Κυριακή 2 Απριλίου 2023

Για τη διατρητη διαδικασια προσληψεων στον ΟΚΑΝΑ

 Λάβαμε και δημοσιεύουμε την επιστολή τριών συναδέλφων που ζητούν τη στήριξη του συλλόγου. Πρόκειται για  συναδέλφισσες που, μετά από χρόνια υπηρεσίας στον ΟΚΑΝΑ, μένουν εκτός προσλήψεων, και ζητάνε αυτό που θα έπρεπε να είναι το αυτονόητο: να λάβουν γνώση ΟΛΩΝ των στοιχείων που αφορούν τις κρίσεις (στοιχείων που φαίνεται πως αλλάζουν μετά από κάθε ένσταση) ώστε να καταδειχθεί εάν η διαδικασία είναι σύννομη ή, στην αντίθετη περίπτωση, να μπορέσουν να ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Δεν μπορούμε παρά να συμφωνήσουμε μαζί τους. 


Να ξαναπούμε εδώ ότι (μετά από δική μας πίεση, είναι η αλήθεια) το ΔΣ του συλλόγου αποφάσισε πριν από σαράντα μέρες να διαμαρτυρηθεί για τον τρόπο επιλογής του προσωπικού. Εδώ και σαράντα μέρες ΔΕΝ το έχει κάνει - ή το έκανε τόσο διακριτικά και ευγενικά που δεν το πήρε είδηση κανένας! Για να είμαστε ακριβείς πριν απο δέκα ημέρες και μετά απο δυο τουλάχιστον ενοχλήσεις δικές μας, έστειλαν στα μέλη του ΔΣ ένα κείμενο προς έγκριση. Το κείμενο ούτε λίγο ούτε πολυ έλεγε μπράβο στη Διοίκηση που μετά απο καιρό κάνει προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και απέδιδε το γεγονός ότι οι ελαστικές σχέσεις παραμένουν στην πλειοψηφία τους ως έχουν, στο ότι όλα γίνονται γρήγορα. Φυσικά διαφωνήσαμε και σημειώσαμε ότι οι ελαστικές σχέσεις αποτελούν κεντρική επιλογή ακριβώς για να κρατούν τους εργαζόμενους ομήρους. Δεν ξέρουμε τι έκαναν αυτό το κείμενο "άλλη μια τρυφερή επιστολή στη Διοίκηση". Σίγουρα πάντως δεν είναι αυτό που χρειάζονται οι εργαζόμενοι και οφείλει ένα σοβαρό ΣΩΜΑΤΕΙΟ εργαζομένων να ανακοινώσει..

Το κείμενο των συναδέλφων ακολουθεί:


“Προς : ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΚΑΝΑ 

Παρακαλώ όπως λάβετε γνώση και πράξετε τα δέοντα ως οφείλετε, υπερασπίζοντας τους συναδέλφους εκείνους που παρόλο που παρείχαν υπηρεσίες αδιάλειπτα στον Οργανισμό επί πολλά συναπτά έτη, απορρίφθηκαν παραμένοντας εκτός της λίστας προσληφθέντων της προκήρυξης που αφορά στην πλήρωση θέσεων αορίστου χρόνου της ειδικότητας ΔΕ Ειδικών θεραπευτών. 

Σας γνωστοποιούμε ότι το διάβημα αυτό διαμαρτυρίας προσυπογράφουμε τρεις υποψήφιοι που ανταποκρίθηκαν στη προκήρυξη πλήρωσης θέσεων ΔΕ Ειδικών Θεραπευτών, δύο εκ των οποίων παρέχουν ακόμα και σήμερα υπηρεσίες στον Οργανισμό αδιάλειπτα πάνω από 9 έτη, μέσω διαφόρων συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ενώ η έτερος υποψήφιος έχει 18 χρόνια προϋπηρεσία σε πρόγραμμα απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ , έχοντας διατελέσει Επιστημονικά Υπεύθυνη Προγράμματος Απεξάρτησης, ενώ στον Οργανισμό παρέχει τις υπηρεσίες τα τελευταία 6 χρόνια.

 

Μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης που αφορούσε στην κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών πιστοποίησης τυπικών προσόντων, αλλά και της συνέντευξης των υποψηφίων από ειδική επιτροπή, διαπιστώσαμε μετά λύπης μας ότι  παρόλο που εμπίπταμε στα κριτήρια πρόσληψης, κατέχοντας όλα τα τυπικά προσόντα αλλά και πλέον αυτών, μείναμε εκτός της λίστας προσληφθέντων. Ως εκ τούτου, αξιοποιώντας το νόμιμο δικαίωμά μας προβήκαμε σε διαδικασία ένστασης των αποτελεσμάτων, αιτούμενοι παράλληλα τα πρακτικά της διαδικασίας μοριοδότησης, όπου και διαφάνηκε ότι η διαδικασία υπήρξε παραπλανητική, στο βαθμό που τυπικά προσόντα υποψηφίων δεν είχαν προσμετρηθεί. Επίσης, κατέστη σαφές ότι η διαδικασία των συνεντεύξεων διόλου αξιοκρατική υπήρξε καθώς, πριμοδοτήθηκαν με τη μέγιστη δυνατή βαθμολογία υποψήφιοι οι οποίοι δεν διέθεταν ούτε τα χρόνια προϋπηρεσίας στον Οργανισμό, αλλά ούτε και τη σχετική εμπειρία στο πεδίο σε σύγκριση με υποψηφίους που παρέμειναν εκτός της λίστας προσληφθέντων. Ως απάντηση των εντάσεων που αφορούσε στην παραπλανητική μοριοδότηση των υποψηφίων ο Οργανισμός, αναγνωρίζοντας τη διαδικασία ως παραπλανητική επικαλέστηκε τεχνικό λάθος («λάθος λογισμικού») αποσύροντας τους προσωρινούς πίνακες μοριοδότησης για επαναξιολόγηση. Στους νέους προσωρινούς πίνακες και στην ανακατάταξη της μοριοδότησης η σειρά κατάταξης των προσληφθέντων όπως ήδη είχε διαφανεί από τους προηγούμενους προσωρινούς πίνακες όχι μόνο παρέμεινε η ίδια, αλλά προσμετρήθηκαν κι άλλα μόρια διασφαλίζοντας έτσι μια «μοριοδοτική απόσταση» από τους επιλαχόντες. Όπως μπορεί να καταστεί σαφές οι νέοι προσωρινοί πίνακες μοριοδότησης οδήγησαν σε νέες ενστάσεις τις όποιες και ο Οργανισμός απέρριψε άνευ αιτιολόγησης, χωρίς να παραδώσει τα αναλυτικά πρακτικά της διαδικασίας μοριοδότησης.

Όλα τα παραπάνω καθιστούν σαφές ότι η διαδικασία αξιολόγησης των συμμετεχόντων στην εν λόγω προκήρυξη υπήρξε μεροληπτική στο έδαφος αξιολογήσεων που δεν άπτονται των τυπικών και ουσιαστικών προσόντων των συμμετεχόντων, απαξιώνοντας έτσι την προσφορά, την αφοσίωση, τη επένδυση και την συνέπεια εκείνων που προσπάθησαν να καθιερωθούν στο χώρο χωρίς ανταλλάγματα και δοσοληψίες. Πρωτίστως όμως ο τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκε αυτή η διαδικασία αξιολόγησης προσβάλει την ηθική όλων των συναδέλφων που εργάζονται σε αυτό τον Οργανισμό, σε έναν Οργανισμό που πρεσβεύει τη δίκαιη και ισότιμη μεταχείριση των ανθρώπων που εξυπηρετεί.

Το διάβημα αυτό διαμαρτυρίας των συναδέλφων που χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον Οργανισμό, χρειάζεται να τύχει της στήριξης τους συλλόγου εργαζομένων  αλλά και της συμπαράστασης όλων όσων πιστεύουν ότι ο προσωπικός αγώνας χρήζει σεβασμού και αναγνώρισης. Γιατί έχουμε υπάρξει μάρτυρες και υπερασπιστές των προσωπικών αγώνων  που έχουν δώσει οι εξυπηρετούμενοί μας!

Παρακαλούμε να αναρτήσετε το κείμενο μας στο σαιτ σας.


Οι συνάδελφοι σας 

Ιωάννα Ρίζου

Βασιλική Παπαναστασίου

Ινα Μπορισλαβοβα”

16 σχόλια:

  1. Σας ευχαριστούμε για την άμεση ανταπόκριση στην ανάγκη μας να βγει προς τα έξω η χυδαιοτητα που έχει γίνει εις βάρος μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγχαρητηρια για την επιστολή σας κυρίες μου. Μακάρι να δικαιωθείτε.
    Επιτρέψτε μου να πω ότι δυστυχώς η διαδικασία, και πολλά άλλα, δεν προσέβαλα την ηθική όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων. Αλλά μόνο των συναδέλφων που έχουν ηθική. Πόσοι είναι αυτοί, δυστυχώς γίνεται με τα χρόνια όλο και λιγότερο φανερό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σίγουρο είναι οτι δεν θα δικαιωθούμε απο τον Φορέα αλλα μέσω της νομικής οδού, αυτο όμως δεν σημαίνει οτι δεν θα το βγάλουμε προς τα εξω.Τώρα οσο αφορά την ηθική το τι θεωρεί ο καθένας ηθικό ειναι πλεον δυστυχώς πολύ σχετικο....

      Διαγραφή
    2. Όταν κυριαρχούν οι σχέσεις εξάρτησης...σε όλα τα επίπεδα....του Οργανισμού .χρόνια τώρα...,.τότε οι μηχανισμοί και συμπεριφορές που ευνοούν και στηρίζουν αυτές τις σχέσεις δεν μπορούν να πάνε μακρυά από αυτές των εξυπηρετούμενων μας....(τυχαίο που ο όρος ...θεραπευόμενοι...τείνει να εξαλειφθεί από τον ΟΚΑΝΑ..)
      Συμπεριφορές δηλαδή και σχέσεις , πιάτσας, κοινώς....Συντήρησης της εξάρτησης σε όλα τα επίπεδα...Όλο και περισσότερο.. δηλαδή η αναπαραγωγή του συμπτώματος....Και οι ευθύνες αφορούν όλους...Φυσικά σε διαφορετικό βαθμό ... σε διαφορετικό μερίδιο και βαρύτητα.... Ακόμα και αυτούς που δεν το ακολουθούν και το βλέπουν και το παλεύουν τόσο σε ατομικό όσο και άλλων και σε συλλογικό ..Οπότε που λόγος γιά ηθική.......Δεν αποτελεί αξία....Αξία και κανονικότητα τείνει να γίνει η αρρώστια.... του ανταγωνισμού χωρίς ηθικούς φραγμούς... Η δύναμη του καθαρού ανθρώπου και επιστήμονα ..δεν προβάλλεται αλλά γίνεται προσπάθεια να απομονωθεί...Το ζήτημα όμως δεν είναι να μείνει κανείς σε αυτές τις διαπιστώσεις...και να αυτοθαυμάζει την ηθικότητα του.... Πρέπει να μπει φρένο σε όλα αυτά ..... σε όλα τα επίπεδα....Και αυτό πέρα από το ξεσκέπασμα των παραπάνω θέλει και συνεργασία συλλογική ...Συνεργασία 'όπου οι επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις δεν θα πρέπει να γίνονται μόνο πεδίο κόντρας και πόλωσης .αλλά αναζήτησης μιας πιο δημιουργικής και προωθητικής σύνθεσης....

      Διαγραφή
  3. Δυστυχώς η πλειοψηφία του ΔΣ του συλλόγου εξακολουθεί και με την στάση της στην διαμαρτυρία των συναδέλφων να νομιμοποιεί με την στάση του κάθε ενέργεια της τωρινής διοίκησης.... τονίζοντας μόνο ότι απομονωμένα...και αποσπασματικά...μπορεί να θεωρηθεί θετικό..αγνοώντας ταυτόχρονα όλο το άλλο που θίγει τα συμφέροντα των εργαζομένων τόσο αυτών που θίγονται άμεσα...όσο όλων των υπολοίπων...Συντηρώντας το άδικο και ηθικά επιλήψιμο τρόπο προσλήψεων στον ΟΚΑΝΑ...ακόμα κι όταν αυτός φτάνει να ειναι τόσο εξόφθαλμα υποτιμητικός και αναξιοπρεπής...Γιατί τό κάνει; Πολλά μπορεί να πει κανείς....΄Το πιό βασικό για μένα είναι οτι όλα αυτό είναι συνέπεια ..όταν κανείς χάνει το μέτρο μεταξύ της διαμαρτυρίας για την διαμαρτυρία ..και της πλήρους υποταγής ...προφανώς για ιδιοτελείς σκοπούς ...πού σίγουρα δεν έχουν να κάνουν με το ρόλο πού πρέπει να έχει ένα συνδικαλιστικό όργανο εκλεγμένο από τους εργαζόμενους....γιά τους εργαζόμενους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βασιλική Παπαναστασίου3 Απριλίου 2023 στις 6:52 π.μ.

    Ευχαριστουμε για την υποστήριξη. Είναι από τα, λίγα ελπιδοφόρα γεγονότα, που συμβαίνουν μέσα σε αυτή τη συσκότιση, την αναξιοκρατία την ξωφλαθμη υποτίμηση και " κακοποίηση εκ με ρους του οργανισ ου απέναντι σε όποιον εργαζόμενο προσπαθει " εκτός κανόνων πιατσας", με επιστημονικότητα και ήθος.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ3 Απριλίου 2023 στις 7:58 π.μ.

    Ευχαριστουμε για την υποστήριξη. Είναι κάτι από τα λίγα ελπιδοφόρα που συνέβησαν αυτές τις μέρες μέσα σε όλο αυτό τον εμπαιγμό, την υποτίμηση της νοημοσυνης και την κακοποίηση όσων εργαζομένων προσπαθουν εκτός " Κανόνων πιατσας" με επιστημονικοτητα και ήθος για τα αυτονόητα. Από ότι φαίνεται τόσο από το Συλλογο όσο και από τη Διοίκηση τείνει να γίνει κανονικότητα, η υποκρισία, η συκοφαντια. η δολοπλοκια, η αναξιοκρατία κοινώς η πιάτσα εντός του Οργανισμού. Για να, δουμε υπάρχουν ελπίδες η βαδίζουμε ολοταχώς για την "αυξηση της βλάβης" στο επίπεδο των εργαζομένων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.documentonews.gr/article/esteilan-katasxetirio-sti-zeta-makri-giati-arnithike-na-symmorfothei-me-se-varos-tis-dikastiki-apofasi/

    Εμείς οι παλιοί θυμόμαστε την υπόθεση. Παίχτηκαν πολλά παιχνίδια (και) τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Υπάρχει κανένα νέο για το μισθολόγιο των γιατρών;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο οι γιατροί φοβούνται να υψώσουν τη φωνή τους για να μην "θυμώσει" η Διοίκηση του Σωματείου, ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και ο κάθε αξιωματούχους του Υπουργείου, όχι μόνο δεν θα κερδίσουν το μισθολόγιο που τους αντιστοιχεί αλλά θα πέφτουν όλο και πιο χαμηλά, και όχι μόνο μισθολογικά. Γιατροί που φοβούνται να διεκδικήσουν όσα τους αντιστοιχούν δεν μπορεί να είναι ούτε σοβαροί επιστήμονες. Πάντα και παντού η αξιοπρέπεια πάει μαζί με την επιστημοσύνη και το ενδιαφέρον για τη δουλειά σου και για τους ασθενείς σου. Συγνώμη συνάδελφοι αλλά έτσι έχουν τα πράγματα και ας σταματήσουμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε.

      Διαγραφή
    2. Απόλυτα συμφωνώ με την τοποθέτηση. Και δεν χρειάζεται να ζητάς συγνώμη.
      Μία πληροφορία. Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας δεν υποστηρίζει νομίζω. Υπάρχει μια "θεωρία" ότι μόνο για το ΕΣΥ, τους γιατρούς του ΕΣΥ, προβλέπεται από το Σύνταγμα ειδικό μισθολόγιο.

      Διαγραφή
    3. Δεν υπάρχει συνταγματική απαγόρευση να πληρώνεται κάποιος με τον μισθό του ΕΣΥ.
      Ο ΙΣΑ ιστορικά υποστηρίζει το αίτημα των γιατρών του ΟΚΑΝΑ όπως και ο ΙΣΘ αλλά ο ΙΣΑ αυτή τη φορά δεν έβγαλε ανακοίνωση απλά έστειλε μια επιστολή στο Υπουργείο.
      Οι γιατροί πρεπει να ξεσηκωθούν αυτό είναι το μήνυμα. Τα υπόλοιπα είναι "ναχαμε να λέγαμε"...

      Διαγραφή
    4. Μπορείτε να την αναρτήσετε αυτή την επιστολή του ΙΣΑ; την έχετε;

      Διαγραφή
  8. Όσοι υπερασπιζόμασστε το δίκαιο είμαστε μαζί σας. Μπορούμε να βοηθήσουμε με κάποιον τρόπο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή