Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2023

Ενημέρωση από το ΔΣ 20/2/2023

Όπως είχαμε δεσμευτεί ενημερώνουμε για το τι ακριβώς έγινε στο ΔΣ του Συλλόγου της 20/2/2023 , ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τι λέει και τι δεν λέει ο καθένας. 

Το θέμα για το οποίο συγκλήθηκε το ΔΣ ήταν το ανθυγιεινό επίδομα. Εμείς προσθέσαμε τα ακόλουθα: ιατρικό μισθολόγιο, εσωτερικός κανονισμός, συνεργείο καθαρισμού, κριτήρια μονιμοποίησης, δημοκρατικές διαδικασίες στο σύλλογο. 

Ανθυγιεινό: Ο Πρόεδρος του ΔΣ προσπάθησε να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και να δικαιολογήσει την θριαμβολογική (όσο και ευχαριστήρια) ανακοίνωση του Συλλόγου. Εν ολίγοις περιέγραψε μια ανταλλαγή τηλεφωνημάτων με τον Πρόεδρο του Οργανισμού και μια συζήτηση μεταξύ του ιδίου, του Υπουργού και του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ κατά τη διάρκεια της κοπής της πίτας του Οργανισμού για να αποδείξει την "συμβολή" τους στην επιτυχή έκβαση του δεκάχρονου αγώνα μας για το ανθυγιεινό. Υποστήριξε το λιβανιστήρι με κύριο επιχείρημα την τεράστια χαρά που ένοιωσε για την επιτυχία και είπε ότι αν είχε δει την ΚΥΑ, όχι μόνο δεν θα "μάζευε" την ανακοίνωση, αλλά θα ήταν ακόμη πιο υμνητικός για το δίδυμο Υπουργού - Προέδρου.  Όσο αφορά στη διαδικασία είπε ότι δεν την έστειλε στους εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων (δεν μας εξήγησε γιατί, μάλλον από την πολλή χαρά), αλλά έτσι κι αλλιώς έχουν τη δυνατότητα, αφού έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο ΔΣ. Ο εκ Σερρών πρώην Πρόεδρος υπερθεμάτισε λέγοντας ότι αυτός θα εξυμνούσε ακόμη περισσότερο τον Πλεύρη γιατί δεν τον νοιάζει η πολιτική και ιδεολογική άποψη του, όπως επίσης δεν τον νοιάζει καθόλου αυτά που γράφουν κάποιοι (εμείς δηλαδή), διότι έχει την υποστήριξη των εργαζομένων όπως φαίνεται στις εκλογές. Οι υπόλοιποι παρέμειναν σιωπηλοί εκτός από τον συνάδελφο ΣΒ, ο οποίος ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί για τα "διθυραμβικά", είπε την άποψη του για το ανθυγιεινό. Η εκπρόσωπος της ΕΣΥ, είπε ότι δεν είναι σωστό να παραβλέπουμε τις επιτυχίες, ωστόσο ο τρόπος που βγήκε η ανακοίνωση δεν είναι ο σωστός και αυτό έχει τεράστια αλλά μικρή σημασία (;;!!). Ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Φωνής κινήθηκε στο πλαίσιο της ανακοίνωσης που ήδη έχει δημοσιευτεί, ενώ ζήτησε το αυτονόητο ότι καλό είναι από εδώ και πέρα όλα τα μέλη του ΔΣ να ενημερώνονται για τις ανακοινώσεις του ΔΣ.

Εμείς υποστηρίξαμε όλα όσα έχουμε ήδη ανακοινώσει, ξεκαθαρίσαμε για άλλη μια φορά ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τον ενθουσιασμό αλλά με το γλείψιμο. Προτείναμε να σταλεί επιστολή στον Υπουργό Υγείας και τη Διοίκηση άμεσα στην οποία να σημειώνονται όλες οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται με την ΚΥΑ του ανθυγιεινού. Συμφωνήθηκε από όλους και προχωρήσαμε στα επόμενα.

Όσο αφορά στο ειδικό μισθολόγιο για τους γιατρούς: Ο πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε μετά από πολύ καιρό για ότι έχει γίνει: Η τροπολογία, συμπεριλαμβάνοντας τους γιατρούς ΟΚΑΝΑ, ΕΟΔΥ ίσως και το Ινστιτούτο Υγείας του παιδιού, έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας με τα επιδόματα όπως τα έχουμε προβλέψει και την κατάταξη σε βαθμίδες. Έχει σταλεί δυο φορές προς το Υπουργείο Οικονομικών. Η  θέση του οικονομικών είναι μάλλον αρνητική. Με δεδομένο τον φόβο για λήξη της θητείας της Βουλής λόγω των επικείμενων εκλογών προτείναμε να γίνει άμεση επικοινωνία του Συλλόγου με το γραφείο του Σκυλακάκη και να ζητήσουμε ΑΜΕΣΑ συνάντηση ώστε να εξηγήσουμε τις ιδιαιτερότητές του αιτήματος μας και τον ισχύοντα παραλογισμό.

Για το θέμα του εσωτερικού κανονισμού και της διαδικασίας με την οποία αυτό συζητείται. Στα αιτήματά μας: Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέμα του Εσωτερικού Κανονισμού. Να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις όλων των συναδέλφων όπως κατατέθηκαν στο e-mail του συλλόγου πριν από ένα χρόνο. Να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ που συμμετέχει στην επιτροπή συζήτησης του εσωτερικού κανονισμού στη διάρκεια των συνεδριάσεων, απάντησαν για άλλη μια φορά ότι θα το κάνουν (το έχουν πει πάνω από τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο και δεν το έχουν κάνει (Σημ: η συνυπευθυνότητα της γραμματέως του Συλλόγου είναι ολοφάνερη αν και δεν ανήκει στην ίδια παράταξη). 

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου για άλλη μια φορά δεν μας είπε τις προτάσεις που έκανε στην Επιτροπή για τον Εσωτερικό Κανονισμό. Ενημέρωσε ότι το κείμενο δεν έχει τελικά οριστικοποιηθεί. Σημαντικό πρόβλημα προκύπτει με τους συναδέλφους συναδέλφισσες που έχουν προσληφθεί ως θεραπευτές ΠΕ για τους οποίους δεν υπάρχει αντιστοίχηση στο εν ισχύ κλαδολόγιο/προσοντολόγιο του Δημοσίου. Η μετατροπή των θέσεων των συναδέλφων σε προσωποπαγείς, εκτός των άλλων,  εμποδίζει την συμμετοχή τους στην κινητικότητα.. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δοθεί μια δίκαιη λύση για τους εργαζόμενους, που είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για αυτή την κατάσταση. 

Στη διάρκεια της συζήτησης επιβεβαιώθηκε ότι οι θέσεις υπευθύνων δεν μπορούν να προκηρυχτούν (παρά την απόφαση που έκρινε παράνομη την προηγούμενη διαδικασία): άρα μένουμε με τις αυθαίρετες τοποθετήσεις αναπληρωτών υπευθύνων. Όλα καλά...

Για το διαγωνισμό για την καθαριότητα: Παραμένει ο ίδιος εργολάβος παρόλο που έχει γίνει επιλογή των κοινσεπ, επειδή έγινε προδικαστική προσφυγή (μη μας ρωτήσετε τι σημαίνει). Επειδή οι εργαζόμενες συνεχίζουν να δέχονται την εκμετάλλευση, προτείναμε το σωματείο να ενημερώσει τις συναδέλφισσες για τη δυνατότητα τους να εργαστούν μέσω της κοινσεπ. Η πρόταση έγινε δεκτή . Περιμένουμε την εφαρμογή της στην πράξη.

Σχετικά με τις προσλήψεις που έγιναν την τελευταία περίοδο, στις οποίες συνάδελφοι οι οποίοι δουλεύουν για χρόνια στον οργανισμό βρέθηκαν εκτός κατάταξης. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι έγιναν ανεξήγητες με τη λογική ανακατατάξεις, που οδήγησαν σε επιλογή προσώπων με αν μη τι άλλο αδιαφανή κριτήρια. Έφτασαν στο σημείο να αποσύρουν την κατάταξη με δικαιολογίες για "λογισμικά λάθη" όταν αποκαλύφθηκε ότι υπήρχαν συνάδελφοι που είχαν βαθμολογηθεί με μηδέν!!! Συναντήσαμε μεγάλη αντίσταση να πείσουμε το ΔΣ για το αυτονόητο: Ο Σύλλογος έχει λόγο για τον τρόπο που γίνονται οι επιλογές μονιμοποιήσεων, όταν μέσω της συνέντευξης ουσιαστικά κρατούνται σε ομηρία οι συνάδελφοι μας ("κάτσε καλά και θα σου βάλω καλό βαθμό, ώστε να μονιμοποιηθείς"). Ο σύλλογος Εργαζομένων οφείλει να παρέμβει προς τη Διοίκηση και να διαμαρτυρηθεί για αυτή την αδιαφανή πρακτική. Τελικά συμφώνησαν να γραφτεί επιστολή προς τη διοίκηση. Θα το παρακολουθήσουμε για να δούμε τι θα κάνουν διότι μας υποψίασε πολύ η "αντίσταση" που συναντήσαμε στο κατά κοινή ομολογία "αυτονόητο". 

Συνάδελφοι/ισσες, η δουλειά όλων στις μονάδες και στις δομές κρύβει κινδύνους για την υγεία ανεξάρτητα από ειδικότητα ή καθεστώς εργασίας! Όλοι και όλες αύριο στη στάση εργασίας και στη συγκέντρωση της ΠΟΕΔΗΝ και της ΕΙΝΑΠ.

Κανείς δεν πρόκειται να παλέψει για μας! 

Δεν θέλουμε τα ψίχουλα των κάθε λογής pass! 

Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

 

17 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για την ενημέρωση, ήταν εντελώς απαραίτητη!
    Έχω μια ερώτηση νομίζω σημαντικη : για το θέμα του Ιατρικού μισθολογίου, και σε μας, και σε όποιες άλλες θέσεις του Δημοσίου εκτός του ΕΣΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος τι θέση παίρνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο ΙΣΑ από παλιά είχε υποστηρίξει το αίτημα μας για το ειδικό μισθολόγιο με μια λιτή αλλά περιεκτική ανακοίνωση. Αυτή τη φορά έστειλε με λίγη δυσκολία είναι αλήθεια μια πολυ πρόχειρη επιστολή στο υπουργείο προωθώντας την άποψη μας αλλά χωρίς να τη δημοσιοποιήσει.

      Διαγραφή
    2. Επιπρόσθετα ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης στέκεται στο πλευρό των γιατρών μας με μια πολυ καλή ανακοίνωση.

      Διαγραφή
    3. https://isth.gr/epistoli-pros-ypourgo-ygeias-schetika-me-amoives-iatron-tou-okana/

      Όντως πολύ καλή επιστολή.
      Ξέρετε ότι και στο νέο Προσοντολογιο για το Δημόσιο βάζουν τους γιατρούς με ειδικότητα μαζί με όλους τους άλλους ΠΕ υπαλλήλους. Δηλαδή οποιος γιατρός δεν προσλαμβάνεται στο ΕΣΥ αλλά οπουδήποτε αλλού στο Δημόσιο, κι εννοώ και εκτός Υπουργείου Υγείας, πάει στο ίδιο μισθολόγιο με τους υπόλοιπους υπαλλήλους. Έχετε σκεφτεί ότι μπορεί να μην θέλουν να ξεχωρίσουν τους γιατρούς του ΟΚΑΝΑ από τους άλλους γιατρους (πλην ΕΣΥ) του Δημοσίου; Τι εννοώ; καλή η πίεση προς το Υπουργείο Υγειας, μήπως όμως θα πρεπε να γίνει μια συνολική νομική προσφυγή του Ιατρικού κόσμου για το Προσοντολογιο; το οποίο είναι άδικο και παραλογο για τους γιατρούς;

      Διαγραφή
    4. Ρωτήσαμε για το θέμα αυτό στο ΔΣ του Συλλόγου και ο Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι αυτή η κατάταξη δεν σχετίζεται με τον μισθό. Θα το διασταυρώσουμε και θα επανέλθουμε

      Διαγραφή
    5. Από αυτά που διαβάζουμε πάντως, μπορεί και να μην ισχύει, οι καλλιτέχνες επικεντρωθηκαν στο προσοντολογιο, θεωρώντας ότι συνδέεται ΚΑΙ με το μισθολογικο.

      Διαγραφή
  2. "...ενώ ζήτησε το αυτονόητο ότι καλό είναι από εδώ και πέρα όλα τα μέλη του ΔΣ να ενημερώνονται για τις ανακοινώσεις του ΔΣ."
    Όταν όμως δεν ενημερώνατε τον Λαζαρή ούτε ότι γίνεται ΔΣ ήταν Τετάρτη απόγευμα. Αν όχι όλα πάντως πολλά πληρώνονται εδώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Λαζαρης πώς περνάει ως συνταξιδούχος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον θυμάμαι τον κυρ Λαζαρη πάντως, τότε με την ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο να επιμένει να ακολουθήσουν οι γιατροί την προσφυγή των υπολοίπων, άρα να παραμείνουν σε κοινό μισθολόγιο, κι όχι να διεκδικήσουν δικό τους ειδικό μισθολόγιο. Και άλλοι βέβαια συνδικαλιστες και συνδικαλιζομενοι τότε. Κι ο Καφετζοπουλος ως αγωνιστής τότε... Και οι γιατροί της ΑΡΣΥ νομίζω την παραμονή στο κοινό μισθολόγιο προεκριναν. Δεν κατηγορώ για κακές προθέσεις. Άλλωστε αφορούσε και τους ίδιους. Νομίζω όμως ότι αποδείχτηκε το λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποτε δεν δόθηκε η ευκαιρία στους γιατρους του ΟΚΑΝΑ να διαλέξουνε αν θέλουνε το ειδικό ή το κοινο μισθολογιο. Οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ παλεψαμε και καταφέραμε ΣΣΕ
    Όλες οι ΣΣΕ προεβλεπαν ότι οι γιατροί παιρνουν το μισθολόγιο του ΕΣΥ, το ειδικό, και μάλιστα προσαυξημενο. Τα μνημόνια μας έβαλαν στο κοινό με αποτέλεσμα μειώσεις που έφταναν μέχρι και 60% για τους γι αυτους.
    Μέχρι τώρα για ανεξήγητους λόγους οι γιατροί το ανέχονταν
    Φαίνεται ότι τώρα κατάλαβαν ότι αν δεν κάνουν κάτι θα την πατησουν όπως οι Πόντιες...
    Αυτά για την ιστορία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έγραψα το σχόλιο στις 5.40. Δεν είπα κάτι διαφορετικό. Σαφώς με τις ΣΣΕ ήταν εξαιρετικά μισθολογικα οι γιατροί. Είπα ότι ακριβώς από την στιγμή που τέθηκε θέμα υπαγωγής όλων, και των γιατρών, στο ενιαίο μισθολογιο, όλοι σχεδόν οι γιατροί προτίμησαν να ακολουθήσουν αγωγές όπως οι άλλοι εργαζόμενοι για να παραμείνει ο μισθός σε ο, τι παίρνανε εκείνη τη στιγμή, πιστεύοντας ότι θα διασφαλιστουν κι όχι να σχεδιάσουν μια δράση για να διεκδικήσουν ειδικό μισθολόγιο.

      Διαγραφή
  6. Για την συνεχιζόμενη αδικία της δεύτερης και τρίτης ομάδας ασφαλιστικών όπως και το ότι παλεύετε να χαριστούν ακομα και αυτα μετά το 2019 ( που είχαμε την ίδια δικαστική απόφαση αλλά που με την αγαπητή πρώην διοίκηση τα κάνατε πλακάκια να πληρώνεστε μόνο εσείς ) φαντάζομαι δεν προλάβατε να συζητήσετε αγαπητή ΑΡΣΥ! Μόνο για την τσέπη σας τελικά νοιάζεστε και μας μιλατε για ιδεολογιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μόνο που σας νοιάζει είναι οι γιατροί. Μάλλον γιατί εκπροσωπείτε μόνο αυτούς. Δεν πειράζει. Θα ξανάρθουν εκλογές και θα πάρετε Μαυρογιαλούρο.
    Δλδ σας πείραξαν οι συνεντεύξεις χαχχαχαχα αν δεν υπήρχαν αυτές να ξεσκαρτάρουν τι θα λέγατε;;;; Χαχχαχαχχα
    Η ανακοίνωση έχει ξεπεράσει τα όρια της γελοιότητας και μη μας νομίζετε για ηλίθιους. Πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ποια ανακοίνωση;

      Διαγραφή
    2. Τώρα εσύ τι ρωτάς;
      Διαβάζεις ένα σχόλιο του επιπέδου χάχα, που το έγραψε κάποιος 8.12 το πρωί (τόση καΐλα) και λέει ότι δεν πειράζει που με τις συνεντεύξεις "ξεσκαρτάρουν" (!!!) τους συναδέλφους και ρωτάς "ποια ανακοίνωση;". Χαρά στο κουράγιο σου Και το εννοώ...

      Διαγραφή
    3. Ναι ρε φίλε 8.12 είμαστε ενεργοί και είμαστε στη μονάδα μας εμείς. Επειδή μάλλον δεν ξέρεις, εμείς ως γιατροί μας ρεζιλεύει μία τετοια προσέγγιση.Αλλά ειλικρινά δεν θα ξαναασχολοηθούμε μαζί σας.
      Καλά κουράγια!!!! Χαχαχαχα κουράγια για την κάλυψη των "δικών σας μόνο αριστερών και κανενός άλλου"
      Και σας μιλά ένας γιατρός μόνιμος που ξέρει πολύ καλά τόσα χρόνια πως δουλεύουμε εδω μέσα.

      Διαγραφή
    4. Ο Ανώνυμος 8.12 / 24 Φεβρουαρίου μάλλον δεν ξέρει τι του γίνεται.....Γιατί το μόνο που κάνει ,απ΄οτι έχουμε μάθει μέχρι τώρα,η διαδικασία και ο τρόπος αξιολόγησης στις συνεντεύξεις ... είναι ουσιαστικά η επιβράβευση και προώθηση των σχέσεις πιάτσας που έχουν εισχωρήσει και αναπαραχθεί χρόνια τώρα στον ΟΚΑΝΑ..... ......... .Όσον αφορά το θέμα των γιατρών, αν και δεν είμαι γιατρός και θα μπορούσα πολλά να πω για τον τρόπο που ο ΟΚΑΝΑ από την ίδρυση του, έχει χειριστεί το θέμα τους σε σχέση με άλλες ειδικότητες....( όχι φυσικά με τον πιο καλύτερο και ισότιμο ...τρόπο...) Θεωρώ ότι πλέον έχει γυρίσει μπούμερανγκ ..και πρέπει να βρεθεί μια καλύτερη για αυτούς λύση τόσο στο οικονομικό τομέα που τους απασχολεί...αλλά θα ήταν καλό να βρίσκονταν ταυτόχρονα και μια καλύτερη και πιο ισότιμη θεσμικά ισορροπία , μέσα στο πλαίσιο του ΟΚΑΝΑ, με τις άλλες θεραπευτικές ειδικότητες .....

      Διαγραφή