Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΗΣ 13.12.21

Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου έγινε ΔΣ του Συλλόγου που αποφάσισε:

Προκήρυξη εκλογών για τα τέλη Φεβρουαρίου και

Γενική Συνέλευση το ταχύτερο δυνατό (λόγω των περιορισμών της πανδημίας θα πρέπει να διευθετηθούν πρακτικά προβλήματα, ώστε η συνέλευση να γίνει υβριδικά.)

Για την ενημέρωση των συναδέλφων παραθέτουμε την τοποθέτησή μας στο ΔΣ της Τετάρτης:

" Όπως ήδη γνωρίζετε, αποφασίσαμε να παραιτηθούμε από το ΔΣ του Συλλόγου. Η απόφασή μας αυτή σε καμία περίπτωση δε σηματοδοτεί και παραίτηση από το Σύλλογο. Αντίθετα, είναι μια προσπάθεια στήριξης των συλλογικών διαδικασιών και της πραγματικής ενότητας  - στη βάση των κοινών προβλημάτων και διεκδικήσεων.

Μας ανησυχεί βαθιά η ολοένα εντεινόμενη δυσαρέσκεια απέναντι στις κινήσεις του ΔΣ που, λειτουργώντας επιλεκτικά, εμφανίζεται κάποιες φορές ως ΔΣ του "Συλλόγου της πρώτης ομάδας", "των νοσηλευτών", εσχάτως και "των εμβολιασμένων". Στα πλαίσια της γενικότερης απουσίας μαζικού κινήματος, η δυσαρέσκεια δεν οδηγεί στη δραστηριοποίηση των υπολοίπων ώστε να αλλάξουν τα πράγματα αλλά προχωρά στην απαξίωση συνολικά του συνδικαλισμού και της συμμετοχής στα κοινά. Όλοι έχουμε μέρος της ευθύνης γι' αυτή την εξέλιξη - από τον πρόεδρο του ΔΣ μέχρι τον "γκρινιάρη του πληκτρολογίου".  Ο καθένας όμως έχει το μέρος της ευθύνης που αναλογεί στο ρόλο και στη θέση του.

Είναι αλήθεια πως η πανδημία πάγωσε τη ζωή για πολλούς μήνες. Ολόκληρη η κοινωνία - ο πλανήτης- σταμάτησε να κινείται. Όμως από το πρώτο σοκ έχει περάσει πια ενάμιση χρόνος. Και συμβαίνουν συνεχώς πράγματα - που τροποποιούν προς το χειρότερο τις ζωές των πολιτών. Και, όντως, οι αντιδράσεις του κόσμου της εργασίας δεν είναι αντίστοιχες των επιθέσεων που δεχόμαστε. Όχι παντού. Όχι πάντα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε κάποιους εργασιακούς χώρους έγιναν και γίνονται απεργίες, υπογράφηκαν συλλογικές συμβάσεις, υπάρχουν νίκες.

Το θέμα τώρα είναι τι κάνουμε εμείς. Δεν υπάρχουν θέματα στον ΟΚΑΝΑ; Τεράστια. Οι μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς δημιουργούν θέματα ασφάλειας στη λειτουργία των μονάδων. Το μισό προσωπικό είναι προσωρινό, με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Συλλογική Σύμβαση δεν έχουμε. Ούτε εσωτερικό κανονισμό που να αντιστοιχεί στο σημερινό Οργανισμό. Ούτε Κώδικα Δεοντολογίας. Ούτε μισθό της προκοπής. Και τίποτε απ' αυτά δεν μπορεί να συζητηθεί και να προχωρήσει επειδή "έχουμε πανδημία". Όταν, από την άλλη μεριά, η διοίκηση αποφασίζει να αλλάξει τον προσανατολισμό του Οργανισμού, να ανοίξει μονάδες, να κλείσει μονάδες, να τοποθετήσει όποιον θέλει /συμπαθεί - και όποιον δε συμπαθεί-  όπου (σε όποιο χώρο και σε όποια θέση) νομίζει, τότε είναι απλώς Δευτέρα. Όταν η προηγούμενη διοίκηση λειτουργούσε αντίστοιχα, το ΔΣ του Συλλόγου ήταν στα κάγκελα. Τώρα          – όπως είπαμε - είναι Δευτέρα.

Τι έπρεπε να γίνεται / τι πρέπει να γίνει άμεσα;

Να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι για όλα τα θέματα, τις πιθανές λύσεις, τις δυσκολίες και τις μέχρι τώρα κινήσεις του ΔΣ  - με απόλυτη ειλικρίνεια και διαφάνεια.

Είναι ευθύνη του ΔΣ και η ενημέρωση, και η δημιουργία του πλαισίου (στη Γενική Συνέλευση)  ώστε ο καθένας και η καθεμιά να μπορούν να εκφραστούν. Ευθύνη του ΔΣ είναι και η σύνθεση, η ενοποίηση των αιτημάτων και η συνεκτική πρόταση που θα εμπνεύσει και θα κινητοποιήσει τους εργαζόμενους.

Για να εξηγήσουμε τι εννοούμε, θα θέσουμε ένα παράδειγμα που μας στοίχισε πολλή σκέψη – και δημιούργησε πολλές αντιδράσεις: το θέμα της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων. Δεν ρωτηθήκαμε για την προσωπική μας γνώμη: αυτή αφορά εμάς, τους δικούς μας και όσους ρωτήσουν τη γνώμη μας – αν και, φυσικά, μπορούμε να τη δημοσιοποιήσουμε.  Η ευθύνη του Συλλόγου ήταν (και αυτό ζητήσαμε τότε) να γίνει συνέλευση όπου όλοι όσοι θέλουν να μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους και να αποφασίσουμε από κοινού εάν και πώς θα στηρίξουμε τους συναδέλφους που δεν εμβολιάστηκαν. Και, επίσης, να απαιτήσουμε και πάλι από τη Διοίκηση να φροντίσει για τον αερισμό και την απολύμανση των μονάδων, να συστήσει επιτροπή λοιμώξεων για τη διαχείριση των κρουσμάτων και των επαφών τους, και, τέλος να βρει λύσεις για τα κενά που δημιουργήθηκαν όταν  οι συνάδελφοι βγήκαν σε αναστολή. Τι κάναμε απ’ όλα αυτά;

Ζητάμε

Γενική Συνέλευση (με τους περιορισμούς της πανδημίας) μέσα στις επόμενες μέρες για συζήτηση και αποφάσεις στα θέματα αιχμής

ü  διαχείριση πανδημίας

ü  Ασφαλής λειτουργία μονάδων - γιατροί

ü  Μισθολόγιο

Και Προκήρυξη εκλογών για το Σύλλογο

Σε αυτό το πλαίσιο καταθέτουμε και την παραίτησή μας από το ΔΣ του Συλλόγου."

11 σχόλια:

  1. Ερωτηση:το έκτακτο επίδομα των υγειονομικών θα δοθεί και στον ΟΚΑΝΑ; ξέρουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ενδιαφέρον ερώτημα απάντηση δεν βλέπω να παίρνουμε όμως

      Διαγραφή
    2. Γιατί δεν κάναμε κάποιου τύπου κινητοποίηση γι'αυτο; μόνο με την παράκληση στο Υπουργείο;

      Διαγραφή
    3. ΑΡΣΥ τι απαντάτε σ αυτό;θα το πάρουμε το επίδομα;

      Διαγραφή
    4. https://www.imerisia.gr/ergasia/29548_ektakto-epidoma-stoys-ygeionomikoys-pote-dinetai-poioi-tha-paroyn-ligotera

      Διαγραφή
    5. Στην τροπολογία είμαστε λοιπόν εκτός. Όμως ψηφίστηκε ως έχει; ή άλλαξε κάτι υπέρ μας;
      Ανώνυμε 15/12 5.40,γιατι όμως να μας απαντήσει ΜΟΝΟ η ΑΡΣΥ; που παραιτήθηκε κιόλας από το ΔΣ; Το ΔΣ που είναι να μας ενημερώσει; μόνο για τις τηλεφωνιες θα μας ενημερώνει; παράρτημα της Vodafone γίναμε. Για την σφαλιάρα όμως με το επίδομα, πάλι μοκο το ΔΣ.

      Διαγραφή
    6. Γιατί από την ΑΡΣΥ έχουμε απαιτήσεις να κάνει την διαφορά και να διεκδικήσει και φυσικά να μας ενημερώσει διότι η άλλοι vodafone

      Διαγραφή
    7. Αν το θέτεις έτσι, είμαι μαζί σου ολόψυχα!

      Διαγραφή
  2. https://www.newsit.gr/politikh/nikos-androulakis-i-omilia-tou-neou-proedrou-tou-kinal-stin-k-o/3428739/

    Ανελισσεται ο Μισέλ ο Κατρίνης, ο τέως Πρόεδρος μας. Σχολείο ο ΟΚΑΝΑΣ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. https://www.efsyn.gr/politiki/prosopiki-ypothesi/324201_o-ant-aytoy-toy-n-androylaki
    Άφησε λέει μεγάλο έργο.
    Η πλειοψηφία του ΔΣ μας, οι παλαι ποτέ κι έτοιμοι ξανά για το μέλλον ΠΑΣΟΚοι, τι λένε για τον Μεγα Μισέλ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Όταν, από την άλλη μεριά, η διοίκηση αποφασίζει να αλλάξει τον προσανατολισμό του Οργανισμού, να ανοίξει μονάδες, να κλείσει μονάδες, να τοποθετήσει όποιον θέλει /συμπαθεί - και όποιον δε συμπαθεί-  όπου (σε όποιο χώρο και σε όποια θέση) νομίζει, τότε είναι απλώς Δευτέρα. Όταν η προηγούμενη διοίκηση λειτουργούσε αντίστοιχα, το ΔΣ του Συλλόγου ήταν στα κάγκελα. Τώρα          – όπως είπαμε - είναι Δευτέρα."

    Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή