Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Αποτίμηση αποτελέσματος και (μικρή) ενημέρωση

 Α. Αποτίμηση αποτελέσματος------------------------------------------------------

Η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος απαιτεί μια σχετική χρονική απόσταση. Όταν απομακρύνεται κανείς λιγάκι, βλέπει πάντα πιο καθαρά.

Δεν είμαστε χαρούμενοι με το αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε όμως να υποδυθούμε και τους έκπληκτους.

Δεν περιμέναμε να μας ψηφίσουν πολύ περισσότεροι. Ίσα-ίσα που ο αριθμός των ατόμων που μας έδειξαν εμπιστοσύνη στα δυο όργανα που συμμετείχαμε (48 άτομα στο ΔΣ και 85 στο ΕΚΑ) δείχνει ότι σε μια περίοδο χωρίς κινητοποιήσεις, χωρίς ουσιαστικά γεγονότα, συνεχίζουν να υπάρχουν συνάδελφοι/ισσες που μας εμπιστεύονται. 

Με αυτή την έννοια, νοιώθουμε επιτατική την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους συναδέλφους/ισσες που μας ψήφισαν. Μας δίνουν κουράγιο για να συνεχίσουμε στο πλαίσιο των υποκειμενικών δυνατοτήτων και των αντικειμενικών συνθηκών (που ‘λέγαν και οι παλιότεροι). Γιατί, αγαπητοί συνάδελφοι/ισσες, είναι σημαντικό το να στέκεσαι όρθιος/α σε μια περίοδο που όλα γύρω σου καταρρέουν, μη έχοντας καν τη δυνατότητα να συζητήσεις, να ανταλλάξεις απόψεις, να διαφωνήσεις βρε αδερφέ, με τους υπόλοιπους εργαζόμενους (αυτό είναι που πιο πολύ από όλα μας έχει κοστίσει, και όχι μόνο σε ψήφους προφανώς).   

Αλλά τα αποτελέσματα των εκλογών αυτών δείχνουν και κάτι άλλο μάλλον πιο σημαντικό: οι εκλογές καθώς φαίνεται δεν είναι (και ίσως να μην ήταν ποτέ και πουθενά) προνομιακό πεδίο έκφρασης της πραγματικής δυσαρέσκειας, που καθημερινά ακούγεται στις μονάδες για την απουσία του συλλόγου (ή καλύτερα για την «επιλεκτική φασαρία» του ΔΣ των συστημικών συνδικαλιστών). 

Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στο σωματείο μας. Αρκεί να δούμε πόσοι είναι δυσαρεστημένοι σήμερα από την πολιτική των καραγκιόζηδων που μας κυβερνούν και πόσοι τελικά θα τους ψηφίσουν – ε, θα πάψουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα. Ωστόσο (ευτυχώς) υπάρχουν κι εξαιρέσεις που δεν μας επιτρέπουν να βρίσκουμε άλλοθι: οι εκλογές στην ΕΙΝΑΠ ανέδειξαν σημαντική αύξηση των δυνάμεων του Ενωτικού Κινήματος για την Ανατροπή! https://tvxs.gr/news/ellada/telika-apotelesmata-einap-oenge-proti-i-nea-dimokratia-anodos-aristeras-ptosi-syriza Ο αγώνας που έδωσαν οι συνάδελφοι γιατροί στη διάρκεια της επιδημίας (και όχι μόνο) δείχνει τον δρόμο: μακάρι να μπορούσαμε να ακολουθήσουμε τα δικά τους βήματα!

Σίγουρα η μεγάλη συμμετοχή στις εκλογές ενός πρωτοβάθμιου σωματείου είναι πάντα μια σημαντική παρακαταθήκη. Και στο δικό μας σωματείο ψήφισαν οι 640 από τους 811 εγγεγραμμένους (συμμετοχή σχεδόν στο 80%). Αλλά

  • Σε αυτούς τους 811 δεν περιλαμβάνονται παρά ελάχιστοι από τους εργαζομένους των εργολαβικών συνεργείων και του ΟΑΕΔ (δηλαδή αυτοί που περισσότερο απ’ όλους έχουν ανάγκη το σωματείο)

Δίκιο έχουν κάποιοι σχολιαστές στο blog: δεν είμαστε το ίδιο «συμπαθητικοί» στην πλειοψηφία. Αλλά σίγουρα δε μπορούμε να γίνουμε πιο «συμπαθητικοί» και «συμπαθητικές» - εκτός από το ότι μπορεί σε κάποιους να θέλουμε να είμαστε αντιπαθείς κάποιοι/ες είμαστε και μεγάλοι άνθρωποι… Ούτε πιο αποτελεσματικοί στις μικροεξυπηρετήσεις μπορούμε να γίνουμε (αν δει κανείς πόσες μετακινήσεις και δυσμενείς τοποθετήσεις έχουμε υποστεί από όλες τις διοικήσεις, βλέπει με σαφήνεια ότι δεν έχουμε κανένα ταλέντο…). Δεν μπορούμε καν να υποδυθούμε πως είμαστε καλοί μεσολαβητές («δώσε μου λίγο χρόνο να μιλήσω με τον Πρόεδρο και θα σου πω»). Αν αυτό ψάχνουν κάποιοι συνάδελφοι που δεν μας «συμπαθούν», θα τους κακοκαρδίσουμε. 

Αλλά ότι κι αν πιστεύουμε εμείς, η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια, παρά τις όποιες γκρίνιες και τα παράπονα, τελικά οι περισσότεροι εργαζόμενοι ψηφίζουν την ίδια παράταξη. Κάποιοι/ες επειδή συμφωνούν πολιτικά και ιδεολογικά. Κάποιοι/ες επειδή συμφωνούν  με τον γραφειοκρατικό συνδικαλισμό. Κάποιοι επειδή θεωρούν ότι δεν έχουν (ακόμη) ξεπληρώσει την υποχρέωση στο ΠΑΣΟΚ (ή τη ΝΔ) που τους διόρισε. Κάποιοι/ες χάρις στις δημόσιες σχέσεις και τις προσφορές. Κάποιοι γιατί θεωρούν τους συγκεκριμένους συναδέλφους πιο αξιόπιστους. Ή πιο αποτελεσματικούς.  Πολλοί γιατί – παρότι γκρινιάζουν ή/και βρίζουν- δε βρίσκουν ίσως κανέναν άλλο που να τους εμπνέει (κι αυτό είναι προβληματικό απ’ όπου κι αν το δει κανείς). Ίσως να υπάρχουν και αρκετοί που δεν ξέρουν άλλους που να έχουν ασχοληθεί μαζί τους, την ώρα που είναι πιεσμένοι σε μια καθημερινότητα που πνίγει, απέναντι σε έναν ασθενή που καταρρέει μέρα τη μέρα, με έναν προϊστάμενο που βασανίζει, με μια Διοίκηση που εκδικείται και φοβίζει, με έναν μισθό που δεν φτάνει ούτε για «ζήτω»… Αυτοί/ές μας ενδιαφέρουν περισσότερο από όλους. Νοιώθουμε κι εμείς πολλές φορές αδύναμοι και μόνοι. Από τη μέχρι τώρα πείρα μας, μόνο ένας τρόπος υπάρχει να ξεφύγουμε: ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΚΕΦΑΛΙ και να δούμε ότι ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ/ΕΣ.

Για αυτό εμείς λέμε να συνεχίσουμε. Να επιμείνουμε ότι για να είμαστε αποτελεσματικοί χρειάζεται διαφάνεια, προσήλωση στη συλλογικότητα, ενημέρωση όλων, τήρηση του καταστατικού, λειτουργία των συμβουλίων και επιτροπών που προβλέπονται, τακτικές και συχνές γενικές και τοπικές συνελεύσεις, συζήτηση και αγωνιστικές διεκδικήσεις. Γιατί (μπορεί να) συμφωνούμε όλοι στα αιτήματα (προφανώς δεν θα διαφωνήσουμε στον κατάλογο με τα αιτήματα που μετά τις εκλογές υπενθύμισε και η συστημική πλειοψηφία. Αυτό που μας ξενίζει είναι η (μη) σχέση αυτών των αιτημάτων με την προεκλογική πραγματικότητα). Ωστόσο συνάδελφοι/ισσες το πρόβλημα βρίσκεται πάντα στο «δια ταύτα». Τι θα κάνουμε για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που διεκδικούμε;

Β. Ενημέρωση-----------------------------------------------------------------------------

Στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου παραβρέθηκαν όλοι οι εκλεγέντες συνάδελφοι και η εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συσπείρωσης. Ο πλειοψηφών σε σταυρούς πρότεινε τη σύνθεση του Προεδρείου, δεν υπήρξε αντιπρόταση από τη μεριά μας, ψηφίσαμε στη μυστική ψηφοφορία που ακολούθησε «παρών», και έτσι εκλέχθηκε το προεδρείο του Διοικητικού Συμβουλίου (μπορείτε να το δείτε στο blog του Συλλόγου),. Μετά καθορίστηκε ποιοι είναι τα μέλη που θα εκπροσωπήσουν το ΔΣ στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΣΕΟ.

Κατόπιν η εκπρόσωπος της ΑΡΣΥ πήρε το λόγο και είπε ότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και για τον προγραμματισμό δράσης της επόμενης περιόδου και μίλησε πρώτη. Είπε ότι ένα θετικό μήνυμα είναι η δίψα για συλλογική δράση που εκφράζεται με τη μεγάλη συμμετοχή (ανεξάρτητα από το ποια είναι τα τελικά αποτελέσματα) και ότι η περίοδος είναι κρίσιμη, αλλά αυτό καθόλου δεν σημαίνει ότι δεν δίνονται ευκαιρίες για να ξεκινήσουμε, έστω και από το μηδέν, έναν αγώνα με στόχο να ξαναπάρουμε πίσω ότι μας έχουν κλέψει, να παλέψουμε για συλλογική σύμβαση εργασίας χωρίς να αυτολογοκρινόμαστε ως προς τα αιτήματα μας και κυρίως να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των ελαστικών σχέσεων εργασίας, γιατί είναι ντροπή να έχουμε εργαζόμενους οι οποίοι είναι δύο και τριών ταχυτήτων και κυρίως να συνεχίζουμε να έχουμε εργαζόμενους με εργολάβους οι οποίοι αμείβονται με 3.000 ευρώ το μήνα ενώ οι συνάδελφοι μας με 300. Επίσης πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης γιατρών που έχει να κάνει και με το μισθολόγιο τους, το οποίο είναι επιεικώς απαράδεκτο. 

Όσο αφορά στην εσωτερική λειτουργία του Συλλόγου, από τη μεριά μας υποσχεθήκαμε ότι θα κινηθούμε στην υπεράσπιση του καταστατικού το οποίο θεωρούμε ένα προοδευτικό καταστατικό (που πρέπει να θυμίσουμε ότι διαμορφώθηκε παρά τις αντιστάσεις συγκεκριμένων συνδικαλιστών). Υποσχεθήκαμε επίσης  ότι θα πιέζουμε με όσες δυνάμεις έχουμε το ΔΣ στην κατεύθυνση να στηρίξει τα όργανα όπως προβλέπεται από το καταστατικό. Για μας το μεγάλο στοίχημα για το «αναβαπτισμένο» στη λαϊκή θέληση ΔΣ του σωματείου είναι να τηρήσει εκείνες τις διαδικασίες που θα εμπλέξουν τους νέους συναδέλφους στο Σύλλογο και ιδιαίτερα αυτούς με ελαστικές σχέσεις εργασίας δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης και συναδελφικότητας.


Από τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ των συναδέλφων από τις άλλες παρατάξεις σημειώνουμε

  • το θέμα του εσωτερικού κανονισμού και την αναζήτηση συγκεκριμένων προσφορών από νομικές εταιρείες που ασχολούνται με το θέμα,  
  • το ζήτημα των διαφορετικών μισθολογικών ταχυτήτων των εργαζομένων της ίδιας ειδικότητας που έβαλε ο συνάδελφος Σταυρόπουλος της Ανεξάρτητης Φωνής από τη Θεσσαλονίκη,  
  • το θέμα των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και του τρόπου με τον οποίον αυτά θα συνεχιστούν με ίδιους πόρους
  • το θέμα των συναδέλφων επικουρικών και τη συμπερίληψη τους στη μοριοδότηση που προβλέπεται για επερχόμενες εκτός ΟΚΑΝΑ προκηρύξεις, αλλά και την στιβαρή υποστήριξη τους για τις προκηρύξεις του ΟΚΑΝΑ. 
Συμφωνήσαμε απόλυτα με την πρόταση να γίνουν συναντήσεις ανά ομάδα εργαζομένων π.χ. επικουρικοί, ΟΑΕΔ, εργολαβικοί ώστε να δημιουργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης, ενώ από τη μεριά μας προσθέσαμε και τους γιατρούς σαν μία ξεχωριστή ομάδα που πρέπει να συζητήσει τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής. Με πρόταση μας (αν και υπήρχαν αντιστάσεις) θα γίνει αναζήτηση τιμών για αγορά προγράμματος πλατφόρμας διαδικτυακών συναντήσεων, ώστε να δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής από μακριά στους συναδέλφους εκτός Αθηνών.

Τέλος αποφασίστηκε να γίνει προγραμματική ΓΣ μετά το Πάσχα, ενώ δεν αποφασίστηκε πότε θα γίνει το επόμενο ΔΣ. Η πρόταση μας είναι τα ΔΣ να αποκτήσουν σταθερή ημέρα και ώρα, να είναι ανοικτά και σε κάθε ΔΣ να συζητείται διεξοδικά και προετοιμασμένα ένα από τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν (πχ. θεραπευτικός προσανατολισμός οργανισμού, εσωτερικός κανονισμός, δεοντολογία).

17 σχόλια:

  1. Είδα ένα προφητικό όραμα. Ο ΟΚΑΝΑ θα πάει πολύ καλά.
    Παρισιος Αγγελιτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άρχισαν πάλι τα όργανα:
    Δελτίο Τύπου: Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη βουλή η αδιαφάνεια, ευνοιοκρατία και απαξίωση του ΟΚΑΝΑ
    https://www.syriza.gr/article/id/125457/Boyleytes-SYRIZA-PS:-Sth-boylh-h-adiafaneia-eynoiokratia-kai-apaksiwsh-toy-OKANA.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κανένα όργανον τέκνον μου.
      Είπα ότι ο ΟΚΑΝΑς θα σαρώσει.
      Οι εκλογές πήγαν κατ'ευχην.
      Παρ.Α.(και τα λεφτά στον κουμπαρά)

      Διαγραφή
    2. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με αγωνία τρώγοντας τσουρέκι!
      Αυτό είναι σωματείο, όχι αστεία!!
      Απλά τραγέλαφος

      Διαγραφή
  3. https://thepressproject.gr/paranomi-krithike-i-24ori-apergia-pou-exingeilan-oi-ergazomenoi-tou-oasth/
    Συγνώμη υπάρχει απεργία που να μην βγαίνει παράνομη σε αυτή τη χώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, η "απεργια" των κυβερνήσεων από τη δουλειά για το καλό της κοινωνίας. Αυτήν, δεν την ακουμπά η Δικαιοσυνη

      Διαγραφή
  4. Καταπληκτική σκέψη να δοθούν τσουρέκια στους εργαζόμενους για πρώτη φορά, αλλά θεωρώ ότι έπρεπε να τα προσφέρει η διοίκηση και όχι οι συνδρομές μας...συμφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 1) Τα τσουρέκια είναι ένα ευχαριστώ για την ψήφο στις εκλογές του συλλόγου. Τι σχέση έχει η διοίκηση με αυτό;
      2) Να ενοχλήσουμε τη Διοίκηση; Απαπαπα. Μακριά από εμάς αυτά τα ανόσια. Αυτή η Διοίκηση δεν πρέπει να ενοχλείται από το Σύλλογο για κανένα λόγο. Στην ανάγκη μπορούμε να αναλάβουμε και τη μισθοδοσία μας, για να μην ενοχλείται ώστε απερίσπαστα να παράγει φωτογραφίες.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ θα ήταν αν τα πλήρωναν οι υποψήφιοι από την τσέπη τους και όχι από τις συνδρομές μας επαναλαμβάνω...τώρα είναι πληρωμένο...Όοο αφορά στη διοίκηση ναι έπρεπε να ενοχληθεί

      Διαγραφή
    3. Eκει φτάσαμε.... Να αναμένουμε (από Σύλλογο, από Διοίκηση, από Κυβέρνηση, από ΓΣΕΕ, καμία σημασία δεν έχει, η ίδια μκια είναι συμβολικά) να μας δωρίσουν τσουρέκια.
      Και μη χειρότερα.

      Διαγραφή
  5. Δεν είστε ικανοποιημένοι με τίποτα.
    Τα τσουρέκια είναι Τερκενλη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να μας ενημερώσετε ποσο στοίχισε το κάθε τσουρεκι μιας κ συμφωνήσατε όλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μας τα έκαναν τσουρέκια τα λεφτά μας, δηλαδή. Ωραία, την επόμενη φορά να περιμένουμε χαλβάδες. με τόσους που έχουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή