάλεσε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους σε απολογία  απέναντι στο σύνολο του ΔΣ προσπαθώντας να τους τρομοκρατήσει. Προηγουμένως είχε κλείσει, από άλλη διοίκηση, η μονάδα μεθαδόνης που υπήρχε στο κέντρο του Πειραιά – σε θέση που όντως εξυπηρετούσε όλη την ευρύτερη περιοχή. Και τις δύο φορές, οι εργαζόμενοι λοιδωρήθηκαν πως δεν κατανοούν τις σύγχρονες ανάγκες και μένουν “κολλημένοι” σ' αυτά που ξέρουν.

Είναι συχνό, όντως, οι υπουργοί και οι διοικήσεις να θέλουν να εμφανίζονται ως οι «φορείς της αλλαγής, της παραγωγής έργου, της καινοτομίας και της υπεράσπισης των εξυπηρετούμενων και του δημόσιου χρήματος». Συχνά στην προσπάθεια τους αυτή εμφανίζουν τους εργαζόμενους  ως τεμπέληδες, βολεμένους, που φοβούνται την αλλαγή, και που μπροστά στο βόλεμά τους δε νοιάζονται για την ταλαιπωρία που υφίστανται οι ασθενείς ούτε για το δημόσιο χρήμα που σπαταλιέται.

Θα ήταν ευχής έργο η τωρινή διοίκηση να μην επαναλάβει τα λάθη των προηγούμενων και να αντιληφθεί έγκαιρα ότι ο ΟΚΑΝΑ  υπάρχει χάρις στους εργαζόμενους του, οι οποίοι εργάζονται σε μια θέση εργασίας που πολύ απέχει από το να θεωρείται “βόλεμα” - αντίθετα, διαχρονικά, πολλοί δεν αντέχουν τη συνεχή ματαίωση σε όλα τα επίπεδα και παραιτούνται ανεξάρτητα από το μισθό. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων δουλεύει πολύ, σε (για ποικίλους λόγους)  κακές συνθήκες, ανθυγιεινά και επικίνδυνα, υβριζόμενη πανταχόθεν και διαρκώς, προσπαθώντας να καλύψει τα όλο και περισσότερα κενά του συστήματος, πολλοί με ελαστικές σχέσεις εργασίας, όλοι αμειβόμενοι λιγότερο (μερικοί πολύ λιγότερο) απ' αυτό που  αντιστοιχεί στις σπουδές και στη δουλειά τους. Όλα αυτά απασχολούν τους εργαζόμενους – κι όχι η αντίσταση στην αλλαγή ...Και δεν τους αξίζει να πρέπει σε δυο μέρες (τόσο είναι συνήθως) ν' αλλάξουν πχ χώρο δουλειάς και ωράριο εργασίας. Ή να κλείσουν φακέλους χωρίς να προλάβουν να αποχαιρετήσουν τους ασθενείς τους.

Προφανώς σε όλους τους χώρους υπάρχουν περιπτώσεις ιδιόρρυθμων, αντισυναδελφικών και αντιπαραγωγικών συμπεριφορών, τεμπέληδων εργαζόμενων. Μακριά από μας η υπεράσπισή τους – και δικαίωμα (έως και υποχρέωση) της κάθε διοίκησης να τους αντιμετωπίσει. Όχι να τους συντηρεί και να τους κανακεύει για να κουνάει το δάχτυλο στους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Σε αυτό το «φιλικό» κλίμα αλληλοκατανόησης μεταξύ Διοίκησης και Συλλόγου, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ δεσμεύθηκε πως οι αναγκαίες αλλαγές θα γίνουν σταδιακά, με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, όχι μέσα στο κατακαλόκαιρο και όχι με αποφάσεις της Παρασκευής το απόγευμα για τη Δευτέρα το πρωί. Τώρα με ποιο τρόπο ακριβώς εξασφαλίζεται η συναίνεση όταν οι υπεύθυνοι και το προσωπικό των μονάδων δεν έχουν ενημερωθεί υπηρεσιακά και αρμοδίως για το τι πρόκειται να συμβεί και τι τους επιφυλάσσει η μοίρα , αυτό είναι μυστήριο που μόνο η Διοίκηση του Συλλόγου μπορεί να εξηγήσει.

Από τη μεριά μας, χαιρόμαστε που ο σύλλογός μας έκανε τόσες επικοδομητικές προτάσεις (είναι ξεκάθαρο από την ενημέρωση) ώστε να μη χρειάζεται να «ανακατευτούμε» οι υπόλοιποι και περιμένουμε πότε θα αποφασίσει η Επιστημονική Επιτροπή του Συλλόγου ότι χρειάζεται να συνεδριάσει (Όχι, δεν επιχαίρουμε. Καθόλου. Λυπούμαστε βαθιά).

Συνάδελφοι,ισσες ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Εμείς θα είμαστε πάντα εδώ, με καθαρό μυαλό και ανοικτή καρδιά, για να στεκόμαστε απέναντί σε όσους το μόνο που έμαθαν να κάνουν καλά είναι οι συνεννοήσεις κάτω από το τραπέζι. 

Ψηλά το κεφάλι και τα μάτια ανοιχτά. Το νου σας συνάδελφοι/ισσες έρχονται χειρότερες μέρες...αν δεν αντισταθούμε!

7 σχόλια:

  1. Ήρθαν οι χειρότερες μέρες. Η αγωνία είναι μην έρθουν κι ακόμα χειρότερες νύχτες.
    Ρε παιδιά, ο ΑνΔ Οικονομικών ήταν κάποτε Προεδρας του Συλλόγου; όντως; αντε και στου Τάκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ούτε εσείς ούτε ο Σύλλογος στην ανάρτηση του λέτε αν μετά την ήττα στο Δικαστήριο, θα ζητηθούν πίσω λεφτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προτείνετε τρόπους να αντισταθούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. επιστροφη χρηματων που επαιρνε τοσα χρονια η πρωτη ομαδα θα γινει?γαργαρα βλεπω οτι το κανατε αυτο.γιατι αν δεν γινει πρεπει και οι υπολοιποι να λαβουν το αντιστοιχο ποσο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. βλεπω οτι ολοι κανετε γαργαρα το θεμα της επιστροφης των χρηματων που επαιρνε επι 10 χρονια η πρωτη ομαδα.γιατι αν δεν επιστραφουν ,πρεπει και υπολοιποι να τα παρουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αντε καλά.
      Τίποτα από τα δύο δεν θα γίνει. Θα σου πω τι θα κάνουμε, για να ικανοποιηθείς. Θα βάλουμε τους γαιδαρους μας να ψοφήσουν.

      Διαγραφή