Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021

Για τα έργα και τις ημέρες του Αυγούστου

Προς την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ:

Δεν είστε ούτε οι πρώτοι (και δυστυχώς για εμάς του εργαζόμενους), ούτε οι τελευταίοι που έχετε περάσει από τον ΟΚΑΝΑ και ακολουθείτε την τακτική του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". Δεν είστε καν οι πρώτοι που επιλέγετε τον Αύγουστο για να ανακοινώσετε τις μετακινήσεις και τοποθετήσεις του στυλ "φύγε εσύ κι έλα εσύ, επειδή έτσι μας αρέσει".  

Το να επιλέγετε να καταχωρηθείτε στην ίδια κατηγορία με όλες τις προηγούμενες Διοικήσεις είναι προφανώς δικαίωμα σας (στα εντελώς ακραία όρια των ισχυόντων εκ του Εσωτερικού κανονισμού και της νομοθεσίας). Όμως μην περιμένετε άλλα αποτελέσματα εφαρμόζοντας τις ίδιες τακτικές: Για να δουλέψει ο ΟΚΑΝΑ και να παρέχει τις υπηρεσίες που χρειάζεται η κοινωνία, πρέπει να διακατέχεται από τις αρχές του σεβασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ασθενών και όχι από τη λογική του "να φύγουν αυτοί που δεν (φαίνεται να) είναι δικοί μας, για να έρθουν αυτοί που (μπορεί και να) είναι πιο δικοί μας". Μια λογική που καθώς φαίνεται έχετε εμπεδώσει καλά. 

Προς την πλειοψηφία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων 

Είναι γεγονός πως κάποιες από τις "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" μετακινήσεις εργαζομένων, καταργήσεις υπευθύνων, τοποθετήσεις νέων υπευθύνων που έγιναν την τελευταία εβδομάδα στον ΟΚΑΝΑ, μπορεί και να ικανοποιούν την "αισθητική" σας. 

Είναι επίσης αλήθεια ότι ένα (μεγάλο;;;) κομμάτι των συναδέλφων, μπορεί και να νοιώθει κρυφή (ή και φανερή) χαρά με την "κάθαρση", μιας και επί σειρά ετών έχει κακοποιηθεί από τις "δεξιότητες" ορισμένων εκ των απομακρυνθέντων και πολλές φορές έχει υποφέρει από την διαχρονική στήριξη που προσέφεραν στις επιλογές της εκάστοτε Διοίκησης

Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι αρκετός λόγος για να μην βγάλετε έστω την τυπική ανακοίνωση της υπενθύμισης της πάγιας θέσης του Συλλόγου για εσωτερικές προκηρύξεις των θέσεων ευθύνης κλπ, κλπ.

Προς ορισμένους "διωχθέντες" και διωχθέντες

Κάποιοι εκ των "διωχθέντων" υπήρξαν απηνείς διώκτες εργαζομένων (ΚΑΙ για πολιτικούς λόγους) ΟΛΑ τα προηγούμενα χρόνια. Κάποιοι άλλοι με τη συμμετοχή τους στο "συστηματάκι εξουσίας" και στις "αξιόλογες" δράσεις της προηγούμενης Διοίκησης, αν δεν σιγοντάρησαν, αδιαφόρησαν και άφησαν εντελώς αβοήθητους όλους εκείνους τους εργαζόμενους, οι οποίοι ακριβώς επειδή δεν υποτάχθηκαν, υπέστησαν διώξεις και εργασιακή κακοποίηση από τη φωτισμένη ηγεσία του ΟΚΑΝΑ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ.

Επειδή δεν είμαστε συνδικαλιστικά τέρατα και επειδή έχουμε προφανείς και πασίγνωστους λόγους για να είμαστε συναισθηματικά φορτισμένοι, δεν μπορούμε (και ούτε θέλουμε) να αντισταθούμε: παραθέτουμε τη γνωστή ρήση του Γερμανού Λουθηρανού πάστορα Μάρτιν Νίμελερ.

"Als die Nazis die Kommunisten holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Kommunist. Als sie die Sozialdemokraten einsperrten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Sozialdemokrat. Als sie die Gewerkschafter holten, habe ich geschwiegen, ich war ja kein Gewerkschafter.Als sie mich holten, gab es keinen mehr, der protestieren konnte."

Μετάφραση: «Όταν οι Ναζί πήραν τους κομμουνιστές, εσιώπησα, δεν ήμουν δα κομμουνιστής. Όταν έκλεισαν μέσα τους σοσιαλδημοκράτες, εσιώπησα, δεν ήμουν δα σοσιαλδημοκράτης. Όταν πήραν τους συνδικαλιστές, εσιώπησα,  δεν ήμουν δα συνδικαλιστής. Όταν πήραν εμένα, δεν υπήρχε κανείς πλέον, που να μπορούσε να διαμαρτυρηθεί

Η θέση μας

Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε με καθαρό το πρόσωπο απέναντι στις λογικές "αποφασίζομεν και διατάσσομεν". 

Σταθήκαμε και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε ανυποχώρητα απέναντι σε λογικές ατομικών λύσεων. Καταξιωνόμαστε μέσα από τη διεκδίκηση της συλλογικής απάντησης: Η απάντηση ποτέ δεν μπορεί να είναι ατομική, ακόμη κι όταν η όποια δίωξη αφορά ένα άτομο. 

Αγωνιζόμαστε για τα εργασιακά μας δικαιώματα, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στη συλλογικότητα. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε καμία αξιολόγηση που προέρχεται από τα συστήματα εξουσίας τους (είτε αυτά αποτελούνται από "εχθρούς", είτε πλαισιώνονται από "φίλους").

Και για να μην ξεχνιόμαστε: 

Το Σωματείο οφείλει να πάρει θέση και να μην κάνει τον ψόφιο κοριό. Η ρήση του πάστορα ισχύει και για αυτούς (ακόμη κι αν νομίζουν ότι όλες οι επόμενες Διοικήσεις θα είναι του γούστου τους).



14 σχόλια:

  1. επιτέλους ....κάποιος είπε αυτά που αρκετοί από μας σκεφτόμαστε, αλλά δεν τα είπαμε ως τώρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μήπως αν οι μετακινήσεις και οι εκδιώξεις αφορούσαν τον κλάδο των νοσηλευτών είχαμε μια κάποια επίσημη εντίδραση του Σωματείου; Λέω μήπως; Είναι πλέον κατάντια να ανήκουμε σε ένα τόσο αδιάφορο σωματείο. Όταν ο κάθε εργαζόμενος καταλήγει τόσο μόνος, δεν έχει κανένα νόημα. Οι διεκδικήσεις αν δεν είναι συλλογικές δεν κερδίζονται, είναι γεγονός. Από την άλλη, για ποια συλλογικότητα αυτού του σωματείου μιλάμε; Δεν κρατούν πια ούτε τα προσχήματα. Απογοήτευση και απελπισία. Και όσοι δεν την νιώθουν γιατί νομίζουν ότι δεν τους αφορά, δυστυχώς θα έρθει και η σειρά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εκδιωξεις θα αρχίσουν και στους Νοσηλευτές λόγω της ΚΥΑ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το σωματείο το γνωρίζει και δεν είναι διατεθειμένο να συμπαρασταθει σε κανένα συνάδελφο. Αποφασίζει αλά καρτ ποιες ΚΥΑ είναι νόμιμες και ποιες παράνομες και φυσικά υποστηρίζει αποφάσεις οι οποίες προέρχονται από τον πολιτικό χώρο που στηρίζει. Υπάρχει ένας μικρός αριθμός υγειονομικών του οργανισμού που από 1η Σεπτεμβρίου θα βρεθεί εκτός δουλειάς. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αναλώσιμοι? Η ΑΡΣΥ θα πάρει θέση?

      Διαγραφή
    2. https://www.efsyn.gr/themata/infowar/304708_kommoynistes-sta-hronia-tis-holeras

      Διαγραφή
  3. Απαντηση στον Ανώνυμος5 Αυγούστου 2021 - 5:15 μ.μ.! Δεν συμφωνώ σε πολλά με το σωματειο , ισως στα περισσότερα αλλα στο θεμα του εμβολιασμού είμαι 100% μαζι τους ασχετα αν δεν εχουν εκφράσει γνωμη ολοι την ξερουμε ! Τι θελετε δηλαδη να σας παρακαλαμε ? Να δουλεύεται ανεμβολιαστοι και οποιον , συναδερφο η ωφελούμενο , παρει ο χαρος ? ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ λεγεται και αν θελεις να εισαι και να λεγεσαι υγειονομικος πρεπει να την τηρείς ! Μπορει να προσπαθεις και να μην μπορεις να κανεις το καλο τουλαχιστον ομως να μην προκαλεις ζημία στους συναδερφους και στα μελη του προγράμματος ! Οποιος δεν θελει να εμβολιαστει δικαίωμα του αλλα την πορτα του ΟΚΑΝΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ , οπως και ολων των δομων υγειας , μεχρι να καταλάβει να μην ειναι παρτακιας , μεχρι να γινει κανονικος υγειονομικος και να εμβολιαστει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με αφορμή την προηγούμενη ανάρτηση του συναδέλφου θα ήθελα να θέσω το ερώτημα: μεγαλύτερη ζημιά προκαλεί ένας εργαζόμενος του ΟΚΑΝΑ αν δεν κάνει το εμβόλιο (όχι γιατί είναι αρνητής αλλά γιατί μπορεί να φοβάται επειδή έχει ένα πρόβλημα υγείας και δεν θέλει να το δημοσιοποιήσει ...) από αυτόν που έχει εμβολιαστεί κσι δεν φοράει μασκα στο ωράριο του αλλά την έχει διακοσμητικό στοιχείο είτε στο αυτί του είτε στον βραχίονα δεν ακολουθεί τις οδηγίες του ΕΟΔΥ (παλιές και νεότερες ) ...και διατυμπανίζει πως δεν κολλάει γιατί έχει εμβολιστεί και δεν είναι ένας αλλά πολλοί;;;;;Ευχαριστώ για την ευκαιρία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ συνάδερφε αν καποιος φοβατε τον εμβολιασμο να ενημερωθεί και να σταματήσει να φοβάται ! Αν εχει προβλημα υγειας δεν χρειαζεται να βγάλει ντουντουκα και να φωναζει για το προβλημα του ! Δεν πιστευω οτι αν ζητήσει καποια ακροαση η διοίκηση δεν θα τον ακουσει ! Παμε στο αλλο θεμα που θίγεις και η απαντηση μου ειναι η εξης . Μασκες οπως προβλέπεται σε εσωτερικούς χωρους . Ειναι απαραδεκτο να μην εφαρμόζουμε τα πρωτοκολλα τα οποια περιγραφουν οτι σε κλειστούς χωρους Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και απο εμβολιασμένους και ανεμβολιαστους και απο το προσωπικο και απο τους ωφελούμενους !

      Διαγραφή
    2. τι θα κάνει η διοίκηση;;;;; Θα τον ακούσει;;; Χαχαχαχαχαχα
      Από πότε ακούει αυτή η διοίκηση; Μα που ζεις συνάδλεφε...

      Διαγραφή
  5. Συμφωνώ απόλυτα με τον/ την 11/8 12.52

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. https://www.newsit.gr/athlitika/Basket-League-telos-oi-anastopoulos-kai-sxinas-apo-tin-elliniki-diaitisia/3342689/

    Μην μείνετε στον τίτλο. Διαβάστε το.

    Τέλος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου αρέσει πολυ που οι κατεξοχήν ατομιστες (δηλαδή αυτοί που δεν εμβολιαζονται σκεπτόμενοι τον εαυτό τους και μόνο) ζητουν την συμπαράσταση και την αρωγή αυτών που εμβολιαστηκαν ενάντια στον ατομικό τους φόβο για το καλό του συνόλου. Πόσο υποκριτές και παρτακηδες πχια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οι Έλληνες, σε μεγάλο αριθμό, είμαστε παρτακηδες, όχι μόνο οι Οκαναδες. Δεν διαβάσατε τι έγινε στο Μαντουδι με την βοήθεια που πήγε;

    https://www.tlife.gr/eidhseis-nea/aleksandros-kopsialis-agrio-ksespasma-meta-tin-apati-stin-eyvoia-na-deite-poioi-einai-oi-kseftiles/1211181/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ο Σύλλογος όχι μόνο δεν κάνει τον ψόφιο κοριό αλλά μαγείρεψε τις διώξεις. Μακάρι να ήταν ψόφιος ο κοριός αλλά ούτε κοριός είναι ούτε ψόφιος μάλλον σε κατσαρίδα φέρνει λόγω ανθεκτικότητας και όλων των υπολοίπων χαρακτηριστικών της. και μετά την εντομολογία ας πούμε και τα σοβαρά. Είναι λυπηρό ότι οι περισσότερες απομακρύνσεις ήταν στην wishlist ατόμου που διαχειρίζεται τον Σύλλογο.....γιατί ούτε Σύλλογος είναι πια .Ένα άτομο κάνει κουμάντο. Είναι βέβαια εντυπωσιακό ότι η Διοίκηση επέλεξε να ικανοποιήσει την wishlist του ατόμου αυτού. Ένα μόνο αίτημα δεν ικανοποιήθηκε αλλά εκεί μάλλον κέρδισε ο γιόγκι με τα γερά δόντια τις εντυπώσεις.
    Αλλά είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν ότι μια τέτοια συμμορία με αυταρχικούς κομπλεξικούς και ημιμαθείς θα τους κάνει τα χατίρια για πάντα. Θα έρθει και η ώρα τους. Όλοι είμαστε αναλώσιμοι και τώρα περισσότερο από ποτέ. Θα γίνουν και άλλα χειρότερα πιστεύω και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ψυχολογικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή