Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΜΩΝ ΟΚΑΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ 20/2/2023

Αποφασίσαμε κάθε φορά που προκηρύσσεται (όταν προκηρύσσεται) σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου να καταθέτουμε ΠΡΙΝ από την πραγματοποίηση του, ερωτήματα και θέματα που κατά τη γνώμη μας πρέπει να συζητηθούν και να τα δημοσιοποιούμε. ΜΕΤΑ την σύγκληση του θα ενημερώνουμε για το τι ακριβώς έγινε, ώστε όλοι οι εργαζόμενοι να γνωρίζουν τι λέει και τι δεν λέει ο καθένας στο ΔΣ. 

Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τη δέσμευση μας αυτή.

Ενημερώνουμε τους συναδέλφους/ισσες, ότι για αύριο το πρωί στις 10:30 έχει συγκληθεί ΔΣ με θέμα την εγκύκλιο για το ανθυγιεινό και τη συμμετοχή του Συλλόγου στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ.

Η ΑΡΣΥ για το συγκεκριμένο θέμα θεωρεί ότι η προεκλογικού τύπου χορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος οδηγεί σε μια πολύ μικρή αύξηση του εισοδήματος των εργαζομένων, εντελώς αναντίστοιχη με την αμείλικτη επίθεση της ακρίβειας που εξανεμίζει τα ψίχουλα του ανθυγιεινού. Πρέπει μαζί με όλους τους εργαζόμενους να παλέψουμε για γενναίες αυξήσεις που θα υπερκαλύπτουν τον πληθωρισμό και να μην αρκεσθούμε στα ψίχουλα που μας πετούν για να λουφάξουμε.

Η ίδια ΚΥΑ, που υποτίθεται ότι λύνει προβλήματα χρόνων, δημιουργεί νέα καθώς αφήνει απέξω σημαντικές ειδικότητες για τον ΟΚΑΝΑ, ενώ με τον όρο της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μετατρέπει ένα επίδομα που αφορά την υγεία μας σε φιλοδώρημα: Το αν μια δουλειά είναι ανθυγιεινή (και για αυτό χρειάζεται επίδομα) δεν έχει καμιά σχέση με το αν ο εργαζόμενος δουλεύει και αλλού. Ίσως μάλιστα αυτοί οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να το λάβουν κατά προτεραιότητα γιατί εκτίθενται σε περισσότερους κινδύνους.

Σε κάθε περίπτωση, η ΑΡΣΥ στηρίζει τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟΕΔΗΝ και καλεί τα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, να επιδείξουν την ίδια εγρήγορση που έδειξαν για την κοπή της πίτας του Συλλόγου και του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ: να επισκεφθούν και να τηλεφωνήσουν σε όλες τις μονάδες για να ενημερώσουν τους συναδέλφους για την αναγκαιότητα των κινητοποιήσεων και τη σημασία της συμμετοχής τους σε αυτή. Από τη μεριά μας θα συμβάλλουμε στην επιτυχία της κινητοποίησης με όλες μας τις (μικρές) δυνάμεις.

Επιπρόσθετα σε αυτό το πολύ σοβαρό θέμα, η ΑΡΣΥ θέτει τα ακόλουθα θέματα για συζήτηση και προσκαλεί τις παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ να πάρουν θέση:

1.      Με ποιο τρόπο το Σωματείο θα διεκδικήσει το ειδικό μισθολόγιο για τους γιατρούς δεδομένου του κινδύνου να παραπεμφθεί για άλλη μια φορά στις καλένδες με την προκήρυξη των εκλογών. Το θέμα επείγει και κάθε καθυστέρηση λειτουργεί εναντίον της πραγματοποίησης του δίκαιου αιτήματος των συναδέλφων ιατρών.

2.      Ήδη έχουμε θέσει επανειλημμένα στο διοικητικό συμβούλιο ερωτήματα για το θέμα του εσωτερικού κανονισμού και της διαδικασίας με την οποία αυτό συζητείται. Καταθέσουμε για άλλη μία φορά τα αιτήματά μας: Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στην οποία συζητήθηκε το θέμα του Εσωτερικού Κανονισμού. Να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις όλων των συναδέλφων όπως κατατέθηκαν στο e-mail του συλλόγου πριν από ένα χρόνο. Να δημοσιοποιηθούν οι προτάσεις που έκανε ο Πρόεδρος του ΔΣ που συμμετέχει στην επιτροπή συζήτησης του εσωτερικού κανονισμού στη διάρκεια των συνεδριάσεων, ν αδημοσιοποιηθεί το κείμενο στο στάδιο που βρίσκεται. Να προτείνουν οι παρατάξεις τη διαδικασία που θεωρούν σωστή για να συζητηθεί ο εσωτερικός κανονισμός με όλους τους συναδέλφους Η πρόταση της ΑΡΣΥ είναι να γίνουν τοπικές συναντήσεις στις μεγάλες πόλεις και μία μεγάλη διαδικτυακή συνάντηση όλων των εργαζόμενων ώστε να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε ή τέλος πάντων να συνεννοηθούμε για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα

3.      Τι συνέβη με το διαγωνισμό για την καθαριότητα και επανήλθε ο ίδιος εργολάβος ενώ ο πρόεδρος του οργανισμού μας είχε διαβεβαιώσει ότι ο διαγωνισμός θα γίνει κατά προτεραιότητα με κοινσεπ; Η ίδια εταιρεία συνεχίζει τις ίδιες τακτικές: αφήνει απλήρωτες τις εργαζόμενες (εργαζόμενες οι οποίες παίρνουν λιγότερα από 400 ευρώ ενώ στις μονάδες η καθαριότητα στοιχίζει πάνω από 2.500 ευρώ). Τι σκοπεύει να κάνει το σωματείο μας για να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση για να υπερασπίσει τα δικαιώματα των συναδέλφων μας αλλά και το δημόσιο χρήμα το οποίο σπαταλάται με αυτόν τον τρόπο

4.      Ποια είναι η θέση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου σχετικά με τις προσλήψεις που έγιναν την τελευταία περίοδο, στις οποίες συνάδελφοι οι οποίοι δουλεύουν για χρόνια στον οργανισμό βρέθηκαν εκτός κατάταξης. Υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες ότι έγιναν ανεξήγητες με τη λογική ανακατατάξεις, που οδήγησαν σε επιλογή προσώπων με αν μη τι άλλο αδιαφανή κριτήρια.

5.      Τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό: Με ποια διαδικασία αποφασίστηκαν οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις του ΔΣ; Ιδιαίτερα η τελευταία ανακοίνωση που αφορά το ανθυγιεινό επίδομα, η οποία θέτει σε αμφισβήτηση το ακηδεμόνευτο του συνδικαλισμού και εγείρει σοβαρά και επείγοντα ερωτηματικά για την ανεξαρτησία του συλλόγου από τη Διοίκηση και το Υπουργείο. Συγκλήθηκε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου και πότε; Ειδοποιήθηκαν οι υπόλοιπες παρατάξεις εκτός από την ΑΡΣΥ; Αν όχι, πώς αποφασίστηκε αυτή η ανακοίνωση; ποια είναι η θέση των άλλων παρατάξεων (για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, όχι για το ανθυγιεινό επίδομα και τα προβλήματα που προκύπτουν)

Το κείμενο αυτό έχει σταλεί και στο blog του Συλλόγου. Ελπίζουμε στην έγκαιρη ανάρτηση του, αλλά κυρίως ελπίζουμε στο να γίνει αφορμή για να συζητηθούν αυτά τα κατά τη γνώμη μας σοβαρά και επείγοντα θέματα.

Συνάδελφοι/ισσες, όπως λέει και το πλακάτ του εργαζόμενου από τη Γαλλία που βρίσκεται στους δρόμους: «Ας μη μπερδεύουμε το δεν έχουμε άλλη επιλογή με το δεν έχουμε το κουράγιο»

 



6 σχόλια:

  1. Οκανα >
    https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2023/02/kerkyra-2-1200x824.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μου λένε να μην κλαίω μα τι να κάνω, αφού το χάνω (το μυαλό μου, στον ΟΚΑΝΑ) 😔

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στρεβλώσεις και ΑΔΙΚΙΕΣ για το ανθυγιεινό; Τι έπαθε ο Σύλλογος; Τόσο γρήγορα ξέχασε τις ΕΥΕΡΓΕΣΙΕΣ του Υπουργού και του Προέδρου του ΟΚΑΝΑ; Αα, είστε κι αγνώμονες. Εσείς οι δεξιοί ψηφοφόροι του Προεδρείου, για ξεσηκωθείτε και μαλλωστε τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΜΑ καλα πατε καλα; Δηλαδή τι έχετε πάθει όλοι; Εδω βγαίνουν αποφάσεις κατακύρωσης για την καθαριότητα και εσείς λετε για εργολάβους; Μας ακυρωνετε όλους εμάς που δουλεύουμε στο οικονομικό; Ελεος. Μία φορά να είστε σοβαροι, μπορείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν λέμε. Ρωτάμε να μάθουμε, επειδή δεν ξέρουμε: για ποιο λόγο παραμένει ο εργολάβος ενώ "βγαίνουν αποφάσεις κατακύρωσης". Τελικά εσύ που δουλεύεις στο οικονομικών μπορείς να μας βοηθήσεις ως προς το τι ακριβώς συμβαίνει; Τι είναι αυτή η προδικαστική προσφυγή που μας είπαν ότι έκανε ο εργολάβος; Δεν είχαμε πάντως σκοπό να ακυρώσουμε κανένα.

      Διαγραφή
  5. Ευχαριστώ στη Αριστερή Συσπείρωση για την προσπάθεια της στην προάσπιση και τήρηση των αυτονόητων.... δημοκρατικών διαδικασιών....

    ΑπάντησηΔιαγραφή